Campanie serioasă de strângere de ajutoare pentru sinistrați în județul Alba
Câmpeni - punct de colectare în mijlocul orașului
După cum ne-a declarat primarul Călin Andreș, din Câmpeni, cu prilejul organizării Zilelor Orașului, în plină sărbătoare, nu au fost uitați nici cei ce suferă în județul nostru și în țară, din pricina revărsării apelor. Astfel, dânsul a făcut un apel către toți cetățenii din zonă (care nu au fost afectați de calamități) să contribuie după puteri la campania de strângere de ajutoare pentru sinistrați (bani, îmbrăcăminte, produse agricole, materiale de construcție etc.) Pentru a ușura sarcina donatorilor și a funcționarilor desemnați să se ocupe de campanie, primarul a decis să înființeze un punct de colectare a ajutoarelor în centrul Câmpeniului, chiar în fața Primăriei. "Ajutoarele strânse, a mai adăugat primarul Andreș, le voi transporta personal acolo unde este mai mare nevoie de ele..."
Preoții din Șeușa și Drâmbar strâng ajutoare
De la începutul inundațiilor și până în prezent, preoții din Șeușa și Drâmbar fac apeluri în fiecare duminică, în biserici, la generozitatea credincioșilor lor, pentru a strânge ajutoare în folosul celor încercați de furia apelor. Lor li s-a alăturat directoarea Căminului cultural din Ciugud, care și-a lăsat copilul bolnav în îngrijirea rudelor, pentru a putea să colinde din casă în casă, încercând să-i convingă pe localnici să ofere sinistraților câte ceva din ceea ce le prisosește.
Un preot cu uitare de sine: Vasile Bora din Bistra
Deși are în comuna Bistra două biserici aflate în construcție (cu lucrările abia ajunse la faza de fundație), preotul paroh Vasile Bora (și președinte al ASTRA în comună), a lăsat deoparte apelurile la generozitatea enoriașilor pentru continuarea construcțiilor, preferând să solicite celor pe care-i păstorește să contribuie la ajutorarea sinistraților. "Ne dovedim credința, ne-a declarat acesta, și prin înălțarea lăcașelor de cult, dar mai abitir o dovedim sărind în ajutorul fraților noștri aflați în suferință. Zidurile pot să mai aștepte, dar oamenii care au rămas fără case nu!"
(I.H.)
Solidaritate liberală
Județul Alba este un loc în care inundațiile au lovit fără milă. Sute de case afectate, terenuri agricole irecuperabile, drumuri județene afectate, gospodării aproape în întregime distruse...
De aceea, județul nostru este acum un loc trist, un loc al oamenilor cărora dezastrul nu le-a lăsat posibilitatea de a se apăra. Cu toate acestea, Alba mai are ceva numit solidaritate. De aceea, mă adresez cetățenilor județului și în primul rând membrilor PNL de a veni alături de noi în acțiunea de ajutorare a sinistraților noștri. Ușa Partidului Național Liberal Alba, strada Zorilor nr. 28 A, Alba Iulia, este deschisă tuturor. Cei care vor să ajute persoanele sinistrate sunt așteptați zilnic la sediul partidului nostru între orele 8.00-20.00.
Județul Alba este cu siguranță un loc al bunătății și al omeniei.
Vă mulțumesc
Deputat PNL Alba,
Tiberiu BĂRBULEȚIU
O sută de copii sinistrați sosesc în Alba
O sută de copii din zonele inundate sosesc mâine în Alba. Asociația "Sprijiniți copiii" din Alba Iulia, împreună cu Televiziunea Prima TV București, Instituția Prefectului Alba, CJ Alba, ziarul "Unirea", Primăria Alba Iulia, Spitalul Județean Alba, Direcția de Sănătate Alba, Primăria Pianu, Primăria Orăștie și UM Cugir au decis să îngrijească o sută de copii până la sfârșitul lunii august. Mâine vor sosi în taberele din Strungari, Cugir, Orăștie, micuți cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani din județele Galați, Brăila, Vrancea și Bacău, provenind din cele mai afectate localități (Vadu Roșca, Torcești, Lacul Dulce, Mărașu, maximeni etc.). Aceștia vor avea parte de cazare, hrană, îngrijiri socio-medicale și multe activități recreative pe toată durata de 45 de zile pe care le vor petrece aici. Autoritățile județene încearcă să instaleze și videotelefoane între taberele unde vor fi cazați copiii și primăriile din localitățile de domiciliu, pentru ca micuții să poată comunica zilnic cu părinții.
Locuitorii județului Alba care doresc să ajute cu bani sau produse o pot face la punctele de lucru ale Asociației "Sprijiniți copiii" din Alba Iulia - str. M. Viteazu nr. 4 (tel. 0258-813800), Cugir - str.Griviței nr. 94 (tel. 0258-754290), Pianu de Jos - str. Cloșca nr. 224 (tel. 0258-761790), Strungari - Școala Generală, str. Principală nr. 12 (tel. 0258-761335), Vințu de Jos - str. Lucian Blaga nr. 44 (tel. 739190).
Abrudenii adună ajutoare
D-l Liviu Ardeleanu, viceprimarul orașului Abrud, ne-a declarat că "având în vedere evenimentele dramatice care s-au petrecut în ultimele zile, urmare a dezastrelor create de inundații, autoritățile orașului Abrud au fost profund marcate. Urmare a acestui fapt, la ora actuală se organizează ample acțiuni în teren pentru colectarea de ajutoare care să fie distribuite sinistraților". La rândul său, dl. Lucian Vasilache, consilier, președintele PNL - filiala Abrud, a spus: "În perioada imediat următoare vom organiza strângerea de bani și ajutoare materiale pentru sinistrați".
(I.R.)
Convorbiri gratuite pentru sinistrați
Ploile care au provocat necazuri mari în Moldova au adus și județului Alba câteva localități sinistrate. Romtelecom oferă pentru toți sinistrații convorbiri gratuite. În județul Alba sunt șase localități pentru care oferta este valabilă. Acestea sunt, conform unui comunicat al Romtelecom Alba, localitățile Livezile, Poiana Aiudului, Sărăcsău, Acmariu, Blandiana și Balomir. Este vorba despre convorbiri telefonice locale și interurbane de la posturile publice. Apelurile interurbane au o durată de 4-5 minute. Convorbirile gratuite vor fi menținute pe toată durata crizei.
(A.D.)
Donații parlamentare
Parlamentarii PSD de Alba - George Maior, Mugurel Liviu Sârbu și Emil Cutean - au donat câte 10 milioane lei pentru ajutorarea persoanelor grav afectate de pe urma recentelor calamități naturale. Inițiativa a aparținut liderilor grupurilor parlamentare ale PSD din Senat și Camera Deputaților, o asemenea acțiune mai având loc și cu prilejul inundațiilor din Banat.
(R.J.)