.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 27.6.2005 ::. 
Prezent la Conferința județeană a PNL Alba
Premierul României a anunțat măsuri economice importante pe agenda de lucru a Guvernului
•Reducerea CAS cu 5 procente în viitorul apropiat; *Buget pentru fiecare județ în funcție de necesități, cu accent pe zonele defavorizate; *S-a ferit, în schimb, să facă aprecieri cu privire la majorarea TVA și înființarea Comunității Ser­viciilor de Informații
     TăriceanuIeri s-a desfășurat, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Conferința județeană a PNL Alba, la care au luat parte membri de seamă ai partidului în frunte cu primul-mi­nistru Călin Popescu-Tăriceanu. Alături de președintele PNL au fost prezenți Bogdan Olteanu - președintele Comisei de onoare și arbitraj al PNL și mi­nistru pentru relația cu parlamentul, Dan Motreanu - secretarul ge­neral al PNL și deputat, Ludovic Orban - președintele Organizației București, membru în Bi­roul Permanent Central și viceprimarul Bucureștiului, Mircea Cinteză - ministrul Sănătății, Cristian David - ministru de­legat pentru controlul implementării pro­gramelor cu finanțare internațională, se­cretarul de stat Ștefan Cosmeanu - pre­ședinte al ANRGN, Tiberiu Bărbulețiu - deputat PNL de Alba, Cosmin Covaciu - prefectul județului Alba și, nu în cele din urmă, Teodor Atanasiu - președintele PNL Alba și ministru al Apărării. În dis­cursul ținut cu această ocazie, în fața unei săli pline de peneliști și a presei, Tăriceanu a apreciat Organizația PNL Alba ca fiind una puternică, aspect care se desprinde din "participarea și modul în care a reușit să promoveze oameni la București, în Guvern și Parlament". Pe lângă considerațiile cu privire la actul de guvernare și prezentarea principalelor realizări ale actualului Guvern, Tăriceanu a adus în discuție și elemente noi, de interes național.
•Reducerea CAS cu 5 procente
     Într-un viitor apropiat, dar neprecizat, se preconizează diminuarea cotei con­tribuției la asigurările sociale cu 5 procente în loc de 2, cum se discuta până acum. Un punct de reducere este echivalent cu 0,2% din PIB ceea ce înseamnă că 5% este egal cu 1 procent din PIB. "Diminuarea contribuției la asigurările sociale va determina automat o micșorare a impozitelor directe și o majorare a celor indirecte, lucru extrem de important dacă ne gândim că la colectarea im­pozitelor directe se înregistrau cele mai mari evaziuni fiscale. O micșorare sem­nificativă a impozitului pe venit, pe profit și pe asigurările sociale va avea efecte pozitive palpabile și asupra economiei", a adăugat prim-ministrul României.
•Buget pentru fiecare județ în funcție de necesități, cu ac­cent pe zonele defavorizate
     Un alt punct important al discursului premierului a vizat rectificarea bugetului pe care domnia-sa o percepe ca pe o "problemă de responsabilitate" a Guver­nului. "Vom evalua care sunt nevoile fiecărui județ în parte și în funcție de aces­tea vom cântări cât trebuie să primească fiecare. O parte importantă a acestuia trebuie destinată cu siguranță zonelor defavorizate din România", a declarat Că­lin Popescu Tăriceanu.
•Premierul nu e la curent cu majorarea TVA și cu înființarea Comunității Serviciilor de Informații
     Domnia-sa a pus accent și pe necesitatea asumării în continuare a respon­sabilității sociale, materializată până în prezent prin recalcularea pensiilor. S-a eschivat, în schimb, să vorbească despre atât de controversata majorare a TVA la 22%, despre care a spus că se află în stadiu de discuții. La fel a procedat când a fost întrebat ce părere are despre înființarea unei Comunități a Serviciilor de Informații, atât de dorită de președintele Băsescu, care să reunească sub aceeași umbrelă toate serviciile de profil din România. S-a rezumat să afirme că nu cunoaște îndeaproape proiectul cu pricina despre care a auzit deocamdată doar din presă și că e puțin probabil ca el să fie adoptat printr-o ordonanță de urgență în ultima ședință de Guvern de miercuri.
•TVR are nevoie de o nouă conducere acum
     S-a pronunțat și asupra problemei unei noi conduceri a TVR în al cărei Con­siliu de Administrație nu trebuie să fie numiți ziariști ci buni manageri, fără cu­loare politică. Tot legat de acest subiect s-a pronunțat pentru numirea imediată a unui Consiliu de Administrație și să nu se aștepte până la toamnă când se va adopta o nouă lege a Televiziunii publice întrucât "soluțiile interimare nu sunt bu­ne".
•Proiectul de la Roșia Montană, sub lupa Ministerului Me­diului și a Ungariei
     Referitor la proiectul minier de la Roșia Montană, premierul a dat dovadă de moderație și diplomație, declarând că Ministerul Mediului îl tratează cu multă atenție, luând în considerare, atunci când e vorba de evaluarea lui, atât părțile bune care pot rezida în dezvoltarea economică importantă pe care o poate genera cât și cele cu posibile efecte negative. Cât despre vecinii noștri unguri, care la un moment dat se opuneau proiectului, premierul spune că i-a asigurat de accesul total la toate detaliile proiectului, urmând ca ei să decidă dacă au de ce să fie îngrijorați sau nu.
•Discursul lui Orban - pata de culoare a întregii Conferințe
     Ludovic Orban, membru de bază al PNL, a atacat în termeni destul de duri celălalt partid din Alianță, și anume PD-ul. "Ce se întâmplă acum ne poate pune pe noi, PNL-ul, în postura de a sta 4 sau 8 ani în opoziție. Se pare că PD-ul are o altă agendă de guvernare, nu cea stabilită în Alianță. Ei au tendința clară de a monopoliza capitalul politic fără a-și asuma ceea ce se întâmplă la nivel de Guvern. Suntem tot timpul tocați cu bau-baul alegerilor anticipate prin care se dorește schimbarea raporturilor de forțe din Parlament și a primului-ministru. Nu înțeleg graba PD de a-și anunța candidatul la președinție încă de pe acum numai dacă nu știu ei cumva ceva despre anticipate", sunt doar câteva dintre de­cla­rațiile președintelui Organizației București a PNL care au avut parte de aplauze prelungite din partea audienței. Părerea premierului vizavi de acest subiect a fost însă una moderată, impusă și de statutul său, în sensul că a interpretat ati­tudinea PD-ului din ultima vreme sub aspectul dorinței păstrării identității politice. "Noi nu încercăm să dăm impresia că responsabilitatea guvernării este în altă parte", a mai adăugat premierul. "E nevoie de a analiza serios propunerea mea și de a trece dincolo de Alianță la un stadiu mai evoluat - fuziunea. Consider că mingea e în terenul partenerilor noștri de la PD", a subliniat Tăriceanu.
Ioana PITICARIU

Teodor Atanasiu a fost reales în funcția de președinte al PNL Alba
•El nu a avut nici un contracandidat *Candidaturile lui Silviu Ponoran și Ionel Danciu au fost respinse din cauza unor vicii de procedură
     Duminică după-amiază, Conferința Județeană a PNL Alba a procedat la ale­gerea organismelor de conducere la nivel județean, după cum urmează: Atanasiu
    * Pentru Biroul Permanent Teritorial, din 575 de voturi exprimate - 531 au fost pentru, 28 împotrivă și restul anulate: Teodor Ata­na­siu - președinte; vicepreședinți: dep. Tiberiu Bărbulețiu, prefectul Cosmin Adrian Covaciu, directorul ADR Centru Simion Crețu, vice­președinte CJ Alba Dan Simedru; membri: vicepreședinte CJ Alba Florin Mărginean, Ni­colae Furdui Iancu, Traian Șerban, Sorin Coșeriu; membri supleanți: Diana Ciobotea și Ioan Lazăr.
    * Comitetul Executiv Teritorial - 575 voturi, 568 valabile, 7 anulate. Primarul municipiului Aiud, Horațiu Josan - 520 voturi; dr. Popa Romul - 504; Ioan Duma - 492; Petru Cristea - 484; Dumitru Fulea - 483; Nicușor Mihai - 468; Gabriel Pleșa - 440; Emil Muntean - 419; Olimpiu Giurgiu - 356. Supleanți: Lucian Vasilache - 235 și Tudor Chidovăț - 221.
    * Consiliul de onoare și arbitraj: 575 de voturi, 555 valabile, restul anulate: Dan Marcu - 418 voturi; Dan Lupescu - 394; Dorel Călian - 377; Emilian Popescu - 315; Ioan David - 303.
    * Comitetul Teritorial de Cenzori: Adela Ghișoiu, dir. Direcției de Finanțe Alba - 478 voturi; Doinel Irimie - 414; Gabriela Meda - 373.
    Teodor Atanasiu: "Este o echipă care și-a câștigat dreptul la alegerile locale și parlamentare din 2004, omogenă, formată din oameni politici experimentați, care au demonstrat în activitatea economică sau administrativă că sunt lideri la lo­curile lor de muncă". Alte amănunte în ziarul nostru de mâine.
Robert GHERGU

În județul Alba
3.624 de liceeni în focurile bacalaureatului
     Un număr de 3.624 de elevi din învățământul liceal județean, majoritatea din seria curentă, dar și din promoțiile anterioare, s-au înscris pentru a susține de astăzi probele examenului de bacalaureat. Prof. Elena Ignat, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean, a declarat că, potrivit calen­darului aprobat de conducerea Ministerului Educației și Cercetării, astăzi și mâi­ne, de la ora 8.00, este programată proba orală la limba și literatura română, la care poate asista orice doritor, fiind publică. Probele orale, care sunt eliminatorii, vor continua la limba și li­teratura modernă (29-30 iunie), respectiv limba și literatura maternă (1-2 iulie). Săptămâna viitoare încep și probele scrise sau practice: 4 iulie - limba și literatura română - scris, 5 iulie-limba și literatura maternă - scris, 6 iulie - proba scrisă obligatorie a profilului, 7 iulie - proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării - scrisă sau practică, 8 iulie- proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare - scrisă sau practică. Rezultatele se vor afișa pe data de 11 iulie, până la ora 16.00, iar în următoarele 4 ore nemulțumiții pot depune contestații. Candidații care nu obțin cel puțin nota 5 la fiecare disciplină sau dacă lipsesc de la o probă orală nu mai au dreptul să se prezinte la celelalte probe, iar media finală minimă necesară promovării bacalaureatului este 6.00. Rezultatele finale se vor afișa în 14 iulie, iar candidații picați vor mai avea o a doua șansă, dacă se înscriu între 18 și 22 iulie pentru a susține sesiunea din 22 august - 8 septembrie. Anul trecut, după prima sesiune de bacalaureat, peste 83 la sută dintre liceeni au trecut examenul.(R.G.)
Acțiuni polițienești la Ocna Mureș și Ocoliș
     Vineri, 24 iunie, polițiștii din Ocna Mureș și Ocoliș au derulat acțiuni de control pe raza de competență. În total, au fost aplicate 26 de amenzi însumând 13 milioane de lei. Sancțiunile au fost acordate unor persoane care au tulburat liniștea publică, comercianților prinși "cu ocaua mică", cetățenilor găsiți în ne­regulă cu actele de identitate sau participanților la traficul rutier care au propriile reguli de circulație, eludând prevederile legislației în vigoare.(R.G.)
Ziua Drapelului Național la Alba Iulia
     Ziua Drapelului Național a fost marcată ieri și la Alba Iulia, printr-o slujbă religioasă și un ceremonial militar, desfășurate în Piața Tricolorului din fața Ca­tedralei Reîntregirii Neamului. Au participat prefectul Cosmin Covaciu, subpre­fectul Clement Negruț, comandantul Garnizoanei Alba Iulia, col. Mihail Irimiea, parlamentari, consilieri locali, oameni politici, comandanți ai unităților MApN, MAI și SRI din municipiu, veterani de război și șefi ai unor instituții publice, lip­sind conducerea Consiliului Județean și a Primăriei Alba Iulia. Evenimentul a debutat în jurul orei 8.30, cu aducerea Drapelului Național din catedrala unde a stat peste noapte în Piața Tricolorului, în vederea sfințirii și înălțării pe catarg. După slujba de binecuvântare și sfințire, potrivit protocolului, Drapelul a fost să­rutat pe rând de preoții care au oficiat serviciul religios, de prefectul Cosmin Co­vaciu și de comandantul Garnizoanei, col. Mihai Irimiea. Drapelul Național a fost ridicat apoi pe catarg în acordurile Imnului Național, unde va flutura până la ce­remonialul de anul viitor. (R.G.)
Vom avea conturi în bănci de zece mii de ori mai mici
     La vedere sau la termen, cu dobândă fixă sau variabilă, depozit sau card, conturile în lei, odată cu denominarea leului, se vor micșora de zece mii ori. Funcționarii bancari vor fi atenți la fiecare cont în parte, virgula urmând să fie mutată 4 cifre mai la stânga. În urma acestei mutări vom avea 6 zecimale: 4 vor reprezenta miile, sutele, zecile și unitățile de lei vechi, iar ultimele 2 zecimale sunt subdiviziunile vechi cu o valoare neglijabilă. Toți deținătorii de conturi ban­care vor fi anunțați în scris că valoarea conturilor a fost redusă de zece mii ori și că denumirea monedei a fost schimbată. (R.J.)
Ceartă pescărească tranșată cu cuțitul
     Un conflict spontan izbucnit sâmbătă seara între doi bărbați aflați pe malul râului Mureș, în zona Teiuș, s-a soldat cu rănirea unuia dintre combatanți. Po­trivit poliției, protagoniștii sunt Sorin Câmpean, din Teiuș și Gheorghe Herlea din Vințu de Jos, pescari care nu au ajuns la un consens când au "împărțit" un loc de pe malul drept al râului Mureș. Văzând că cearta nu se mai termină, Herlea a scos un cuțit și l-a tăiat la antebrațul drept pe celălalt pescar, fără să fie însă necesară internarea victimei în spital. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate gradul de vinovăție al celor doi bărbați implicați și pentru a lua măsurile legale care se impun.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.