.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Domnia târnăcopului
     Nu spunem o noutate că sfinții părinți au descoperit sensul vieții ascultând cuvintele Scripturii. Sfântul Augustin, auzind de pilda apostolilor care și-au pără­sit totul pentru a-l urma pe Cristos, a simțit cum sufletul i se cutremură, iar solzii îi cad de pe ochi. Acest exemplu nu e decât o mostră a ceea ce se spune prin sin­tagma: "Cuvântul care zidește". Aceasta este atitudinea omului responsabil și matur în fața cuvintelor esențiale. Am făcut această trimitere la acel episod al sfântului Augustin gândindu-mă cu resemnare la inutilitatea cuvintelor noastre de astăzi. Zilnic, sute de fraze frumos șlefuite ne asaltează timpanul, zeci de idei ge­niale trec prin conexiunile noastre cerebrale. Și totuși noi, majoritatea dintre noi rămânem la fel ca ieri, ca alaltăieri, ba poate unii chiar involuăm mintal și etic.
    Inerția nu e o vorbă goală, ci o realitate de care ne izbim ca de propria noastră umbră. Observăm cum unii oameni, în România, devin mai isterici și mai ne­cin­stiți, mai hulpavi și mai neciopliți, mai aroganți și mai mincinoși, mai hoți și mai uzurpatori din an în an, din săptămână în săptămână. Golănia a cuprins, pe ne­simțite, aproape toate păturile sociale. Amatorismul și lichelismul amenință deja codul genetic. Până și cei mai blânzi și mai cuminți din fire involuează îngri­jorător, umplându-se de ranchiuni, de boli ascunse lungă vreme, de balcanism. Iar o parte din semenii noștri vorbesc și scriu necontenit, publică cărți și fac or­dine pe planetă, disecă scenarii și se epuizează în retorică și narcisism cosmic.
    Care ne este cu adevărat rostul? Cum să stopăm alunecarea? Pentru ce scriem? De ce ne mai străduim? Nimeni nu ascultă pe nimeni, nimeni nu res­pectă pe nimeni, totul s-a devalorizat în ritmul devalorizării monedei naționale. Cuvintele noastre au ajuns niște sunete descărcate de sens, private de vitalitate. Cuvinte goale, fără consistență, care se pierd în neant înainte de a-și găsi rostul într-o frază. Unii citesc un autor, un ziar din automatism paranoic, ca să-l scuipe prin lectura lui în cerul gurii. A te afișa public prin cuvinte alese devine un cara­ghioslâc. Românii nu au nevoie de ziare, de cărți și de reviste ca să se formeze, ori să se informeze ci ca să-și facă din materia lor primă coifuri împotriva inso­lației, în cel mai onorabil caz.
    Ei bine, pe acest fond, puterea presei și a culturii devine egală cu zero, ne­semnificativă, un circ ridicol, un spectacol la care participăm cu toții din mi­metism pavlovian, nu din necesitate firească. În Franța cuvântul încă mai are sens și vlagă, chiar dacă păduchele demagogic pândește după fiecare silabă. În SUA cuvântul încă poate să demoleze, să îndrepte, să șteargă urâciuni, să vin­dece, să facă dreptate, să dărâme guverne ineficiente, să arunce din arenă poli­ticieni veroși, să convertească la o etică sănătoasă ori să impună principii. Să zidească! În România cuvântul nu servește deocamdată la nimic. În România domnește încă târnăcopul.
Gheorghe JURCĂ