.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În județul Alba
Doar nouă solicitări pentru construirea de săli de sport
     Senatorul PD de Alba Alexandru Pereș a informat în cadrul unei conferințe de presă că guvernul a decis continuarea programului de construire de săli de sport. Majoritatea fondurilor vor proveni de la Loteria Națională, dar vor exista și alte surse. Toate bune și frumoase, dar nemulțumirea senatorului vine din faptul că în județul Alba au fost depuse doar 9 solicitări, și nici acestea nu au dosarele complete. Cele 9 solicitări depuse la Compania Națională de Investiții vin de la consiliile locale din Alba Iulia (2), Blaj, Teiuș, Galda de Jos, Bistra, Cetatea de Baltă, Jidvei și Rădești. Cât despre faptul că dosarele sunt incomplete, le lipsește tuturor avizul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Alba. Or se știe ce s-a întâmplat la Lancrăm în lipsa acestui aviz: scandalul din jurul sălii de sport ce profanează spațiul în care se află mormântul marelui gânditor Lucian Blaga nu se mai termină. Și dacă MCC crede sincer, așa cum a declarat Mona Muscă, în ilegalitatea comisă acolo, trebuia să ceară simplu sistarea finanțării continuăriii construcției, ca metodă sigură de oprire a lucrărilor. Nu a făcut-o însă.
    Revenind la nemulțumirea senatorului Pereș, să mai spunem, prin comparație, că județul Arad a depus 44 de cereri. Considerând că multe dintre administrațiile locale nu cunosc exact ce au de făcut spunem acum că dosarul de solicitare trebuie neapărat să includă următoarele documente: Hotărârea Consiliului local de transmitere gratuită spre Compania Națională de Investiții a terenului pe durata construcției, Studiu geo-tehnic, Ridicare topometrică, Certificat de urbanism și Avizul DCCPCN Alba. Mai mult, senatorul Pereș îi îndeamnă și pe această cale pe primarii din județ să contacteze Consiliul județean Alba pentru promovarea acestor investiții.
Anca DINICĂ

"Avram Iancu" și ASTRA, la Roșia Montană
     grupCu prilejul sărbătoririi a 140 de ani de la întâlnirea lui Avram Iancu cu cărturarii și revoluționarii membri ASTRA, după cum știți, Societatea cultural-patriotică Avram Ian­cu și ASTRA din zilele noastre au reeditat evenimentul de atunci, printr-o vizită la Abrud și Bucium (Detunata). Traseul vizitatorilor a cuprins și un popas la Roșia Montană, unde au fost așeptați, chiar la intrare în galeriile romane, de un ghid (un bătrân miner, ieșit la pensie) și de primarul comunei, Virgil Narița. Acolo, oaspeților (pe lângă cele din județul Alba, care erau la ele acasă, au mai fost filiale "Avram Iancu" și despărțăminte ASTRA din alte 16 județe), li s-au dat detalii inedite despre localitate, trecutul ei istoric și exploatarea auriferă, precum și despre proiectul de exploatare din zilele noastre, cel al corporației Roșia Montană Gold Corporation (RM GC). Discuțiile purtate au scos în evidență o realitate incomodă pentru unii dintre cei prezenți, despre care se știe că sunt oponenți îndârjiți la proiectul respectiv. Mă refer în primul rând la faptul că, deși nu știau absolut nimic despre detaliile proiectului și despre obligațiile pe care și le-a asumat RMGC, ei își exprimau opoziția bazată pe informații... din auzite. De pildă, argumentul lor suprem era acela că la proiect se opune însăși Academia Română, fără să știe că membrii acestei onorabile instituții nu fuseseră niciodată la Roșia Montană, la fața locului, ca să se docu­menteze.
    Alții însă, și-au exprimat cu bun simț interesul la adresa proiectului, au as­cultat explicațiile și, chiar dacă nu erau de acord cu el, s-au abținut de la discuții acolo, unde veniseră cu alt sop decât cel de a combate RMGC-ul. Ba chiar, unii dintre ei, după ce au primit explicații și după ce au vizitat galeriile, au plecat convinși că acolo singura șansă pentru redresarea zonei este exploatarea ză­cământului aurifer. Indiferent că aceasta o face statul român (deocamdată lipsit de mijloace) sau un investitor străin. (I.H.)
Scene din filmul "Jandarmii, executorul și executații... silit" la Mănărade
     În ziua de marți, 14 iunie a.c., în jurul amiezii, la Mănărade s-au produs scene desprinse parcă dintr-un film de acțiune ai cărui protagoniști au fost, în rolul personajelor pozitive: jandarmii și executorul judecătoresc, iar în a celor negative - o familie din Mănărade, formată din patru persoane, care trebuia să fie eva­cuată, în baza unei sentințe civile a Judecătoriei Blaj, din imobilul în care locuia. La solicitarea executorului judecătoresc, făcută în baza prevederilor art. 373 indice 2 din Codul de procedură civilă, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba au acționat pentru asigurarea ordinii publice pe timpul acțiunii de executare silită, se arată într-un comunicat remis redacției de către Inspectoratul de Jandarmi Alba. Se pare însă că cele patru persoane erau ho­tărâte să nu se supună hotărârii judecătorești, astfel că, într-o primă fază, s-au opus măsurii doar verbal, adresând injurii și amenințări la adresa executorului judecătoresc și ajandarmilor. După ce au văzut că așa nu au nici un spor, cei patru au început un veritabil asalt. Care cățărați pe casă, care ascunși pe după gard au aruncat cu tot ce le-a picat în mână (cărămizi, pietre, răngi, furci etc.) asupra jandarmilor "răufăcători", obligați să intervină pentru a restabili ordinea și asigurarea protecției executorului judecătoresc. Pentru ca scenariul să fie com­plet, cei patru au asmuțit caii, lovindu-i pentru a se năpusti mai cu forță asupra jandarmilor. Au fost și victime, însă spre deosebire de un film clasic, cu happy-end, acestea au fost din rândul personajelor pozitive, adică a jandarmilor: un ofițer și un subofițer au fost loviți cu cărămizi, aceștia suferind leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale. Și, dacă nu e de-ajuns că o să rămână fără casă, cei patru "jus­tițiari" pe cont propriu se vor alege și cu dosare penale pentru ultraj și lovire. (I.P.)
Înscrieri în programul "Un laptop pentru fiecare profesor"
     Mâine,17 iunie, este ultima zi în care personalul din învățământul preuni­versitar județean își mai poate da acordul de principiu pentru a se înscrie în pro­gramul "Un laptop pentru fiecare profesor", inițiat în pemieră națională de Sindi­catul Învățământ Alba și Inspectoratul Școlar Județean. Coordonatorul proiectului, prof. Ioan Stanca, vicepreședinte al SIA, a declarat că beneficiari pot fi atât pro­fesorii, cât și alte categorii de personal din învățământ, cum ar fi secretarele sau administratorii. În baza acestui program, doritorii vor putea achiziționa un laptop cu o configurație prestabilită (procesor Intel Celeron, memorie 256 MB, HDD-40 Gb, DVD Writer, modem, ecran 15", pachet de soft educațional AEL) și garanție de 3 ani. Prof. Stanca a spus că în urma negocierilor purtate cu mai multe firme de profil s-a ajuns la un cost de numai 720 de euro/laptop, care poate fi plătit fie integral, fie în tranșe pe 2-4 ani, cu o rată lunară cuprinsă între 19,83 euro și 36 euro. Pentru ca proiectul să poată fi însă demarat este necesar ca numărul solicitanților să fie mai mare de 100 de persoane, care trebuie să-și anunțe opțiunea la IȘJ Alba sau SIA, prin fax sau poștă, până cel târziu în 17 iunie. Dascălii vor primi laptop-urile în luna septembrie, iar ratele vor fi reținute de pe ștatele de plată începând cu luna octombrie, după ce în prealabil vor fi încheiate contractele de creditare. Dacă proiectul "Un laptop pentru fiecare profesor" va avea priză la personalul din învățământul preuniversitar din Alba, a spus prof. Ioan Stanca, acesta ar putea fi extins apoi la nivel național.(R.G.)
Problemele navetiștilor CFR - soluționate de prefect
     Graficul trenurilor care circulă pe ruta Alba Iulia-Zlatna și retur va fi modificat, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al trenurilor, după ce mai mulți oameni de afaceri s-au plâns prefectului că orarul actual este inadecvat.
    Imediat după această întâlnire, prefectul Cosmin Covaciu a dispus serviciilor din subordine să rezolve problema, astfel încât circulația trenurilor pe ruta men­ționată să vină în întâmpinarea doleanțelor agenților economici și ale persoanelor fizice. "Pentru actuala perioadă nu s-au mai putut opera modificări, având în ve­dere caracterul unitar al Mersului trenurilor la nivel național. Modificările vor fi însă operate în noul Mers al trenurilor, plecările din cele două stații fiind în concordanță cu necesitățile navetiștilor de pe această rută", a declarat prefectul Cosmin Covaciu.(R.G.)
Un nou partid politic?
     Am aflat ieri, 15 iunie 2005, dintr-un comunicat trimis pe adresa redacției noastre, cum că s-ar fi constituit un grup de inițiativă pentru înființarea unui nou partid. Acest grup dorește ca viitoarea formațiune politică să se numească "Mișcarea Conservatoare" și ne anunță că declanșează o campanie de strângere de semnături pentru modificarea a două articole din Constituția României. Este vorba despre articolele în care se stipulează modalitatea de aderare a României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene și la Tratatul Atlanticului de Nord. Grupul respectiv consideră că în textul celor două articole ar trebui să existe pre­vederi potrivit cărora deciziile de aderare să nu poată fi luate decât în urma unor referendumuri, prin care românii să-și exprime voința. (I.H.)
Omagiu lui Eminescu
     *Mihai Eminescu a fost omagiat ieri la Alba Iulia și Blaj. Puțini sunt cei care și-au amintit că la 15 iunie 1889 se stingea din viață cel mai mare poet român. Totuși au facut-o membrii Fundației "Alba Iulia 1918, pentru unitatea și inte­gri­tatea României", care au depus o coroană de flori la bustul poetului din Alba Iulia. Tot aici a fost prezentată și o scurtă evocare a vieții și operei lui. *La rândul său, Despărțământul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj a organizat manifestarea "Popasul lui Eminescu la Blaj 1866-2005". La bustul poetului din Piața 1848 s-a desfășurat un moment omagial, iar apoi participanții au pornit într-un scurt pelerinaj la Teiul lui Eminescu, locul de popas al poetului în vara anului 1866, locul de unde a salutat Mica Romă. Și pentru că unei manifestări culturale îi stă bine în compania elevilor, aceștia l-au cinstit pe Eminescu printr-un recital din versurile sale. Manifestarea blăjeană s-a încheiat la Biblioteca "Școala Ardeleană" unde a avut loc vernisajul expoziției de carte dedicată lui Mihai Eminescu. (A.D.)
    *Invitat la Colegiul I.M. Clain din Blaj, prof. univ. dr. Ion Buzași a vorbit în fața elevilor despre popasul eminescian la Blaj, semnificațiile acestuia în biografia intelectuală a celui mai mare poet al românilor. Elevii de la profilul pedagogic au recitat, au citit și au cântat romanțe pe versuri de Mihai Eminescu. La sfârșit, profesorul invitat a citit fragmente din publicistica lui Eminescu arătând ce "învață" poetul nepereche prin gazetăria sa pe tinerii de astăzi. (I.B.)
Târgul de animale de la Teiuș este închis
     Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a instituit carantina de gradul II în orașul Teiuș, pe o perioadă de două luni de zile, din cauza pestei porcine, a anunțat directorul DS VSA Alba, dr. Vasile Bereș. El a precizat că măsura a fost luată după ce diagnosticul a fost confirmat pentru 2 purcei, care au murit în gospodăria unei bătrâne. Din discuțiile purtate cu femeia rezultă că porcii fuseseră cumpărați recent din târgul de la Vințu de Jos, de la o persoană cu o mașină înmatriculată în județul Sibiu. De asemenea, DSVSA Alba a dispus ca toți porcii sătenilor să fie ținuți în adăposturi, iar câinii să fie legați, pentru a preveni răspândirea bolii. Totodată, au fost interzise tranzacțiile cu porci, carne și preparate provenite de la această specie de animale. Pe lângă cele 5 milioane de lei pierdute din cauza porcilor bolnavi, bătrâna nu va fi nici despă­gubită, potrivit legii, pentru că nu a solicitat act de proprietate și certificat sanitar veterinar la cumpărarea animalelor, a spus dr. Bereș. De asemenea, Primăria Te­iuș a fost avertizată că în cazul în care nu va amenaja corespunzător târgul de animale, DS VSA Alba va interzice redeschiderea acestuia chiar și după ridi­carea restricțiilor impuse de carantină.
    Medicii veterinari atenționează încă o dată populația să nu mai cumpere ani­male neînsoțite de acte de proprietate și certificat sanitar-veterinar, pentru că a­cestea ar putea fi furate sau bolnave.
Robert GHERGU

De vină a fost... veioza
     Marți seară, la ora 20.30, Poliția din Baia de Arieș a fost sesizată de Gheor­ghe Purda, administratorul magazinului cu produse marca Husqvarna din loca­litate, că la sediul acestuia a izbucnit un indendiu. La acțiunea de stingere a flă­cărilor au participat alături de pompieri și organele de poliție din Baia de Arieș. S-a constatat că incendiu s-a declanșat de la cablul electric al unei veioze conec­tate la priză. Valoarea pagubelor se ridică la 35 milioane lei, reprezentând con­travaloarea sculelor distruse, aflate în atelierul de reparații. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.