Solidaritatea cu sinistrații continuă, ploile revin
Avertizări meteorologice prin portavoce
Ploile continuă să facă ravagii atât în țară cât și pe raza județului Alba. Duminică, 17 iulie, în jurul orei 16.00, în satele Valea Lungă și Lunca în urma unei ploi torențiale însoțite de grindină a fost afectată aproximativ 50 la sută din suprafața agricolă. În satul Poiana Aiudului, din cauza cantităților mari de apă căzute în urma ploilor pârâul Valea Aiudului a inundat drumul județean 107 M pe o porțiune de 150 de metri. Nu au existat însă probleme în ceea ce privește circulația autoturismelor în zona respectivă. De asemenea, în satul Colțești au fost inundate 2 subsoluri aflate în construcție precum și strada principală ce duce spre centrul localității. Lucrătorii Postului de Poliție Aiud au luat inițiativa anunțării locuitorilor din comunele Livezile și Rimetea și pe cei din municipiul Aiud despre existența pericolului creșterii Văii Aiudului și a producerii de inundații ca urmare a ploilor căzute în cursul zilei de 17 iulie. Au fost constituite 3 patrule auto care au făcut avertizările cu ajutorul portavocilor. Din fericire, cu toate că debitul râului Aiudel s-a mărit, acesta nu și-a părăsit cursul firesc, rămânând în matcă.
(L.I.)
Primăria Alba Iulia strânge ajutoare pentru sinistrați
Începând de astăzi albaiulienii care doresc să-i sprijine material pe sinistrați pot dona îmbrăcăminte, materiale sanitare, mobilier etc, la cortul pe care Primăria municipiului Alba Iulia l-a amplasat în acest scop în fața Grădiniței nr. 8 din Cetate (la intrarea în șanțurile Cetății). Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Ioan Bogățan, roagă și pe această cale pe cei care fac donații să aducă obiecte în bună stare, iar hainele să fie curate pentru că sinistrații nu au condiții pentru spălarea lor. "Dacă e să facem un bine atunci să facem bine, să nu ne folosim de acest prilej doar pentru a ne face ordine în locuință." De asemenea, la cortul amenajat de primărie se pot face donații și în bani, iar cei care o vor face vor primi chitanțe legale, asta pentru a nu exista dubii în privința destinației donației. Mai trebuie spus că acțiunea se va derula pe durata unei săptămâni, dar în funcție de cerințele cetățenilor ea poate fi prelungită.
(A.D.)
Prefectul duce provizii izolaților de la Lunca Largă
Cei aproximativ 120 de locuitori ai satului Lunca Largă, Ocoliș, se găsesc astăzi în cea de-a 6-a zi de izolare. Azi, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, se va deplasa în această localitate, continuând astfel acțiunea de aprovizionare a celor izolați, în marea lor majoritate oameni în vârstă. Vor fi distribuite pachete constând în: 200 de pâini de la Sântimbru, pachete cu alimente de la Serviciul de ajutor maltez Aiud și 200 de litri de apă minerală provenită de la o societate comercială din Alba Iulia care va asigura și transportul.
(I.P.)
Prin grija DSP Alba, la Ocoliș
Dezinfectanți pentru sursele de apă și medicamente pentru bolnavi
Precipitațiile abundente căzute în ultima perioadă au afectat cu precădere zonele Aiud și Valea Arieșului (comuna Ocoliș) în care au fost afectate sursele locale de aprovizionare cu apă, precum și gospodăriile. În colaborare cu autoritățile locale au fost inventariate gospodăriile și sursele de apă afectate și s-au distribuit substanțe dezinfectante pentru gospodării și pentru sursele de apă afectate. La Ocoliș, acolo unde apele s-au retras, DSP Alba a efectuat dezinsecția surselor de apă. Accesibilitatea la apă potabilă a populației nu a fost diminuată semnificativ, deoarece la Ocoliș sursele individuale de apă (izvoare captate) sunt surse de adâncime care nu au putut fi direct afectate de precipitații. De asemenea, la solicitarea medicului de familie din localitatea Ocoliș, pentru populația izolată de la Lunca Largă DSP Alba a intervenit pentru asigurarea medicației necesară bolnavilor cronici. Prin amabilitatea d-nei farmacist Clara Bâcu, care a sponsorizat cu cantitatea de medicamente solicitată, aceștia vor beneficia de medicamentele de care au nevoie urgentă. (I.P.)
Drumurile județene spre Ighiel și Ocoliș rămân închise circulației
Potrivit directorului Direcției Tehnice a CJ Alba, Dan Popescu, drumurile județene 106 H și 750 G, surpate de ape în urma inundațiilor de acum o săptămână, rămân închise circulației. Repararea DJ 106 H de pe raza localității Ighiel, afectat grav în două porțiuni, va dura cel puțin 20 de zile, întrucât trebuie reconstruit zidul de sprijin al acestuia. În schimb, celălalt drum județean, 750 G, care face legătura între comuna Ocoliș și DN75, va fi redat circulației în câteva zile.
(I.P.)
Polițiștii - alături de cei în suferință
Polițiștii din județul Alba, la fel ca majoritatea românilor care din bunăvoința Celui de Sus au scăpat de furia apelor, nu au rămas indiferenți la nenorocirea ce i-a lovit pe unii din semeni și privesc cu tristețe la drama sinistraților ajunși în situația de a nu mai avea nici măcar o bucată de pâine, darămite un acoperiș asupra capului. Ca atare, toate organele de poliție din județ, de la grad mai mic la grad mai mare, de la Posturi de Poliție la Inspectoratul Județean de Poliție Alba, vor organiza o campanie internă pentru srângerea de sume de bani, alimente, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, aparate de uz casnic. Toate aceste ajutoare vor fi transportate cu ajutorul unui camion și vor fi împărțite oamenilor din zonele și localitățile cele mai afectate, atât din județ, cât și din țară. Un astfel de exemplu este de apreciat și bineînțeles de urmat.
(L.I.)
Români pentru români
Sub acest generic Primăria municipiului Sebeș demarează astăzi o amplă acțiune de strângere de ajutoare pentru persoanele sinistrate. Inițiativa primăriei se adresează tuturor locuitorilor municipiului, dar și agenților economici. În acest sens în zona Centrului cultural "Lucian Blaga" (Casa de cultură) va fi amplasat un cort unde toți cei care doresc și pot veni în sprijinul victimelor inundațiilor catastrofale din ultimele zile au posibilitatea de a dona materiale de construcție, obiecte de uz casnic, mobilier, îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente neperisabile. Acțiunea se va desfășura până la 30 iulie, zilnic, între orele 9.00 și 19.00, mai puțin duminica.
(A.D.)
Pe Muntele Găina - un târg doar pentru autorități și artiști

Dacă jandarmii din Alba Iulia nu ar fi pus la dispoziție mijloace de transport de la Avram Iancu până pe Muntele Găina, nici una dintre oficialitățile din județ nu ar fi putut ajunge la locul de desfășurare a manifestării. Și, oricum, nu s-au încumetat să urce prea mulți oficiali: președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, împreună cu cei doi vicepreședinți, Dan Simedru și Florin Mărginean, prefectul Cosmin Covaciu, subprefectul Clement Negruț, senatorul Alexandru Pereș, vicepreședintele PNL Simion Crețu, președintele PRM Alba Emil Crișan, Președintele PSD Alba Ioan Rus, primarii din Câmpeni, Abrud, Sohodol, Ciuruleasa etc., precum și numeroși șefi de servicii, împreună cu oamenii lor, aflați la datorie: Direcția de Sănătate Publică, Serviciul de Ambulanță, Direcția de Drumuri și Poduri Locale, Direcția Sanitar Veterinară etc. O prezență inedită a fost șeful IPJ Alba, Tudor Grindean, care și-a verificat oamenii aflați pe tot parcursul drumului dintre Avram Iancu și Muntele Găina. Tot sub semnul ineditului putem menționa și desfășurarea pe Muntele Găina a Forumului ecologiștilor, la care au participat și 7 filiale județene ale PER din țară. "Verzii" au colaborat în desfășurarea acțiunii lor cu caracter strict ecologic, cu Comandamentul pentru Muntele Găina (format din Prefectura și Consiliul Județean Alba). Dar, deși aceștia au înmânat tuturor participanților saci pentru colectarea deșeurilor, la încheierea manifestării de pe munte imaginea era, ca în fiecare an, una de "apocalips" din acest punct de vedere.
În prima zi a desfășurării manifestării, TVR1 a "confiscat" întregul spectacol, iar din pricina regiei oamenilor de televiziune spectacolul a început cu o întârziere de peste două ore. Aproape de încheierea acestuia, după ora 22,00, tulnicăresele din Câmpeni, conduse de Maria Gligor, cele care de regulă deschid și închid spectacolul, erau ude din creștet până-n tălpi, silite de "regizori" să stea drepți, în ploaie, sub lumina reflectoarelor, mai bine de 4 ore! Iată numele câtorva interpreți de muzică populară ce au apărut pe scenă la Găina, determinându-i pe oameni să rabde ploaia și frigul: Maria Bârsan, Ovidiu Bibolar, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Nicoleta Beca, Adrian Țiboc, Adriana Hagău, Mirela Mănescu, Adina și Ilie Medrea. Focurile de artificii au fost la fel de spectaculoase, ca în fiecare an, dar au coincis cu o suită de descărcări electrice care au aprins cerul, urmate de o furtună care a ridicat corturile comercianților pe sus. A doua zi manifestarea a fost ceva mai reușită, mai ales obiceiul de nuntă "Ia-ți mireasă ziua bună", regizat de Centrul județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale (CJCPCT) Alba, la care au participat Mariana Ivan, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, Reta Rus și Marinela Baba, precum și ansamblurile folclorice din Albac, Sâncel, Biia, Blaj etc. (Despre Ansamblul "Târnavele" din Blaj, condus de Achim Jidveian, se poate spune că a întreținut atmosfera o noapte întreagă, la comandament, cu un repertoriu original și bogat.) Din păcate obiceiul de nuntă a fost întrerupt din pricina vremii vitrege...
Nota generală a manifestării a fost, totuși, una optimistă. CJCPCT Alba a acordat premii meșteșugarilor prezenți și, pentru prima dată, la Găina a existat un stand de prezentare al Direcției Silvice Alba (produse, servicii, fonduri de vânătoare etc.) Așadar, furtuna nu a reușit să înfrângă optimismul și buna dispoziție. Și nu putem încheia fără a-i nominaliza pe cei care, în fiecare an, cu discreție, se ocupă de organizare din partea Consiliului Județean Alba: Cornel Tuhuț, Toma Tiberiu, George Șinca etc.
Ioan HĂNȚULESCU
Mai mult de jumătate din banii alocați sărbătorii de pe Găina vor ajunge în zonele calamitate
După cum știți, pentru sărbătoarea de pe Muntele Găina, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei. Din această sumă nu s-au primit până la începerea manifestărilor decât 40 de milioane de lei. "Nu voi insista pentru obținerea sumei restante de 60 de milioane de lei, a declarat președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, ci pentru direcționarea acesteia spre zonele calamitate, unde este mai mare nevoie de acești bani..." cu privire la inundațiile din județul Alba, președintele Dumitrel a mai declarat că, deși apele se retrag, acum a apărut un nou pericol: cel al alunecărilor de teren, din pricina cantităților mari de apă infiltrate în sol. "Analizăm situația la fața locului, acolo unde există amenințarea producerii unor alunecări de teren, și vom încerca să convingem cetățenii aflați în pericol să evacueze imobilele. Pe aceștia îi vom sprijini atât cât vom putea, vom căuta soluții și ajutoare pentru ei, iar dacă se va impune vom încerca să obținem fonduri pentru reconstruirea caselor."
(I.H.)
PSD Alba critică mult și laudă puțin organizarea Târgului de pe Găina
Într-un comunicat de presă, PSD Alba face cunoscut faptul că a participat la manifestările de pe Găina de la sfârșitul săptămânii printr-o delegație formată din: președintele Ioan Rus, președintele executiv Dorin Sandea, vicepreședintele Romi Dragosin, precum și primari și viceprimari ai PSD și membri ai Comitetului Județean Alba a PSD. De asemenea, PSD Alba ține să facă cunoscut că "nu a cerut autorităților publice și nici nu a făcut vreo declarație în sensul de a nu se organiza în acest an Târgul de Fete de pe Muntele Găina", dorind probabil să se delimiteze de poziția deputatului PSD de Alba, Mugurel Sârbu, despre care Ioan Rus spunea la un moment dat că "face opinie separată cu el însuși" și care și-a exprimat părerea că Târgul din acest an trebuie să fie amânat sau chiar anulat. Dar târgul s-a ținut iar pesediștii acuză "slabul interes al autorităților administrației publice județene (PNL și PD) pentru rezolvarea mai multor probleme privind accesul pe Muntele Găina și asigurarea amenajărilor necesare desfășurării corespunzătoare a tuturor manifestărilor astfel: lDJ Mihoiești-Avram Iancu este într-o stare jalnică, fiind plin de gropi; ldrumurile de acces din Avram Iancu pe Găina sunt spălate de ape, cu rigolele înfundate și foarte greu accesibile; lindicatoarele turistice sunt șterse, iar cele metalice sunt pline de rugină; lsoclul de la "Crucea Iancului" este deteriorat; la "Crucea Iancului" nu a existat stație de amplificare iar slujba a fost bruiată de cântece de petrecere (manele); lzona din apropierea scenei a fost ocupată de tarabele comercianților, fiind îngreunat astfel accesul turiștilor și al autoturismelor". Au fost însă și aspecte pozitive, susține PSD, legate în principal de partea artistică a evenimentului (expoziția dendrologică și artiștii populari) dar și de modul cum au înțeles poliția, jandarmii și organele sanitare să-și facă datoria. Rămâne o întrebare, pe care tot social-democrații o pun actualei puteri: "Când vor transforma «Drumul Iancului» în drum național, mai ales că pe traseul Câmpeni-Avram Iancu-Baia de Criș există bannere pe care stau scrise cuvintele: «Drumul Iancului, drum național»"?
(I.P.)
La Cărpiniș va fi inaugurat
Primul teren de sport cu gazon sintetic din Apuseni
La sfârșitul acestei săptămâni, duminică, 24 iulie, va avea loc în satul Cărpiniș, comuna Roșia Montană, inaugurarea și deschiderea primului teren de sport cu gazon sintetic din zona Munților Apuseni. La evenimentul care va începe la ora 12.00 va fi prezent și primarul Roșiei Montane, Virgil Narița.
(I.P.)