.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 20.6.2005 ::. 
Inundațiile și grindina au produs ravagii la Cricău și Galda de Jos
•Sute de case, fântâni și anexe gospodărești inundate *Pes­te 500 de păsări moarte *Cimitirul Ortodox din satul Galda de Jos-sub ape
     În urma ploilor torențiale de vineri după-amiază, însoțite de grindină de mă­rimea unui bob de mazăre, s-au produs inundații și pagube materiale îndeosebi în comunele Cricău și Galda de Jos. Potrivit Inspectoratului Județean pentru Si­tuații de Urgență "Unirea", cantitatea de apă a totalizat pe alocuri 45 l/mp, du­când la revărsarea văilor Cricău, Craiva, Tibru și Galda, și pe fondul scurgerilor de pe versanți. În comuna Cricău au fost afectate 74 de case și 64 de anexe gospodărești, apa a intrat în 50 de pivnițe, au fost inundate 46 de fântâni, iar 560 de păsări au murit înecate. De asemenea, au fost afectate 9 poduri și podețe, drumul comunal a fost spălat pe o porțiune de 6 km, iar un drum forestier de 5 kilometri a fost la rândul său afectat de ploi. Totodată, 145 de hectare de teren agricol se află sub ape, iar zidul de sprijin pentru regularizarea Văii Cricăului a fost afectat pe un tronson de 20 de metri. La Galda de Jos, apa s-a infiltrat în 8 case și au fost inundate 167 de gospodării, beciuri, curți și fântâni. Suprafața de teren agricol și grădini aflată sub ape a fost estimată la 157 de hectare, iar Cimitirul Ortodox din satul Galda de Jos, în suprafață de 1,5 hectare, a fost inundat. Inundațiile au mai afectat DN 1 (200 m), DJ 107 H (100 m), iar DJ 107 K este colmatat cu aluviuni, circulația rutieră desfășurându-se cu restricții. La Be­nic, membrii Comitetului local Galda împreună cu sătenii au realizat, cu ajutorul unui tractor, un baraj din saci de nisip pentru a limita revărsările de ape. Ali­mentarea cu apă potabilă a locuitorilor din comunele calamitate a fost realizată cu o autocisternă pusă la dispoziție de SC Albalact Alba Iulia. Comitetul ju­de­țean pentru situații de urgență, coordonat de prefectul Cosmin Covaciu, împreună cu comitetele locale, monitorizează situația, dispunând măsurile necesare pen­tru limitarea și înlăturarea efectelor negative. Sub comanda col. Virgiliu Costea, ISU Alba continuă evacuarea apei din case și gospodării, folosind 2 autospeciale ale pompierilor militari din Alba Iulia, la Galda de Jos și o autospecială de la Detașamentul de Pompieri Aiud, la Cricău. Până la această dată, echipele de intervenție ale ISU Alba au reușit să scoată apa din 27 de beciuri din Galda de Jos și 9 pivințe din Cricău, dar operațiunile de întrajutoare a populației afectate continuă.
Robert GHERGU

Inaugurare
     Noul sediu al Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Alba, serviciu public aflat în subordinea Consiliului județean Alba a fost inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute. Serviciul funcționează în fostul spațiu al Sucursalei județene Alba a Băncii Naționale a României. Panglica a fost tăiată de preșe­din­tele CJ Alba - Ion Dumitrel și de subprefectul județului Alba - Clement Negruț. De asemenea alături de funcționarii publici din cadrul serviciului și de cei câțiva in­vitați au mai fost prezenți și viceprimarul municipiului Alba Iulia - Ioan Bogățan și șeful IPJ Alba, comisarul șef Tudor Grindean. Noua direcție ce se va ocupa de actele cetățenilor județului este condusă de Marcel Duncea. (A.D.)
Resturi de schelet uman descoperite la Totoi
     Vineri, 17 iunie a.c., în jurul orei 20.00, pe raza satului Totoi, comuna Sân­timbru au fost reperate mai multe resturi dintr-un schelet uman. Astfel, un pescar a anunțat lucrătorii Poliției că pe malul stâng al Mureșului, în locul numit Beca, la circa 3 km amonte de Totoi, la 1 m de albia râului, a descoperit un craniu și mai multe fragmente de schelet uman (coaste, inele de coloană ver­tebrală, os omoplat). Acestea au fost ridicate și duse Serviciului de medicină legală Alba prentru expertizare, iar polițiștii fac verificări în rândul persoanelor date dispărute pentru identificare. (I.P.)
Sinucidere eșuată
     Ieri dimineață, în jurul orei 7.46, lucrătorii postului de Poliție Transporturi Feroviare Alba Iulia au fost sesizați că o persoană de sex feminin s-a aruncat în fața locomotivei care remorca trenul personal 2402 Cugir-Teiuș. Lidia Zdrâncu (62 de ani) din Alba Iulia, cunoscută ca suferind de tulburări psihice, a vrut să-și pună capăt zilelor însă a reușit doar să-și provoace un traumatism cranio-ce­rebral deschis cu plagă scalpată în zona parietală și traumatism la cotul stâng. Nu există suspiciuni cu privire la condițiile producerii accidentului. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.