A doua săptămână în "închisoarea" de la Lunca Largă
"Fără sprijin financiar din partea Guvernului cei de acolo riscă să rămână izolați la nesfârșit"
Deși au trecut două săptămâni de la inundațiile care au izolat complet satul Lunca Largă, comuna Ocoliș, de restul lumii civilizate, situația este în continuare neschimbată, în sensul că cei aproape 130 de oameni de acolo nu-și pot părăsi satul decât dacă pornesc la pas. Și așa, pe jos, accesul e foarte dificil și unde mai punem că majoritatea celor rămași acolo sunt oameni în vârstă pentru care parcurgerea celor 4-5 km până în Ocoliș nu sunt tocmai la îndemână. Autorități județene, oameni politici au fost rând pe rând și unii dintre ei chiar de mai multe ori la Lunca Largă numai că nici până la ora actuală nu s-a stabilit un plan clar de acțiune pentru readucerea la normalitate a comunității de acolo. Se pare că toți sunt depășiți de situație. La sfârșitul săptămânii trecute președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, s-a deplasat în două rânduri - vineri și duminică - la Lunca Largă. "Ceea ce este acolo e de neimaginat. Nu mai există vale, nu mai există un curs anume pe unde trece apa, nu mai există drum. Mai există doar câteva case pe sub care curg apele iar accesul, chiar și cu piciorul, e foarte dificil", a declarat Ion Dumitrel. Oamenii din "închisoarea" în aer liber de la Lunca Largă sunt disperați, deși au fost aprovizionați încontinuu cu apă potabilă, pâine, medicamente și cele necesare. "CJ face toate demersurile pentru a remedia în cel mai scurt timp situația. Am întreprins o evaluare la fața locului și acum stabilim ce trebuie făcut mai întâi. Situația de acolo e de așa natură încât nici nu știi exact de ce să te apuci", a mai precizat președintele CJ Alba. "Cert este că fără sprijin financiar din partea Guvernului cei de acolo riscă să rămână izolați la nesfârșit", mai spune Dumitrel.
(I.P.)
Altercație româno - rromă la Cetatea de Baltă
La Cetatea de Baltă a avut loc, în noaptea de 24/25 iulie, o altercație în care se pare că au fost implicați 4 români (scandalagii) și un cetățean de etnie rromă (agresatul). Lucrătorii Postului de Poliție Cetatea de Baltă au fost sesizați telefonic de către Constantin O. (49 de ani), din Cetatea de Baltă, că în curtea casei sale a izbucnit un scandal. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat că numiții Radu M. (19 ani), Adrian D. (26 de ani), Attila L. (24 de ani) și Tiberiu D. (20 de ani), toți din Cetatea de Baltă, aflați sub influența băuturilor alcoolice au pătruns, fără drept dar puși pe fapte mari, în curtea locuinței lui Constantin O. Respectivii au spart geamurile casei, au distrus o combină muzicală aflată în curte și l-au lovit în cap cu o bară metalică pe Gheorghe O. în vârstă de 24 de ani. Tânărul lovit a refuzat să fie transportat la spital pentru îngrijiri medicale și nici nu vrea să depună plângere împotriva agresorilor. Se pare că scandalagiii fuseseră la un botez în zonă unde au purtat o serie de discuții în contradictoriu cu cel agresat. Cei patru viteji au considerat probabil că prin răzbunare își vor impune punctul de vedere, dar au omis faptul că nu sunt mai presus de lege. Aceștia sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu, distrugere și lovire.
(L.I.)
Refacerea DJ 106 H costă 3 miliarde de lei
Pe drumul județean 106 H de pe raza localității Ighiel, afectat grav în două locuri de ploile torențiale căzute la începutul acestei luni, a fost reluată parțial circulația pe un singur sens. Potrivit evaluărilor efectuate de specialiștii din cadrul CJ Alba, valoarea totală a lucrărilor pentru refacerea integrală a drumului amintit, se ridică la 3 miliarde lei vechi. Potrivit directorului Direcției Tehnice, Dan Popescu, este în curs de evaluare și celălalt drum județean foarte grav afectat de ape în această lună și care se află încă închis circulației, DJ 750 G care face legătura între comuna Ocoliș și DN75.
(I.P.)
Prefectul în viața bisericilor
După ce a participat duminică la resfințirea Bisericii Ortodoxe Totoi, odată cu finalizarea unor lucrări importante, prefectul Cosmin Covaciu va participa miercuri, 27 iulie, de la ora 9.00, la Mănăstirea Oașa, la slujba de hram a lăcașului de cult. Purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Cosmina Horvath, a anunțat că serviciul religios va fi oficiat și de această dată de ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia. La manifestare este invitat și Cristian Vladu, prefectul județului Hunedoara.
(R.G.)
Profesori universitari americani la Alba Iulia
În perioada 25-28 iulie, la Casa Corpului Didactic din Alba Iulia se desfășoară prima etapă a programului de formare continuă pe componenta "Învățarea prin cooperare în cadrul lecțiilor și în cadrul activității școlare", a anunțat directorul CCD Alba, prof. Nicolae Ota. El a precizat că lectori vor fi foste și actuale cadre didactice universitare din Statele Unite ale Americii. Este vorba de prof. univ. Mary Lou Heavy de la Colby Sawyer College New Hampshire, prof. univ. Thomas Heavy, consilier școlar la Kearsarge Regional High School New Hampshire și prof. Carlton T. Fitzgerald, doctor în științele educației, directorul școlii amintite. Programul se derulează la solicitarea unor profesori de limba engleză din județ, întrucât învățarea prin cooperare reprezintă o metodă modernă a cărei eficiență a fost demonstrată de rezultatele remarcabile obținute de elevi în învățarea limbii engleze.
(R.G.)
Invitație la Cercul Militar
Joi, 28 iulie 2005, ora 10.00, la Cercul Militar din Alba Iulia, are loc adunarea cadrelor militare în rezervă și în retragere și a familiilor acestora, urmată de audiții muzicale pe tema: "Cântece care ne-au însoțit tinerețea".
(Comitetul)