.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 11.6.2005 ::. 
Județul Alba, în zodia accidentelor fatale
La Vințu de Jos, într-o singură noapte, evenimente rutiere soldate cu doi morți
•În urma coliziunii dintre trei mașini, un bărbat a decedat, iar un tânăr grav rănit a fost transportat cu elicopterul SMURD la Târgu Mureș *În aceeași noapte un preot din București a accidentat mortal un tânăr neatent
     Ieri dimineață, la ora 4.45, pe raza localității Vințu de Jos, pe DN7 la km 336+570, s-a produs un grav accident de circulație în care au fost implicate două dubițe și un autocamion, accident soldat cu moartea unei persoane și rănirea gravă a alteia. Astfel, Florin Barbu (22 ani) din Făgăraș, șofer la firma S.C. Refract Prod S.R.L. din Făgăraș, aflat la volanul autoutilitarei marca Peugeot aparținând firmei sus-menționate, în timp ce tracta o altă utilitară, proprietatea aceleiași societăți, la volanul căreia se găsea Ovidiu Marcel Zolti (34 ani), a pătruns, din motive necunoscute, pe contrasens. Din sens opus, din direcția Sebeș-Orăștie, circula autotractorul cu semiremorcă marca Renault, aparținând unei societăți bucureștene, condus regulamentar de șoferul Florin Berbec (30 ani) domiciliat în Glina-Ilfov. În urma impactului dintre prima dubiță și autotractor și-a pierdut viața pasagerul aflat pe scaunul din dreapta șoferului. Lucian Florea, în vârstă de 34 de ani, pasager în prima dubiță, era de asemenea angajat al societății din Făgăraș, și a decedat la scurt timp din cauza leziunilor foarte grave suferite. Șoferul dubiței, Florin Barbu, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență în jurul orei 6.00, în stare de șoc, fiind diagnosticat de medici cu multiple trau­ma­tisme craniene, toracice și de bazin, fracturi cu fragmente osoase la șoldul stâng și plăgi la omoplat și la cap. Inițial, pacientul a fost internat la secția or­topedie-ATI, dar la scurt timp a intrat în comă, fiind solicitate intervenția eli­cop­terului SMURD și transferarea rănitului la Târgu Mureș, mai ales că și con­du­cerea societății la care este angajat tânărul și-a manifestat această dorință. Au fost recoltate probe biologice, iar poliția continuă cercetările pentru stabilirea exactă a cauzelor producerii accidentului. (I.P., R.G.)
•Slujitor al Domnului, implicat într-un accident mortal
     Joi noaptea, la ora 0.20, pe raza comunei Vințu de Jos, la km 338 +300, în dreptul complexului Lutch 2000, s-a produs un alt accident mortal. Cornel Vâj­dea (23 ani), domiciliat în Meteș, fără ocupație, s-a angajat în traversarea DN7 în dreptul restaurantului Lutch 2000, fără însă să se asigure. A fost surprins și ac­cidentat mortal de autoturismul marca Opel Vectra, aparținând societății S.C. A­ger Giurgiu, care circula din direcția Sebeș-Orăștie. Autoturismul era condus de Silviu Moșneag (32 ani), domiciliat în București, preot la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Capitală. În urma impactului, Vâjdea a suferit leziuni cor­porale gra­ve și a decedat în drum spre Spitalul Sebeș. După recoltarea probelor biologice, cercetările în acest caz continuă până la stabilirea cauzelor și a gra­dului de vi­novăție a celor implicați. (I.P.)
Dan Marcu - vicepreședinte al ANSVSA
     Dan MarcuJudețul Alba are de joi, 9 iunie, încă un reprezentant la vârful administrației. Este vorba despre doctorul veterinar Dan Mar­cu. El a fost numit, prin ordin al primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, vicepre­ședinte al Autorității Naționale Sani­tar Vete­rinare și pentru Siguranța Alimentelor. Este o funcție cu rang de subsecretar de stat. Instalarea în funcție a avut loc deja joi, dar Dan Marcu își va începe efectiv activitatea luni, 13 iunie. Dan Marcu este membru al Partidului Național Liberal Alba. S-a născut în anul 1948 la Alba Iulia, unde și locuiește în prezent. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj Napoca, fiind medic primar în asistență. Profesează ca medic veterinar din anul 1988, între anii 1994-2000 face cercetări științifice privind influența poluării mediului în zona Copșa Mică și Zlatna, în anul 1996 primește medalia "Meritul profesional clasa I, acordată de Camera Federativă a Veterinarilor din România. A fost președintele Camerei Federative a Veterinarilor între anii 1994-1998. Obține doctoratul în științe medicale, domeniul medicină veterinară în anul 2000. Activitatea politică o începe înainte de 1989, ca membru simplu al PCR. Participă la Revoluția din 1989, iar în 1990 se înscrie în Alianța Civică, devenind în anul următor membru fondator al Partidului Alianța Civică și prim-vicepreședinte al acestui partid. Între anii 1992-2000 este consilier județean (cu întreruperi), iar din 1998 devine membru PNL prin fuziunea dintre PAC și PNL. Îndeplinește funcția de vicepreședinte al BPT al PNL Alba din anul 2002. Despre noua sa funcție Dan Marcu a declarat: "Pentru mine nu e nimic nou, pentru că voi face tot ceea ce am făcut și până acum, adică meseria. (...) Sunt convins că împreună cu președintele ANSVSA, Răzvan Țâru, și cu celălalt vice­președinte, ce urmează să fie numit, vom face echipă bună." Felicitări și spor la treabă!
Anca DINICĂ

Digul de apărare al Albei Iulia - în pericol?
     Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, pe malul drept al râului Ampoi, ca urmare a debitelor mari înregistrate în ultimele zile, a fost reactivată o eroziune de mal care, prin avansare, poate pune în pericol digul de apărare al municipiului Alba Iulia. Pentru evitarea acestei situații sunt necesare măsuri de intervenție pentru recalibrarea albiei și execuția unei apărări de mal din anro­camente. Din fericire, în perioada următoare se pare că ploile se vor restrânge, înregistrându-se astfel și o scădere a debitelor râurilor. (I.P.)
Pușcărie pentru un telefon mobil și 10.000 de lei
     Poliția Alba informează că Serviciul cercetări penale a definitivat cauza și a propus Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba trimiterea în judecată a lui Sorin Dan Zaharie, George Breaz și Janos Jozsef Ban sub acuzația de tâlhărie. S-a dovedit că cei trei, în 15 martie a.c., pe timp de noapte și în loc public, după o înțelegere prealabilă, l-au atacat și deposedat pe Liviu Oproiu de un telefon mobil în valoare de 2,2 milioane de lei. Prejudiciul a fost recuperat. George Breaz este cercetat și pentru o altă tâlhărie din zona Autogării Alba, unde, se pare, l-a de­posedat pe minorul P.D. de... 10.000 lei. (I.P.)
Deutsche Bank - favorită în privatizarea BCR
     Ministrul de Externe Mihai Răzvan Ungureanu a dezvăluit publicației germane Die Welt că Deutsche Bank AG este favorită pentru privatizarea BCR dacă ce­ilalți candidați, Fortis NV și Unicredito Italiano SpA nu plusează. BCR este de mulți ani banca nr. 1 din România, are circa 5 milioane de clienți, aproximativ 30% cotă de piață și este evaluată la 1 miliard de euro. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.