.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Convenția Națională Extraordinară a decis
Partidul Democrat este popular
•Alegeri fără emoții pentru Emil Boc *Operativitatea a fost cuvântul de ordine *Mai multă animație se așteaptă pentru alegerea vicepreședinților, la 9 iulie, de către Consiliul Na­țional de Coordonare *Fuziunea cu liberalii - un obiectiv prea îndepărtat *PRM și PSD rămân marii inamici *PD va susține la alegerile prezidențiale din 2009 candidatura lui Traian Băsescu
     Desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Sala Palatului din București, Convenția Națională Extraordinară a Partidului Democrat a fost o reuniune exact așa cum au gândit-o liderii partidului și cum au așteptat-o membrii PD, presa și analiștii, adică una fără emoții, cu final cunoscut. Moțiunea "România Prosperă, România Democrată" în baza căreia Emil Boc și-a depus și susținut candidatura la președinția PD, dar prin care se schimba și orientarea doctrinară a partidului, a fost votată cu o largă majoritate de către cei peste 3600 de delegați prezenți. Au existat și voturi împotrivă (144) ceea ce arată că, deși în lunile anterioare s-a lucrat mult la armonizarea tuturor curentelor din partid spre susținerea unei singure idei, cea a necesității adoptării doctrinei populare, în Partidul Democrat dezbaterea există și toate vocile au dreptul să se exprime. Unanimitatea nu-i este specifică Partidului Democrat. Și dacă Traian Băsescu este cel mai iubit președinte pe care l-a avut PD, cel care a lăsat un stil anume de a face politică, noul președinte democrat Emil Boc vrea să-i calce pe urme. Deși ușor scolastic, el arată aceeași autoritate și decizie ca și predecesorul său, pentru că "misiunea PD este să mențină standardele de performanță impuse de Traian Băsescu". O misiune cu atât mai grea cu cât Partidul Democrat este cotat ca unul dintre cel mai bune partide politice din România, iar acum trebuie să confirme percepția pe care o are populația. Printre obiectivele imediate ale PD este depolitizarea Societății Române de Radio și a Societății Române de Te­leviziune "pentru că nu ne temem de critică - spune același Emil Boc - și nu vrem să ne aservim aceste importante mijloace de presă care trebuie să fie numai în serviciul populației". Continuând pe același ton, el a mai enunțat și ideea că "PD nu vrea să devină un partid-stat "pentru că două (PCR și PSD - n. red.) au fost suficiente. De asemenea, PD va relua lupta împotriva migrației po­litice, prin promovarea unei legi în acest sens. PD a mai avut o asemenea inițiativă în legislatura trecută, dar majoritatea pesedistă de atunci nu a permis trecerea ei prin Parlament. "PD, a spus el, nu este cuibul migratorilor politici" Dar, ce este mai important, PD va trebui să învețe să fie un adevărat partid popu­lar. Nu va fi prea greu. A spus-o secretarul general al Partidului Popular Euro­pean Antonio Lopez, prezent și el la lucrările Convenției Naționale Extra­or­dinare". PPE a fost foarte activ în ultimul timp în România, iar succesul ultimei reuniuni pe care PPE a organizat-o la București pentru formațiunile afiliate sau simpatizante, nu ar fi fost posibil "fără sprijinul Partidului Democrat. Iar asta ara­tă că lucrurile merg în direcția cea bună."
    Delegații la Convenția Națională Extraordinară a Partidului Democrat au mai votat și modificarea Statutului partidului, modificare necesară odată cu aban­do­na­rea doctrinei social-democrate și adoptarea doctrinei populare, dar au ales și președinții a două comisii importante ale PD. Este vorba despre Gheorghe Albu la Co­misia Națională de Revizie și Control și de Marian Jan Marinescu la Co­misia Națională pentru Statut, Etică și Litigii. Ajunși la acest punct, nu putem să nu remarcăm operativitatea cu care s-a desfășurat CNE. Spre deosebire de cea din anul 2001, când Traian Băsescu devenea președintele PD detronându-l pe Petre Roman și care s-a încheiat târziu în noapte, convenția de acum, poate și pentru că Emil Boc nu a avut contracandidat, s-a încheiat în jurul orelor 16.00. Dacă lucrările convenției au fost liniștite și lipsite de emoții, nu același lucru se întrevede pentru Consiliul Național de Coordonare din 9 iulie, când vor fi aleși vicepreședinții partidului. Există semnale că bătălia va fi dură, mulți dintre delegați considerând că nu mai este cazul ca aceste funcții să fie ocupate de persoane care nu performează în munca de partid, indiferent de cine ar fi sus­ținute.
    Convenția Națională Extraordinară a Partidului Democrat s-a bucurat de pre­zența președintelui Partidului Național Liberal - Călin Popescu Tăriceanu. Acesta și-a început mesajul cu "Dragă Emil", apelativ care a uimit puțin delegații, dar care nu a făcut decât să-i pregătească pentru ce avea să vie: reînnoirea ofertei politice de fuziune a PD cu PNL. Numai că surdina sălii arăta altceva: "Acum, că au scăzut în sondaje, le convine". Mai mult, în textul Moțiunii populare pre­zentată de Emil Boc se arată că "Partidul Democrat rămâne deschis fuziunii prin absorbție cu alte partide", ceea ce ne face să credem că PNL nu se va lăsa absorbit de PD, și viceversa. Dacă Emil Boc sau Traian Băsescu (în mesajul pe care l-a adresat delegaților la CNE) nu au dat un răspuns tranșant, el a venit de la Sorin Frunzăverde, inițiatorul mișcării de orientare a PD spre doctrina popu­lară: "Nu trebuie să fuzionăm nici cu liberalii!" Dar există o foarte mare susținere pentru menținerea și consolidarea alianței cu PNL, pentru că o alianță între cele două partide devine acum, odată cu adoptarea moțiunii populare, mult mai cre­dibilă și mai fiabilă.
    Așa cum era de așteptat, dacă PNL este principalul aliat, marii inamici ai Par­tidului Democrat rămân Partidul România Mare și Partidul Social Democrat. "Partidul România Mare este un partid cu o consistentă componentă politică ce ține de stânga populistă și, din acest motiv, Partidul Democrat nu poate stabili relații politice cu acest partid" , se arată la punctul 89 al moțiunii, în timp ce punctul 91, dedicat PSD, nu este nici el mai delicat: "Partidul Social Democrat se autorecomandă ca fiind un partid social-democrat modern, de centru-stânga. Programul său politic și programul de guvernare aplicat în perioada 2000-2004 ridică multe semne de întrebare asupra elementelor de calificare politică. Social-democrația aplică de decenii, constant, politici de descentralizare, iar primele măsuri guvernamentale ale PSD au fost preponderent de recentralizare a ceea ce s-a descentralizat în guvernarea anterioară. Clientelismul politic s-a dezvoltat într-un ritm atât de rapid și de susținut, încât amintea de practicile partidului unic. Aproape toată administrația publică și ierarhia serviciilor publice au fost su­puse unui agresiv proces de clientelizare și fidelizare politică. Evoluția Partidului Democrat, ca partid popular situat la centrul spectrului politic, elimină orice ambiguitate, orice posibilă comparație doctrinară și orice colaborare cu Par­tidul Social Democrat". În ceea ce-l privește pe fostul președinte al partidului, Traian Băsescu, el se bucură, am mai spus, de aprecierea membrilor PD, așa că fi­resc, la punctul 100 al moțiunii se spune răspicat: "La alegerile prezidențiale din anul 2009 Partidul Democrat va susține candidatura domnului Traian Băsescu la funcția de Președinte al României".
Anca DINICĂ

La Valea Lungă
Subofițer de la Poliția TF Blaj răpit, bătut, jefuit și batjocorit
     Trei tineri cu vârste cuprinse între 17 și 33 de ani sunt dați în umărire locală sub acuzațiile de tâlhărire și lipsire de libertate, după ce în noaptea de vineri spre sâmbătă au bătut, tâlhărit și răpit un agent de poliție, la Valea Lungă. Co­man­dantul IPJ Alba, Tudor Grindean, a declarat că agresorii sunt Alexe și Ale­xandru Moldovan, care au același domiciliu, fiind rude, și Ioan Lăcătuș, originar din comuna Bahnea, județul Mureș, dar care locuiește clandestin în comuna si­biană Târnava. Din primele investigații, polițiștii au stabilit că agentul șef Marian Pavelescu, subofițer la Poliția Transporturi Feroviare Blaj, s-a deplasat vineri sea­ra, în afara orelor de program, la locuința lui Alexe Moldovan din Valea Lungă, pentru a-i confecționa o sapă. Pentru că polițistul ar fi refuzat să bea împreună cu ei, cei trei, care consumau bere într-o bucătărie de vară, băuți fiind, s-au nă­pustit asupra subofițerului, aplicându-i mai multe lovituri în zona capului cu un prosop ud cu nod și cu o toporișcă în piept. Apoi, bătăușii l-au dezbrăcat de vestă și pantaloni, i-au luat cureaua și pantofii, deposedându-l și de legitimația de serviciu, insigna de polițist, autorizația de transport pe calea ferată și telefonul mobil. Atacatorii au transportat cu o căruță victima, abandonând-o în stare de inconștiență pe un câmp de la marginea drumului dintre Valea Lungă și Tăuni, iar apoi s-au făcut nevăzuți. După ce a zăcut câtva timp în acel loc, polițistul bătut măr a fost descoperit de niște localnici, care au cerut sprijinul unui echipaj al ambulanței. Agentul șef Marian Pavelescu a fost transportat la Spitalul Mu­nicipal Blaj și a fost diagnosticat de medici cu politraumatism prin agresiune, el având și 3 coaste rupte în urma unui traumatism toracic, dar este în afara oricărui pericol. Dacă vor fi prinși, Ioan Lăcătuș, Alexe și Alexandru Moldovan vor fi cercetați sub acuzațiile de tâlhărie și lipsire de libertate, nefiind vorba de ultraj, întrucât polițistul nu se afla în timpul serviciului. Șeful IPJ Alba, Tudor Grindean, a menționat că au fost demarate și procedurile pentru ca cei 3 să fie dați în urmărire generală, iar dacă și instanța îi va găsi vinovați de acuzațiile care li se aduc, aceștia riscă între 5 și 20 de ani de închisoare.(G.G.)
Spiritul civic al unui cetățean a dus la prinderea unui hoț
     În noaptea de 25 spre 26 iunie, în jurul orei 3.00, Poliția Alba Iulia a fost sesizată că un bărbat încearcă să sustragă bunuri dintr-un autoturism parcat pe str. Margaretelor din municipiu. Potrivit poliției, la fața locului a fost găsit Geza Otveș, de 27 de ani, din comuna sibiană Porumbacu de Jos, care s-a întors în vizită în localitatea natală. În urma primelor investigații, polițiștii au stabilit că tânărul, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a profitat de faptul că proprietarul autoturismului Dacia 1300 a uitat să închidă ușa cu cheia și a sustras un radiocasetofon în valoare de 2,5 milioane de lei. Dacă și instanța îl va găsi vi­novat, tânărul riscă cel puțin 3 ani de închisoare, potrivit legii, pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.(R.G.)
Trepte spre... cer
     Vineri, 24 iunie, Ladislau Farkaș, de 54 de ani, din satul Băgău, comuna Lopadea Nouă, a fost găsit decedat pe treptele casei sale. Poliția a fost anun­țată de un vecin, care a văzut că poarta gospodăriei era închisă, iar prietenul său era căzut în fața locuinței. La fața locului s-au deplasat un polițist și medicul co­munei. În urma examinării cadavrului, nu au fost găsite urme de violență care să trezească suspiciuni. Medicul a stabilit că moartea bărbatului a survenit din cauza insuficienței cardio-respiratorii, edemului pulmonar și infarctului miocardic acut.(R.G.)
PSD - membru deplin al PSE
     Socialiștii europeni au acordat PSD statutul de membru cu drepturi depline. PSD devine astfel un nou partid din România care intră să activeze în cadrul structurilor politice europene. Prin această decizie, PSE dovedește că rămâne unul dintre principalii susținători ai aderării României la Uniunea Europeană. Social - democrații români vor beneficia de 5 locuri în cadrul Consiliului Partidului Socialiștilor Europeni.(R.J.)
A fost găsit cadavrul tânărului înecat
     Corpul neînsuflețit al lui Cristian Borca, tânărul înghițit de apele Mureșului în data de 22 iunie, a fost găsit în amonte de podul rutier de la Oarda, au anunțat surse polițienești. Cadavrul a fost scos din apă de reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență "Unirea", cu ajutorul unei bărci, fiind trans­portat la morgă, unde a fost identificat de Mihail Borca, tatăl tânărului. Cristian Borca era angajat la SC Mova, iar mâine ar fi împlinit 26 de ani.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.