.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 14.6.2005 ::. 
Bani "cu pipeta" pentru lucrările de apărare împotriva inundațiilor
•Unele investiții ar putea fi finalizate după...144 de ani
     Zece proiecte de investiții în obiective pentru apărarea împotriva inundațiilor, a căror valoare se ridică la sute de miliarde de lei, aflate în diferite stadii, așteaptă sursele de finanțare pentru a putea fi finalizate sau măcar începute. Cel puțin așa rezultă din Programul de investiții pentru acest an înaintat Instituției Prefectului de conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba. Amenajarea râului Mureș în zona Coșlariu-Sântimbru, rest de lucrări de peste 65,5 miliarde de lei, a be­neficiat de numai 5 miliarde de lei pentru acest an, deși solicitarea a fost de aproape 8 ori mai mare, pentru ca lucrările să se apropie de finalizare. Pentru continuarea lucrărilor la barajul de la Mihoiești, investiție de 755 de miliarde, au mai rămas de realizat manopere de peste 720,5 miliarde, dar din suma de 40 de miliarde solicitată pentru acest an, SGA a primit...5 miliarde. În acest ritm, execuția lucrărilor ar putea fi finalizată tocmai peste144 de ani. Și pentru amenajarea râului Sebeș, au fost alocate tot 5 miliarde de lei, o cincime din cât s-a solicitat, valoarea lucrărilor rămase de executat fiind de aproape 67 de miliarde. Altfel spus, volumul lucrărilor începute în anii anteriori depășește suma totală de 900 de miliarde, valoarea lucărilor executate până acum fiind mai mică de 80 de miliarde. Pentru consolidarea malului stâng al râului Mureș în zona localității Stâna de Mureș, aflată la stadiul de studiu de fezabilitate, lucrările nici măcar nu au demarat, nefiind alocați bani pentru acest an, deși s-au cerut 10 miliarde din cele 21 de miliarde necesare. În schimb, pentru începerea lucrărilor de regularizare și îndiguire a râului Târnava Mică pe sectorul Cetatea de Baltă (Jidvei-Biia-Șona), SGA Alba a primit 12 miliarde, cu 2 miliarde mai mult decât a solicitat, valoarea lucrării finanțate de Banca Mondială ridicându-se la peste 58,5 miliarde. Nu același lucru se întâmplă pentru regularizarea râului Pianu, în aval de Strungari, care nu a primit finanțare, deși s-au cerut 10 miliarde din cele peste 75 miliarde cât costă realizarea acestui obiectiv.
    Aceeași situație se semnalează în cazul altor două lucrări noi: regularizarea râului Arieșul Mare și afluenți în amonte de acumularea Mihoiești (143,2 miliarde) și îndiguirea malului drept al râului Mureș la Sărăcsău (30 de miliarde), cu toate că SGA a solicitat, 15 miliarde, respectiv 7 miliarde de lei. Totodată, a fost pro­pusă elaboarea studiului de fezabilitate pentru îndiguirea malului drept al râului Mureș în zona Beldiu, pentru care s-au alocat toate cele 600 de milioane de lei cerute. În schimb, pentru proiectul privind amenajarea pârâului Valea Ciorii la Baia de Arieș, SGA Alba a primit 400 de milioane de lei, puțin peste jumătate din costul total al elaborării documentației, estimate la 700 de milioane. Dacă ritmul de alocare a fondurilor va fi același și în următoarea perioadă, nu ne rămâne de­cât să ne rugăm să nu plouă abundent, pentru a fi feriți de inundații.
Robert GHERGU

Albaiulienii au uitat cum e să fii sinistrat!
•În contul deschis de primărie pentru casa de la Gătaia nu s-a strâns nici un leu *Administrația are însă majoritatea ma­terialelor de construcții necesare
     casa Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava s-a arătat dezamăgit de ati­tudinea albaiulienilor față de inițiativa admi­nis­trației de a "înfia" o casă în Banatul sinis­trat. Reamintim că este vorba despre casa unei familii cu cinci copii din co­muna timi­șană Gătaia, care a fost distrusă în între­gime. Primăria Alba Iulia a răs­puns apelului primarului din Gătaia și a anunțat că popu­lația municipiului Alba Iu­lia va construi această locuință. Pentru strângerea banilor necesari a fost deschis un cont la BCR, iar inițiativa a fost făcută cunoscută ce­tățenilor. "Am crezut că al­baiulienii, peste care au trecut două inundații devas­tatoare, în 1970 și 1975, vor sări în sprijinul sinistraților. Constat că ei au uitat cum e să fii sinistrat. În contul deschis nu a donat nimeni nici un leu. Nici măcar un bănuț." Mircea Hava a pre­cizat că sunt necesari banii (vreo 400-500 milioane de lei) pentru plata manoperei constructorilor deoarece primăria a reușit să obțină din donații de la firme și per­soane particulare majoritatea materialelor de con­strucție și o parte din mobilier și aparatele de uz casnic. În urmă cu câteva zile administrația albaiuliană a primit și planurile casei ce va fi construită. Este o casă de trei camere cu o suprafață con­struită de 103 mp și o suprafață utilă de 67 mp.
    Albaiulienii care doresc să facă donații o pot face în contul deschis la BCR Alba Iulia, RO49RNCB1100000010290082, sau la casieria Primăriei municipiului Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Tribunalul București a decis:
Greva ceferiștilor e legală, deci continuă
     Tribunalul București a declarat ieri legală greva sindicatelor din Căile Ferate Române. Autoritățile solicitaseră instanței să suspende greva pe motiv de ile­ga­litate. Ca urmare a deciziei Tribunalului, greva generală a muncitorilor de la CFR va continua. Este a doua oară în ultimele zece zile când sindicaliștii din CFR câștigă un proces cu autoritățile care cer declararea grevei ca ilegală. Sindicaliștii cer mărirea salariilor cu 10 procente, lucru pe care autoritățile au declarat că nu-l pot asigura. Între sindicaliști și conducerea CFR au avut loc mai multe serii de negocieri, rămase însă fără rezultat. Pe toată durata grevei circulă doar o treime din trenurile de călători. În urma declarării grevei ca fiind legală, sindicaliștii aș­teaptă reluarea negocierilor cu guvernul în urma cărora să se ajungă la o soluție comună. (I.P.)
Gruia Bumbu, consilierul lui Marko Bela
     Consilierul prefectului pentru problemele rromilor, Gruia Bumbu, a fost numit în funcția de consilier al vicepremierului Marko Bela, urmând să-și preia noul post din data de 15 iunie a.c. Gruia Bumbu urmează să se ocupe de activități din do­meniile învățământului, culturii și integrării europene. În noile condiții, prefectul Cos­min Covaciu urmează să nominalizeze o altă persoană pentru postul de con­silier prefectural pentru problemele rromilor.(R.G.)
Expoziție: "Icoanele de la Laz"
     Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia pregătește pentru luna iulie a.c., o in­teresantă și valoroasă expoziție intitulată "Icoanele de la Laz". După cum se cunoaște localitatea Laz, aparținând comunei Săsciori, este un important centru de iconografie, fiind recunoscut în întreaga țară dar și peste hotare. La acest eve­niment va fi invitată să expună și Maria Poenaru, o mare specialistă în pictura icoanelor, care provine dintr-o familie cu tradiție în domeniu.(R.J.)
Drumul spre Râmeț va fi redat circulației
     Potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, drumul care duce la Râmeț și care a fost rupt de ape săptămâna trecută în mai multe locuri blo­când astfel accesul dinspre Stremț înspre Mănăstire, ar putea fi redat circulației chiar în cursul dimineții de azi. "Am fost acolo în fiecare zi pentru a verifica cum se desfășoară lucrările și am remarcat implicarea promptă a primarului din Stremț și a DPL Alba în rezolvarea situației. Ne-au fost de mare ajutor", a precizat Ion Dumitrel. Domnia sa a adăugat că într-o primă fază va fi posibilă reluarea cir­culației pe DJ 750 C după care se va trece la amenajarea și înălțarea lui astfel încât pe viitor să fie evitate astfel de incidente. Cât despre cetățenii belgieni izolați acolo se pare că se simt bine din moment ce au refuzat să coboare pe cealaltă rută, e drept mai grea, pe care se putea circula încă de sâmbătă. Tot pe DJ 750 C, în localitatea Sălciua, apele au produs o ruptură de corp de drum încercându-se găsirea unei rute ocolitoare în cel mai scurt timp, ne-a informat Dan Popescu, șeful Direcției Tehnice din CJ Alba. (I.P.)
Justițiar la 78 de ani
     Potrivit informațiilor furnizate de biroul de presă al IJP Alba, Iosif Bartha (78 de ani) din Teiuș a reușit să-l prindă și să-l predea organelor de poliție pe Teodor Ioan Târțu din localitate, după ce l-a identificat ca fiind autorul unui furt din gos­podăria sa. Infractorul a sustras din curtea septuagenarului un miel în valoare de 700.000 mii lei. În ciuda vârstei înaintate Iosif Bartha a reușit să-l imobilizeze pe autorul furtului și să-și recupereze "în totalitate" prejudiciul. Ioan Târțu este cer­cetat pentru infracțiunea de furt calificat. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.