Pentru șefia PNL Alba,
Eliminare discutabilă, dar elegantă a contracandidaților
La alegerile desfășurate duminică, 26 iunie, cei doi contracandidați ai lui Teodor Atanasiu pentru președinția PNL Alba au fost eliminați din cursă pe cât de elegant, pe atât de dubios, invocându-se unele vicii de procedură. Este vorba de primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, respectiv prof. Ionel Danciu din Alba Iulia. Potrivit Statutului PNL, candidații la președinția organizației județene trebuiau să aibă constituită o listă cu membrii echipei care îi vor ajuta să realizeze proiectele propuse, în eventualitatea câștigării alegerilor pentru această funcție. În acest context, au depus liste cu candidaturi președintele în funcție la data alegerilor, nimeni altul decât ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, primarul Silviu Ponoran și profesorul Ionel Danciu. Listele celor doi contracandidați ai lui Atanasiu nu au fost însă validate. Primarul Ponoran a declarat că motivul invocat pentru respingerea candidaturii sale și, implicit, a echipei lui, este că unele dintre persoanele nominalizate pe lista sa se regăseau și pe lista lui Atanasiu. Silviu Ponoran susține însă că nu există prevederi statutare care să interzică acest lucru, astfel că nu știe nici acum cu exactitate din ce cauză i-a fost respinsă candidatura. Demonstrând însă că știe să piardă, primarul a spus că nu crede că ar putea avea neplăceri din partea noii conduceri a PNL Alba din cauză că a încercat să-i ia locul lui Atanasiu, considerând că în partid există democrație. În schimb, candidatura lui Ionel Danciu a fost respinsă pe motiv că 3-4 dintre liberalii nominalizați în echipa sa, prezenți în sală, au anunțat că nu doresc să candideze pe lista acestuia. Pe de altă parte, prefectul Cosmin Covaciu, proaspăt ales ca vicepreședinte al PNL Alba în echipa lui Atanasiu, a declarat că Ponoran și Danciu ar fi trebuit să ceară acordul persoanelor cu care ar fi dorit să facă echipă, iar acest lucru, susține el, nu s-a întâmplat. Modalitatea de eliminare a celor doi contracandidați naște însă anumite întrebări. Dacă persoanele nominalizate pe toate cele 3 liste au dorit, de fapt, să candideze și să obțină niște avantaje politice indiferent cine va ieși învingător, dar de teama unor eventuale represalii ulteriore s-au răzgândit în ultimul moment? De ce trebuia considerată lista lui Atanasiu ca fiind cea bună? Evident că, odată alegerile încheiate și președintele stabilit, nici unul dintre cei care au jucat pe mai multe fronturi nu va mai recunoaște nimic. Poate a fost, totuși, doar un viciu de procedură...
(R.G.)
Alba are un europarlamentar: Tiberiu Bărbulețiu

Luni, 27 iunie, plenurile reunite ale celor două Camere ale Parlamentului României au validat lista celor 35 de parlamentari (deputați și senatori) ce vor reprezenta România la Parlamentul European. Printre aceștia se numără și un reprezentant al județului Alba în Parlamentul României, deputatul PNL Tiberiu Bărbulețiu. Cei 35 vor avea un statut de parlamentari observatori până la 1 ianuarie 2007. Parlamentarii români din PE au aceleași drepturi și obligații precum ceilalți europarlamentari, mai puțin dreptul la vot, până când România va deveni membră UE cu drepturi depline, ceea ce înseamnă că vor participa atât la lucrările în plen ale Parlamentului Europei de la Strasbourg, cât și la lucrările comisiilor de specialitate și ale grupurilor parlamentare ce se vor ține la Bruxelles. Ei vor fi însoțiți de un staff compus din 15 experți pe probleme de integrare și probleme europene pregătiți de Ministerul Afacerilor Externe. Toți viitorii europarlamentari vor participa pe durata verii la o pregătire intensivă la Ministerul Afacerilor Externe, precum și la seminarii externe. Menționăm că până la jumătatea acestei luni, deputatul Tiberiu Bărbulețiu a îndeplinit funcția de șef al Delegației României la Adunarea Parlamentară NATO. Desemnarea conjudețeanului nostru ca europarlamentar nu este o întâmplare, ci mai degrabă o recunoaștere a prestației bune avută până acum, dacă ne gândim că din grupul celor 35 fac parte nume sonore, cum ar fi ministrul Culturii, Mona Muscă sau istoricul Adrian Cioroianu. De altfel, Tiberiu Bărbulețiu deține și un CV impresionant care-l recomandă pentru această funcție fiind, după știința noastră, singurul absolvent din județ al prestigiosului MBA (Master of Business Administration).
CV: Tiberiu Bărbulețiu este născut la Blaj, în 1963, iar ca studii superioare și post-universitare amintim: Facultatea de Transporturi București, Institutul Național de Pregătire a Cadrelor din Comerțul Exterior, Institutul Național de Formare Managerială în Turism, MBA (Master of Business Administration) - ASE/Universitatea din Ottawa & Hec Montreal, doctor în sociologie economică - ASE București, Colegiul Național de Apărare.
Ioana PITICARIU
Apă potabilă pentru toți locuitorii din Bărăbanț
Dacă în lumea modernă o caracteristică a gradului de civilizație este apa potabilă curentă, atunci locuitorii din cartierul Bărăbanț pot spera cu îndreptățire la creșterea gradului de confort. Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat documentația tehnico-economică, faza studiu de fezabilitate pentru obiectivul "Extindere și modernizare rețele apă Bărăbanț, municipiul Alba Iulia". În prezent cartierul Bărăbanț dispune doar de o rețea ce rezolvă numai parțial nevoile de alimentare cu apă potabilă. Mai mult, starea rețelei este destul de proastă, ea fiind uzată atât moral, cât și fizic. Iar ca o completare să spunem că deoarece o parte a acestei rețele a fost realizată cu contribuția cetățenilor, diametrele existente, ca și cel al conductei de aducțiune nu pot satisface necesarul de debit pentru toată zona. De aceea studiul propune atât modernizarea și extinderea rețelei de distribuție, cât și realizarea unei noi conducte de aducțiune. Lungimea totală a rețelei de distribuție va avea 11,870 km, iar cea a conductei de aducțiune - 2,3 km, la care se adaugă branșamente în lungime de 7,5 km. Pentru contorizarea consumului de apă vor fi montate 750 de apometre. Mai trebuie spus că valoarea estimativă a lucrării, în prețurile de acum, este de peste 25 de miliarde de lei.
(A.D.)
Ion Dumitrel vrea ca Mocănița să trăiască!
Conducerea CJ Alba și investitorul austriac Georg Hocebar au pus bazele unui parteneriat în administrarea căii ferate înguste
În urma semnalelor apărute în ziarul "Unirea", conducerea Consiliului Județean Alba a reușit să ia legătura cu investitorul austriac Georg Hocebar, preocupat de reabilitarea Mocăniței. Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, a declarat că s-a întâlnit recent cu dl. Hocebar și împreună au stabilit primii pași care trebuie făcuți în vederea unei colaborări viitoare pentru revigorarea traseului de cale ferată îngustă din Apuseni, adică a renumitei Mocănițe care circula pe ruta Abrud-Câmpeni-Turda. "Interesul CJ Alba în renașterea Mocăniței este strict legat de faptul că prin aceasta s-ar crea condiții de dezvoltare extraordinare a zonei și s-ar dezvolta în același timp și turismul", a declarat Ion Dumitrel. Pentru demararea acestui proiect ambițios și a colaborării între CJ Alba și investitorul austriac este nevoie, în primul rând, de o evaluare corectă a stării căii ferate, demers care va reveni primăriilor din zonele prin care trece Mocănița. Totodată, CJ Alba va face demersuri pentru preluarea în administrare a căii ferate înguste în a cărei reparare și întreținere vor fi de asemenea implicate primăriile de pe traseu. "Singurul incovenient care ne-ar putea face să ne răzgândim ar fi să constatăm o lipsă majoră, iremediabilă, a traverselor de cale ferată", a mai precizat dl. Dumitrel. "Se vrea amenajarea unui veritabil traseu turistic pe ruta Abrud-Câmpeni care să includă vizitarea anumitor obiective turistice precum și popasuri la pensiunile și complexele hoteliere din zonă și să se reușească astfel implicarea și interesarea mai multor factori", a adăugat președintele CJ Alba.
(I.P.)
Pescărie la Alba Iulia
Unul dintre cele mai interesante Planuri Urbanistice de Detaliu pe care Consiliul local Alba Iulia le-a aprobat în ultima sa ședință se referă la amenajarea unei pescării. Ea se va afla între Alba Iulia și Micești, cu acces dinspre strada Craivei sau de pe drumul de pământ din zonă. PUD-ul a fost propus de Asociația Pescarilor Alba, și pe lângă amenajarea piscicolă va avea și amenajări de agrement. Municipiului Alba Iulia îi cam lipsesc astfel de zone, așa că toți consilierii locali au fost de acord cu propunerea. Un argument în plus a fost acela că, în urmă cu 30-40 de ani, pe acest amplasament (în zona Talciocului) se afla tot un fel de lac, care a fost între timp secat din motive ce țin de politica urbanistică a acelei vremi.
(A.D.)
Cenzor supleant la S.C. DPL S.A.
Consilierii județeni au adoptat ieri, în ședința extraordinară a CJ Alba, proiectul de hotărâre privind alegerea unui cenzor supleant în comisia de cenzori la S.C. Drumuri și Poduri Locale Alba S.A. Aceasta vine ca urmare a demisiei d-nei Adela Ghișoiu, numită între timp la conducerea DGFP Alba. În locul d-nei Ghișoiu a fost propusă d-na Viorica Lazăr care, din iulie 2003 ocupă funcția de contabil șef S.C. Iprodcoop S.A. Alba Iulia.
(I.P.)
În atenția cadrelor militare în rezervă și în retragere
Joi, 30 iunie 2005, începând cu ora 10.00, la Cercul Militar din Alba Iulia, are loc o întâlnire cu un reprezentant al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia.
La Galda de Jos
Ploile au spălat drumul, Drumurile SA s-au spălat pe mâini
Recentele inundații produse de ploile torențiale (rupere de nori) din zona comunei Galda de Jos au produs mari distrugeri drumului care traversează comuna spre Mesentea și Benic. Autoritățile județene au venit, au văzut și au reparat. Adică au dispus umplerea imenselor gropi cu criblură (piatră de carieră). Pentru scurtă vreme soluția provizorie i-a mulțumit pe șoferii care au tasat cu propriile autoturisme carosabilul. Alte ploi torențiale abătute la distanță de doar câteva zile au săpat noi cratere în ruta de acces spre Cheile Gălzii. Propunem sătenilor care s-au ales cu bucăți din covorul asfaltic, luat de ape și adus în ograda lor, să returneze darul primit în folosul comunității pentru reasfaltarea economicoasă a drumului. S-o spunem pe cea dreaptă: găldenii s-au așteptat la o reasfaltare integrală a drumului afectat de inundații, nicidecum la micile cârpeli.
(M.I.)
Purtătorii de cuvânt lucrează la imagine
Astăzi, începând cu ora 8.30, în municipiul Alba Iulia va avea loc convocarea zonală a purtătorilor de cuvânt ai Inspectoratelor de Poliție Județene, a Inspectoratelor Județene de Jandarmi, a Inspectoratelor pentru Situații de Urgențe, Inspectoratelor Polițiilor de Frontieră și ai Prefecturilor din județele Alba, Bihor, Cluj și Sălaj. De la București va fi prezent adjunctul șefului Direcției de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv chestor de poliție Lazăr Cârjan. La întâlnire vor fi prezentate o serie de date, informații și noutăți privind mijloace și metode ce urmează să fie folosite pentru a îmbunătăți imaginea instituțiilor respective.
(L.I.)
Șapte primari "trași de urechi" de subprefect
Șapte primari riscă să fie drastic sancționați de către Instituția Prefectului, pentru că nu au întocmit nici până acum planurile de măsuri pentru situațiile de urgență. Ieri, în ședința Comisiei Operativ Consultative, subprefectul Clement Negruț i-a atenționat pe primarii localităților Almașu Mare, Mogoș, Lupșa, Sălciua, Cetatea de Baltă, Jidvei și Cricău să respecte dispozițiile emise în acest sens de prefectul Cosmin Covaciu și col. Virgiliu Costea, șeful Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență "Unirea", mai ales că și legea îi obligă. "An de an se intervine asupra efectelor, dar nu și asupra cauzelor. Unii primari s-au învățat doar să ceară bani, deși planurile respective prevăd alocarea unor fonduri de la bugetele locale pentru astfel de acțiuni. Să nu mai vorbim de faptul că se pot face proiecte finanțate din fonduri europene. De exemplu, primăriile își pot cumpăra cu bani de la buget câte o motopompă să scoată apa din fântânile inundate, ca să nu trebuiască să intervenim de fiecare dată cu mașinile pompierilor. Voi acorda o atenție deosebită acestei probleme și voi lua măsuri drastice împotriva primarilor care nu înțeleg că trebuie să se conformeze.", a spus subprefectul Clement Negruț.
(R.G.)