.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Editorial.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Cu fundul la dreptate...
     În decembrie trecut, atunci când mai toți românii așteptau să-l întâmpine pe Moș Crăciun, un pușcaș marin, cantonat la ambasada SUA din București, tri­mitea sufletul lui Teo Peter, un simbol al muzicii rock de la noi, mai aproape de Dumnezeu. Cu toții ne-am simțit trădați, când șoferul Jeep-ului ucigaș, cu mintea încețoșată de aburii alcoolului, a fost umflat rapid, dosit în ambasadă și ulterior expediat pe "axa București - Washington", fără ca justiția românească să-l poată ancheta. Vociferările colegilor taximetristului ce l-a transportat spre casă pe Teo, mitingurile de protest ale familiei și fanilor celui dispărut i-au lăsat cam reci pe oficialii americani. Nici măcar participarea ambasadorului SUA la funeralii și pre­miul "in memoriam" instituit de aceeași instituție nu ne-au făcut să dăm crezare regretelor și scuzelor oficiale. Ce să mai vorbim de asigurările că justiția ameri­ca­nă va ancheta cu toată responsabilitatea cazul și că, până la urmă, va face drep­tate. Eram fripți de cele ce se petrec la noi, cu dosarele unor personaje sus-puse (parlamentari, fotbaliști ori înalți demnitari ai statului) care au făcut victime ome­nești pe șoselele patriei, dosare ce zac prăfuite prin cine știe ce sertare. Nu știm cum, judecători cu ceva experiență acceptă prostiți documente din care reiese, negru pe alb, că alcoolul din sângele celor împricinați se datorează faptului că au consumat mai știu eu ce fructe, care prin fermentare au dat substanța incrimi­na­toare. Sau prin ce analize alchimiste de laborator, o concentrație bahică depista­tă la prima probă se reduce la contraexpertiză până aproape de limita legal ad­misă.
    Toate supozițiile noastre în materie de justiție americană s-au spulberat cu ce­va timp în urmă, atunci când au fost date publicității câteva din concluziile anche­tatorilor din "țara unchiului Sam", făcute la ei acasă. Cei chemați să facă lumină în împrejurările morții lui Teo Peter nu numai că l-au acuzat pe tânărul american de ucidere prin imprudență, dar i-au găsit și o altă hibă, cea de relație adulterină pe teritoriul României, o faptă deosebit de gravă, asimilată peste Ocean cu... crima!
    Când am citit concluziile procurorilor americani, mi-am amintit de un personaj desprins dintr-o carte a marelui comentator sportiv și totodată scriitor care a fost Ioan Chirilă. Într-unul din capitolele dedicate turneului final al C.M. de fotbal din An­glia, imaginația lui Nea Vanea ne aduce în fața ochilor un polițist londonez, ma­re iubitor al sportului rege. Acest Bobby a fost dislocat să asigure ordinea pe uriașul stadion "Wembley", însă fișa postului îl obliga să stea în poziție de drepți, cu fața spre tribune și cu fundul la teren. Disciplinat ca orice britanic în exerci­tarea serviciului, polițistul a găsit o soluție mai mult decât ingenioasă pentru a ur­mări partida. A cumpărat fiului său un bilet, l-a așezat pe un scaun chiar în fața sa și acesta i-a redat live cum a marcat golurile Bobby Charlton, ce replică au dat adversarii. Absolut toate ingredientele necesare trăirii unui meci.
    La fel ca polițistul londonez din povestioara lui Chirilă, justiția românească stă proțăpită cu spatele la adevăr, dar, totuși vrea să-l vadă, să-l simtă, să facă drep­tate. Ceea ce, să recunoaștem, în actuala conjunctură este aproape imposibil. La kickboxing regula jocului este că nu există nici o regulă! Fiecare urmărește să-și doboare adversarul. Spre regretul nostru, personajul lui Nea Vanea e o în­chipuire, justiția română însă nu...
Dumitru HENEGAR