.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 19.7.2005 ::. 
Nesimțirea unor cetățeni transformă Alba Iulia într-un focar de infecție
     gunoaieExasperare, asta este starea în care au fost aduși edilii și reprezentanții Salprest SA de nesimțirea unora dintre cetă­țenii municipiului Alba Iulia. În cursul zilei de ieri, viceprimarul Paul Voicu și directorul Sal­prest Petre Constantinescu au recurs la pre­să pentru a-și face cunoscut of-ul. Un of care nemulțumește și creează disconfort și cetă­țe­nilor cinstiți și civilizați din Alba Iulia. Una pes­te alta am vizitat câteva dintre locațiile pro­blemă, puncte în care nesimțirea unora a creat rampe ad-hoc pentru depozitarea guno­iului. Cele mai multe probleme sunt în cartierul Cetate și în zona străzii Vasile Alecsandri. Adică acolo unde locuitorii au pretenții de "domni". Domni, domni, dar cu mizeria până în gât! Imaginea din fotografie este sugestivă. Deși nu am avut timpul necesar să vizităm toate punctele fierbinți, trebuie să spunem că cele pe care le-am văzut "fac toți banii". De exemplu, la intersecția dintre strada Vasile Alecsandri și strada Bujorului un morman de gunoi, cu miros specific desigur, mai ales pe timp de vară, înconjoară eurocontainerele. Este domeniul "bine ad­ministrat" de Asociația de proprietari nr. 38. De aici gunoiul nu a mai fost ridicat de cinci zile, și nu se va ridica nici în continuare, pentru că, în ciuda nume­roa­nesimtireselor avertismente primite, această asociație nu a mai plătit serviciul de ridicare a gunoiului de opt luni, adică din decembrie 2004. (foto 1). Un alt exemplu este cel de pe strada Ulmului (foto 2), domeniul asociației A­pulum 22, unde pe un spațiu destinat par­cării autovehiculelor și eurocontainerelor a­cum se află mormane de moloz, crengi de prin curțile oamenilor și... două autoturisme (AB 02 RPI și CJ 78 VIG), ambele aban­do­nate aici ruginei.
    Trebuie spus că în contractele existente între cetățeni, sau asociațiile de pro­prietari sau Primărie și Salprest este stipulată ri­dicarea gunoiului menajer nu a molozului. Deja în acest an Primăria Alba Iulia a plătit firmei trei acțiuni de ri­dicare a gunoiului de pe rampele ad-hoc. Dar se pare că acest fapt nu a făcut de­cât să înrăutățească situația, cetățenii certați cu bunul simț considerând că așa se cade și că pot fi nesimțiți în continuare, pe banii noștri ai tuturor. Dar de acum încolo " se dă milităria jos din pod" și toți cei vinovați vor primi amenzi drastice. Pentru că gândiți-vă ce înseamnă în plină vară gunoiul neridicat - un focar de in­fecție. Și mai gândiți-vă că nimeni nu prestează servicii gratuite, așa cum nici ce­tățenii onești nu trebuie să plătească proasta creștere și chiar prostia altora.
Anca DINICĂ

În urma discuțiilor purtate cu președintele "Gabriel Resour­ces", Alan Hill
Președintele Ion Dumitrel crede că investiția de la Roșia Montană are viitor
     În cursul zilei de ieri, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit cu pre­ședintele companiei Gabriel Resources, Alan Hill, pentru a discuta pe marginea proiectului de la Roșia Montană. Alan Hill a prezentat evoluția firmei, modul de colaborare cu administrația locală și județeană, precum și modul în care firma se poate implica în rezolvarea problemelor sociale ale zonei, chiar dacă principala activitate a firmei se va derula de acum încolo la București și Roșia Montană, ca urmare a mutării Biroului RMGC de la Alba Iulia în Capitală. Ion Dumitrel a insis­tat ca între compania internațională ce derulează proiectul de exploatare de la Roșia Montană și administrațiile locale și cea județeană să existe o strânsă cola­borare, pentru că cei care trebuie să beneficieze de această investiție sunt, în primul rând, cetățenii județului Alba. "Președintele Consiliului de Administrație de la Gabriel Resources, Alan Hill, a explicat că în curând activitatea firmei va fi mult mai dinamică. Din discuțiile pe care le-am avut cu domnia sa cred că investiția are un viitor, ceea ce va permite obținerea unor rezultate concrete în timp util", a declarat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. (I.P.)
Cont pentru sinistrați
     Instituția Prefectului județului Alba a deschis un cont în care toți cei ce vor să contribuie cu o sumă cât de mică pentru a veni în ajutorul sinistraților ultimelor inundații pot depune bani. Contul e deschis la Banca Transilvania, filiala Alba și este următorul: IBAN RO14 BTRL00101205666455XX. (I.P.)
Accident rutier mortal în... râul Abrudel
     O persoană a decedat și alte două au fost grav rănite după ce autoturismul în care se aflau s-a răsturnat în râul Abrudel. Accidentul rutier a avut loc în dimi­neața zilei de 17 iulie, în jurul orei 8.10, pe DN 74A, pe raza satului Cărpiniș. Conducătorul auto Ovidiu Brezeștean, în vârstă de 25 de ani, în timp ce condu­cea autoturismul marca Dacia, proprietate personală, pe direcția Abrud-Câmpeni, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum, respectiv carosabil umed, într-o curbă ușoară la stânga a pierdut controlul volanului și a intrat în derapaj. Ma­șina a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat în albia râului Abrudel. Din ne­fericire în urma accidentului conducătorul auto a decedat. Odată cu efectuarea necropsiei medicii legiști au stabilit că moartea a survenit în urma asfixiei me­canice prin înec. Probabil că acesta nu a reușit să iasă la timp din mașină, gă­sindu-și astfel sfârșitul. Nici pasagerii Daciei nu au scăpat ușor, astfel că Avram M. (43 de ani) a suferit multiple fracturi costale, iar Daniela M. (36 de ani) s-a ales cu o fractură de bazin. Ambii au fost internați la Spitalul municipal Câmpeni sub atenta supraveghere a medicilor. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.