.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Generația de aur
     Constat că-n ultima perioadă tind să fiu la fel de nehotărât ca Moliceanu. Însă dintr-un cu totul alt motiv decât el; sunt atâtea subiecte încât nu mai știi despre ce să scrii. Eram tentat să scriu despre păcălicii de la guvernare. Cum îmi permit eu să-i fac păcălici? Păi s-au făcut singuri, eu doar constat. Cum altfel să-i cata­loghezi când acum zic dezbracă-te să te..., îmbracă-te că nu mi se mai... Ce să mai zic de Băsescu?! Când toată lumea e în fierbere după avertismentul orga­nizației teroriste care a făcut atacurile teroriste din Londra, el ce face? Umblă lela la inundații! Dacă ar merge cu ajutoare, aș mai înțelege. Dar să mergi doar cu "prețioase indicații"... Or în timpul acesta liderii politici și religioși responsabili ce făceau? Păi SUA nu i-a acordat viză unui lider religios islamic din Marea Britanie. Pe de altă parte, Tony Blair s-a întâlnit la Londra cu liderii religioși islamici din An­glia ca să discute despre acțiunile ce trebuie întreprinse pentru ca asemenea acte teroriste să nu se mai producă. Muftiul Australiei a cerut autorităților ca is­lamiștii care propovăduiesc violența să fie expulzați. Iar Băsescu se crede mare șef de trib peste inundații, uitând că, până una-alta, este șeful serviciilor secrete, cele care trebuie să împiedice acțiunile teroriste.
    Despre PD ce să mai zic, decât ceea ce zicea Berceanu la adresa PC: "un partid crăcănat" între ciolanul guvernamental și necesitatea anticipatelor. Fiindcă este clar că Moliceanu nu poate guverna 4 ani deoarece, cum remarca un ziar central, "Irevocabil, Tăriceanu n-are cojones". Dar, ducă-se toți papagalii ăștia pe pustii și noi să vedem de oameni care merită laude. Adică Generația de aur din fotbal.
    A trecut o săptămână de la memorabilul meci în care am umilit Brazilia. În prima fază m-am gândit că nu se făcea ca-ntr-un amical să-i umilim. Dar nici n-am putut să nu-l înțeleg pe Dan Petrescu: Noi toate meciurile le-am jucat pe bu­ne. Iar când corectitudinea o ai în sânge nu poți face blat. A se vedea și meciul de retragere al lui Cruyff... Pe lângă caracterul umanitar al partidei Gică Popescu merită aplaudat și pentru faptul că a reunit 3 generații: cea a lui Iordănescu (prin Marcel Răducanu - cel împiedicat de comuniști să mai joace pentru România după ce a ales libertatea), cea de aur și cea actuală, prin exponentul ei, Chivu, și prin Adi Ilie. De asemenea, merită felicitat că nu l-a adus pe nocivul Mutu, care ar avea loc mai degrabă în guvern sau parlament. Însă ceea ce m-a impresionat cel mai mult nu a fost nici calificarea în sferturi de finală la Mondialul din '94, nici "pa­para" servită acum brazilienilor cu binecunoscuta ospitalitate românească, ci fap­tul că s-au dus în zonele inundate ca să împartă ajutoare. Că altfel, cine știe, a­jung pe mâna secretarului Prefecturii Vrancea... Apropo, tipul mai trăiește la ora aceasta? Încă n-a fost executat? Că la cutremurul din '77 așa se proceda cu ho­ții. Și era corect, de ce să n-o recunosc. Ce spuneți? Că nici n-a fost arestat? O, da' de ce mă mir? Doar trăim în România, sub guvernarea Moliceanu-Băsescu-PNL-PD. Și cu o justiție coruptă. Iar când judecători cinstiți din Vrancea și din restul țării cer corectitudine în justiție președintele ce face? Tace! Fiindcă pentru el e mai important respectul pentru o instituție coruptă decât pentru un om cin­stit. Dacă ar fi altfel, și-ar da acum demisia fiindcă două lucruri sunt clare: Ro­mâ­nia nu va intra în 2007 în UE și nici justiția (cea incoruptibilă) nu va domni în Ro­mânia.
Florin SILEA

La Roșia Montană Gold Corporation
Cod nou de etică și conduită în afaceri, noi numiri în funcții de conducere și eliberarea din posturi a unor angajați români
•Începând cu 1 august va înceta activitatea biroului din Al­ba Iulia și va începe cea a biroului din București
     După ce într-un comunicat de presă publicat în 5 iulie a.c., pe site-ul Com­paniei Roșia Montană Gold Corporation, președintele companiei canadiene "Ga­briel" care deține 80% din proiect, Alan R. Hill, anunța actualizările și schimbările care au fost operate recent la nivelul companiei și proiectului, un alt comunicat din data de 21 iulie vine să anunțe adoptarea de către "Gabriel" a unui nou cod de etică și conduită în afaceri, precum și numirea unor noi persoane în echipa de conducere. "Codul cere în mod explicit tuturor angajaților angajați în activități co­mu­ne cu Gabriel sau RMGC - incluzând aici furnizorii și contractanții - să res­pecte toate legile, regulile și regulamentele în vigoare și totodată să raporteze orice comportament lipsit de etică sau ilegal", spune dl. Alan R. Hill, paragraf de unde se poate lesne deduce că cel mai probabil adoptarea acestui cod în inte­riorul companiei poate fi determinat de unele comportamente mai puțin corecte din punct de vedere etic al anumitor angajați. De altfel, RMGC s-a debarasat de o parte din personalul (format cu preponderență din români) angajat la biroul din Al­ba Iulia al Companiei, dar a angajat în schimb alții: John Aston - vicepreședinte dez­voltare responsabilă și comunicare, Greg Duras - vicepreședinte finanțe și administrație, Liviu Popa - vicepreședinte relații comunitare. Dintre vechii angajați români a fost păstrat și Adrian Dascălu, coordonator departament relații publice. "Credem cu tărie că în acest moment avem oamenii potriviți la locul potrivit", subliniază dl. Hill, un alt indiciu asupra motivului pentru care, odată cu venirea noului coordonator al proiectului RMGC, Yani Roditis, a fost instalată și o altă e­chipă de conducere. Cei patru vicepreședinți își vor desfășura activitatea atât la biroul companiei din București cât și în Roșia Montană. Gabriel deschide oficial ac­tivitatea la biroul din București pe data de 1 august 2005, simultan cu în­chi­derea biroului din Alba. Imediata preocupare a lui Gabriel o constituie comuni­carea eficientă cu Guvernului României pentru obținerea cât mai rapidă a auto­rizațiilor necesare acordării avizului de mediu, în vederea concretizării cât mai rapide a proiectului minier de la Roșia Montană. În data de 20 iulie a.c. a fost de­mis un grup de angajați ai companiei din Roșia Montană, angajați considerați ne­necesari în perioada de autorizare și dezvoltare a proiectului. Nu este specificat numărul angajaților puși pe liber, anunțându-se însă că "Gabriel va mări numărul de angajați din România pentru pregătirea etapelor finale de proiectare, con­strucție și operare". (I.P.)
Vinul, produs strategic pentru export
•În anul trecut, compania Jidvei a livrat beneficiarilor de peste hotare 25.000 hectolitri de vin
     Departamentul de Comerț Exterior din cadrul Ministerului Economiei și Co­merțului, ne-a spus dr. ing. Ioan Buia, directorul Complexului de vinificație al Com­plexului Jidvei, a elaborat un document strategic în parteneriat public privat de promovare a vinurilor românești la export. Nevoia elaborării acestui document a pornit de la faptul că vinul se află în topul produselor exportate de România (ocupând locul 3 în grupa produselor agroalimentare). Exportul de vin a adus în țară în 2004 mai mult de 26,24 milioane USD, ceea ce înseamnă o creștere de 3,2 milioane USD față de nivelul anului 2002, respectiv un sold al balanței co­merciale de 22,85 milioane USD.
    În acest bilanț se regăsesc și cei 25.000 de hectolitri de vin exportați în anul trecut de SC Jidvei SRL în Japonia, SUA, Anglia, Belgia, Danemarca și în alte țări. Era nevoie de un astfel de document strategic, întrucât posibilitățile Compa­niei Jidvei și ale celorlalte societăți de producție și vinificație a mustului și de ex­port sunt mult mai mari. Metodologia care a stat la baza elaborării strategiei reprezintă cel mai complet instrument de acest tip existent pe plan mondial și poartă girul Internațional Trade Center Geneva. Există șanse reale ca prin im­plementarea strategiei stabilite să fie mai bine pus în valoare potențialul vinului românesc pe piața externă.
    În documentul strategic este formulată starea jalnică în care se află patri­moniul viticol al țării. În ultimii 15 ani suprafața ocupată cu vii de viță nobilă s-a redus la jumătate, iar o pondere însemnată din viile existente sunt îmbătrânite, au multe goluri și nu mai sunt rentabile. Compania Jidvei, așa cum se știe, a de­marat de mai multă vreme un program complex de reîntinerire a viilor și de reteh­nologizare a fluxului tehnologic de producere a vinului. D-l Buia ne-a declarat că se fac eforturi mari pentru promovarea unei noi imagini a vinului exportat sub bran­dul Jidvei, în așa fel încât să reflecte mai convingător calitatea vinului produs în cea mai mare podgorie din Transilvania.
Sebastian TRUȚA

Blajul și capitala sar în ajutorul sinistraților din Aiud
     Impresionați de pierderile materiale suferite de conjudețenii noștri din Aiud, oa­menii Blajului, sensibili la necazurile celorlalți au fost alături de cei loviți de apele ieșite din matca lor. Consilierul județean, ing. Nicolae Pușca - președintele filialei Blaj a Partidului Conservator, a donat suma de 10 milioane de lei și, împreună cu colegii din filiala municipală Aiud, a distribuit celor aflați în necazul inundațiilor produse alimentare de strictă necesitate. Conservatorii din București au sărit și ei în sprijinul sinistraților ardeleni și au adus un TIR cu ajutoare pentru orașul Aiud. Tuturor le mulțumim pentru gestul lor care poartă numele simplu de OMENIE. (Biroul de presă al Partidului Conservator Alba)
Până la sfârșitul lui iulie
Toate gaterele la control
     Comandamentului interministerial însărcinat cu verificarea gaterelor și in­sta­lațiilor de debitat lemn, a căror activitate a determinat accentuarea efectelor preci­pitațiilor abundente din cursul acestei luni va demara activități de verificare a auto­rizațiilor de funcționare și de construire ale gaterelor și instalațiilor de debitare aflate în proprietatea societăților comerciale și persoanelor fizice, modul în care au fost eliberate aceste autorizații și în ce măsură sunt respectate de către pro­prietari condițiile care au fost puse de autorități la eliberarea acestor autorizații, precum și proveniența și destinația materialului lemnos prelucrat, respectiv a che­restelei. Din acest comandament, a cărui activitate va fi coordonată de către Mi­nisterul Administrației și Internelor, fac parte reprezentanți ai Inspectoratului Ge­neral al Poliției Române, Ministerului Public, Gărzii Financiare, Gărzii Națio­nale de Mediu, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Inspectoratului de Stat în Construcții, Autorității Naționale de Control, Ministerului Agriculturii și Ministerului Economiei și Comerțului. Până în data de 28 iulie a.c. va fi cunoscută cu exac­titate situația la nivel național. Începând de luni, 25 iulie a.c., ministerele implicate vor trimite pe teren echipe de control, însoțite de poliție și procurori, care vor e­fectua verificări în teren și vor lua măsurile prevăzute de lege împotriva deți­nă­torilor de gatere ilegale. Ministerele care au competențe în acest domeniu vor sta­bili și elabora modificările legislative care se impun pentru eliminarea exploa­tării ilegale a pădurilor. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.