Ploile și speculanții ne aduc pe masă pâine scumpă și proastă!
Din 28.000 de hectare cultivate cu grâu s-au recoltat doar 7.000 de hectare
Din datele comunicate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba rezultă o mare întârziere în desfășurarea lucrărilor din campania agricolă de vară. Deși recoltatul orzului de pe cele 2549 ha a început de mai bine de două săptămâni, lucrările nu s-au încheiat nici acum. Mai trebuie strânsă recolta de pe 600 ha. Producția medie obținută de 3119 kg/ha depășește cu ceva nivelul planificat. Orzoaica a fost recoltată de pe 31 la sută din suprafață, cu un spor față de prevederi de 364 kg/ha.
Luna iulie, luna lui cuptor era în condiții normale vârful campaniei de seceriș. Din cauza volumului mare de precipitații căzute, combinele n-au putut intra în lan la recoltatul grâului decât cu intermitențe, în ferestrele dintre ploi. Ca urmare, în loc ca recoltatul să se fi terminat în 6 zile bune de lucru cu cele 314 combine, așa cum prevedea programul campaniei agricole de vară, după scurgerea a mai bine de 10 zile de la declanșarea secerișului, grâul n-a fost recoltat decât de pe 7000 ha din cele 28160 de hectare cultivate cu grâu. Decalajul mare între prevederi și realizările efective pune în pericol volumul total și calitatea grâului estimat a se obține. Temerile sunt justificate dacă avem în vedere faptul că producția medie la hectar este mai mică cu 100 kg de grâu.
În ce privește starea de sănătate a lanurilor de grâu există serioase semnale de depreciere a calității. Din controalele și analizele efectuate de Unitatea fitosanitară reiese că ploile căzute zile și săptămâni la rând au favorizat instalarea bolii cunoscute sub numele de "înnegrirea spicelor de grâu". Astfel de aspecte s-au semnalat mai cu seamă în zonele agricole din Sebeș, Blaj și Alba Iulia. Specialiștii de la protecția culturilor avertizează că, dacă recoltatul va dura mai mult de 3-4 zile, lanurile de grâu cultivate cu sămânță din soiurile Turda 2000 și Arieșeni se vor compromite în mare măsură. De altfel până la ora actuală șistăvirea grâului s-a instalat pe mai mult de 10 la sută din lanuri. Încolțirea grâului în spic va avea ca efect diminuarea calității și în consecință un volum apreciabil de grâu va fi impropriu unităților de panificație, urmând să fie destinat furajării animalelor.
Există, de asemenea, semnale îngrijorătoare că nu se vor putea crea nici stocurile necesare de grâu de sămânță. Profitând de situația grea ivită în actuala campanie agricolă de vară, procesatorii și unitățile de panificație s-au grăbit să anunțe o iminentă scumpire a pâinii.
Sebastian TRUȚĂ
Deși cele din dotare au la bord, fiecare, peste 200.000 km
Vicepreședinții Consiliului Județean Alba nu vor mașini noi
Prioritățile pe care Consiliul Județean Alba și le-a stabilit pentru dezvoltarea județului au impus modificarea organigramei instituției deoarece se simțea necesitatea schimbării ritmului și al modului de lucru din cea mai importantă instituție a județului. Astfel, pentru prima oară după 1990, Consiliul Județean Alba are acum o echipă tânără, de adevărați specialiști, animați de dorința de a avea succese în tot ceea ce întreprind.
Banii publici pe care Consiliul Județean Alba îi administrează au fost tot timpul cheltuiți cu responsabilitate, acesta fiind și motivul pentru care nu au fost achiziționate mașini noi pentru cei doi vicepreședinți ai instituției. Fondurile pentru aceste autovehicule au fost votate de consilierii județeni și prevăzute în buget încă de anul trecut, astfel că mașinile puteau fi oricând cumpărate în cele 6 luni ce au trecut de la intrarea în exercițiu a bugetului.
Mașinile pe care cei doi vicepreședinți le folosesc în prezent au peste 200.000 de kilometri parcurși, dar domniile lor au considerat că banii pot fi folosiți pentru alte proiecte care să aducă beneficii cetățenilor. Astfel, banii pentru mașini au fost transferați către Parcul Industrial Blaj, un proiect comun al Primăriei Blaj și al Consiliului Județean Alba, menit să aducă fonduri în zona respectivă și să creeze locuri de muncă.
Deplasările efectuate în județ sunt impuse de realizarea obiectivelor de dezvoltare a județului Alba. Activitatea CJ Alba este foarte mult influențată de ceea ce Consiliile Locale și Primăriile și-au propus ca obiective pentru dezvoltarea comunităților locale. Între aceste instituții trebuie să existe o colaborare foarte strânsă pentru că o dezvoltare durabilă înseamnă un parteneriat viabil între Consiliul Județean și administrațiile locale.
Consiliul Județean Alba prețuiește autonomia locală și este deschis la inițiativele și propunerile administrațiilor locale. Tocmai de aceea Consiliul Județean a devenit partenerul acestor administrații și se comportă ca atare, cautând întotdeauna să găsească cea mai bună cale de rezolvare a problemelor și nu doar să pedepsească și să dea amenzi. Acest stil de lucru, bazat pe parteneriat, și-a dovedit viabilitatea și a dus la realizarea multor obiective, printre care alimentări cu apă, refaceri de drumuri și poate cea mai importantă realizare, înființarea primei stațiuni turistice din județul Alba, după ce, timp de 15 ani nimeni nu a reușit acest lucru.
Sprijinim comunitățile locale în proiectele viabile oferindu-le asistență financiară, logistică și expertiză și pentru prima dată, în bugetul Consiliului Județean Alba s-au prevăzut bani pentru asocierea în proiecte. S-a reușit astfel schimbarea vechii metehne de a aloca banii după ureche și trecerea la un sistem concurențial, care stimuleză efortul și implicarea în rezolvarea problemelor cetățenilor.
Acțiunile Consiliului Județean se desfășoară deschis tocmai pentru a putea furniza cetățenilor informațiile de care aceștia au nevoie pentru a-și face o imagine corectă asupra acestei instituții și a modului în care ea le servește interesele. Faptul că activitatea Consiliului Județean Alba se află în atenția cetățenilor și este atent analizată de către aceștia este o dovadă a importanței acestei instituții!
(Biroul de Presă al Consiliului Județean Alba)
În fața alegătorului parlamentarul trebuie să se prezinte precum în fața legii
De câte ori este nevoie, aleșii neamului trebuie să-și prezinte în fața alegătorilor activitatea și rezultatele acesteia puse în slujba celor care i-au ales, având în vedere prezența formală a unor parlamentari care nu intră în dialog cu oamenii, rezumându-se la o escapadă turistică.
Trebuie subliniat că prezența unui parlamentar impune în primul rând o etică profesionistă, o implicare în rezolvarea unor probleme care îi frământă pe alegători, indiferent de așa-zisa apartenență politică, pentru că realitatea este una singură când te deplasezi pe teren.
Bunul simț de a ști să asculți problemele cu care se confruntă, decența de a le răspunde la întrebări, eliminarea oricărei infatuări sunt cerințe elementare ale conduitei parlamentare. În fața alegătorului parlamentarul trebuie să se prezinte ca în fața legii. Credem că această sintagmă ar trebui să fie ca un jurământ care trebuie depus de fiecare parlamentar în parte, care să nu fie formal ci, dimpotrivă, conștientizat în fiecare generație de parlamentari. Personal, din confruntarea cu problemele alegătorilor, am învățat un lucru: "după felul în care te porți, așa se poartă și alegătorul cu tine, pentru că el este barometrul moralității noastre interioare".
Iată sinteza unei prezențe permanente atât în Parlament cât și cu alegătorii noștri.
Am realizat, în primele șase luni de mandat, șase inițiative legislative depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaților.
1. Cea mai importantă inițiativă a fost cea privitoare la eliminarea taxelor de 400% pentru terenurile agricole scoase din intravilan, inițiativă care a și fost aprobată prin legile proprietății și scoaterea terenurilor din extravilan aprobată de Senat prin diminuarea taxelor de la 400% la 100%. 2. Inițiativa legislativă pentru anularea taxelor Radio-TV. 3. Legea calului - inițiativă legislativă aprobată de Senat. 4. Inițiativa legislativă privind înființarea Agenției Naționale Fito-Sanitare. 5. Inițiativa legislativă privind despăgubirea pagubelor produse de factorii de risc producătorilor agricoli. 6. Inițiativa legislativă privind raționalizarea tăierilor de păduri și contigentarea exportului de mase lemnoase.
Am în pregătire în această vară patru inițiative legislative: *inițiativa legislativă privind legea fermierului *inițiativa legislativă privind ridicarea orașului Cugir la rang de municipiu *inițiativa legislativă privind înființarea Agenției Naționale a Zonei Montane *inițiativa legislativă privind neimpozitarea profitului reinvestit.
La acestea se mai adaugă 10 interpelări adresate primului-ministru și miniștrilor pe diverse probleme ale cetățenilor din județul Alba, 8 declarații politice și 25 de intervenții și amendamente în plenul Parlamentului la diverse proiecte de legi dezbătute în Parlamentul României.
În paralel am intensificat eforturile de atragere a investitorilor austrieci în județul Alba, cel mai elocvent exemplu fiind Fabrica de Materiale de Construcții de la Unirea în valoare de circa 10 milioane de euro și se prefigurează realizarea altor investiții de mare anvergură în județul Alba. Concomitent cu aceste acțiuni, împreună cu Consiliul Județean Alba și Agenția Națională a IMM-urilor precum și cu fondul de Garantare a IMM-urilor, vom deschide în județul Alba un incubator de afaceri și o reprezentanță a Fondului de Garantare a IMM-urilor.
Toate aceste realizări le-am inițiat în folosul oamenilor și pentru oameni care vor rămâne repere ale activității mele.
(Președinte PC Alba, deputat Nicolae POPA)
Tun de 5.000 de euro la Sebeș
Trei tineri din municipiul Sebeș, respectiv Marcel R. (19 ani), Petru S. (17 ani) și Cosmin M. (16 ani) sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de furt calificat după ce au dat un tun de 5.000 de euro, bani pe care i-au "schimbat" pe suma infimă de 2 milioane de lei. În noaptea de 23/24 iulie, aceștia au spart un tir parcat pe strada Cloșca din Sebeș și au sustras din interior 32 profile din aluminiu (bare pentru transportat textile) și 3 chingi cu scripeți folosiți la ancorarea mărfii, valoarea bunurilor furate fiind de 5.000 de euro. Autovehicolul aparținea unui cetățean de origine germană ce efectua acte de comerț cu o firmă din municipiu. Tinerii au încărcat barele și chingile într-un autoturism marca Dacia după care au părăsit locul faptei. Lucrurile furate au fost "măritate" rapid, fiind vândute pe doar 2 milioane de lei numitului Ioan G. din Sebeș. Polițiștii i-au identificat pe autori la scurt timp și au recuperat în totalitate prejudiciul, făcându-l fericit pe neamț care probabil că a pus sub semnul întrebării ospitalitatea românească.
(L.I.)
Operat fără voie, dar din umanism
Ioan S., una dintre victimele tragediei rutiere produse sâmbătă după-amiază pe raza satului Decea, comuna Mirăslău, a fost operat la Spitalul Județean de Urgență, deși a refuzat să suporte intervenția chirurgicală. Medicul chirurg Bazil Dumitrean a declarat că pacientul a suferit o ruptură de splină care i-ar fi putut periclita viața, dar atât tânărul, cât și rudele acestuia, nu au fost de acord cu efectuarea operației. Dr. Dumitrean crede că membrii familiei tânărului s-au opus intervenției chirurgicale pe fondul mentalității învechite și nu din motive religioase. Chirurgul susține că a fost necesar să treacă peste decizia membrilor familiei, dar și peste anumite reglementări legale, operându-l pe tânăr pentru ca viața acestuia să nu fie pusă în pericol. Dr. Bazil Dumitrean a spus că starea de sănătate a pacientului este bună, tânărul aflându-se acum sub supraveghere medicală la secția ATI.
(R.G.)
Cai nărăvași
Doi bătrâni au fost internați la sfâșitul săptămânii trecute la Spitalul Județean de Urgență, după ce au fost victimele unor accidente în care au fost implicați cai, au declarat surse medicale. Ion Donza, de 65 de ani, din Câmpeni, a ajuns la spital duminică, în jurul orei 8.15. Bătrânul a suferit un traumatism cranio-cerebral acut, fiind internat la secția neurochirurgie-ATI. Cel de-al doilea pacient, Lazăr Grozav, de 70 de ani, din Sântimbru, a fost adus la spitalul din Alba Iulia în jurul orei 21.00. El a povestit personalului de gardă de la "Urgențe" că, în timp ce se deplasa cu căruța, la un moment dat calul s-a speriat iar atelajul s-a răsturnat. În urma accidentului, căruțașul a suferit o tasare la una dintre vertebrele cervicale, fiind internat la secția neurochirurgie pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.
(R.G.)
Alo, spitalul...
Spitalul Județean de Urgență are, în sfârșit, o nouă centrală telefonică, dar lucrările de instalare nu au fost încă finalizate, a anunțat directorul unității, dr. Călin Potor. El a precizat că montarea centralei telefonice digitale automate s-a făcut sâmbătă, 23 iulie, în baza unui contract de închiriere încheiat cu Romtelecom, în aproximativ aceleași condiții financiare ca până acum. "Ne cerem scuze celor care sună la spital și nu reușim să le dăm legătura telefonică, pentru că lucrările nu sunt încă gata", a spus dr. Potor. Instalarea noii centrale telefonice era absolut necesară, întrucât aparatura existentă era veche de peste 30 de ani și avea un grad de uzură avansat, centrala defectându-se tot mai des în ultima perioadă.
(R.G.)