.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Jacques Faugeroux, la Alba Iulia
     Jacques Faugeroux, șeful proiectului "Educație pentru informație în mediul rural defavorizat. Crearea centrelor de documentare-informare", va fi prezent marți, 21 iunie, la Alba Iulia, a anunțat prof. Rodica Andronescu, inspector școlar la IȘJ Alba. Oaspetele francez va participa la bilanțul activităților derulate în cadrul proiectului, fiind prezentate stadiul amenajării CDI-urilor intrate în acest an în proiect la nivelul județului Alba, tipurile de activități inițiate în centrele de do­cumentare și informare, precum și perspectivele pentru anul școlar viitor. De ase­menea, Jacques Faugeroux se va întâlni cu conducerea Consiliului Județean Alba, care este partener în acest proiect. (R.G.)
"Ziua Râmețiului"
     Ca urmare a unei hotărâri de Consiliu local a comunei Râmeț, s-a decis ca în fiecare an să fie sărbătorită "Ziua Râmețiului" în cea mai apropiată duminică de 30 iunie. În acest an, prima ediție a sărbătorii locale se va desfășura pe data de 3 iulie, iar primarul comunei Râmeț, Aurel Dan ne-a informat că programul va fi unul cu totul și cu totul deosebit și a fost realizat cu sprijinul Consiliului ju­dețean. Astfel printre altele, participanții vor avea parte de un spectacol folcloric, de o paradă a portului popular, de expoziții de icoane și fotografii, de numeroase concursuri precum și de prezentarea fabricării varului și manganului. De ase­menea se preconizează dezvelirea și sfințirea monumentului eroilor, organizarea unei tombole cu premii, dar și... degustări de balmoș și țuică. (R.J.)
Lipsa... carnetului și-a spus cuvântul
     În noaptea de 18/19 iunie a.c., în jurul orei 3.00 dimineața, s-a produs un accident în dreptul imobilului cu numărul 425 din Lancrăm. Gabriel Constantin Sigartău (28 de ani) din Beclean (Bistrița-Năsăud), în timp ce conducea, pe direcția Sebeș-Alba Iulia, autoturismul Dacia 1300 înmatriculat în Alba, pro­prietate a lui Iacob Gârleanu din Aiud, fără a poseda permis de conducere, s-a răsturnat pe partea sa de mers într-o curbă, din cauză că nu a redus viteza până la limita evitării oricărui pericol. În urma producerii acestui accident a rezultat accidentarea ușoară a pasagerului aflat pe scaunul din dreapta șoferului și anume a lui Attila Nagy (27 de ani) din Cluj Napoca. Acesta a suferit un trau­matism cranian cu plagă contuză parietală frontală și traumatism dorso-lombar, fiind internat la Spitalul din Sebeș. De asemenea a fost avariată și conducta de gaze din dreptul imobilului cu nr. 425 din Lancrăm. În acest caz cercetările continuă însă Gabriel Sigartău este pasibil de închisoare pentru conducerea autoturismului fără permis de conducere și vătămare corporală din culpă. (I.P.)
În momente de restriște la Bucerdea Vinoasă
Școala în limba română, ocrotită de biserică
     Scormonind prin arhive prof. dr. preot Nicolae Bolea, ce slujește la parohia lo­calității Bucerdea Vinoasă, a scos la lumină un document extrem de im­por­tant. Actul descoperit atestă că cea mai veche școală din localitate ce ființează din anul 1865 este proprietatea Bisericii Ortodoxe Române din localitate. Școala a fost înălțată prin bunăvoința și dania lui Andrei Șaguna, mitropolitul românilor ortodocși din Ungaria și Transilvania. În condițiile dominației austro-ungare, când populației românești majoritare i-au fost interzise instituțiile de învățământ în lim­ba maternă, biserica a înălțat cu sprijinul credincioșilor o școală primară destul de arătoasă și funcțională pentru acele vremi.
    Sub mantia ocrotitoare a sfântului lăcaș de cult religios, generații în șir de copii ale bucerzenilor au putut să învețe tainele scrisului și cititului, să învețe în limba lor maternă. Ca în atâtea alte momente de restriște, biserica străbună s-a dovedit a fi liantul, factorul de coeziune și continuitate a graiului românesc, a istoriei culturii și tradițiilor noastre milenare. Școala avea un caracter confesional și răspundea nevoii de cunoaștere și înălțare spre lumină într-o așezare rurală locuită în exclusivitate numai de români. Dascălul a fost plătit din banii bisericii zeci de ani. Programa școlară era adoptată cerințelor laice de pregătire a elevilor și de alfabetizare a multor săteni trecuți de mult de anii copilăriei. Tradiția vechii școlii continuă astăzi în noul local de școală. Singurul regret al dascălilor este că cel dintâi sat electrificat din jur, cu asfalt, apă curentă și gaz metan, aflat la numai 15 km de Alba Iulia, se depopulează într-un ritm alarmant.
    Prin bunăvoința preotului Nicolar Bolea, am aflat că în ultimii 15 ani s-au în­registrat 142 nou născuți din care au rămas în sat numai 52. În schimb în acest răstimp au trecut la cele veșnice 303 persoane. Zeci de case sunt părăsite. Au rămas fără stăpân. Pecinginea vremii se așterne dureros peste prosperele locu­ințe și acareturi gospodărești. În alte zeci de case își numără zilele câte o bă­trână sau un bătrân singur ce își așteaptă cu resemnare sfârșitul. Ei mai au o sin­gură dorință. Să vadă tinerii întorși acasă pentru a duce mai departe tradi­ționalele ocupații ale bucerzenilor, cultivarea viței de vie, lucrarea pământului, creș­terea animalelor, renașterea frumoaselor meșteșuguri ale țesăturilor, portului popu­lar, obiceiurilor și ritualurilor atât de originale și plăcute. (Sebastian TRU­ȚĂ)
Județul Alba este membru al Ansamblului Regiunilor Europene Viticole
     Județul Alba este reprezentat prin Consiliul Județean în cel mai important for european al producătorilor de vin - Ansamblul Regiunilor Europene Viticole (AREV). Din această asociație fac parte atât reprezentanți politici sau admi­nistrativi ai Regiunilor membre cât și reprezentanți ai organismelor profesionale din sectorul viti-vinicol din Regiunile membre. Asociația are o mare importanță deoarece se concentrează în special pe organizarea și dezvoltarea dialogului, consultării, cercetării și a acțiunilor comune ale Regiunilor europene viticole, ca și pe consolidarea reprezentării acestor Regiuni în Instituțiile Europene și pe facilitarea participării lor la construirea Europei și la procesul de luare a deciziilor la nivel. În perioada 9-11 iunie, a avut loc, la Aosta- Italia, a 13-a sesiune plenară a AREV, la care a participat domnul Florin Mărginean, vicepreședinte al Con­siliului Județean Alba. Deși județul Alba este membru al AREV din 2003, relația dintre cele două instituții nu a fost prea strânsă. De aceea, Consiliul Județean Alba relansează acum colaborarea cu acest for, axată în principal pe pro­mo­varea turistică a producției de vin din județ, dar și pe consultările la nivel de profesioniști în domeniul viei și vinului. La nivelul promovării turistice a vinului, activitățile celor două instituții se vor împleti armonios deoarece AREV pro­mo­vează un program european în acest domeniu intitulat VinTur, iar Consiliul Ju­dețean Alba a prins în programul său de dezvoltare turistică a județului și "Dru­mul Vinului" care își propune exact exploatarea turistică a viei și vinului. (I.P.)
Ministrul Miclea pune punct scandalului de la Aiud
     Inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Alba, prof. Oana Badea, a declarat că ministrul Mircea Miclea a pus capăt scandalului referitor la desființarea secției maghiare a Școlii generale "Liviu Rebreanu" din Aiud. Ea a precizat că la re­centa vizită efectuată la Alba Iulia, ministrul Educației și Cercetării a declarat, mai întâi într-un cadru restrâns, iar apoi chiar și public, că a fost corectă decizia privind desființarea secției maghiare, luată de prof. Cornel Sandu, inspectorul școlar general al IȘJ Alba. Ea rămâne valabilă chiar și în urma presiunilor făcute de secretarul de stat al Învățământului pentru Minorități din cadrul MEdC. Astfel, cei 6 elevi ai secției maghiare a Școlii generale "L. Rebreanu" se vor putea înscrie din anul școlar viitor la Colegiul Național "Bethlen Gabor" din Aiud.(R.G.)
Cele mai puține incendii
     Județul Alba se află pe primul loc la nivel național pe linia prevenirii in­cendiilor, a declarat, într-o conferință de presă, col. Virgiliu Costea, șeful In­spec­toratului Județean pentru Situații de Urgență "Unirea". În primele 5 luni ale anului, pompierii au fost solicitați să stingă focul doar în 9 cazuri la 100.000 de locuitori, fiind înregistrate de peste 4 ori mai puține incedii comparativ cu județul Ilfov, aflat la coada acestui clasament, cu 37 de incendii. La acest indicator, de exemplu, județe apropiate ca relief, vegetație și dimensiuni înregistrează 19 intervenții - Harghita, 13 - Bistrița-Năsăud. Raportat la numărul de incendii izbucnite la 1.000 de kilometri pătrați, județul Alba se află tot pe primul loc, cu numai 6 intervenții. Col. Costea consideră că meritul principal este al oamenilor, care au înțeles im­portanța respectării normelor PSI, dar și al controalelor preventive efectuate de inspectorii pompierilor militari sau al presei.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.