.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 29.6.2005 ::. 
Primii candidați respinși la BAC
•Printre elevii care au susținut examenul se numără și câte­va călugărițe de la Mănăstirea Râmeț *Candidat singuratic la proba orală la limba rusă
     bacUn număr de 3.544 de elevi au rămas înscriși la bacalaureat, alți 80 de liceeni neputând susține examenul deoarece au ră­mas corigenți, a anunțat prof. Elena Ignat, in­spector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Luni, 27 iunie, în prima zi a probei orale la limba română, au fost testați 1.867 de elevi, conform planificărilor orare afișate la fiecare din cele 10 centre de examen și cele 3 sub­comisii. Prof. Elena Ignat a declarat că situ­ațiile cu promovabilitatea din prima zi urmau să fie finalizate în cursul serii de marți. Din informațiile pe care le deține însă, a spus ea, 2 liceeni de la Colegiul Național "L. Blaga" din Sebeș și unul de la Colegiul Tehnic "A. Domșa" din Alba Iulia au fost respinși, chiar dacă au avut posibilitatea să extragă un bilet suplimentar cu alte subiecte, diminuându-li-se nota finală cu două puncte. Nu au avut loc incidente majore sau situații în care vreunui elev să i se fi făcut rău din cauza emoțiilor. Oricum, atât jandarmii, cât și echipele medicale sunt pregătite să intervină în caz de nevoie. Totodată, conducerea IȘJ Alba a cerut furnizorului de distribuție a e­ner­giei electrice să asigure alimentarea zonelor care au legătură cu desfășurarea bacalaureatului, pentru a fi evitat incidentul înregistrat la testele naționale, la A­iud, unde o pană de curent a bulversat derularea ultimei probe. Și profesorii au fost toți la posturi, nefiind înregistrate cazuri de dascăli care să fi renunțat în ultimul moment la calitatea de membru al comisiei de bacalaureat pe motiv că nu știu încă valoarea indemnizațiilor de e­xa­men cu care vor fi plătiți. În cursul zilei de ieri a continuat proba orală la limba română, printre candidații care au susținut examenul la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia numă­rându-se și câteva călugărițe de la Mănăstirea Râmeț. "Cu ajutorul lui Dumnezeu am știut", ne-a răspuns una dintre măicuțe. Astăzi este programată proba orală la limba modernă, pe lângă engleză, franceză sau germană, existând și un elev dintr-o promoție anterioară care va susține examenul la... limba rusă, în fața unei comisii de specialitate la Colegiul Național "I.M. Clain" din Blaj.
Robert GHERGU

Pe fondul supraproducției și al importurilor masive
Criza grâului bagă producătorii în colaps financiar
     Mai mulți fermieri și procesatori s-au reunit în cursul zilei de ieri la DADR Alba pentru a discuta spinoasa problemă a campaniei agricole de vară. Actualmente în magaziile și depozitele de profil sunt stocate cantități mari de cereale din recolta anului 2004. Vestea că procesatorii vor oferi doar 2.500 lei/kg de grâu a pus pro­ducătorii pe jar. Ei s-au dovedit extrem de îngrijorați de imposibilitatea valorificării producției din acest an. În aceste condiții se conturează tot mai pregnant spectrul unei crize de supraproducție de grâu, cu consecințe dintre cele mai dureroase. Cu o producție medie pe județ de 3.208 kg/ha se estimează obținerea a circa 86.300 tone de grâu. Întrucât și la ora actuală unii procesatori din industria de morărit și panificație din județ preferă să importe grâu ori făină la prețuri mai avantajoase decât cele oferite de fermierii interni, producătorii vor intra în colaps financiar. Ei nu vor putea face față concurenței neloiale a produselor importate. În UE se acordă 300-400 euro subvenții pe hectar. Să cheltuiești 14-17 milioane de lei pentru un hectar de grâu și să-l vinzi cu 2.500 lei/kg înseamnă pagubă mare, faliment.
    Fermierii prezenți la întâlnire au cerut Direcției Agricole să solicite de urgență ministerului de resort soluții concrete de evitare a unei crize de supraproducție la grâu. Stabilirea unui preț minim garantat, sistarea imediată a importurilor și adop­tarea unei legi care să reglementeze piața cerealelor ar putea atenua puțin efectele crizei. Fermierii așteaptă intervenția Ministerului Agriculturii în preluarea la rezervele de stat a unei cantități mai mari de grâu, precum și în stimularea exportului. În caz contrar producătorii agricoli din județ nu vor mai avea nici o posibilitate de înființare a noilor culturi agricole pentru anul viitor. Prezent la în­tâlnire, d-l ing. Dorel Călian, director executiv al DADR Alba, a împărtășit do­leanțele fermierilor și a ținut să sublinieze că actuala campanie agricolă de vară se anunță a fi cea mai dificilă din '90 încoace. Sper totuși, a spus Călian, că la nivelul Ministerului Agriculturii se vor găsi soluții pentru a depăși momentul critic al valorificării producției de grâu.
Sebastian TRUȚĂ

Răpitorii agentului de poliție din Blaj - arestați
     În urma cercetărilor și a acțiunilor întreprinse de către polițiști și cu sprijinul primit din partea mass-media locală, cei trei agresori ai agentului șef de poliție Marian Pavelescu au ajuns în arestul IPJ Alba. În noaptea de 24/25 iunie Alexe Moldovan (33 de ani), Alexandru Moldovan (17 ani) și Ioan Lăcătuș (21 de ani) l-au bătut, tâlhărit și răpit pe agentul de poliție, după care l-au transportat cu căruța și l-au abandonat. Aceștia au fost dați în urmărire locală și generală. Ulterior, doi dintre ei s-au predat de bunăvoie lucrătorilor Postului de Poliție Târnava, județul Sibiu, iar cel de-al treilea a fost identificat și reținut pe raza județului Mureș. Cei trei au fost introduși în arestul IPJ Alba, urmând să fie prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cu propunerea de arestare preventivă. Respectivii sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de tâlhărie și lipsire de libertate. Starea agentului Marian Pavelescu este incertă, el fiind transportat la Spitalul de Neu­rochirurgie din Sibiu.(L.I.)
Cresc debitele râurilor
     Debitele principalelor râuri din județul Alba sunt în creștere, în urma ploilor to­rențiale înregistrate luni după-amiaza, când cantitatea de precipitații a depășit frecvent 20 de litri pe metru pătrat, atingând pe alocuri chiar 25 l/mp. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență "Unirea", cpt. Sil­viu Dogar, a declarat că la Vințu de Jos, de exemplu, în numai 20 de minute, în intervalul orar 15.20-15.40, s-au acumulat 22 l/mp. De asemenea, în satul Vin­gard, comuna Șpring, cantitatea de apă a atins 15 l/mp. Dogar a subliniat că nu au fost raportate inundații sau alte calamități.(R.G.)
2,2 miliarde de lei noi la 1 iulie
     BNR a anunțat că a tipărit 2,2 miliarde de lei noi pentru a fi lansați în 1 iulie, iar până la sfârșitul anului va acoperi circa 60% din necesarul de lei grei. La sfârșitul lunii aprilie erau în circulație 86720 de miliarde de lei vechi. Tot din 1 iulie BNR nu va mai lansa lei vechi și va începe retragerea acestora începând cu bancnotele de 10000 și 50000 de lei. Bancnotele de 500 de mii și de 1 milion vor începe să fie retrase în a doua jumătate a anului viitor. (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.