.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Noul staff al liberalilor din Alba
O echipă tânără și dinamică pe eșichierul politic al județului
•Președinte: Teodor Atanasiu
     AtanasiuNăscut în orașul Cugir, la 23 septembrie 1962. Este căsătorit și are un copil. Teodor Atanasiu este de profesie inginer me­canic, absolvind cursurile Facultății de Me­ca­nică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Na­poca și perfecționându-se ulterior în tehnicile de management financiar și management com­petitiv la "The Open University Business School". Din 28 februarie 1990, este membru al Partidului Național Liberal, fără să fi fost membru PCR, iar în iunie 1993 a fost ales pentru prima dată președinte al organizației județene a PNL Alba.
    A debutat în activitatea sa profesională în orașul său natal, fiind, pe rând, inginer și a­poi șef de atelier la Uzina Mecanică (între 1987 și 1996), ajungând ulterior director al Regiei Apa - CTTA (între 1996 și 1997). Din 1997 până în anul 2000 a fost membru al Consiliului de Administrație al FPS Bu­curești. A exercitat și funcția de director general adjunct al S.C. Cugir SA. Din 2001 până în 2004 a fost expert parlamentar - Camera Deputaților, dar și admi­nistrator al societății PALPLAST Sibiu și ulterior al firmei B&M Direct Consulting Cugir (2003-2004). Datorită bogatei sale activități a fost ales în iunie 2004, în u­nanimitate, președinte al Consiliului Județean Alba, după care din 28 decembrie 2004, ocupă funcția de ministru al Apărării Naționale.
•Vicepreședinte: Tiberiu Bărbulețiu
     Actualul deputat liberal de Alba, Tiberiu Bărbulețiu, s-a născut la Blaj, în data de 1 decembrie 1963. Este căsătorit și are două fetițe. Ca formare profesională, domnul Bărbulețiu este inginer, fiind absolvent al Facultății de Tehnologie a Trans­porturilor, din cadrul Institutului Politehnic Bucu­rești, promoția 1988. După zece ani a devenit manager general în turism, certificat de Institutul național de formare managerială în turism. Preocupat de economie și administrație, Tiberiu Bărbulețiu a obținut o diplomă Master of Business Administration (MBA), de la ASE Bu­cu­rești în colaborare cu University of Ottawa/HEC Montreal - în anul 2000, iar în anul 2004 și-a luat doctoratul în Sociologie economică (tot la ASE).
•Vicepreședinte: Cosmin Covaciu
     Unul dintre cei mai tineri prefecți din țară, Cosmin Covaciu s-a născut la 19 oc­tombrie 1972 în Alba Iulia. Este de profesie inginer, fiind absolvent al Uni­ver­sității Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, pro­mo­ția 1996.
    Activitatea profesională a actualului prefect liberal a debutat în noiembrie 1996 la S.C. IPEC SA când a preluat funcția de manager, datorită vastelor cunoștințe în domeniul Managementului Calității. A muncit cu succes la această societate, până în ianuarie 2005, când a fost numit prefect al județului Alba. În calitate de prefect se preocupă de creșterea calității serviciilor publice în relația cu cetățeanul și urmărește respectarea legalității actelor administrative emise de autoritățile ad­ministrației publice locale.
•Vicepreședinte: Simion Crețu
     Actualul director al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) "VII-Centru" s-a născut la Stremț, la 29 octombrie 1958. Este căsătorit și are o fiică. În 1983 Si­mion Crețu a absolvit cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Po­litehnic Cluj-Napoca. Ulterior, a urmat numeroase cursuri și specializări, atât în ța­ră, cât și în străinătate, devenind licențiat în științe juridice al Universității "LU­CIAN BLAGA" din Sibiu (în 1997) și apoi doctorand în Științe Economice la aceeași universitate (începând cu anul 2000). Dintre specializările lui Simion Cre­țu putem aminti: "Reforme în administrație; Școala Europeană de Administrație Publică, Santiago de Compostela" - Spania și "Pregătirea problemelor specifice dez­voltării regionale - prin Programul PHARE".
•Vicepreședinte: Coriolan Simedru
     Vicepreședintele Consiliului Județean Alba s-a născut la Cugir, în data de 23 februarie 1962. Este căsătorit și are o fetiță de 7 ani. Dan Simedru este absolvent al Facultății de Știința Metalelor, din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, din promoția 1987. De asemenea este doctorand (din 2001) la Facultatea de Mana­gement din cadrul Academiei de Științe Economice din București, la specia­liza­rea: Management - sociologie economică, dar și absolvent al cursului postuni­versitar de «Dezvoltare a abilităților antreprenoriale» conceput și realizat de către Universitatea din Neuchatel - Elveția (între 1997 și 1998). În decursul timpului a fost coautor a numeroase studii și cursuri didactice, precum și lector universitar asociat la Universitatea «1 Decembrie 1918».
Membri:
•Nicolae Furdui-Iancu
     Unul dintre cei mai cunoscuți artiști din județ s-a născut la Poiana Sohodol, în 26 octombrie 1955. Este căsătorit și are profesia de institutor, deși noi îl îndrăgim ca fiind cel mai cunoscut artist liber profesionist de pe meleagurile noastre. A ab­solvit Institutul Pedagogic Oradea (1976-1979), specializarea institutor-limba fran­ceză și apoi Institutul de Învățământ Superior "Mihai Eminescu" din Timișoara, Facultatea de Psihologie și A­sis­tență Socială, specializarea Psihologie și Asistență Socială, în sesiunea iunie 2003. Un artist desăvârșit, Nicolae Furdui-Iancu a activat ca institutor la Școala Generală nr. 2 Alba Iulia (1979-1989), fiind apoi administrator la SC M&T SRL Alba Iulia (1995-2001) și director la Cercul Mi­litar Alba Iulia, până în 2002.
•Traian Șerban
     S-a născut în Alba Iulia în 8 februarie 1961. Este căsătorit și are trei copii. Es­te absolvent al Facultății de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Na­poca, secția Utilaj tehnologic, promoția 1986.
    Și-a început activitatea ca inginer mecanic la Combinatul Siderurgic Reșița (1986-1989), iar în perioada 1989-1999 a fost inginer mecanic la Regionala C.F. Cluj - secția de întreținere a căii ferate. Din 1999 a înființat S.C. Construct Invest SRL cu specificul "Construcții industriale Căi Ferate și lucrări de Artă", la care este și în prezent director general. Este membru PNL din anul 2000, iar din 2004 a devenit membru în Biroul Teritorial Județean.
•Teodor Florin Mărginean
     Este născut la Blaj, în 28 februarie 1968, căsătorit și are două fetițe, de 12 și 7 ani. A absolvit cursurile Facultății de Mecanică din cadrul Universității "Tran­silvania" din Brașov.
    Și-a început activitatea ca inginer la SC "Agromec" SA Jidvei, în 1994, iar după patru ani s-a transferat la SC "Perla Târnavei" SA Jidvei. Din 2001 a fost angajat la SC Jidvei SRL, filiala Alba, până în 2005, când a devenit vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
    Florin Mărginean s-a înscris în PNL în martie 2004 și în numai patru luni a a­juns președintele organizației PNL Jidvei. Activitatea sa politică i-a permis să a­jun­gă repede un reputat consilier județean, respectiv vicepreședinte al Consiliului județean Alba.
•Sorin Nicolae Coșeriu
     S-a născut la Alba Iulia, în 6 octombrie 1955. Este căsătorit și are doi copii. A absolvit Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Științe Eco­nomice, promoția 1982 în specialitatea: Economia Industriei Construcțiilor și Trans­porturilor. Ulterior a obținut și o specializare tehnică în domeniul tehnologiei produselor metalurgice.
    Ca activitate profesională Sorin Coșeriu a fost inițial economist la UJECOOP Alba (între 1982 și 1989), ulterior șef birou producție și apoi vicepreședinte al a­celuiași organism. Din 1991 este directorul IPRODCOOP Alba Iulia, o firmă care activează în domeniul producției de mobilier. În perioada 2002 - 2004 a fost con­silier în cadrul Consiliului județean Alba.
•Diana Georgeta Ciobotea
     Este născută în 23 februarie 1967, la Cugir. Este căsătorită și are un copil. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie Timișoara (profilul medicină gene­rală), în 1991, iar între 1992 și 1995 a avut rezidențiatul în specialitatea dermato-venerologie la Cluj-Napoca. Din anul 2000 este medic primar în specialitatea der­mato-venerologie.
    Experiența profesională a doamnei doctor Ciobotea a debutat la Cugir. Aici a fost medic stagiar, între 1991 și 1992, la Spitalul Orășenesc și apoi medic rezi­dent la Clinica Dermatologie Cluj-Napoca (până în 1995), după care a venit la Spi­talul Municipal Aiud, iar apoi medic primar dermatolog în aceeași unitate me­dicală.
•Ioan Lazăr
     S-a născut în Târnăveni (jud. Mureș), în data de 31 octombrie 1962. Este absolvent al Facultății de Drept, din cadrul Universității "1 Decembrie 1918", pro­moția 2002, având și masterat în Drept Privat, la Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir" - Facultatea de Drept, din Cluj-Napoca. În anul 2000 a obținut un Cer­tificat de competență lingvistică în specializarea Limba Franceză, emis de Uni­ver­sitatea «Lucian Blaga» Sibiu. În anul 2002 a absolvit Cursul de Mana­ge­ment/For­mare managerială în specializarea Hotel și Restaurant, obținând și un Certificat de competență lingvistică în turism, emis de THR Consulting Group 2002. Din 1991, este unic acționar al SC Satex SRL.
Președintele comisiei de bacalaureat poate încasa peste 11 milioane de lei
     Inspectoratul Școlar Județean Alba a primit precizări din partea Ministerului Educației și Cercetării privind plata indemnizațiilor cadrelor didactice la exame­nele naționale, după ce în ultima perioadă s-au vehiculat în presă informații potrivit cărora cuantumul acestora va fi diminuat, a anunțat prof. Cornel Sandu, inspector școlar general al IȘJ Alba. Conducerea Ministerului Educației și Cercetării susține că în bugetul pe 2005 elaborat de guvernarea trecută, nu a fost prevăzută suma necesară pentru plata comisiilor de examene naționale din acest an. Din acest motiv, încă din luna ianuarie au fost făcute demersurile necesare alături de Mi­nisterul Finanțelor pentru ca, la rectificarea de buget, să se aloce MEdC suma de 630 miliarde lei necesară acoperirii cheltuielilor ocazionate de examenele na­ționale. De asemenea, conducerea MEdC oferă asigurări că toți cei implicați în organizarea și derularea examenelor își vor primi indemnizațiile pentru activitățile pe care le desfășoară în sesiunea de examene 2005. Indemnizația președinților de comisii de bacalaureat, cadre didactice universitare, se face, conform OUG nr 68/2004, până la 50 la sută din salariul funcției didactice, pentru comisiile cu mai puțin de 400 de candidați, respectiv până la 100 la sută din salariul funcției didactice pentru comisiile cu mai mult de 400 de candidați. Ca bază de calcul s-a luat salariul de bază al unui conferențiar cu 25 de ani vechime, rezultând o indem­nizație de 5.850.000 lei net pentru președinții de comisii cu până la 400 de elevi și 11.650.000 lei net pentru președinții de comisii cu peste 400 de elevi. În județul Alba, există 3 centre de examen cu peste 400 de elevi, la care se adaugă centrul din Câmpeni, care depășește 400 de elevi dacă sunt cumulați și elevii sub­co­misiilor de la Abrud și Baia de Arieș. Cadrelor didactice implicate în supraveghere li se vor plăti nu numai cele 2 ore de supraveghere/examen efectuate la testele naționale (sau 3 ore de supraveghere/examen la bacalaureat), ci și 3 ore supli­mentare pentru fiecare examen. O altă noutate în sistemul de indemnizare pentru sesiunea 2005 o constituie faptul că s-a procedat la remunerarea diferențiată a profesorilor corectori față de profesorii supraveghetori, în sensul că evaluatorii vor avea un spor de 28-30 la sută, iar profesorii supraveghetori vor fi indemnizați apro­ximativ la același nivel ca și anul trecut. Plata pentru activitatea prestată se acordă, conform legii, după încheierea activității, pe baza documentelor justi­fi­ca­tive.
Robert GHERGU

Inspectorul școlar general, prof. Cornel Sandu, consideră că
O probă promovată de aproape toți elevii ar trebui desființată
     Numai 7 liceeni din cei 3.484 de elevi care au susținut proba orală la limba română a bacalaureatului nu au reușit să treacă examenul, procentul de promo­vabilitate fiind de 99,79 la sută, a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Alba, prof. Cornel Sandu. Cei 7 elevi respinși au fost arondați centrelor de examinare de la Colegiul Național "Lucian Blaga" Sebeș-3 elevi, Colegiul Tehnic "A. Domșa" Alba Iulia-2 liceeni, Colegiul Tehnic Aiud și Colegiul Național "I.M. Clain" Blaj-câte un elev. Din cei 3.477 de candidați admiși, între care 29 de absolvenți ai pro­mo­țiilor anterioare, 2.002 au obținut note peste 9.00, 513 au promovat examenul cu medii între 8.00-8.99, 440 au fost evaluați cu note între 7.00-7.99, iar 336 au primit note cuprinse între 6 și 6.99. Alți 183 au promovat la limită proba, obținând cu emoții nota de trecere. Având în vedere procentul foarte mare de promo­va­bilitate, prof. Cornel Sandu este de părere că o probă promovată de aproape toți elevii ar trebui desființată, pentru că înseamnă că nu e relevantă. Astăzi continuă proba orală la limba modernă, fiind comunicate și rezultatele primei zile.(R.G.)
Electrocasnicele căutate de hoți
     Valentin Ognean în vârstă de 34 de ani, din Crăciunelul de Jos a fost surprins în apropierea unui magazin de electrocasnice din municipiul Alba Iulia, în 28 iunie, în jurul orei 14.45, după ce a sustras un fier de călcat în valoare de 3,5 milioane de lei. În urma unei percheziții polițiștii au găsit asupra bărbatului și două bare de salam pe care acesta a recunoscut că le-a sustras în aceeași zi. Prin extinderea cercetărilor s-a stabilit că Valentin Ognean este și autorul furtului unui cântar în valoare de 2 milioane de lei, furt comis în 3 iunie. Bărbatul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. (L.I.)
Băiatul cu chibrituri
     Ajunse pe mâna unor copii chibriturile și alte obiecte inflamabile pot duce la adevărate catastrofe. În data de 28 iunie, la ora 17.00, pompierii de la Grupul județean "Unirea" au fost solicitați să intervină la stingerea unui incendiu produs în comuna Ighiu, satul Țelna. La fața locului s-a constatat că în apropierea unui imobil, lângă drumul public ardeau două căpițe de fân. Focul a fost stins la timp astfel că pericolul extinderii flăcărilor a fost eliminat. În urma verificărilor s-a sta­bilit că vinovat de provocarea incendiului a fost minorul Darius T. de 11 ani care s-a jucat în apropierea căpițelor cu chibrituri. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.