.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Imnul PPCD: "Nu, nimeni nu ne vrea"
     În cadrul unei conferințe de presă susținută ieri de fostul PNȚCD, actualul PPCD Alba, președintele filialei locale, Alin Popa, a declarat că, inclusiv pe plan local, partidul va merge mai departe singur în eventualitatea unor alegeri anti­cipate în condițiile în care, la nivel de București, PPCD nu va primi până la 25 iu­lie a.c. un răspuns din partea Alianței D.A. și a UDMR-ului în sensul constituirii îm­preună a unui pol puternic de dreapta. "PPCD nu a primit până la ora actuală un răspuns nici din partea PD, nici din partea PNL și probabil nici nu va primi până luni, 25 iulie, aceștia temându-se să-și asocieze numele cu al nostru pentru a nu fi comparați cu CDR-ul", a declarat Alin Popa. "Relațiile noastre, ale PPCD-ului, cu actuala putere sunt inexistente. Cel puțin pentru liberali care sunt mult mai agresivi cu noi decât pediștii, practic nu existăm", a mai adăugat liderul PPCD Alba. De asemenea, PPCD are probleme și cu înscrierea acestui nou nu­me, existând la momentul actual peste 20 de procese care se încalecă și se a­mână reciproc, procese intentate de diverse asociații care se împotrivesc trans­formării numelui partidului din PNȚCD în PPCD. Problemele foștilor țărăniști nu se opresc aici, ei confruntându-se pe plan județean, la fel ca și alte partide din opo­ziție, cu o campanie de racolare din partea actualei puteri, la nivelul și așa pu­ți­nilor aleși locali pe care PPCD îi are în Alba. "Este o luptă acerbă între PD și PNL în sensul care dintre cele două partide reușește să adune mai mulți primari", a mai spus Popa. Nu în ultimul rând el denunță anumite presiuni la nivel personal din partea unor lideri ai puterii din județ, în sensul că nu este lăsat să câștige nici o licitație în domeniul softu-lui în care activează firma sa, majoritatea licitațiilor fiind câștigate de o anumită firmă, pare-se favorizată. "De curând am participat la o licitație de profil la Ocna Mureș și intenționat am practicat prețuri cu până la 1.200 euro sub concurență. Într-o primă fază am fost înștiințat că am câștigat li­citația, după care am primit un telefon și mi s-a spus că a fost o greșeală și că de fapt a câștigat o altă firmă, cea știută deja", a mai declarat președintele PPCD Alba, Alin Popa. (I.P.)
PNL cere PNA să facă lumină în afacerea DIGUL PSD
     Constatăm cu regret, dar nu cu surprindere, că marea dramă cu care se con­fruntă românii în aceste zile, inundațiile, a scos din nou la rampă mult trâmbițata mașină de propagandă a PSD. În goana disperată după voturi, liderii fostului partid de guvernământ și-au pierdut orice simț al rațiunii și își bat joc de necazul românilor afectați de inundații. În timpul guvernării PSD, cei care acum le plâng de milă sinistraților și în special celebrii baroni locali au ajuns să transforme într-o afacere de șpagă și comision până și digurile de apărare. Acum, vânzătorii de diguri din Banat, și mai nou din Bacău, dar și acoliții acestora, de la firmele agreate de PSD, stau cu rândul la PNA pentru a da socoteală în fața legii. Astfel de exemple apar tot mai des la iveală, motiv pentru care PNL solicită organelor abilitate ale statului să se autosesizeze și să declanșeze cercetările care se impun pentru a stabili condițiile în care au fost executate lucrările de îndiguire din bani publici, care sunt firmele prestatoare și dacă s-au respectat procedurile le­gale din punct de vedere tehnic și economic. Având în vedere că PSD are pe conștiință "AFACEREA DIGUL", ni se pare total imoral și demagogic ca liderii fostului partid de guvernare să iasă în public pentru a transforma drama inun­dațiilor într-un subiect de campanie electorală. Pe cei de la PSD, în frunte cu Geoa­nă sau Năstase, nu-i interesează nicidecum soarta sinistraților, ci doar ex­ploatarea sentimentală a unor stăi emoționale.
    Din păcate, în loc să facă ceva concret și să se mobilizeze pentru sprijinirea nevoiașilor, liderii PSD s-au transformat în adevărați maratoniști la numeroase posturi de televiziune, unde vorbesc cu tupeu și nonșalanță de "lipsa de creație a puterii" la drama inundațiilor. În timp ce premierul Tăriceanu, miniștrii Apărării și ai Agriculturii, Teodor Atanasiu, respectiv Gheorghe Flutur, erau alături de alți colegi din cabinet și de autoritățile locale în mijlocul sinistraților, liderii PSD se re­marcau printr-o campanie mediatică degradantă și populistă.
    Îi asigurăm că PNL are în acest moment ca prioritate drama sinistraților și lua­rea tuturor măsurilor pentru a salva vieți omenești și pentru a diminua suferințele cetățenilor. Dincolo de interpretările malițioase ale liderilor PSD, rămân oamenii cu necazurile lor, dar și nevoia unei solidarități umane. Întotdeauna românii au demonstrat că știu să fie uniți în momente de cumpănă și suntem convinși că și de această dată vor răspunde chemării noastre la solidaritate cu semenii lor aflați în suferință. Lansăm un apel la calm și unitate în speranța că digul solidarității poa­te stăvili puhoaiele dezlănțuite.
Dan MOTREANU, secretar general PNL

Medicamentul - un lux sau o necesitate?
     Medicamentul este un preparat indispensabil fiecărui om de-a lungul vieții sale. Primul medicament s-a extras din plante, evidențiind legătura indestructibilă dintre om și natură. De mai multe milenii aceste extracte de plante sunt utilizate în cursul ceremoniilor religioase, sau cu ocazia practicilor magice pentru a tă­mădui. Principiile active ale acestor plante obținute de oamenii de știință prin ex­tracție, sau mai recent prin sinteză chimică, formează medicamentele.
    Istoria medicamentelor începe în negura timpurilor antice, dar cea mai mare dezvoltare o înregistrează în anii '30 când s-au descoperit antiparazitarele și în anii '40 când s-au descoperit sulfamidele și antibioticele. Care a fost politico-eco­nomia de descoperire a acestor medicamente importante?
    Cadrul politico-economic l-a reprezentat coloniile marilor puteri europene care aveau nevoie de oameni sănătoși pentru a lucra vastele pământuri coloniale. Mul­te dintre medicamentele descoperite atunci sunt foarte bune și se folosesc și astăzi (penicilina descoperită de J. Fleming). Anii 1960 - 1970 - anii războiului din Vietnam au dezvoltat și au descoperit medicamente antipaludice și pentru alte boli tropicale, necesare pentru a trata soldații americani care luptau acolo. Până în acești ani companiile farmaceutice erau conduse de farmaciști și medici iar cercetarea era făcută pentru a descoperi medicamente noi împotriva bolilor ce de­cimau populația în acele vremuri. Încet-încet, odată cu începutul erei globalizării, companiile farmaceutice s-au mărit considerabil, decimând companiile mici, iar în fruntea lor au trecut, în locul medicilor și farmaciștilor, marii finanțiști ai lumii.
    Scopul acestora este să fabrice medicamente care să aducă profit, cuvintele cheie pentru ei fiind profit și bani.
    Astfel, multiplele boli care omorau și omoară anual milioane de oameni nu be­neficiază de un buget de cercetare corect, acesta fiind neglijat atât de companiile farmaceutice cât și de guvernele lumii. Pe zi ce trece medicamentul este mai scump, devenind un lux și nu o necesitate pentru bolnav. Paradoxul indicatorilor economici arată că industria farmaceutică ocupă locul al doilea ca profit atât în România cât și în alte țări. În locul vocabularului altruist al medicului care în­trea­bă: "Ce te doare, dragul meu? Cu ce te pot ajuta?", apar expresii noi de genul: "Ești asigurat sau nu?". Realitatea brutală spune: "Nu ești asigurat, nu bene­fi­ciezi decât de servicii medicale minime și numai în caz de urgență". Acest sis­tem este un sistem ipocrit, injust și periculos.
    Sigur că politica de sănătate a fiecărei țări este de a asigura servicii de să­nă­tate egale pentru toți cetățenii țării. Promovarea stării de sănătate a populației es­te o responsabilitate a organelor guvernamentale dar și a celor neguvernamentale care ar trebui să găsească resurse financiare pentru acest sector veșnic subfi­nan­țat.
    Marile companii farmaceutice nu ar mai trebui să inventeze boli noi care în realitate nu sunt pentru a-și vinde medicamentele din ce în ce mai sofisticate (pentru nevroză socială, pentru slăbit, pentru căderea părului...). Marile companii farmaceutice ar trebui să nu se gândească numai la profit ci și la inventarea unor medicamente bune și ieftine pentru bolile care decimează populația. Și noi, cetățenii acestei țări putem impune o legislație justă care să coordoneze direct activitatea sanitară și producția de medicamente.
    Și noi, cetățenii acestei țări trebuie să fim ascultați. Noi vrem medicamente bune și ieftine și servicii medicale de calitate.
    Dacă poporul român va fi sănătos, va fi un popor puternic.
Dr. Mircea FRENȚIU

Lanțul care duce la pușcărie
     La Baia de Arieș polițiștii l-au identificat în cursul zilei de luni pe Mircea I. (32 de ani), din localitate, ca fiind autorul unui furt de fier vechi din incinta Arieșmin. Acesta a pătruns în data de 17 iulie a.c. în incinta societății amintite, de unde a sustras cantitatea de 418 kg fier, sub formă de lanț. S-a stabilit că prejudiciul, recuperat în totalitate, se ridică la valoarea de 29,4 milioane lei. Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal pentru furt calificat. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.