.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Sfinții apostoli Petru și Pavel
     Este extrem de dificil să vorbești despre cei doi fără să greșești. Ei au ajuns în raiul lui Dumnezeu prin multă alergătură și muncă de răspândire a tezaurului doctrinar lăsat în sarcina lor prin mandat de însuși Învățătorul. Evanghelia trebuia să ajungă până la marginile pământului, ori până acolo era cale lungă și plină de primejdii. Timpul era scurt, iar ei, purtătorii acestui mandat aveau ceva ani în spate. Nici Petru, nici Pavel nu erau la prima tinerețe, anii începeau să fie grei, dar erau întăriți de dificultatea misiunii pe care o aveau de îndeplinit și acest lucru le era de ajuns întrucât pentru ei a trăi era Hristos. Nu mai era nimic care să-i oprească, de care să se poticnească, toate grijile lumii au rămas în urmă, foarte departe. Tată, mamă, frați, surori, copii, etc., au fost spălați de pe creier. Fiind atât de plenar angrenați la cauza slujirii lui Hristos puteau conglăsui cu David: "Totdeauna am văzut pe Domnul înaintea mea, căci El este de-a dreapta mea, ca să nu mă clatin" (F.A. II, 25). Înălțând ștacheta sfințeniei la un standard atât de ridicat, au început să culeagă roadele. Ca și oarecând, la pescuirea minunată de pe apele Tiberiadei, când năvoadele doldora de pești erau gata să scufunde luntrele "din ce în ce mai mult se adăugau cei ce credeau în Domnul, mulțime de bărbați și de femei" (F.A. V,14). Se împlinea proorocia făcută lor de Hristos, când le-a zis: „vă voi face pe voi pescari de oameni". Hristos începe să-și "plătească datoriile" și să răsplătească osteneala și alergarea celor doi. Mai întâi lui Petru, care după ce a lăsat toate, a venit vremea să primească însutit înapoi așa încât oamenii "scoteau pe cei bolnavi în ulițe și-i puneau pe paturi și pe tărgi, ca venind Petru, măcar umbra lui să treacă pe vreunul dintre ei. Și se aduna și mulțimea din cetățile din jurul Ierusalimului, aducând bolnavi și bântuiți de duhuri necurate și toți se vindecau" (F.A. V, 15-16). A se reține metoda de exorcizare și de alungare a dracilor folosită de Petru. Nu-i lega pe bolnavi de stâlpi, cu ochi-n soare, nu le punea feșe pe gură, nu-i călca în picioare ci doar umbra lui trecea peste ei și toți se vindecau.
    De la Sfântul Pavel ne-au rămas stigmatele misiunii încrestate pe răboj de însăși mâna sa: "De trei ori am fost bătut cu vergi; o dată am fost bătut cu pietre; de trei ori s-a sfărâmat corabia cu mine; o noapte și o zi am petrecut în largul mării; (II Cor. XI, 25). Evident că lista situațiilor extreme din apostolatul Sfântului Pavel este mult mai bogată și constituie pentru el cea mai valoroasă panoplie cu trofee după cum însuși mărturisește: "Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine și eu pentru lume!"(Gal. VI, 14)
    Dacă aici în viața luptătoare, misiunea de slujire a celor doi neîntrecuți apostoli s-a desfășurat în spații geografice diferite, sfârșitul martiric i-a adunat, și pentru amândoi, în aceeași zi de 29 iunie anul 67, clopotul a sunat și cerurile s-au des­chis primind în casa comună a tuturor sfinților pe cei doi neînfricați mărtu­risitori ai credinței.
Pr. Petru PINCA, Blaj

Dan Dorin Ovidiu - cetățean de onoare
     Dispărut într-un tragic accident Dan Dorin Ovidiu era și iată va rămâne, un nume binecunoscut în municipiul Alba Iulia și în județul Alba. În memoria lui, dar și ca o recunoaștere a contribuției sale la promovarea imaginii municipiului reșe­dință de județ, Consiliul local Alba Iulia a decis, la propunerea primarului Mircea Hava, să-i acorde titlul de cetățean de onoare. Dan Dorin Ovidiu s-a născut în anul 1952 la Făgăraș, județul Brașov. A absolvit în anul 1978 Facultatea de Istorie și Filosofie la Universitatea București. A muncit mai bine de 20 de ani în județul Alba, la Sebeș și Alba Iulia, ca arheolog, profesor, cercetător sau consilier al Di­recției pentru cultură. Dar cel mai important aspect al activității sale îl reprezintă cele peste 500 de articole și studii, contribuții la cataloage, albume sau mono­grafii. Printre acestea cele mai importante sunt: "Alba Iulia - orașul istorie, orașul monumentelor" (1998), "Alba Iulia - orașul Marii Uniri în imagini de epocă" (1999) și "Patrimonium Apulense" (2001 și 2002). (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.