.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Uniunea Europeană în criză?
     Sunt tot mai multe glasuri care se ridică împotriva globalizării în general, a e­fectelor sociale negative ale acesteia și împotriva globalizării europene în special.
    Parlamentul European a aprobat la 12 ianuarie 2005 Proiectul Constituției Europene cu 500 de voturi pentru, 137 de voturi împotrivă și 40 de abțineri.
    Din această statistică vedem că există tot mai mulți euro-parlamentari care se opun Proiectului Constituției Eu­ropene, declarând că votarea acestei constituții reprezintă "moartea Europei". Două dintre cele mai puternice țări ale Uniunii Eu­ropene, Franța și Olanda, nu au ratificat prin referendum național Constituția Eu­ropeană, iar Italia s-a pronunțat că ar vrea să renunțe la moneda europeană, de­oarece nivelul de viață în aceste țări a scăzut cu aproximativ 30%.
    Cele două superputeri, Statele Unite și Rusia nu cred că văd foarte bine naș­terea unei a treia forțe europene numită Uniunea Europeană, fiecare dorind pentru ea o zonă de influență europeană.
    Se pune întrebarea dacă Uniunea Europeană este în criză? Sigur că este în criză, și cred că toată societatea modernă mondială este cuprinsă de această criză. Principalele probleme ale societății mondiale și europene sunt multiple și variate. Există o dereglare a societății moderne europene, o absență a regulilor, un haotism care se extinde ca o pată de ulei pe apă. Societatea modernă este cuprinsă de o nebunie sistematică, iar tentațiile și agresiunile vieții moderne trec ca un tăvălug peste cei tineri. Ca și în Uniunea Europeană și în țara noastră "se descoperă" o succesiune de crize: crize parlamentare, crize ministeriale, criza sistemului sanitar, criza ostaticilor din Irak, criza... care, voit sau nu, distrag a­tenția cetățenilor de la lucrurile esențiale cu care se confruntă țara.
    Se începe din nou ca efect al globalizării trezirea noțiunii de "naționalism". Chiar și în Uniunea Europeană mulți euro-parlamentari și-au afișat cu ostentație și mândrie drapelurile țărilor din care provin, sfidând steagul european.
    Iar cea mai gravă problemă este războiul luat ca "medicament" pentru vinde­carea unor democrații din țări ca Irak și Afganistan, reacția fiind revitalizarea te­rorismului mondial și în special cel musulman.
    Sper ca această criză a societății mondiale să ia sfârșit. Cred într-o Europă unită în care valorile morale la care am renunțat de foarte mult timp în favoarea celor materiale și politice să fie puse din nou acolo unde le este locul și anume în inima și sufletul fiecărui cetățean european. (Dr. Mircea FRENȚIU)
De Ziua Mondială a Donării de Sânge
Voluntarii Crucii Roșii Alba - în linia întâi
     Filiala Crucii Roșii Alba, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Alba, promovează donarea benevolă de sânge pentru salvarea de vieți omenești, a de­clarat directorul CRR Alba, Adrian Dușa, cu ocazia Zilei Mondiale a Donării de Sânge. "Viața depinde uneori de lucruri aparent mărunte. Donând sânge faci ceea ce ai face dacă un prieten, o rudă sau propriul tău copil ar avea nevoie de sângele tău. Fără a aștepta vreo răsplată. Dar ea, răsplata, va veni și va fi cu atât mai mare cu cât vei ști că undeva, cineva trăiește, poate, datorită gestului tău, aparent mărunt. Gândește-te bine și nu fi indiferent! Sângele tău poate salva o viață... Poate chiar a ta!", a spus Adrian Dușa. Voluntarii Crucii Roșii vor oferi un exemplu viu astăzi, donând sânge în scopul salvării vieții celor aflați în suferințe fizice. Adrian Dușa a făcut un apel la populație să se prezinte astăzi, între orele 9.00 și 12.00, la Centrul Județean de Transfuzii Sanguine din curtea Spitalului Județean Alba, pentru a face acest gest umanitar. Donatorii pot fi persoane care au împlinit vârsta de 18 ani, au greutatea de cel puțin 60 de kg și sunt clinic să­nătoase. Viitorii donatori nu trebuie să sufere sau să fi suferit de boli transmisibile pe cale sanguină, cum sunt hepatita B sau C, sifilis, HIV/SIDA sau TBC.(R.G.)
Crucea Roșie Alba, în sprijinul sinistraților
     Crucea RoșieVoluntarii Crucii Roșii Alba au sărit în sprijinul persoanelor din localitățile Aiud și Galda de Jos, evacuate din propriile lo­cu­ințe afectate de inundațiile de săptămâna tre­cută. În Aiud, Valea Aiudului a inundat 87 de gospodării, dispunându-se evacuarea a 40 de persoane de etnie rromă din locuințele aflate la periferia municipiului. Acestea au fost ca­zate temporar în sala de sport a Liceului A­groindustrial. La Galda de Jos, inundațiile au afectat mai multe familii de rromi ce locuiau pe malul unui pârâu. Infiltrațiile puternice de apă au afectat grav structura caselor, familiile evacuate fiind cazate temporar la sediul primăriei din comună. "Având în vedere că obiectivul fundamental al Crucii Roșii Alba este ajutorarea potențialelor victime ale unor situații de urgență de pe teritoriul județului, ca urmare a situațiilor menționate am dispus ajutorarea fa­mi­liilor sinistrate cu pături, detergent și dezinfectanți. Au fost ajutate 40 de per­soane din municipiul Aiud și 10 locuitori ai comunei Galda de Jos, valoarea totală a ajutoarelor ridicându-se la aproximativ 40 de milioane de lei, dar în viitor vom completa ajutoarele noastre și cu hăinuțe pentru copii", a declarat directorul CRR Alba, Adrian Dușa.
Robert GHERGU

Cu profu' la psihiatru
     Directorii unităților de învățământ vor trebui să treacă peste anumite pre­ju­decăți și să decidă trimiterea unor dascăli la un consult psihologic serios, dacă au semnale din partea colegilor sau a elevilor că acest lucru se impune. Prof. Oa­na Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba, a declarat că reco­man­darea a fost făcută chiar de ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Mircea Miclea, la întâlnirea avută cu inspectorii școlari și directorii unităților de învă­ță­mânt preuniversitar din Alba Iulia. Ea a spus că examinarea medicală poate fi dispusă în orice moment, nu doar la începutul anului școlar, cum se întâmplă în prezent, deoarece în decursul unui an pot interveni evenimente care să afecteze starea de sănătate a unui dascăl. De asemenea, rezultatul consultului trebuie să fie un instrument util pentru sprijinirea cadrului didactic cu probleme și pentru funcționarea în continuare a sistemului. Examenul psihologic nu trebuie să fie doar o simplă formalitate, pentru care unii profesori sunt dispuși acum să plă­tească bani pentru a obține avizul favorabil al medicilor ca să poată preda și în anul școlar respectiv. În paralel, a spus prof. Oana Badea, consilierii școlari tre­buie lăsați să-și facă treaba, pentru că și unii elevi ar putea avea probleme com­portamentale care să-i facă pe unii profesori să-și piardă, la un moment dat, răb­darea.(R.G.)
În vistieria Abrudului
Proiectele aduc mai mulți bani decât taxele și impozitele
     Confruntat cu un buget de minimă subzistență - ceva mai mult de 6 miliarde de lei - dar și cu mari probleme de rezolvat, primarul orașului Abrud a reușit ală­turi de consilierii locali și specialiștii din cadrul primăriei să aducă pentru oraș suma de 15 miliarde de lei. Adică mai mult de 2,5 ori decât zisul buget local. Cum? Prin depunerea mai multor proiecte pe programul FRDS, din care recent au fost anunțați că au câștigat 7. Tiberiu Rațiu ne-a informat că pentru toate aceste proiecte finanțarea este deschisă. Cât despre proiecte ele se referă la amenajarea parcului pentru copii "Zâmbet de copil", achiziționarea a două mi­crobuze pentru creșterea calității transportului local, înființarea unei fabrici de brichete de rumeguș, reabilitarea și extinderea rețelelor de canalizare pe Aleea Florilor, Aleea Copiilor, strada Mărășești și strada Ecaterina Varga, cu mențiunea că pe aceste două ultime străzi se va reabilita și rețeaua de alimentare cu apă potabilă. Tot în urma unui proiect câștigat acum se va amenaja drumul de acces spre satul Cristea și drumul de acces spre pășunile de pe Valea Soharu. În a­ceastă zonă se află circa 140 de hectare de pajiști pentru reabilitarea cărora primăria abrudeană a obținut, tot printr-un proiect, 5 miliarde de lei de la Minis­terul Agriculturii.
Anca DINICĂ

Ilie Petru vrea
Consilier rom pentru fiecare primărie
     Într-un comunicat remis redacției de către Partida Romilor Alba, președintele Ilie Petru face un apel către toți primarii din județ să aibă în vedere posibilitatea angajării unor persoane de etnie romă care să ocupe funcția de consilieri pe pro­blemele romilor, în funcție de ponderea acestora în comunitate. În sprijinul aces­tei idei este invocat protocolul semnat între Președintele Partidei Romilor, Ni­colae Păun, și prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, precum și H.G. 430 din 2001, pct. 6, care permite angajarea de consilieri pe problemele romilor în pri­mării, în scopul facilitării comunicării și informării comunităților de romi din lo­calitățile respective. De asemenea, Petru Ilie mai informează că "începând cu da­ta de 1 iulie 2005 vor fi repartizați lideri ai Partidei Romilor la instituțiile des­cen­tralizate din județ, precum și la Prefectura Alba pentru o colaborare mai bună între acestea și cetățenii de etnie romă din județ". (I.P.)
Invazie de femei la CJ Alba
     CJ Alba are 15 noi angajați. Toate cele 15 posturi scoase la concurs în urmă cu aproximativ o lună și pentru ocuparea cărora s-au "luptat" nici mai mult nici mai puțin de 71 de candidați, au fost ocupate în urma concursului susținut în 6 și 7 iunie a.c. S-a înregistrat o singură contestație soluționată nefavorabil pentru contestatar. De remarcat că 11 din cele 15 posturi sunt ocupate de femei, do­vadă că actuala conducere a CJ Alba nu suferă de misoginism. "Concursul a fost unul corect și a câștigat cine a avut cel mai mare punctaj. A trecut vremea când se făceau angajări bazate pe pile și nu pe competență. Funcționarii noștri trebuie să fie bine pregătiți pentru că vor rămâne în consiliu și după ce se va schimba puterea politică", a declarat președintele Ion Dumitrel. (I.P.)
Invitație
     Mâine, 15 iunie 2005, va avea loc spectacolul artistic și expoziția de artă plas­tică a Școlii Populare de Arte din Alba Iulia. Manifestările sunt prilejuite de închi­derea anului școlar. Evenimentul se desfășoară la Sala Cercului Militar din Alba Iulia unde sunt așteptați să participe toți iubitorii de artă și frumos. (I.P.)
Furată și abandonată
     Patrula rutieră a Poliției Ocna Mureș a găsit duminică, pe str. Independenței din localitate, o mașină abandonată, cu numărul de înmatriculare AB-04-HRM. Dacia cu pricina figura însă pe lista celor furate și s-a constatat că aparținea Mirelei Dâncu din Crăciunelu de Jos. Se pare că mașina fusese sustrasă din ga­rajul păgubitei în noaptea de 19/20 aprilie a.c. Se fac în continuare cercetări pen­tru indetificarea autorului sau autorilor furtului. (I.P.)
Marii contribuabili vor plăti la Trezoreria municipiului Alba Iulia
     Conform Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 516/2005, plățile obligațiilor fiscale la bugetul consolidat al statului ale marilor contribuabili administrați de D.G.F. P. Alba - Biroul A.C.M., (atât pentru sediile principale cât și pentru sediile secundare) se realizează la Trezoreria municipiului Alba Iulia. (Compartiment de presă, Iulia Mireștean)
Telefon pentru părinți și elevi
     Ministerul Educației și Cercetării a decis să pună la dispoziția elevilor, pro­fesorilor și părinților o linie telefonică unde pot fi semnalate orice posibile abuzuri pe perioada desfășurării examenelor de bacalaureat și testelor naționale. Numărul de telefon la care se poate apela este 021/3155099 și este operațional începând cu data de 13 iunie a.c., între orele 8.30 - 16.30.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.