.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Planul antisărăcie pentru județul Alba a fost, în sfârșit, finalizat de CJASPIS
•Acesta, îmbunătățit cu ajutorul firmei de consultanță "Pro­meso", va deveni model pentru celelalte județe
     În perioada 21-22 iulie a.c., la sediul Consiliului Județean Alba s-a desfășurat ultima etapă a "training"-ului cuprins în calendarul proiectului de îmbunătățire a pla­nului județean antisărăcie. Acest proiect, inițiat de Comisia națională CASPIS (Comisia anti-sărăcie și promovare a incluziunii sociale), organism subordonat Can­celariei primului ministru și finanțat de DFID (Departamentul de dezvoltare in­ternațională al Marii Britanii), s-a desfășurat în mai multe etape. Inițial s-a proce­dat la o selecție a județelor, în funcție de planurile deja elaborate, cele mai reușite urmând să fie îmbunătățite și luate ca model de celelalte județe ale țării. Astfel, au fost selectate patru județe (Alba, Bistrița-Năsăud, Caraș-Se­verin și Dolj), dintre care, la o a doua selecție, mai riguroasă, au rămas județele Alba și Caraș-Se­verin. Proiectul de îmbunătățire a planului județean antisărăcie s-a derulat sub co­ordonarea firmei "Promeso", specializată în consultanță pentru "training", care a fost contractată de Ambasada Marii Britanii la București.
    Proiectul a fost inițiat în luna ianuarie 2005, printr-o întâlnire a specialiștilor de la "Promeso" cu reprezentanții CASPIS și cu membrii secretariatului tehnic al CJASPIS Alba. În cadrul acestei prime etape s-a făcut evaluarea nevoilor de pre­gătire a membrilor secretariatului tehnic, iar în urma analizei chestionarelor s-a ajuns la concluzia că cea mai importantă este nevoia de comunicare chiar între membrii secretariatului. În luna februarie a acestui an, în cadrul celei de a doua etape a proiectului, lectorii de la "Promeso" au susținut un curs de comunicare, iar în luna martie s-a lucrat, în cadrul unui atelier de planificare strategică, la elaborarea planului operațional anti-sărăcie. Din luna martie și până în prezent s-a continuat lucrul pe echipe, abordându-se punctual obiectivele prioritare iden­tificate în cadrul atelierului de planificare strategică. Și iată că în cadrul acestei ultime etape (sesiunea din 21-22 iulie a.c.) s-au revizuit planurile operaționale schițate și s-a încheiat coordonarea activității de către specialiștii "Promeso", chiar dacă legătura și colaborarea cu aceștia va continua, în caz că va fi ne­cesară. Putem conchide, așadar, că planul antisărăcie pentru județul Alba a fost finalizat, în sfârșit. Iată cele 6 obiective ale planului: 1 - Creșterea capacității de autosusținere a persoanelor neocupate în muncă; 2 - Dezvoltarea infrastructurii județene, facilitarea construcției de locuințe; 3 - Creșterea nivelului de cuprindere a populației școlare în sistemul de învățământ și a calității instructiv-educative; 4 - Creșterea accesibilității serviciilor medicale și dezvoltarea unor atitudini și com­portamente sănătoase în rândul grupurilor de populație aflate în situații de risc; 5 - Dezvoltarea și diversificarea rețelei de servicii integrate pentru persoane margi­nalizate, persoane cu handicap și persoane în situație de risc din județul Alba; 6 - Definirea clară a misiunii CJASPIS Alba: coordonarea eforturilor județene de com­batere a sărăciei și promovare a incluziunii sociale.
    Prin urmare, CJASPIS Alba nu oferă soluții la problemele so­ciale, ci identifică problemele și facilitează comunicarea (evenual parteneriatul) între instituțiile ce pot acționa practic și direct în combaterea sărăciei și pormovarea incluziunii so­ciale. În acest context, se impune o întrebare: planul există. Bugetul și per­so­na­lul specializat care să aplice acest plan... există?
Ioan HĂNȚULESCU

Un nou proiect câștigat de Asociația Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia
     Săptămâna trecută s-a aprobat un nou proiect al Asociației Filantropia Or­todoxă din Alba Iulia: „Rețea alternativă de prevenire și combatere a exploatării copilului prin muncă". Proiectul a fost depus la începutul lunii iunie 2005, iar sco­pul lui este acela de a asigura prevenirea și combaterea exploatării prin muncă a copiilor de pe raza județului Alba.
    Dintre obiectivele acestui proiect amintim: 1. creare a 10 puncte focale ale echi­pelor intersectoriale în comunitățile vulnerabile din județul Alba; 2. retragerea din cele mai grave forme de exploatare a cel puțin 50 de copii și tineri și asistarea diferențiată a acestora și a familiilor acestor, timp de 5 luni. Comunitățile vulne­rabile luate în considerare de acest proiect sunt următoarele: Alba Iulia - Sebeș, Aiud - Teiuș, Cugir - Șibot, Blaj - Cetate de Baltă și Ocna Mureș - Unirea. În mod concret se vor desfășura următoarele activități: recrutarea și formarea perso­na­lului, înființarea echipei intersectoriale, dotarea și deschiderea centrelor, campa­nie de informare și monitorizarea și evaluarea rezultatelor proiectului. Identificarea cazurilor de exploatare a copiilor prin muncă va fi făcută pe baza sesizărilor din partea instituțiilor relevante: biserică, școală și primărie - a persoanelor fizice, dar și pe baza investigațiilor efectuate de asistenții sociali de la Filantropia Ortodoxă. Potrivit declarațiilor coordonatorului de proiect Marius Voj, o soluție pentru acești copii exploatați prin muncă este aceea de a-i orienta spre centrele de zi, acolo unde ele există, sau dacă nu există în apropiere, copiii vor fi atent monitorizați.
    Valoarea acestui nou proiect al Asociației Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia se ridică la suma de 1, 715 miliarde lei vechi.
La inițiativa președintelui Dumitrel
Un grup de 16 copii din Alba Iulia va petrece o vacanță europeană!
     În virtutea bunelor relații dezvoltate de președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, cu omologul său din județul Tolna (Ungaria), dr. Szilvia Kovács, în perioada 25-31 iulie, un grup de 16 copii din municipiul nostru vor fi oaspeți într-o tabără internațională organizată în țara vecină. Vizita copiilor albaiulieni, însoțiți de doi funcționari din cadrul CJ Alba (Maria Bodea și Tibor Toma), are un scop recreativ și educativ totodată, aceștia având ocazia să cunoască tradiția, cultura și mecanismele sociale din Ungaria. Costurile vor fi suportate integral de către prietenii maghiari, urmând ca, pe principiul reciprocității, un grup de copii din Tol­na să efectueze o vacanță similară în județul nostru, pe cheltuiala admi­nistrației din Alba. Câștigul în urma acestei inițiative este evident: copiii noștri vor putea lua contact cu alți copii din țările Uniunii Europene (Slovacia, Germania, Olanda etc.), vor strânge relațiile de prietenie cu aceștia și cu copiii maghiari, vor învăța ce în­seamnă spiritul european și viața în spațiul "frăției continentale", pregătindu-se, astfel, să devină generația de români integrați perfect în UE! (I.H.)
Vizită de suflet în cetatea Marii Uniri
     În perioada 18 - 24 iulie 2005 Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia au organizat un pelerinaj pentru un grup de studenți, elevi și cadre didactice din Republica Moldova. Traseul a cu­prins vizitarea mai multor mănăstiri, dintre care amintim: Sfinții Brâncoveni de la Sâmbăta de Sus, Râmeț, Dumbrava, Sub Piatră, Lupșa, Sf. Dimitrie de la Sighi­șoara precum și centre teologice de la Sibiu, Alba Iulia și Cluj Napoca.
    Au participat în total 17 persoane din Chișinău, iar proiectul a fost coordonat de Părintele Arhim. Teofil Tia, de Părintele Florin Croitoru - Director al Centrului de Pelerinaje și Tineret și de Sergiu Covaci.
Marius Sepi lansează o nouă expresie: Guvernul Hopa Mitică
     Liderul confederației SANITAS din județul Alba, dl. Marius Sepi, ne-a precizat că se bucură pe de-o parte de faptul că actualul Executiv a decis să acorde creșterile salariale datorate bugetarilor, însă pe de altă parte nu își explică in­consecvența celor care conduc acum destinele României. "Avem un guvern Hopa Mitică. Când acordăm subvenții, când nu, când tăiem creșterile salariale, când revenim asupra deciziei, iar premierul Tăriceanu, când își dă, când nu își dă demisia! La fel și cu anticipatele, azi vorbim de ele, mâine spunem că nu mai sunt de actualitate. Personal, nu mai știu ce să înțeleg din această conduită și la fel și majoritatea cetățenilor. Oricum este bine că vom beneficia de un drept care ni se cuvenea în urma negocierilor avute cu ministerul de resort" a spus Marius Sepi.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.