.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Cota de alertă
     Incertitudinile politice de la noi și terorismul încă de aiurea, fac valuri, trezesc spaima din suflete, îngrozesc și distrug. În politichia românească nu se mai termină întrebările cărora nimeni nu le găsește răspunsul potrivit, partidele și liderii lor se așează când ici când colo într-ale ideologiei, votanții urcă și coboară pe scara CURS după gafele mediatizate ale aleșilor și exemplele s-ar putea înșirui mult și bine. PNL-ul premierului-președinte de partid este divizat de lupte intestine, vulnerabil la țintele scindării aruncate de nemulțumiții politicii lui Tări­ceanu și fani ai controversatului ex-lider Stolojan. Ca să calmeze spiritele, pre­mierul și-a propus ieri o întâlnire tete-a-tete cu înaintașul său în partid, cu The­odor Stolojan cel râvnit la funcțiile premierului de unii adulatori. La suprafață se înstăpânește doar o pace fragilă, de compromis diplomatic, în dosul fațadei col­căind intrigile, frământările, scenariile și aranjamentele. Datele oferite mass-me­dia cu vânzoliții PNL sunt de natură să prelungească doar somnolența audi­to­riului, plictisit de atâta zarvă mare. Cert este faptul că însuși președintele pene­liștilor a intrat în stare de alertă, e drept, până la cota pe care a dorit să și-o ex­prime. În Alianță, Partidul Demo­crat pregătește mișcări seismice de natură de­mo­cratică intenționând debarcarea Partidului Conservator de la guvernare, soluție care ar deschide calea anticipatelor cu o Putere în... minoritate. Subtilitatea gă­selniței nu-i bucură pe ceilalți în afara celor care au găsit-o și vor să o transpună forțat în practică. O remaniere guvernamentală din loc în loc "după pohta ce-am pohtit-o", ar însemna totuși ceva în absența demisiei neîmplinite a premierului. Pentru unii, chiar și mărunta remaniere pre­zintă un interes arzător, dar ne îndoim că și alții vor participa cu aceeași înțelegere oricât de abil și inabil sunt pre­zen­tate necesitățile momentului. Într-o atare ambianță partidele toate și-au luat mă­suri asiguratorii pentru a rămâne în viață, cu pierderi cât mai puține.
    La vârful piramidei, președintele Traian Băsescu face naveta de zor între Palat și șantierele patriei în reconstrucție, podul de la Mărăcineni fiind obsesia vizitelor sale de lucru din aceste zile. Și pentru că nu este închistat în Turnul de Fildeș, pentru că zvonurile teroriste circulă, ba se mai și află în gura oricui, domnul pre­ședinte ne-a atenționat că terorismul nu este o joacă, nu e de glumă cu acesta mai cu seamă că suntem într-un sistem democratic, pentru că "terorismul lo­vește fără să aleagă, acolo unde poate în primul rând". Șeful statului nu a pre­cizat dacă România este pregătită să facă față unei situații determinate de un atac terorist, dar a subliniat că nici un stat democratic "nu poate să se considere la adă­post". O concluzie liniștitoare tot a pus președintele: "Va trebui să ne a­daptăm realităților". Deocamdată suntem la starea de alertă: albastru, adică "pre­caut", un fel de "paza bună trece primejdia rea". Celalalte măsuri sunt la secret.
    Pe palierele Executivului, miniștrii aleargă și ei de la limuzine și elicoptere la camioane de șantier împărțind explicații naturiste ca Sulfina Barbu, dând asi­gu­rări de-o clipă că totul se va termina cu bine pentru oamenii încercați de ca­taclismele acestei veri. Și peste toți s-au suprapus, de-o lungă perioadă de timp, meteorologii care mențin cota inundațiilor ridicată când într-o parte a țării, când într-alta fără întreruperi, avertizările lor fiind mai dure decât posibilele atacuri ale sinucigașilor teroriști care îngrozesc omenirea prin amploarea acțiunilor lor (ne)cugetate. Atacurile precipitate asupra oamenilor pașnici, nevinovați, din țări di­fe­rite ne-au vârât adânc în conștiință consecințele zdrobitoare, oribile, definitive ale sciziunii dintre lumea islamică, mai bine zis o parte a sa, și restul omenirii cu mul­titudinea-i de crezuri. Dorințele și speranțele noastre sunt silite să se ridice împotriva unei victorii a terorismului, dar nu putem să nu simțim o profundă mânie împotriva acelora care i-au împins pe acești luptători cu nume detestabil într-o stare de spirit de pe urma căreia suferă omenirea întreagă.
Mariana IONAȘ