.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Aer respirabil și la Zlatna
     Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, valoarea indicatorilor de poluare a aerului a scăzut semnificativ la Zlatna, ca urmare a închiderii SC Ampelum, în condițiile în care în 2004 uzina a funcționat doar două săptămâni, a arătat pre­fectul Cosmin Covaciu pe baza raportului semestrial al Agenției pentru Protecția Mediului Alba. În primele 6 luni ale acestui an, la punctul de măsurare de la școala generală au fost efectuate 26 de măsurători, iar valorile înregistrate pentru dioxid de sulf au fost, în medie, de două ori mai mici decât anul trecut și de 4 ori mai reduse față de concentrația maximă admisă. Și concentrațiile pulberilor în suspensie și sedimentabile, precum și ale plumbului și cadmiului s-au situat sub limitele maxime. La punctul din zona str. Gării au fost monitorizați următorii indi­catori: amoniac, dioxid de sulf și de azot, dar nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor normale. În schimb, la Alba Iulia, frecvența de depășire la pulberi în sus­pensie a fost de 0,55 la sută din 181 de măsurători, un vârf fiind înregistrat în luna martie. În celelalte localități, însă, nu au fost semnalate poluări ale aerului, nici mă­car cu gaze de eșapament, deși au fost realizate 147 de măsurători în traficul rutier.(R.G.)
Copiii cugireni au fraternizat cu sinistrații
copii cugireni     Ieri, copiii din județele Bacău și Galați a­flați în tabără la Cugir s-au întâlnit cu copiii cugirenilor în sala de sport a Școlii generale nr. 1, unde au făcut cunoștință și au legat pri­etenii. La această întâlnire a participat și vi­ce­primarul orașului Cugir, Aurel Voicu. Aces­ta a donat copiilor pastă de dinți și periuțe. Activitatea copiilor a continuat în curtea școlii pe terenurile de sport, băieții jucând fotbal iar fetele volei și alte jocuri sportive. (V.I.B.)
20 de deportați nu vor primi despăgubiri
     Membrii comisiei constituite pentru soluționarea dosarelor depuse la sediul Instituției Prefectului județului Alba în baza Legii 290/2003 au respins în cadrul ședințelor desfășurate în acest an cererile de despăgubire primite din partea a 20 de deportați, rezultă din raportul semestrial al subprefectului Clement Negruț. Cei 20 de petenți nu au făcut dovada calității de refugiat al proprietarului bunurilor, solicitanții nu au putut prezenta acte de proprietate asupra bunurilor invocate că le-ar fi fost sechestrate sau reținute sau nu au putut demonstra că sunt moște­nitorii legali ai deportatului. Potrivit Legii 290/2003, deportații au dreptul la des­păgubiri în natură, cu terenuri și acordarea unor sume de bani actualizate. Până acum au fost depuse 160 de cereri, au fost analizate 67 de dosare, în 20 de ca­zuri fiind adoptate hotărâri de respingere.(R.G.)
Ajutoarele umanitare nu au culoare politică
     Primarul Aiudului - Horațiu Josan - merită toate felicitările pentru felul în care s-a implicat în criza inundațiilor. A avut și sprijin pe măsură, drept pentru care atât domnia-sa cât și viceprimarul Kovats au mulțumit public tuturor. Un singur aspect a deranjat însă. În lunga listă de binefăcători nu s-au regăsit măcar două nume. Senatorul George Maior și deputatul Mugurel Sârbu (membrii PSD) au con­tribuit și ei cu ajutoare la ameliorarea dramei sinistraților din Aiud. Nu au fost trecuți pe lista mulțumirilor. Cu siguranță nu din răutate pentru că primarul liberal al Aiudului este un om serios și apropiat de oameni. A dovedit-o cu prilejul cala­mităților. Dar politica, bat-o vina, ne transformă și ne învrăjbește. În fața acestor cumplite tragedii, merită oare să ne mai gândim la apartenența politică? Nici­odată. Considerăm că o firească completare a listei ar fi în folosul tuturor, pentru că, nu-i așa, ajutoarele umanitare nu au culoare politică.(R.J.)
Județul Alba oferă condiții optime pădurilor de pin
     Un amplu studiu efectuat la nivelul pădurilor țării, în care au fost incluse im­portante areale și din județul Alba, avertizează că și pădurea este supusă per­manent atacurilor tot mai virulente ale unor dăunători. Au fost luate în studiu 81 de proveniențe de molid. Din datele culese și observațiile făcute pe un număr mare de molizi s-a desprins concluzia că este foarte important să se insiste pe ameliorarea arborilor printr-o selecție riguroasă a semințelor care se adaptează cel mai bine condițiilor specifice fiecărui areal.. Se recomandă să se țineă seama de componentele de natură genetică, factorii de mediu în așa fel încât să se asigure regenerarea pădurilor de molid cu arbori viguroși de mare valoare eco­no­mică. Zonele alpine din județul nostru oferă condiții prielnice creșterii și dezvoltării pădurilor de molid. (S.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.