.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Tinerețe și valoare
     Deși toată lumea - de la politicieni la societatea civilă - pretinde că tinerii ar trebui să fie un subiect foarte important al dezbaterii publice, într-o Românie pe care tot mai multe inteligențe o părăsesc în căutarea condițiilor de natură să le favorizeze rodirea, acest lucru pur și simplu nu se întâmplă. Sau, în cazul în care se mimează dezbaterea, avem de-a face cu doar două tipuri de abordări, în egală măsură exclusiviste, reducționiste și chiar dăunătoare. Concret, fie se afirmă că tinerii nu învață nimic, nu (mai) citesc filosofie și literatură, livrându-se jocurilor (vio­lente) pe calculator, sunt obraznici și agramați, fie că ei sunt salvarea Ro­mâ­niei, singura ei șansă de progres într-o lume grav afectată de bolile comu­nis­mului. Realitatea este că nici tinerețea (cu toată forța, creativitatea și entu­zi­asmul ei), nici bătrânețea (cu experiența și înțelepciunea care i se atribuie) nu pot fi considerate în sine niște virtuți, în absența unor valori fundamentale cum sunt caracterul și competența. Căci, așa cum există patroni bătrâni care se simt și se poartă ca niște vechili sau, mai rău, ca niște proprietari de sclavi, în destule locuri pot fi găsiți manageri tineri cel puțin la fel de lipsiți de scrupule și de bun simț. Sunt cazuri în care aceștia își depășesc maeștrii în materie de oportunism iar pentru a-și atinge țelurile sunt gata să calce și peste cadavre. Cazurile cele mai grave sunt în rândurile politicienilor tineri, care de multe ori își slujesc fanatic șefii și îi imită slugarnic până în clipa în care se simt în stare să le ia locul și în acest scop reintră fără probleme în blana de lup. Pe urmele predecesorilor, ei cultivă cu fervoare nepotismul și clientelismul. Banul și puterea sunt singurele "idealuri" care îi animă și se simt îndreptățiți să recurgă la orice mijloace pentru a-și atinge scopurile.
    Din nefericire, societatea românească în întregul ei este locul unde promo­varea se face mai ales pe criterii familiale și clientelare. Sistemul acesta este putred și periculos pentru că, la fel ca în comunism, în locul competiției acțio­nează arbitrariul iar competența este surclasată de ignoranță. Cum se poate ieși din acest sistem? Mai multe șanse ar fi în domeniul economic, unde rolul sta­tului se va restrânge din ce în ce mai mult și e dificil de crezut că firmele par­ticulare își vor permite să facă angajări pe ochi frumoși altfel decât accidental. Mai greu se vor urni lucrurile în administrație, unde politicul va continua, desigur, să facă presiuni până când funcționarul public își va întări statutul în asemenea măsură încât să refuze să dea curs rugăminților senatorilor, deputaților și ale altor demnitari de prim plan.
    În orice caz, după cum au arătat-o și recentele scandaluri în care "o anumită parte a presei" a sărit la gâtul celeilalte, conflictul între generații a devenit acut. Acest lucru n-ar trebui să ne sperie atâta vreme cât lupta s-ar duce în limitele fair-play-ului iar arbitrii ar desemna câștigătorii cu respectarea regulilor jocului, astfel încât pe podium să ajungă valoarea, indiferent de numărul anilor.
Maria Lucia MUNTEANU