Boierie pe bani publici
Prea multe limuzine ale șefilor de la județ bat drumurile degeaba și fac naveta în interesul lor personal
Schema Consiliului județean geme de funcționari publici ce primesc leafa din punga contribuabililor. Anul acesta, când bugetul este atât de costeliv și am mai avut parte și de inundații catastrofale, un elementar simț civic ne obligă să fim cât se poate de scrupuloși în folosirea banului public. Este un an de austeritate în care vor trebui reduse drastic toate cheltuielile pentru a aloca mai mulți bani refacerii infrastructurii distruse de apele revărsate și ajutorarea celor năpăstuiți.
În aceste condiții sunt neavenite pretențiile celor doi vicepreședinți ai CJ de a li se pune la dispoziție limuzine noi cu șoferi la scară. Atâta vreme cât bugetul anual a fost împărțit primăriilor urbane și rurale și autoritățile administrațiilor locale sunt autonome și au propriile lor programe de venituri și cheltuieli, ce rost mai are ca cei doi vicepreședinți să bată județul în lung și în lat cu mașini plătite din bani publici că și așa nu pot ajuta sau îndruma primăriile și consiliile locale. Oare ce misiuni urgente or fi reclamând prezența dumnealor pe te miri ce coclauri.
Dacă țin cu tot dinadinsul să fie prezenți la o mulțime de festivități, inaugurări, tăieri de panglici, parastase, reuniuni și întruniri "tovărășești" de partid, n-au decât s-o facă cu limuzinele personale și nu cu cele plătite din truda și sudoarea contribuabililor. În ultimul timp s-au cheltuit sume mari de bani pentru dotarea și conectarea consiliilor locale la un sistem informațional unitar. În plus, printr-o ordonanță de urgență, salariile primarilor și viceprimarilor (care nu sunt deloc mici) vor crește de la 1 septembrie cu până la 76,7 la sută. În cazul comunelor mijlocii, salariile viceprimarilor vor crește cu 65 la sută, ajungând până la 16,5 milioane de lei, iar a celor mari, cu 32 la sută. Salariile primarilor de comune mici vor fi mai mari cu 51,4 la sută și cu 40,6 la sută pentru cei din localitățile mijlocii. Primarii din comunele mari vor beneficia de majorare a salariilor de 32,2 la sută.
Așadar se dau bani grei funcțiilor alese. Atunci este firesc să sporească și răspunderea lor în cheltuirea banului public și gospodărirea localităților. De altfel, o bună parte din atribuții și competențe au și fost transferate administrațiilor comunităților locale. La ce bun atunci tutela măruntă de la centru numai de dragul așa-ziselor controale la fața locului. Dacă tot dorim să ne aliniem legislației și standardelor UE atunci să nu ne mai boierim pe banii săracului buget. Mai există și alte compartimente și servicii ale CJ unde se pot optimiza mai bine posturile și raționaliza cheltuielile. Dacă se vor efectua mai repede astfel de "asanări" cu atât mai bine.
(Ioan STOICA, umil contribuabil)
În satul Decea-Mirăslău, în urma unui groaznic accident rutier
Nuntă transformată în coșmar

Una dintre cele mai fericite zile din viața oricărui cuplu, respectiv ziua nunții, a fost transformată într-un adevărat coșmar după ce un autoturism a intrat în plin în trei dintre mașinile ce formau coloana nuțială, accident în urma căruia două persoane au decedat, iar alte cinci au fost rănite. Nefericitul accident a avut loc sâmbătă, 23 iulie, în jurul orei 13.15, pe DN 1, pe raza comunei Mirăslău - sat Decea, în timp ce coloana formată din autoturismele celor invitați la petrecerea tinerilor căsătoriți se îndrepta spre municipiul Aiud. Viorel Constantin Ș., în vârstă de 43 de ani, din Cluj-Napoca, cu rezidența în Spania, aflat la volanul autoturismului marca Audi, deoarece nu a adaptat viteza pentru un carosabil umed, într-o curbă a pierdut controlul mașinii, a derapat pătrunzând astfel pe contrasens și intrând în coliziune cu trei autoturisme, respectiv două Mercedesuri și o Dacie Super Nova. În urma impactului puternic conducătorul Daciei, Octavian J., în vârstă de 43 de ani, din Mirăslău și pasagera aceluiași autovehicul, Corina Maria P., de doar 17 ani (se pare că este vorba despre nepoata mirelui), au decedat. De asemenea Ioan S. (27 de ani), pasager Dacie, a suferit un traumatism toracic stâng cu fractură a trei coaste și plagă contuză frontală; Emilia Ș. (28 de ani), pasageră într-unul dintre Mercedesuri, a fost diagnosticată cu contuzie hemitorace stâng; Gheorghe S. (35 de ani), pasager Dacie, s-a ales cu o contuzie toracică stângă; Viorel Constantin Ș. și Zoltan Tiberiu S. (37 de ani) au fost ușor accidentați. Persoana cel mai grav rănită a necesitat transportarea cu elicopterul SMURD la spitalul din Târgu Mureș pentru acordarea îngrijirilor corespunzătoare. Conducătorilor auto le-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. În urma declarațiilor, polițiștii au constatat că Viorel Constantin Ș. a fost în municipiul Orăștie, unde în noaptea de 22/23 iulie cât și în dimineața dinaintea accidentului a consumat băuturi alcoolice, analizele arătând gradul de alcoolemie al șoferului ca fiind de 0,90, respectiv 1,10. În cauză, poliția continuă cercetările.
(L.I.)
Băgați în spital de o banală pană de cauciuc
Dumitru C. (26 de ani) și Vasile D. (54 de ani), ambii din Apoldu de Sus, județul Sibiu, au fost victimele unui accident rutier comis în data de 23 iulie, ora 22.30, pe DN1. Cei doi se deplasau spre Sibiu când autoturismul în care se aflau , respectiv o Dacia 1310 cu remorcă, a avut o pană la una dintre roți, astfel că, conducătorul Dumitru C., a oprit pe partea carosabilă. În timp ce cei doi încercau să remedieze defecțiunea (se aflau între remorcă și mașină), deoarece Dacia nu era semnalizată și se afla pe partea carosabilă, autoturismul Mercedes condus de către cetățeanul belgian Vandaiele de Pauw (58 de ani) a intrat în coliziune cu remorca. Dumitru C. și Vasile D. au fost transportați la Spitalul municipal Sebeș, de unde au fost mutați la Spitalul județean Alba, fiind diagnosticați cu fractură deschisă gambă picior stâng, respectiv fractură de bazin, traumatism cranio-cerebral și traumatism coloană dorso-lombară. În cauză, poliția continuă cercetările.
(L.I.)
Doi bătrânei din Sebeș jefuiți de falși binefăcători
În data de 22 iulie, ora 15.00, la sediul Poliției muncipiului Sebeș s-a prezentat numitul Ioan C., în vârstă de 91 de ani, din Sebeș, care a reclamat că în jurul orei 14.00 a fost victima unor escroci. Conform declarațiilor sale, moșneagul a fost abordat în timp ce se afla în centrul municipiului de către un bărbat și o femeie, cu vârste de aproximativ 25 de ani, aflați într-un autoturism marcă străină, care l-au luat la întrebări în legătură cu rudele sale. Astfel au reușit să scoată de la el "porumbelul" mult așteptat, respectiv faptul că are o nepoată plecată în Spania și deci are..."lovele". Cei doi i-au câștigat încrederea bătrânului spunându-i că au pentru el un pachet și o sumă de bani trimise de nepoată și împreună s-au deplasat la domiciliul său. Ajunși aici "binefăcătorii" i-au cerut lui Ioan C. 1 milion de lei, pe motiv că au nevoie pentru a putea scoate valuta de la bancă și i-au lăsat drept gaj până la întoarcerea lor două ghiuluri ce păreau a fi din aur. Pe lângă milionul dat pe încredere de bătrânel, cei doi au profitat de neatenția sa și a soției bolnave și au sustras și valuta avută de cei doi în casă. Din cauza vârstei înaintate cei doi păgubiți nu au putut spune despre ce sumă este vorba. În cauză, poliția continuă cercetările pentru găsirea și tragerea la răspundere a autorilor.
(L.I.)
33 de milioane de dolari de la Banca Mondială
O echipă de experți de la Banca Mondială a fost în câteva dintre zonele inundate. După vizită a recomandat conducerii Băncii Mondiale extinderea sprijinului pentru reconstrucția zonelor afectate. Banca Mondială ar urma să dea Guvernului aproximativ 33 de milioane de dolari, iar cu banii alocați de Guvern s-ar ajunge la 51 de milioane USD.
(S.F.D.)
Directorii PD în evaluare
În cursul acestei săptămâni conducerea Partidului Democrat Alba va avea o serie de întâlniri cu directorii promovați de partid la conducerea unor servicii deconcentrate. Vicepreședintele PD Alba, Ion Dumitrel, a declarat că se dorește o mai bună implicare a lor în comunicarea cu cetățenii, în explicarea măsurilor pe care guvernul le ia și firesc o mai bună implicare în implementarea politicilor guvernamentale. Ion Dumitrel, deși nu a declarat-o, a lăsat să se înțeleagă că există unele nemulțumiri și că dacă acestea vor persista unii dintre directori ar putea fi schimbați.
(A.D.)
Amendă transformată în dosar penal
Sorin Claudiu L., în vârstă de 23 de ani, din Alba Iulia, este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații. În data de 25 iunie 2005, tânărul a fost sancționat contravențional de către organele de poliție pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Deoarece acesta a refuzat să semneze procesul întocmit de către polițiști, actul s-a încheiat și semnat cu un martor asistent. În data de 6 iulie 2005, Sorin Claudiu L., probabil pentru a scăpa de amendă, a depus o plângere prin care solicita anularea procesului invocând faptul că nu a existat de fapt nici un martor asistent. Ca dovadă acesta a adus o xerocopie după original, în prealabil fiind șterse datele martorului. "Păcăleala" însă nu a ținut, iar tânărul falsor riscă zile bune de închisoare.
(L.I.)