.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 16.6.2005 ::. 
Ilegaliști de miliarde descoperiți de Garda Financiară în Alba
•Împotriva administratorului S.C. Vidra Lux SRL a fost for­mulată sesizare penală
     Potrivit unei informări apărute ieri pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), în perioada 6 - 12 iunie 2005, Garda Financiară a desfășurat, la nivel național, o serie de acțiuni de control operativ și inopinat. În timpul acestor acțiuni au fost aplicate amenzi în valoare totală de 36.674,1 milioane lei, fiind încasate 20.782,2 milioane lei. De asemenea au fost confiscate bunuri în valoare de circa 11.261,9 milioane lei. Pentru exemplificare, au fost prezentate câteva cazuri semni­fi­ca­tive, instrumentate recent de comisarii Gărzii Financiare, printre care și cele a două societăți comerciale din județul Alba. Astfel, la SC Valea Șermagului SA Alba, din control a reieșit că în perioada martie 2001 - iunie 2005, acest agent economic a desfășurat activitatea de recuperare deșeuri reciclabile de la popu­lație fără a deține autorizația de colectare prevăzută de OUG nr.16/2001 re­publicată. În consecință, societatea a fost sancționată contravențional cu 50 mi­lioane lei, iar ca măsură complementară comisarii Gărzii Financiare au dispus confiscarea contravalorii deșeurilor colectate ilegal, respectiv suma de 9,6 mi­liarde lei. Un alt control, efectuat la SC Vidra Lux SRL-Alba, societate având ca obiect principal de activitate fabricarea și comercializarea încălțămintei, a vizat realitatea și legalitatea operațiunilor înregistrate în evidențele financiar contabile aferente activității din perioada ianuarie 2003-mai 2005. Au rezultat astfel o serie de deficiențe privind atât legalitatea/realitatea înregistrărilor contabile cât și modul de administrare a fondurilor societății: vânzări de mijloace fixe aparținând patrimoniului societății fără întocmirea documentelor aferente și/sau înregistrarea veniturilor obținute, neînregistrarea unor încasări din operațiuni comerciale deru­late cu terți, lipsuri în gestiune neevidențiate și pentru care nu s-au întreprins măsurile legale de recuperare, întocmirea unor documente contabile sintetice conținând date eronate, folosirea în interes personal a fondurilor societății etc. Conform calculelor efectuate de comisarii Gărzii Financiare a rezultat că aceste deficiențe au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu peste 4 miliarde lei. Pentru stabilirea în întregime a obligațiilor fiscale ce revin SC Vidra Lux SRL, actul de control a fost transmis DGFP Alba, iar împotriva adminis­tra­torului societății a fost formulată sesizare penală. (I.P.)
La porțile (murdare) ale Apusenilor tronează barajul de la Mihoiești
     gunoaieAnul acesta, din pricina ploilor abundente, nivelul apei la barajul Mihoiești a a­tins cote alarmante, comparabile cu cele a­tinse la inundațiile din anii '70. Dar nu nu­mai nivelul apei este îngrijorător, ci și cali­tatea ei și chiar structura de rezistență a ba­rajului. După cum puteți observa în imagine, barajul situat la "poarta" de intrare spre cele două văi (Arieșul Mare și Arieșul Mic), una dintre "porțile" Apusenilor, este plin de rezi­duurile cărate de apă de pe aceste văi, ceea ce afectează în mod cert calitatea apei (imaginea a fost surprinsă de fotoreporterul nostru în data de 11 iunie a.c.). Despre aceste reziduuri (ambalaje, lemne etc), am discutat cu una dintre cele cinci persoane ce se ocupă cu întreținerea barajului (angajate ale ELH). Aceasta ne-a declarat că s-a lucrat în ultima vreme aproape non-stop, la degajarea barajului de mizeriile ce-l sufocă, dar cu mâinile goale, din barcă, nu prea este spor, de aceea se așteaptă "un utilaj de la județ". Omul nu a putut să ne spună despre ce utilaj e vorba, dar acesta e așteptat de multă vreme și va sosi, probabil, când lemnele și ambalajele vor ajunge singure pe uscat, odată cu scăderea apei. În altă ordine de idei, interlocutorul nostru ne-a declarat că la un nivel mare de apă, în corpul barajului se pot observa fisuri. Scurgerile de apă prin aceste fisuri nu sunt mari, dar, orice s-ar spune, dacă nu se iau măsuri urgente acestea se pot lărgi și pot provoca un dezastru. Cu atât mai mult cu cât barajul este izbit permanent și de buștenii aduși de apă care dau zi și noapte câte un bobârnac zidului de beton. Un bobârnac poate că ar trebui dat și autorităților locale și județene care nu sunt în stare să rezolve problema deși, aproape zilnic, trec prin zonă! (I.H.)
Sătulă de viață...
     Polițiștii de la Postul din Ohaba au fost sesizați marți, în jurul orei 14.30, de către Valer Dușa din satul Colibi că Alexandru Ganga, consătean cu el, și-a găsit soția spânzurată. Femeia, Paraschiva Ganga (73 de ani), sătulă probabil de viață, a hotărât să-și curme zilele spânzurându-se de grinda din șopronul de lemne din gospodăria proprie, unde a și fost găsită de soțul său. Nu există suspiciuni asupra modului în care a murit femeia, verdictul clar fiind sinucidere prin spânzurare. (I.P.)
Prefectul Cosmin Covaciu, tampon între lemnarii din Alba și Cluj
     Astăzi, la Cluj Napoca, prefectul Cosmin Covaciu se va întâlni cu omologul său Mihail Hardău, pentru a discuta problemele legate de administrarea pădurilor din zona de graniță dintre cele două județe, a anunțat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului județului Alba, Cosmina Horvath. De asemenea, va fi pusă pe tapet și reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafețe de păduri, în conformitate cu prevederile legilor funciare. La această reuniune au fost invitați să participe și primarii din Câmpeni, Arieșeni, Gârda, Scărișoara, Horea, Ocoliș, Poiana Vadului, Vidra și Bistra, care se confruntă cu astfel de probleme, precum și reprezentanți ai celor două direcții silvice județene. "Spe­răm, cu ocazia acestei întâlniri, să fie rezolvate problemele referitoare la pădurile din zona limitrofă județului Alba", a declarat prefectul Cosmin Covaciu.(R.G.)
"Istoria națională - istorie europeană"
     Astăzi, 16 iunie 2005, ora 16,00, la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia are loc deschiderea oficială a Sesiunii naționale de comunicări știin­țifice intitulată "ISTORIA NAȚIONALĂ- ISTORIE EUROPEANĂ. Orientări actuale în arheologie, istorie, muzeologie și arhivistică". Manifestarea este organizată de Catedra de istorie din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" și se va desfășura în sala "Vasile Pârvan", din incinta acestei instituții. Seria de evenimente cu­prinse în programul sesiunii de comunicări va continua vineri, 17 iunie, ora 12,00, cu lansarea a două volume având ca autori pe doi dintre participanții la ma­nifestare. (I.H.)
Salariile dascălilor sub semnul întrebării
     O parte din cadrele didactice din județ, îndeosebi de la unitățile de învățământ din mediul rural, își vor primi cu întârziere salariile pe luna mai și indemnizațiile de concediu, din cauza insuficienței fondurilor. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au declarat că a fost deja solicitată Ministerului Educației și Cercetării și celui al Finanțelor Publice suplimentarea fondurilor pentru acest trimestru din sumele defalcate din TVA pentru învățământ aferente trimestrelor viitoare. În total, este vorba de aproximativ 36 de miliarde de lei, bani care nu au fost încă virați în conturile Direcției Generale a Finanțelor Publice Alba, motiv pentru care plata salariilor personalului din unele unități de învățământ va în­târzia.(R.G.)
Neatenție = accident
     Potrivit Biroului de presă al IPJ Alba, în după-amiaza zilei de marți, în jurul orei 17.30, la intersecția B-dului Încoronării cu str. Lalelelor din Alba Iulia, a avut loc un accident de circulație în care au fost implicate o mașină și un moto­scuter. În timp ce conducea autoutilitara marca Renault pe B-dul Încoronării, Emilian Cibu (46 de ani), administratorul unei societăți din Alba Iulia, nu a acor­dat prioritate când a virat la stânga pe str. Lalelelor și a intrat în coliziune cu motoscuterul Piaggio Ciao, condus regulamentar de Iosif Făgădar (34 de ani). Acesta din urmă a suferit fracturi deschise la ambele oase de la gamba stângă, necesitând internarea la Spitalul județean Alba. Au fost recoltate probe biologice ambilor șoferi, iar cercetările continuă urmând să se stabilească cui aparține vinovăția pentru producerea accidentului și măsurile care se impun. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.