.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Țara de dincoace de Bruxelles
     Trei sferturi din suprafața țării se află sub ape. În 31 de județe potopul i­nundațiilor a acoperit zeci de mii de hectare de teren agricol și a distrus 14.800 de case. 21 de români și-au pierdut viața în apele învolburate care au măturat totul în cale, iar peste 13.000 de oameni au fost evacuați din casele lor. In­fra­structura rutieră a fost făcută praf fiind afectați 76 de kilometri de drumuri na­ționale, 395 de kilometri de drumuri județene și 799 de kilometri de drumuri comunale, la care se adaugă 425 de poduri și 749 de podețe distruse. Și acesta este doar un bilanț provizoriu, cifrele finale privind distrugerile provocate de re­cen­tele inundații fiind probabil mult mai mari.
    După avântul pe care îl luasem pe drumul integrării europene, cu o imagine de țară pe cale de a deveni tot mai prosperă și mai democratică, cu "capitole" care mai de care îndeplinite (mai ales pe hârtie), iată că "ne-a pus Dumnezeu mâna în cap" și ne-a arătat că "minciuna are picioare scurte". Dincolo de tabloul trium­falist și de ploile torențiale care au mai fost și vor mai fi și de aici înainte, a ieșit la iveală o Românie cumplit de săracă și de șubredă, cu un mediu rural în ruină, în care predomină casele din chirpici și o populație îmbătrânită, vlăguită și aban­donată atât de guvernanți, cât și de propriii fii. A ieșit la iveală o Românie care se prăbușește sub noi la cea mai mică zgâlțâitură, cu poduri, podețe, drumuri și căi ferate "expirate" de mult sau făcute doar de mântuială. Și peste toate acestea tronează o clasă politică și o administrație care, după 15 ani de democrație, încă bâjbâie, se macină tot timpul în lupta pentru putere și arareori își mai amintește de greutățile celor pe care îi guvernează.
    Cu toate acestea ne pretindem și ne vrem cât mai degrabă europeni. Cu tot tabloul sumbru al stării în care ne aflăm, vrem să convingem și acum Europa că totul este O.K., că economia duduie, iar românii zburdă de bucurie spre UE... prin apele până-n gât. Astfel, premierul Călin Popescu Tăriceanu a plecat ieri grăbit la Bruxelles cu scopul declarat al vizitei de a-i convinge pe oficialii euro­peni "că România este hotărâtă să continue și să respecte calendarul de aderare convenit cu UE". Nu știm cum va reuși premierul să-i convingă, poate le va arăta eventual ceva poze din vremuri ceva mai bune. Poate că le va spune că noi, ro­mânii, suntem zmei, și în câteva zile se vor reface și casele distruse, și dru­mu­rile, și căile ferate, și recoltele din acest an. Numai că din "țara de dincolo de ne­gură" sau "țara de dincoace de Bruxelles", românii dezertează și acum cu zecile de mii care încotro văd cu ochii pentru a-și găsi de lucru și a putea astfel să-și întrețină familiile. Nu întâmplător, înainte de a avea ieri discuții cu d-l Tăriceanu, comisarul Frattini a acordat un interviu postului de radio BBC International în care vorbește despre "problemele de securitate pe care le ridică România, incapabilă de a controla propriul flux de cetățeni care pleacă în UE, fără a avea acte în regu­lă". Frattini a declarat că a avertizat de nenumărate ori autoritățile române "că va cere impunerea clauzei de salvgardare și amânarea aderării, dacă nu se va face un control real al frontierei".
    În plus, criza politică actuală din România pune sub semnul întrebării chiar func­ționarea mecanismelor bugetare ale UE. Dacă România nu va adera la 1 ia­nuarie 2007, deci nu-și va plăti contribuția de stat membru al UE, nu va primi nici fondurile cuvenite în calitate de membru, iar UE va fi pusă în situația de a căuta noi mecanisme de finanțare. În concluzie, România se află cu un picior în apă și cu celălalt în... UE. Se pare că și Uniunea Europeană este tot într-o pozi­ție cră­cănată, cu un picior în Franța și cu celălalt în Anglia...
Tinu MATEȘ