Pâinea va fi mai neagră și mai scumpă
1824 ha inundate *Pagubele sunt evaluate la 10 miliarde de lei
Pe când speram că am scăpat de inundații, apele mai multor văi și pâraie s-au revărsat cu furie peste mai multe case, gospodării dar și peste culturile agricole. Numai în perioada 9-15 iulie 2005, volumul cel mai mare de precipitații, ploi torențiale și grindină au provocat inundarea a peste 500 de hectare de culturi agricole. Cele mai afectate sunt localitățile Rimetea, Livezile și Aiud, unde mai mult de 100 ha cultivate cu grâu și 100 ha cu porumb au căzut pradă puhoiului de ape ce au măturat și culcat la pământ tot ce au întâlnit în cale.
După ce ploile au încetat și apele s-au mai retras puțin s-a făcut o primă evaluare. Din centralizările făcute la DADA Alba rezultă că numai în această zonă pagubele depășesc 5,5 miliarde de lei bani vechi. În cursul zilei de 14 iulie, Mureșul și alte văi și-au ieșit din matcă inundând 10 localități. Pe ansamblul județului au fost acoperite de ape 1824 hectare de teren agricol. În cursul zilei de duminică, la Aiud și Ciugud au căzut 47 l/ mp iar la Șona 40 l/ mp. Din această suprafață aproape 400 ha sunt afectate în proporție de peste 50%, iar 1429 ha sub 50%. Deși aceste pagube n-au fost încă cuantificate, pe ansamblul agriculturii județului pierderile de recoltă depășesc 10 miliarde de lei.
Atât fermele agricole cât și țăranii individuali ce și-au lucrat singuri pământul nu se vor alege cu nimic. Sunt mulți gospodari care până acum trăiau din ce obțineau de pe terenurile inundate. Deodată se văd puși în situația de a nu mai avea nici o sursă de existență. În aceste condiții este destul de incertă înființarea noilor culturi agricole în toamna viitoare.
(S.T.)
PNL Alba se implică în ajutorarea familiilor calamitate
Biroul Permanent Teritorial al Partidului Național Liberal, reunit în ședință extraordinară, a hotărât implicarea tuturor aleșilor locali și județeni ai PNL din județul Alba în acțiunile de îndepărtare a efectelor produse de inundațiile din ultima perioadă. Eforturilor aleșilor locali și județeni li se vor alătura toți reprezentanții PNL Alba din structurile administrative și parlamentare. Acțiunile vor consta în strângerea, transportarea și distribuirea de produse alimentare de bază familiilor calamitate, care vor mai primi și produse industriale și agricole necesare, precum și sume de bani.
(Biroul Permanent teritorial Alba al PNL)
Șomerii rup rândurile
"Pe parcursul lunii iunie a anului 2005, au ieșit din evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, prin încadrare în muncă, un număr de 465 șomeri, atât indemnizați cât și neindemnizați", a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, d-na Emilia Suciu. Dintre aceștia: * 68 sunt șomeri care s-au angajat înaintea expirării perioadei pentru care erau îndreptățiți să primească indemnizația de șomaj și care beneficiază de completarea veniturilor salariale în cuantum de 30% din indemnizația de șomaj primită în luna anterioară încadrării; * 55 șomeri peste 45 de ani sau întreținători unici de familie care s-au încadrat în muncă prin subvenționarea locului de muncă; * 13 șomeri care s-au încadrat în muncă prin măsuri de stimularea mobilității forței de muncă beneficiind de prima de instalare egală cu nivelul a șapte salarii minime brute pe țară sau de prima de încadrare egală cu nivelul a două salarii minime brute pe țară; 32 absolvenți ai unor instituții de învățământ prin subvenționarea locului de muncă; * 1 persoană cu handicap încadrată prin subvenționarea locului de muncă; * 225 șomeri angajați prin servicii de mediere a muncii pe durată nedeterminată; * 39 șomeri angajați prin servicii de mediere a muncii pe durată determinată; * 11 șomeri încadrați ca urmare a acordării serviciilor de informare și consiliere profesională; * 1 persoană încadrată prin acordarea de servicii de consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri; * 20 șomeri încadrați prin ocuparea temporară a forței de muncă în lucrări publice de interes comunitar.
(M.I.)
Școală de tenis la Pâclișa
În vacanța mare, la baza sportivă "Constructorul" din Alba Iulia, situată pe drumul spre Pâclișa, vor avea loc zilnic, de luni și până vineri, între orele 9.00 - 17.00, cursuri de inițiere în tenis pentru copii, elevi, studenți și adulți. Cursurile vor fi asigurate și conduse de profesori și antrenori specializați, contra sumei de 50.000 lei (5 lei noi)/ oră. Elevii și studenții care practică tenisul în vacanța estivală vor benficia de o reducere de 50 la sută, la baza sportivă "Constructorul". Înscrieri și informații pot fi obținute la telefonul 833967.
(H.D.M.)