Călin Popescu Tăriceanu se răzgândește din nou
Sub spectrul inundațiilor premierul nu demisionează!
După ce timp de circa două săptămâni Călin Popescu Tăriceanu s-a jucat cu nervii tuturor, dar și cu ideea demisiei și a declanșării alegerilor anticipate, ieri același Călin Popescu Tăriceanu s-a decis: Nu va demisiona. Această decizie este determinată de situația de acum din țară, situație cauzată de masivele inundații din ultimele zile. Premierul a declarat că ar fi fost un gest de lașitate din partea sa dacă ar fi demisionat și ar fi "abandonat poporul la greu". El a recunoscut că actuala coaliție ar fi dorit o majoritate confortabilă, dar reconstrucția țării după inundații are prioritate. Totuși premierul se va prezenta cu o declarație politică în plenul Parlamentului reunit în sesiune extraordinară, probabil joi, cerând astfel un vot de încredere. Dacă nu-l primește calea alegerilor anticipate rămâne deschisă.
În cursul zilei de ieri premierul a discutat cu Traian Băsescu, tema fiind demisia sa și a guvernului. Dar trebuie să spunem că o eventuală răzgândire era previzibilă încă de luni seara din timpul declarațiilor de presă pe care C.P. Tăriceanu le-a făcut împreună cu comisarul european pentru extindere Ollie Rehn. Rezerva acestuia din urmă a fost elocventă, arătând că Uniunea Europeană dorește continuarea eforturilor de integrare și nu suspendarea lor indiferent de motive. Că la Bruxelles s-a dat semnalul renunțării o sugerează și faptul că ministrul de externe Răzvan Ungureanu declara, anterior conferinței de presă a celor doi, că trebuie să numărăm orele până la demisia premierului. O demisie care nu s-a petrecut.
Ca o coincidență Traian Băsescu a promulgat tocmai ieri legile privind reforma în Justiție, adică acele legi din pricina cărora premierul dorea să demisioneze. Decizia de renunțare la demisie a fost primită foarte bine de PSD care prin gura președintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, aprecia că abia acum premierul a înțeles care sunt prioritățile țării. Și celelalte partide parlamentare (UDMR, PRM și PC) îmbrățișează aceeași opinie.
Anca DINICĂ
Puterea noastră este apa valorificată în hidrocentrale
Prinde contur un vis mai vechi: amenajarea hidroenergetică a râurilor Sebeș, Cugir și Arieș
Interviu cu ing. Traian OPREA, director general al SC Hidroelectrica SA
- Fie și numai pentru scurtă vreme, eu vă spun totuși bine ați revenit în județul de baștină! Cu ce prilej vă aflați la Alba Iulia?
- Vin de fiecare dată cu mare plăcere și emoție în județul natal de care mă leagă o mulțime de amintiri dintre cele mai plăcute. Aici am făcut școala, aici am lucrat mai mulți ani. Așa că sunt și mă socotesc un fiu al Albei. Mă aflu aici cu prilejul unei reuniuni a hidroenergeticienilor din toată țara care se întrec într-un tradițional concurs profesional organizat pe cele mai importante meserii. Este o competiție extrem de stimulativă și antrenantă și nu vrem să renunțăm la ea. Faptul că la fazele preliminare ale concursului participă un număr mare de muncitori este pentru noi un câștig efectiv că oamenii citesc, studiază, se informează, achiziționează cunoștințe noi din meseria lor.
-Din punct de vedere financiar Hidroenergetica își asigură resursele bănești pentru investiții și retehnologizările necesare?
- După rectificarea bugetului pe acest an noi am proiectat să obținem venituri în sumă totală de peste 17 mii de miliarde. Din această sumă mai mult de 11 mii de miliarde sunt destinate realizării programului de investiții pe anul 2005. Aceste surse sunt asigurate pe două căi: din amortismentul mijloacelor fixe care le deținem și din credite. Vă dau o informație în premieră. Pentru acest an Hidroelectrica are aprobată o linie de credit de 100 de milioane de euro. O bună parte din acești bani sunt folosiți pentru finalizarea unor lucrări de investiții începute în anii anteriori. În primă urgență este hidrocentrala de la Movileni situată în aval de localitatea Cosmești care a fost grav afectată de actualele inundații. Sperăm ca anul viitor noua hidrocentrală să fie pusă în funcțiune și să producă anual 150 de milioane de kW/h. Pe lângă foloasele economice acest obiectiv va rezolva o problemă socială deosebit de importantă. Prin finalizarea îndiguirilor și a malurilor o zonă importantă de pe râul Siret va putea fi controlată și protejată de inundații.
- Cititorii ziarului "Unirea" sunt curioși să afle de la dumneavoastră dacă o parte din banii de investiții se vor regăsi în județul Alba?
- Bineînțeles că și Alba va beneficia de o parte din sursele financiare de investiții. Avem în vedere finalizarea lucrărilor hidroenergetice de pe valea Sebeșului. Concret este vorba despre terminarea lucrărilor de captare a apei de pe Râul Mic din Munții Cugirului, în Râul Mare unde din anul trecut au fost puse în funcțiune o stație de pompe. În perioadele în care nu funcționează centrala de la Gâlceag, apa se pompează în cursul nopții în lacul de la Oașa. Astfel de stații de pompare se utilizează în toată lumea și rolul lor este foarte important pentru asigurarea aplatizării curbei de sarcină și asigurarea unui consumator ce funcționează continuu cum este centrala nucleară de la Cernavodă. Pe lângă aceste avantaje Hidroelectrica mai asigură o altă componentă importantă a calității energiei, indicator mai puțin cunoscut de publicul larg. Cu alte cuvinte asigurarea serviciilor de sistem printr-o constanță a tensiunii și frecvenței. Noi avem o mare mobilitate în încărcarea și descărcarea grupurilor și pe acest considerent asigurăm în România peste 85% din serviciile necesare calității energiei. Datorită specificității și ponderii hidroenergeticii noi am asigurat aderarea României din punct de vedere energetic înainte de aderarea țării noastre la UE, întrucât suntem interconectați din octombrie 2004 la sistemul de transport al energiei în Europa (UCTE). În urmă cu câteva zile am semnat, împreună cu ministrul Finanțelor un credit de la Banca Mondială, care practic este Banca de Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 66 de milioane de euro, bani din care se va retehnologiza centrala de la Lotru, care asigură peste 60% din serviciile de sistem ale României.
- Apropo de retehnologizare, Sucursala hidroenergetică de la Sebeș poate spera la o parte din acest credit?
- Valea Sebeșului cu salba ei de hidrocentrale se regăsește în programul de retehnologizare cu centralele de la Gâlceag și Șugag. Urmează efectuarea studiilor necesare și întocmirea documentațiilor. În ce privește actualizarea proiectului de amenajare hidroenergetică a râului Sebeș în aval de Petrești, pot să vă spun că se lucrează la rearanjarea amplasamentelor celor două centrale pentru creșterea eficienței lor. Am marea bucurie și plăcere să vă spun că vechiul batardou din Arinii Sebeșului, distrus de ape anul trecut, este prins într-un program de acumulare cu un mic lac care urmează să fie finalizat în cursul anului viitor. Important de știut este faptul că apa strânsă în micul loc va fi valorificată hidroenergetic. Odată cu inaugurarea lacului se vor putea pune în funcțiune vechile canale ce dădeau atâta farmec și prospețime municipiului Sebeș. Vechiul burg va recupera o frumusețe ce i-a fost răpită de mai multă vreme. Să nu se înțeleagă cumva că apa pentru microhidrocentrală se va scurge pe viaductul vechi. Nu mai este economic așa ceva. Se va adopta un alt sistem mai convenabil de dirijare a apei.
În cadrul creditului acordat de Banca Mondială beneficiem de o consultanță pentru asigurarea unui studiu de fezabilitate pentru una din cele mai mari centrale de pompaj din sud-estul Europei, de 1000 de MW, la Tarnița Lăpuștești. Până în 2007 vom organiza asigurarea fondurilor și licitația lucrărilor în așa fel ca pe parcursul a cinci ani toate lucrările să fie finalizate. Prin punerea în funcțiune a stației de pompare de la Tarnița va spori considerabil garanția funcționării fără probleme a Unității II a Centralei atomoelectrice de la Cernavodă, ba chiar și a celei de a treia unități.
- Ce perspective de privatizare are Hidroelectrica?
- După cum se știe societatea noastră comercială este cu capital integral de stat. În programul de accelerare a privatizărilor în domeniul hidroenergetic convenit cu Uniunea Europeană, a fost emisă HG nr.184 din luna martie 2005 care stabilește continuarea vânzării de microhidrocentrale. În România cu excepția câtorva lacuri care sunt ale Apelor Române, Hidroelectrica gestionează toate unitățile producătoare de hidroenergie, acumulări și centrale. Centralele mici pe care noi le-am preluat de la Electrica și Termoelectrica vor fi privatizate. În prima etapă peste 150 din totalul de 227. Aportul acestor microhidrocentrale la energia produsă de noi este de numai 2,5%, puterea lor instalată nedepășind 72 de MW. Fiind foarte dispersate aceste unități mici numai ne încurcă în sensul că implică cheltuieli foarte mari pentru gestionarea lor. Am să vă dau un singur exemplu. Directorul Sucursalei noastre de la Sibiu gestionează microhidrocentralele din județele Harghita și Covasna. Nu vreau să blamez pe nimeni dar noi am dori să ne scăpăm de acești "pui" cât mai repede. Deocamdată, datorită funcțiilor multiple ale locurilor de acumulare și amenajărilor hidroenergetice nu se pune problema scoaterii unităților mari la privatizare.
- La ce se pot aștepta consumatorii de energie electrică de la Hidroelectrica?
- Societatea noastră manifestă un interes constant pentru scăderea prețului de cost a energiei. În final dacă producem mai multă energie cu cheltuieli mai mici să scadă și prețul acesteia. Faptul că râul Sebeș a fost amenajat hidroenergetic este un mare câștig pentru locuitorii satelor Șugag, Căpâlna, Săsciori, Mărtinie pentru că nu mai sunt inundați de viiturile ce le prăpădeau casele, gospodăriile și terenurile agricole. Din păcate în zona opusă a județului, Arieșul produce periodic multe pagube oamenilor. În prezent a fost reluat studiul de valorificare a potențialului hidroenergetic a Văii Arieșului. Se aduc la zi toate datele și informațiile. Chiar dacă momentan resursele noastre financiare sunt mai reduse există totuși posibilitatea executării unor baraje și lacuri de acumulare în sistemul unor societăți mixte. Eu mă lupt, îmi dau toată silința ca într-un viitor apropiat și apele învolburate ale Arieșului să fie convertite în energie hidro, energie curată, energie verde, ecologică. Atunci și moții din această zonă vor scăpa de coșmarul inundațiilor, de teama că apa le va lua agoniseala unei vieți întregi și chiar viața.
- Domnule director general, vă invit să visăm puțin. Dacă întreg potențialul hidroenergetic economic amenajabil al țării ar fi pus în valoare, cum ar arăta bilanțul energetic al României?
- Da, este nevoie și de astfel de exerciții. Noi avem marele noroc că părintele hidroenergeticii românești, neuitatul Dorin Pavel să fie fiu al municipiului Sebeș. Domnia Sa ne-a lăsat moștenire un valoros studiu. Din varii motive actualmente abia dacă s-a valorificat 35% din potențialul existent. Chiar așa stând lucrurile Hidroelectrica participă la producția de energie electrică a țării cu 30%. Dacă întregul potențial al apelor interioare ar fi pus în valoare, la consumul actual, societatea noastră ar avea o pondere de 60%. În prezent Hidroelectrica primește pe 1 MW/h în medie 23 de dolari, ceea ce pentru consumatorul casnic înseamnă un tarif de circa 700 lei/kW. Numai că energia produsă în centralele termice este mult mai scumpă și prețul final al energiei este mai mare. Țelul nostru acesta este. Mai repede ori mai încet acolo vom ajunge. Sunt sigur că în acel moment vom putea controla și diminua considerabil efectele catastrofale ale dezastrelor naturale ce ne provoacă atâtea pagube materiale și chiar moartea multor semeni de lângă noi.
- În aceste zile în care o parte însemnată a țării se află sub apă, oamenii se întreabă cu frică dacă nu cumva există pericolul ca barajele lacurilor de acumulare să cedeze?
- Toate barajele țării sunt monitorizate zi și noapte și sunt exploatate după reguli foarte stricte. Pentru fiecare baraj există o expertiză tehnică periodică ce verifică respectarea legii siguranței în construcții. Constatările, observațiile și recomandările acestor controale sunt literă de evanghelie pentru noi. Nu se face nici o amânare, nici un compromis în executarea la timp și de calitate a tuturor lucrărilor de întreținere și exploatare a amenajărilor hidroenergetice. Așa că nu suntem descoperiți, nu ne pot lua prin surprindere fenomenele meteorologice. Asigur cetățenii țării, pe cei din județul Alba că barajele, toate amenajările hidroenergetice sunt în siguranță.
- În finalul acestui reconfortant tur de orizont în hidroenergetica românească, vă rog să-mi îngăduiți domnule director general să vă mulțumesc și să vă doresc să vă simțiți bine la revederea de 35 de ani de la absolvirea Liceului Avram Iancu din Aiud (ce a avut loc în 16 iulie 2005).
A consemnat Sebastian TRUȚĂ
Ioan Ardelean, în locul lui Vasile Todea în CJ Alba
În ședința ordinară a CJ Alba de vineri, 16 iulie a.c., ținută la Câmpeni, consilierii județeni au dat aviz favorabil proiectului de hotărâre privind încetarea, de drept, a mandatului de consilier județean al lui Vasile Todea. Todea, membru PD, și-a înaintat demisia din funcția de consilier județean odată cu numirea lui la șefia Agenției de Protecția Mediului Alba. Locul său a fost luat de Ioan Ardelean, fost senator de Alba din partea PUNR și actual membru al PD prin funziunea dintre cele două partide.
(I.P.)
Primăria Sebeș preia sala de sport din Lancrăm
La începutul lunii august a.c. sala de sport din Lancrăm va fi predată oficial Primăriei Sebeș. Informația ne-a fost furnizată de către primarul Alexandru Dăncilă, care ne-a mai declarat că până atunci vor mai fi efectuate mici retușuri pentru ca sala, să fie cu adevărat funcțională din toate punctele de vedere. "Dinspre ministerul Culturii și Cultelor nu am mai primit nici un semnal, practic nu are ce să se mai întâmple, așa că la începutul lunii viitoare vom avea o sală de sport modernă la Lancrăm", a conchis primarul Sebeșului.
(R.J.)
Primar pe viață la Abrud
În orașul Abrud circulă o vorbă potrivit căreia cine va reuși să rezolve problema drumurilor, a apei potabile și a Casei de cultură, va fi ales primar pe viață. Actualul primar, având de partea sa un mănunchi de consilieri locali, activi și voluntari (care de vreo două luni de zile nu și-au primit nici indemnizațiile), au toate șansele să reușească în triunghiul edilitar respectiv având în vedere că au fost demarate proiecte de reabilitare a drumurilor și rețelei de apă potabilă. Cel mai ușor poate fi rezolvată problema Casei de cultură. Imobilul respectiv este proprietate privată iar proprietarul este dispus la un schimb de imobile pe care legea îl permite. Totul este să vrea și consilierii pentru că s-a ivit o oportunitate pe care nu au voie s-o refuze. Astfel s-ar putea ca imobilul respectiv să ia altă destinație, pentru că proprietarul are și alte variante iar Abrudul ar putea pierde o Casă de cultură de 1000 mp. Oare câți metri cubi... de cultură încap în ea?
(A.C.)
Sfântul Ilie la Jidvei
Domnul Petru Ilie, președintele Partidei Romilor, filiala Alba, își va serba ziua onomastică la Jidvei. Sărbătoarea va fi onorată de prezența a 40 de lideri ai romilor din întreg județul și mai ales din zona Târnavelor, unde Partida Romilor a înregistrat recent o victorie, țiganii de aici trecând en gros de la Uniunea Democratică la Partida Romilor. La mulți ani!