.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Lunca Largă - trei zile de apocalips, trei săptămâni de izolare
•Dacă va mai ploua abundent o singură zi satul va fi ras de pe fața pământului!
    
Lunca Largă
Acesta era altădată drumul comunal ce ducea de la Ocoliș la Lunca Largă. Acum, după cum vedeți, aici e o albie adâncă de doi metri, plină de bolovani și trunchiuri de copac.
Drama locuitorilor din Lunca Largă (comuna Ocoliș) nu poate fi percepută în toată dimensiunea ei cumplită decât la fața locului. Nimeni nu-și poate imagina coșma­rul pe care l-au trăit acești oameni, care și-au văzut dintr-o dată gospodăriile îngropate sub un munte de piatră și nisip. Au fost su­ficiente trei zile de ploaie abundentă și sa­tul întreg a devenit o albie de râu, umflată de torentele din munte. Puhoiul a avut atâta putere încât a năvălit aducând în vatra satu­lui sute de tone de piatră și bușteni. Altă­dată acest sat era, după cum spun oa­menii, un colț de rai. Acum, prin curțile oa­me­nilor apa și-a săpat vad și curge în cas­cade. Bineînțeles că în pivnițele și în că­mările lor nu mai există nimic, iar în grădini totul e culcat la pământ, învârtejit și îngropat. Oricum acolo nu se prea făcea decât porumbul și cartofii pe care lo­calnicii îi disputau cu mistreții. Grav este că în cele 45 de gospodării locuiesc oameni bătrâni. Media de vârstă în acest sat este de peste 60 de ani. Drumul din Ocoliș și până la Lunca Largă este impracticabil. De fapt drumul nu mai există. Acestuia i-a luat locul o albie adâncă de doi metri, plină de stânci și trunchiuri de copac. În aceste condiții, oamenilor, care sunt izolați, iată, de peste trei săptă­mâni, le trebuie ajutor urgent (apă și alimente) acolo, la ei acasă. În general aju­toarele care au fost aduse s-au distribuit la Primărie, la Ocoliș, căci puțini s-au încumetat să meargă trei ore, cu greutate în spinare, pe o cărare pe care abia se poate pune talpa și care se poate prăbuși în orice clipă, căci apa a săpat sub ea. Credeți că un om de 80 de ani poate umbla pe acolo, prin soare, timp de 6 ore dus-întors, ca să-și aducă apă și pâine de la Ocoliș?
    Cei ce au urcat până acum, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel (de trei ori), prefectul Cosmin Covaciu și alți câțiva oameni politici, nu au putut să ducă prea mult cu ei. În general au acordat sprijin financiar, ca și arhiepiscopul Andrei al Al­ba Iuliei, care a străbătut întregul drum cu piciorul și a acordat fiecărei familii câte 2 milioane de lei. Ajutor material au reușit să ducă vânătorii de munte din Câm­peni și urmează ca președintele Dumitrel să-i trimită în zonă și pe salvamontiști. Dar aceasta nu este suficient. Acolo trebuie cât mai repede alocate fondurile ne­cesare refacerii drumului și amenajării cursului apei. (Potrivit declarației di­rec­torului direcției tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, care a evaluat situația la fața locului, necesarul pentru refacerea integrală a drumului, atât cel județean cât și cel comunal, și pentru amenajarea cursului apei, este de 78 de miliarde de lei). Așadar, la lucru cât mai degrabă, pentru că vine toamna, cu altă rundă de ploi, fraților...!
Ioan HĂNȚULESCU

Arta pentru sinistrați
•Prima licitație de artă din Alba Iulia a strâns pentru si­nis­trați și artiști 100 de milioane de lei
     licitațieMarele necaz care i-a lovit pe semenii noștri din județele Moldovei cere pentru îndreptare și multă energie, dar mai ales mul­te fonduri. Dar banii nu se găsesc ușor, așa că pentru strângerea lor este nevoie de ima­ginație și interes. Pe aceste coodonate se înscrie și licitația de artă care a avut loc la Primăria municipiului Alba Iulia. "Eu cred că a fost o idee bună și nu pot decât să le mul­țumesc par­tenerilor noștri, Fundația Inter-Art din Aiud, care ne-au dat tablourile și sculp­turile licitate. Lucrările au fost realizate în ta­berele internaționale de creație pe care fundația le organizează de câțiva ani. A fost un gest frumos care arată că și noi putem organiza acțiuni de binefacere mai deosebite, altceva decât obișnuitele spectacole sau concerte. Toate sunt la fel de bune, dar varietatea oferă mai multe oportunități. Vreau să le mulțumesc tu­turor celor care au răspuns invitației noastre și care în felul acesta oferă încă o mână de ajutor atât sinistraților, dar și artiștilor", a declarat primarul Mircea Hava. Noi adăugăm că s-au strâns circa 100 de milioane de lei, însă numai jumătate din sumă va fi donată sinistraților. Cealaltă jumătate va fi folosită pentru susți­ne­rea unor proiecte culturale, pentru că, se știe, nici artiștii nu sunt prea bogați, iar bugetele pentru cultură... nici atât.
Anca DINICĂ

Horenii sar în ajutorul timișenilor
     În cursul zilei de sâmbătă, primarul comunei Horea, Cornel Olar, împreună cu alți horeni și lucrători ai comunei, s-a deplasat în localitățile Otelec și Ionel din județul Timiș, lovite năpraznic de inundațiile catastrofale din primăvara acestui an. "Ce am văzut acolo m-a cutremurat. Sărăcie, deznădejde, oameni plângând ce locuiesc în cotețe de porc. Casele din cele două sate au fost distruse în proporție de 80-90%. Încercarea prin care trec acești oameni sărmani nu poate fi descrisă în cuvinte. Cu toată suferința și încercările dramatice prin care trec, sinistrații nu și-au pierdut speranța și încrederea în viață. Sunt mulțumit că la acest firav op­timism am contribuit și noi cu ce am putut".
    Altruist și săritor la suferințele altora, primarul din Horea nu s-a dus cu mâna goală în cele două localități. El a distribuit câte un metru cub de material lemnos la 50 de familii năpăstuite. Gestul horenilor a fost bine primit iar beneficiarii au apreciat că așa cum a procedat primarul din Horea este modalitatea cea mai e­chi­tabilă de distribuire a ajutoarelor. Lemnul de lucru a sosit tocmai la timp pen­tru că multe case sunt în stadiu avansat de construcție. Primul edil al comu­nei Horea aduce pe această cale mulțumiri cetățenilor care au binevoit să ofere din puținul pe care îl au și altora mai năpăstuiți ca ei. Mulțumește, de asemenea, per­sonalului primăriei, transportatorilor care s-au implicat cu mult suflet în a­ceas­tă acțiune umanitară. (S.T.)
Sângele apă nu se face
     Între Gabriel O., în vârstă de 26 de ani, și fratele său mai mic Gatea I., de 15 ani, a izbucnit, din motive știute doar de ei, un scandal. În timpul altercației me­zinul l-a lovit pe fratele său cu un topor în zona antebrațului mâinii stângi, provo­cându-i o plagă tăiată. Victima a fost transportată la Spitalul municipal Aiud pen­tru acordarea de îngrijiri medicale. Aici tânărul a precizat că s-a lovit singur și că nu va depune plângere împotriva fratelui, dovedind astfel că, indiferent de situație, sângele apă nu se face. (L.I.)
Din luna august
Preselecție pentru locuri de muncă în Germania
     Oficiul pentru Migrația Forței de muncă organizează în lunile august și sep­tembrie 2005, zilnic, între orele 9.00 - 14.00, la sediul oficiului, str. Valter Mă­răcineanu nr.1-3, București, preselecția solicitanților de locuri de muncă în Ger­mania. Își pot depune dosarele numai persoanele cunoscătoare de limba ger­mană nivel bun (acestea urmând să fie testate în această privință), care au di­plomă de calificare în meseria de asistent/asistentă medical (personal de îngrijire a bătrânilor). Contractele sunt pe o perioadă de 12 luni cu posibilitatea prelungirii încă 6 luni. Condițiile stabilite sunt conforme cu prevederile convenției pentru lu­crătorii oaspeți, încheiată între Guvernul României și cel al Republicii Federale Germania și aprobată prin H.G. nr.402/1992, respectiv: vârsta 20 - 40 de ani, ex­periență de minimum 2 ani dovedită prin cartea de muncă, în domeniul solicitat.
Recoltă distrusă de foc
     Vineri, 29 iulie, în jurul orei 14.30, la o cultură de furaje din Uioara de Sus, proprietatea unei ferme din Ocna Mureș, a izbucnit un incendiu. La fața locului s-au deplasat echipaje de pompieri din orașul Ocna Mureș care au reușit să lo­calizeze și să stingă incendiul, fără a exista astfel posibilitatea extinderii aces­tuia și la terenurile aflate în apropiere. Flăcările au distrus 2,5 hectare de grâu furajer, pagubele aduse fermei nefiind încă stabilite. Cauza exactă a producerii incendiului nu se cunoaște deocamdată, urmând să fie stabilită de către pompieri în urma unor cercetări amănunțite. După o primă verificare, s-a precizat că există posibilitatea ca focul să fi izbucnit din cauza unei autoaprinderi, vinovată făcându-se în acest caz canicula. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.