.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Jobs nu dă slujbe, dar dă sfaturi
     Cum tot week-end-ul și zilele acestea am fost cam stresat, despre ce aș scrie eu pe la 1.30? Noaptea, nu ziua. Despre ceva plăcut, că doar nu-s sadic ca să vă stric tot cheful scriind despre Evenimentul zilei, cel care înainte vedea pui de găină născuți, iar acum vede miniștri de Justiție beți. Ministru? Nu, mi­niștri, că e clar că ziarista respectivă a fost beată cucă dacă a fost în stare să scrie așa ceva. Dar să-i lăsăm pe proști și să ne ocupăm de o minoritate de­favorizată, deștepții.
    Sătul de prostiile alor noștri și ale celor din UE, m-am dus puțin peste Ocean, la Universitatea Stanford. Din păcate, n-am cu ce s-o echivalez în Eu­ropa, fiindcă aici nu sunt instituții de învățământ superior de talia celor 4 mari din SUA: Harvard, Yale, MIT și Stanford. Cine credeți c-a fost acolo ca să le gă­vă­rească studenților absolvenți? Steve Jobs. Nu, nu e fotbalist, nici star de cinema (chiar dacă cei 5000 de studenți l-au întâmpinat ca pe-o vedetă rock, după cum relatează presa vremii, nu doar pentru că avea roba peste blugi și sandale), e și el un "amărât" de geniu din "neamul" lu' nenea Bill Gates și Linus Torvalds, unul fără de care viața noastră era mult mai grea. Pe lângă faptul că e geniu este și președintele (și fondatorul, alături de Steve Wozniak) al firmei Apple, cea care a făcut primele calculatoare destinate omului de rând, dar cu ceva cunoștințe informatice. Despre Bill Gates cred că n-are rost să vă mai spun fiindcă e mai celebru decât Pele sau Nadia Comăneci. Linus Torvalds este creatorul siste­mului de operare Linux, care, practic, a lansat concepția open source, asociată, de obicei, cu programe de calculator gratuite. De fapt, legal, implică mult mai mult, dar acesta nu este un articol despre informatică ci despre fapte de viață, așa că n-o să dezvolt subiectul. Ca o chestie de coloratură, citeam într-o revistă de calculatoare că Torvalds ar fi zis: "Eu n-am ce să-i zic lui Bill Gates despre afaceri, iar el mie despre tehnică". Sincer să fiu, eu nu cred că Torvalds a zis așa ceva... Dar să revenim la Jobs.
    Ce credeți că le-a spus el absolvenților? Că una dintre cele mai bune decizii ale lui a fost când a părăsit colegiul după 8 luni, ceea ce l-a obligat să fie inventiv ca să facă rost de cină. Nu că nu l-ar fi dus mintea, dar nu i-a mai ținut punga pe părinții lui. Și cum, probabil, n-avea câini cărora să le taie frunze, ce s-a gândit? Să învețe caligrafie! Auzi la el, om în toată firea! Aceasta se întâmpla pe vremea când trăia din vânzarea recipientelor reciclabile și se hrănea gratuit la secta Hare Krishna. Dar știți când i-au folosit cunoștințele de caligrafie? Când s-a apucat să fabrice celebrele (și scumpele) computere Macintosh. Vorba noas­tră, sare iepurele de unde nici nu te-aștepți. Pe urmă a fost succesul cu Mac­intosh-urile, după care a fost forțat să plece din firma pe care a fondat-o. Și-a făcut altă firmă, Pixar Studios, unde a produs, între altele, două filme celebre: Madagascar și Finding Nemo. Însă cel mai greu moment a fost cel în care medicul i-a zis că mai are de trăit între 3 și 6 luni fiindcă avea cancer pan­creatic. De așa ceva nici Dumnezeu nu te mai scapă. Norocul, însă, da! No­rocul lui a fost că avea o formă rară a acestui cancer, care se poate trata. Și a scă­pat. Iar acum este din nou președintele com­paniei pe care a fondat-o, chemat fiind când aceasta era în pragul falimentului. Și acum Apple este din nou pe val, de când a revenit Jobs. Din păcate Jobs nu le-a dat și slujbe stu­den­ților care i-au cerut să-i angajeze (în engleză jobs înseamnă locuri de muncă). Însă le-a dat un sfat care valorează mult mai mult: "Nu trăiți veșnic, așa că nu vă pierdeți timpul ca să-i imitați pe alții. Amintiți-vă că sunteți muritori; este cel mai bun mod de-a vă învinge frica că aveți ceva de pierdut". Ei, vedeți, de aceea pre­fer eu, la fel ca Bulă, integrarea în SUA, nu în UE.
Florin SILEA