.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 30.6.2005 ::. 
Măicuțele de la Râmeț au purtat noroc bacalaureaților
•Procentaj de promovabilitate de 99,97 la sută la proba o­ra­lă de limba și literatura română
maicuțe    Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia se preo­cupă ca tinerele care au îmbrăcat haina mo­na­hală încă de pe băncile școlii să-și fina­lizeze studiile. Câteva călugărițe de la Mă­năstirea Râmeț susțin în aceste zile exa­me­nul de bacalaureat la Colegiul Național "Ho­rea, Cloșca și Crișan" din Alba Iulia, iar până acum au trecut cu bine de primele probe.(R.G.)


21 de târguri de animale în pericol de a fi închise definitiv
    Primarii care au tratat cu superficialitate problema amenajării corespunzătoare a târgurilor de animale de pe raza localităților pe care le conduc ar putea avea mari probleme cu sătenii, dacă veterinarii vor da curs amenințărilor de a închide obiectivele care nu corespund. Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba, dr. Ioan Tătucu, a declarat că la această da­tă 21 de târguri de animale au autorizația sanitar-veterinară suspendată tem­porar, fiind dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate cu ocazia verificărilor anterioare. Inspectorii DSVSA Alba vor demara noi controale la aceste târguri, iar în cazul în care primarii nu s-au conformat dispozițiilor, va fi emisă or­donanța de anulare definitivă a autorizației sanitar-veterinare de funcționare a târ­gurilor de animale depistate cu nereguli. În prezent, doar târ­gurile de la Teiuș, Drâmbar și Sălciua sunt autorizate, dar primele două sunt închise acum pre­ventiv, din cauza evoluției unor focare de pestă porcină. Tot din cauza pestei nu mai au loc târgurile de animale de la Tărtăria, Șibot, Vințu de Jos, Pianu de Jos, Sebeș și Alba Iulia. În schimb, restricțiile impuse la Daia Română, comună aflată de două luni în carantină de gradul II din cauza pestei porcine, vor fi ridicate începând de vineri, 1 iulie a.c.
Robert GHERGU

CJ Alba a trimis 500 de milioane de lei mănăstirii "Sub Piatră"
     În ședința de marți, 27 iunie a.c., Consiliul Județean Alba a aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea de sprijin financiar mânăstirii "Sub Piatră" din co­muna Sălciua. Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia a depus la Consiliul ju­dețean Alba documentația privind solicitarea ajutorului financiar în valoare de 500 milioane lei. Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a motivat, pentru consilierii jude­țeni care nu înțelegeau de ce se acordă o sumă așa mare de bani unui singur lăcaș de cult în condițiile în care cele care au nevoie de sprijin financiar sunt mult mai multe, prin importanța istorică deosebită. Lăcașul de cult ce poartă denu­mirea "Sub Piatră" datează din secolul al VIII-lea și face parte din patrimoniul cultural național. Pictura interioară, la fel de veche, are nevoie urgentă de resta­urare, altfel există pericolul real de a se pierde. "Nu putem lăsa să se piardă o așa valoare istorică, mai ales că scopul nostru este de a promova turismul ju­dețean, tocmai prin atragerea oamenilor spre asemenea obiective turistice, poate unice în România", a adăugat președintele CJ Alba. (I.P.)
Cu sprijinul CJ Alba și al Primăriei Blaj
Firma Bosch va crea aproximativ 350 de locuri de muncă până la finele lui 2006
     Ieri, 29 iunie, la Primăria Blaj a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții grupului german BOSCH, reprezentanții Primăriei Blaj, cei ai întreprinderii IAMU Blaj și cei ai Consiliului Județean Alba. Scopul acestei întâlniri a fost discutarea unor ultime aspecte privind construirea unei fabrici a grupului BOSCH la Blaj. La întâlnire au fost prezenți: Ion Dumitrel - președintele CJ Alba, Alexandru Băcilă - primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotaru - viceprimarul municipiului Blaj, dom­nul inginer Cîmpeanu - directorul IAMU Blaj și domnii Cristhop Schubert, Thomas Birkle, Alfred Weidinger, Raioner Hofling - reprezentanți ai concernului german BOSCH. Concernul BOSCH lucrează deja de mai bine de 10 ani cu firma IAMU din Blaj și în acest moment dorește să-și extindă activitatea din România, prin construirea unei noi fabrici. O primă întâlnire în acest sens a avut loc în urmă cu circa o lună, timp în care Primăria Blaj, sprijinită de Consiliul Județean Alba, a reușit să ofere partenerilor terenul necesar pentru realizarea investiției. Lucrările urmează să înceapă din primăvara anului viitor, urmând ca la finele lui fabrica, cu circa 300-350 de locuri de muncă, să își demareze activitatea. De asemenea, a fost identificat și un teren suplimentar pentru situația în care BOSCH dorește să se extindă și mai mult. "Pentru noi este foarte important să avem un investitor de talia BOSCH-ului în județ și acest lucru va constitui o adevărată carte de vizită pentru comitetul de atragere al investitorilor pe care îl vom constitui în curând. De asemenea, trebuie să spun că un rol important în aducerea BOSCH-ului la Blaj l-a avut seriozitatea cu care conducătorii Primăriei au tratat această problemă", a declarat Ion Dumitrel. (I.P.)
"Lotul Sibișan" rămâne în arest
     Ieri, la Tribunalul Alba, s-a judecat recursul intentat de așa-zisa bandă a fra­ților Claudiu și Cosmin Sibișan. Judecătorii au decis prelungirea stării de arest pre­ventiv a celor 11 cu încă 30 de zile. Ei au fost reținuți în luna aprilie 2005 în ur­ma unei ample acțiuni a polițiștilor de la CZCCOA Alba. (I.P.)
Muzicieni din Arnsberg la Alba Iulia
     Municipiul Alba Iulia va fi vizitat în perioada 10-13 iulie de un grup de tineri muzicieni din orașul înfrățit Arnsberg (Germania). Vizita se înscrie în cadrul re­lațiilor de parteneriat dintre Alba Iulia și Arnsberg și se dorește o ocazie pentru o mai bună cunoaștere între tinerii acestor orașe și eventual pentru inițierea unui parteneriat între Liceul de Muzică și Arte Plastice Alba Iulia și școala similară din Arnsberg. În cadrul acestei vizite, oaspeții vor susține și două concerte pentru pu­blicul albaiulian. (A.D.)
Conform noii organigrame
Șefi mai puțini la U.M. Cugir
     În urma discuțiilor purtate în Consiliul de Administrație al S.C. U.M. Cugir s-a hotărât modificarea actualei organigrame care are ca principal scop reducerea nu­mărului de posturi de conducere și eficientizarea activității. Potrivit noii orga­ni­grame au fost create opt centre de gestiune aflate în subordinea Departamentului de Producție, măsură prin care se urmărește identificarea, calcularea și controlul eficient al costurilor, reducerea costurilor, creșterea competitivității, îmbunătățirea marketingului etc. Totodată vor fi desființate 17 posturi de conducere printre care: șef Departament tehnic, inginer-șef armament, șef grupă tehnică Sculărie, șef bi­rou Energetic. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.