.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Starea de iritare
     Trăim de o vreme încoace într-o tensiune chinuitoare, tiranică, numai agrea­bilă nu. Întrebările, dibuirile noastre se izbesc de fereala aleșilor, jumătate glumă, jumătate mister, o discreție ca o protecție - pentru ei, nu pentru noi - o apărare enervantă. Orice subiect devine în scurt timp motiv de gâlceavă fie că este sau nu spre binele alegătorului, că doar la atât este bun să aleagă mereu. Viața noas­tră este ca o scenă familiară, cu multă figurație, zarvă mare pentru orice, personaje de rang în amestec cu corul bocitoarelor. E tot ce vrei, ba chiar și ce nu vrei. Premierul și președintele țării se joacă din stagiunea de iarnă de-a anticipatele, unul în rol de demisionar, celălalt în postură de impresar. Replicile curg, ba se încurcă tot mai des, încât nimeni nu mai înțelege nimic din scenariile puse la cale. Zilele acestea am stat cu sufletul la gură urmărind două fronturi de bătălie pe care, paradoxal, nici o parte nu vrea să se dea bătută. Pe cel al apelor dezlănțuite lupta este accerbă cu oameni "căzuți" la datorie, învinși de neputință, sleiți de puteri să mai stea drepți în calea dușmanului care pentru ei a fost însăși viața. Pe baricadele politicului se lasă steagul jos, apoi se ridică șifonat, dar falnic în vechea poziție de guvernare. Primul ministru și-a trâmbițat demisia de ceva vreme lăsându-se ulterior pradă măgulirilor opoziției, ale propriilor miniștri care nu vor să-și părăsească... "portofelele", ale europenilor vizitați de curând, ale multor altora...
    Trăim dilematic între puhoaie de apă care iau casele sărmanilor, între ordo­nanțe de urgență care statuează, între altele, referendumul asupra Justiției prin care s-ar încheia reforma și s-ar deschide poarta anticipatelor în aceeași zi, în același loc și cu cine o mai vota. Trăim incertitudinea indemnizațiilor pentru ma­me la care "se mai lucrează", a grâului încolțit în pâinea cea de toate zilele, răs­tălmăcim stări și situații după dicționare explicative, adulmecăm mirosuri și gus­turi pestilențiale în mâlul rămas, savurăm în gând ospețele boss-ilor consemnate în rubrici mondene. De altfel, nimic nu ne mai miră de un deceniu și jumătate în­coace: nici practica politicienilor autohtoni de a-și retracta spusele, nici ale vest-europenilor care o întorc și ei din când în când după semantica limbii "pan". În­tâlnirea de la Bruxelles părea un punct de referință, după care am fi pornit hotărât la drum. A fost ceva oficial, convențional, cu norme sus-puse, cu păreri diverse și finalitate de perspectivă, așa cum ne-am obișnuit.
    Președintele Traian Băsescu și primul ministru Călin Popescu Tăriceanu s-au văzut mai apoi, s-au plăcut și, mai ales, s-au complăcut în a lăsa lucrurile cam așa cum au fost: neclare, nesigure și mai ales, neștiute de public decât din sur­se de toată crezarea. Conferințele de presă din Belgia sau de la noi n-au făcut decât să stârnească iritarea premierului, să agite jurnaliștii însetați de știri argu­mentate, de date precise, de neechivocuri. În locul lor au fost doar metafore, fra­ze diplomatic construite, fără concretețe. Singurele lucruri palpabile sunt vizitele președintelui Băsescu prin zonele calamitate, apelativele înduioșătoare cu "măi, femeie" sau "măi, omule" și, din nou, promisiunile cu nemiluita că nimeni nu va trăi incert la iarnă. E drept că anotimpul vizat nu-i ca vara, vara asta atât de bles­te­mată cum au spus unele guri rele. Dar trăi-vom și-om vedea.
Mariana IONAȘ