.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Bătălie dură pe serviciile secrete
     S-au împlinit cele șase luni de grație acordate de către președintele Traian Băsescu, la preluarea mandatului, șefilor de servicii secrete, perioadă în care aceștia trebuiau să dovedească faptul că instituțiile pe care le conduc sunt per­formante, neimplicate politic, într-o continuă modernizare, și că nu-și depășesc atribuțiile "ascultând pe cine vor și nu pe cine nu trebuie". Un prim examen aceș­tia l-au trecut, se pare, cu bine, în cadrul eforturilor comune pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak. Cu toate acestea, președintele Bă­sescu a declarat recent că analiza performanțelor fiecărui serviciu secret din România va fi făcută cât de curând, ocazie cu care unii dintre șefi este posibil să fie menținuți în funcție, iar alții schimbați. Mai mult, președintele a anunțat că, pentru a ține pasul cu evoluția operațiunilor în unele zone internaționale de conflict, precum și pentru a face față unor noi tipuri de amenințări teroriste, este absolut necesară înființarea Comunității de Informații la nivel statal. În această idee, sub directa îndrumare a consilierului prezidențial Claudiu Săftoiu, de câteva luni bune s-a lucrat la un proiect de lege a Comunității Naționale de Informații, proiect care a fost de altfel luat în discuție săptămâna trecută, la o întâlnire pe care acesta a avut-o cu șefii serviciilor secrete și cu cei ai comisiilor parlamentare cu atribuții în domeniu. Cu această ocazie Claudiu Săftoiu a precizat că "președintele Bă­ses­cu vrea adoptarea cât mai urgentă a proiectului", însă, la discuțiile pe fond, atât reprezentanții SRI cât și cei ai PNL s-au împotrivit propunerii de act normativ, motivând că "atât serviciile secrete cât și Consiliul Suprem de Apărare a Țării își pierd din atribuții în favoarea Comunității Naționale de Informații, care va fi, de fapt, sub controlul exclusiv al președintelui". Din acest punct, ca un făcut, s-a inflamat întreaga scenă politică românească. Mai mult, au apărut disensiuni mari chiar în cadrul Alianței PNL-PD, precum și contradicții aproape ireconciliabile între ceea ce vrea președintele Traian Băsescu și cum vede acest lucru premierul liberal Călin Popescu Tăriceanu.
    Astfel, duminică, 26 iunie a.c., în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Alba Iulia, premierul Tăriceanu a declarat: "Eu nu am pe masă acest proiect. Cum o să dăm o ordonanță de urgență pe un proiect pe care nu l-am văzut?". Lă­sând să se înțeleagă că în nici un caz proiectul nu va fi aprobat în ultima ședință de guvern dinaintea vacanței parlamentare care va avea loc astăzi, Tăriceanu s-a arătat chiar indignat de modul în care președintele forțează lucrurile, spunând că proiectul trebuie să fie rezultatul unor dezbateri și consultări, iar Executivul are un rol foarte important.
    La război a sărit imediat și Opoziția. Mircea Geoană, președintele PSD, a de­clarat că partidul său dorește înființarea unei comisii parlamentare de control al "Co­munității de informații", după modelul "select inteligence"-ului american. Geoană susține că "Legislativul trebuie să capete puteri suplimentare de su­praveghere și informare, adaptate la noua situație" și că "este anormal să existe o comisie de control numai pe SRI, când se creează o comunitate de informații". Pe lângă nemulțumirile manifestate de reprezentanții unor formațiuni și partide politice, chiar și în sânul unor servicii secrete mocnește o anumită stare de ne­liniște. Surse din cadrul acestora au declarat presei că, pe viitor, se dorește ca directorii ser­viciilor de informații să provină din "interiorul sistemului", adică să fie ofițeri de informații, și doar directorul Comunității Naționale de Informații, care va fi subordonat direct președintelui României, să fie om politic. Desigur, ar mai fi multe de spus legat de bătălia ce se dă în prezent pentru "adjudecarea" ser­viciilor secrete în România. Credem că, în cele din urmă, acestea vor fi cu ade­vărat în slujba poporului român, căruia i-au jurat credință și supunere. Totodată, dacă este să privim puțin la alții, la SUA spre exemplu, care este și cea mai democratică țară a lumii, președintele este cel căruia i se subordonează ser­viciile secrete. Tot el coordonează întreaga politică externă, precum și toate acțiunile ce se întreprind în caz de război sau în cazul unor acțiuni teroriste îndreptate împotriva SUA și a cetățenilor săi. Și dacă nu le conduce cum trebuie, la următoarele alegeri are grijă electoratul să îndrepte lucrurile... În ce ne pri­vește, Constituția României are prevederi clare, iar președintele Băsescu este cel ce răspunde pentru toate acestea.
Tinu MATEȘ