.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Duminica a -VII-a după Paști (Ioan XVII,1-13)
"Iubți-vă unii pe alții!"
     Evanghelia Sfântului Ioan se detașează de celelalte cărți ale Scripturii prin nuanță și tonalitate. Este desigur și o consecință a raportului de duioasă in­timitate existentă între Ioan și Hristos. La Cina cea de Taină Sf. Ioan își așează capul pe pieptul lui Iisus, așa încât acest apostol minor deslușea mesajele di­vine nu prin intermediul undelor sonore-verbale, ci prin intermediul unor impulsuri afective izvorâte de-a dreptul din inima Învățătorului. Urmare acestor raporturi spe­ciale existente între Învățător și ucenic, la rândul său și acesta va imprima Evangheliei sale un ton duios, mai mult șoptit decât vorbit sau scris.
    Atingând adânci bătrânețe, având o vârstă centenară, dar fiind stăruitor rugat de credincioși să le evoce întâmplări, fapte sau învățături auzite nemijlocit din gura lui Iisus, le spunea abia șoptit: Copilașilor, iubiți-vă unii pe alții! Pentru că în scrisul său revin mereu cuvintele: iubire, bucurie, milă, bunătate, prietenie, Sf. Ioan a fost numit apostolul iubirii. Iată doar un exemplu: "Mai mare dragoste de­cât aceasta nimeni nu are, ca viața lui să și-o pună pentru prietenii săi."(Ioan XV, 13).
    Revenind la textul Evangheliei de astăzi, ar fi de spus că Iisus se apropia de partea finală (cea mai grea) a misiunii Sale publice, prilej cu care-și face parcă bilanțul și îl raportează Tatălui. După ce-i avertizează pe apostoli despre osti­litățile ce se vor abate asupra lor, zicându-le: "Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu" (Ioan XVI,2), ridică ochii spre Tatăl din cer căuia I se adresează: "Pă­rinte, a venit ceasul! Preamărește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te prea­mă­reas­că" (Ioan XVII,1). Deschizând parcă Iisus caietul cu sarcini, începe să-și bifeze unul câte unul obiectivele îndeplinite: "Eu, Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care mi L-ai dat să-l fac, l-am săvârșit... Arătat-am numele Tău oame­nilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai tăi erau și Mie Mi i-ai dat și Cuvântul Tău l-au păzit" (Ioan XVII,4,6). Știind că se apropie Patimile, când El va fi legat, pus sub pază, judecat, răstignit și nu va mai putea fi aproape de apostoli ca să-i întărească în credința lor care va fi pusă la grea încercare, Iisus înalță o patetică rugăciune către Tatăl pentru cei ce i-au fost trei ani și jumătate însoțitori ne­despărțiți în anevoioasa lucrare de a instaura pe pământ o nouă ordine spiritual-morală: "Și Eu nu mai sunt în lume... Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi. (Ioan XVII, 11).
    Tristețea provocată de plecarea lui Iisus din lume a fost atenuată de fă­găduința întoarcerii: "Mă duc să vă gătesc vouă loc. Și dacă Mă voi duce și voi găti loc, iarăși voi veni și vă voi lua la Mine, ca să fiți și voi unde sunt Eu" (Ioan XIV,2-3). Dacă faptele noastre de apostolat vor intra în sfera de cuprindere a po­runcilor divine, năzuința de a locui împreună cu Iisus și cu apostolii în necu­prin­sa familie a drepților va deveni obiectiv îndeplinit.
Preot Petru PINCA , Blaj

"Serata fructelor", la Zlatna
     Luni, 13 iunie 2005, începând cu ora 13,00, Asociația "Sprijiniți copiii" din Al­ba Iulia organizează, la Zlatna, "Serata fructelor". Evenimentul îi sărbătorește pe beneficiarii proiectului Centrul Social Multifuncțional din Zlatna, precum și pe finanțatorii, colaboratorii, partenerii, voluntarii și salariații asociației care s-au năs­cut în primul semestru al anului. Programul artistic al seratei va fi susținut de beneficiarii proiectului și de voluntarii Victor Surugiu și Gheorghe Bibolar, care vor prezenta un moment muzical instrumental. Nu vor lipsi concursurile de cul­tură generală, concursul de desen și cel de dans. Un moment mult așteptat de cei mici (și de cei mari) va fi servirea tortului sărbătoriților, muzica și dansul ce vor încheia evenimentul. După cum am fost informați de către reprezentanții aso­ciației, resursele necesare organizării acestui eveniment sunt asigurate de Bu­getul de Stat al României, în baza Legii nr. 34/1998. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.