.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 1.8.2005 ::. 
Primăria Alba Iulia pregătește prima expropriere în interes public
     Ultima ședință a Consiliului local Alba Iulia a adus o premieră în ceea ce pri­vește acțiunile de dezvoltare urbană în municipiul Alba Iulia. Este vorba despre decizia de demarare a primei acțiuni de expropriere în interes public care va avea loc la Alba Iulia de mai bine de 15 ani. Decizia vine ca urmare a blocajului în care s-a ajuns în privința extrem de necesarei modernizări a Pieței Cetate. De câteva luni, în Consiliul local se prezintă variante de Planuri Urbanistice de Detaliu, dar se pare că părțile implicate nu reușesc să ajungă la o înțelegere. Despre ce este vorba: pe de o parte administrația albaiuliană dorește construirea unei hale agro­alimentare închise, dar nu dispune de tot terenul necesar (mai ales că primarul Mir­cea Hava a decis să nu se mai construiască nimic fără a se asigura destule locuri de parcare), iar pe de altă parte, domnul Nicolae Oancea dorește constru­irea unui supermarket Diskont, dar nici el nu are tot terenul necesar. S-a încercat varianta punerii în comun a celor două proiecte, dar propunerea administrației se pare că nu este pe placul tuturor (de precizat că încă două persoane vor fi afec­tate, având teren în zona studiată de Planurile Urbanistice de Detaliu). În urmă cu peste o lună, primarul Mircea Hava i-a invitat pe cei trei la negocieri, pentru a se stabili modalitatea reciproc avantajoasă de asociere, ori concesionare, ori vânza­rea ori... altceva pentru ca cele două construcții să poată demara. Ei bine nici­unul dintre cei trei nu a dat nici un semn de viață. Iar de aici blocajul. "Noi am dat dovadă de destulă înțelegere în lunile care au trecut, dar nu aceeași înțelegere am primit-o de la cei pe care i-am considerat parteneri. Nici nu putem să blocăm un proiect atât de important pentru oraș și pentru cetățenii din zonă doar pentru inte­resele persoanale ale unora. Noi, administrația, avem banii pentru construcția ha­lei, dar stăm blocați, iar cetățenii reclamă pe bună dreptate mizeria și dezor­ga­nizarea din zonă. Așa nu se mai poate", a precizat Mircea Hava. Singura soluție care stă acum în fața primăriei albaiuliene este exproprierea pentru interes public. Iar Consiliul local Alba Iulia a votat această propunere în unanimitate. Conform ho­tărârii Consiliului local Alba Iulia, se propune Consiliului județean Alba consti­tuirea unei comisii pentru cercetările prealabile declanșării procedurii de expro­priere. Declararea utilității publice a terenurilor va fi făcută tot de Consiliul jude­țean Alba. Din comisia propusă vor face parte și trei consilieri locali: Doina Harda (PSD), Pavel Cimpoeș (PD) și Ioan Lazăr (PNL).
Anca DINICĂ

Scaldă sfârșită tragic
     Căldura caniculară ne îndeamnă pe toți la o baie strașnică fie în ștranduri, fie în râurile și pârâurile ce străbat județul, însă nu de puține ori "aventura" în apa răcoritoare se termină tragic. Așa s-a întâmplat și în cazul unui tânăr din Vinerea care și-a găsit sfârșitul în râul Cugir ce traversează localitatea. În după-amiaza de 29 iulie, Ioan Mircea S. în vârstă de 16 ani, s-a dus împreună cu câțiva prieteni la scăldat și, probabil, din cauză că nu știa foarte bine să înoate a fost luat de apă. În cele din urmă băiatul a fost scos din râu și transportat de urgență la Spitalul orășenesc Cugir. Aici medicii au făcut tot ceea ce omenește se putea pentru a-l salva, tânărul fiind resuscitat de la momentul aducerii - ora 19.15 - până la ora 21.00, deci aproximativ 2 ore, însă a pierdut în lupta cu moartea. În urma efec­tuării necropsiei s-a stabilit că decesul a survenit în urma asfixiei mecanice prin înec. (L.I.)
Curse aeriene
Budapesta - Arad - Cluj
•Comunicat de presă
     Compania DHL a introdus începând cu data de 27 iulie 2005 curse regulate de marfă și poștă pe ruta Budapesta - Arad - Cluj, care vor opera în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri. Acest zbor regulat de marfă este al doilea pe Aero­portul Internațional Cluj Napoca, după cel introdus de Compania TNT în luna octombrie 2004. (Marius NICOARĂ, președintele Consiliului Județean Cluj)
Gelozie arzătoare în satul Tibru
     Lucrătorii Postului de Poliție Cricău au fost sesizați de către Dorina M. din sa­tul Tibru că la domiciliul său a avut loc un scandal în urma căruia a izbucnit un incendiu. Ajunși la locul cu pricina, polițiștii au constatat că scandalul a fost pro­vocat de Traian G. (43 de ani), din Tibru, concubinul femeii. Acesta, aflat în stare de ebrietate, pe fondul geloziei și al unor discuții "tari" a dat foc, în curtea imobi­lului, unor obiecte de îmbrăcăminte. Probabil a vrut să-și arate în felul acesta ne­mulțumirea. Cei care au stins incendiul au fost vecinii, alarmați de cele întâm­pla­te. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
"Curcan" făcut sandwich
     Pe raza localității Vinerea a avut loc în data de 30 iulie, la 9.30, un accident rutier în care a fost implicat un agent de poliție. Dorina Maria O. (23 de ani), din Alba Iulia, în timp ce conducea, pe strada principală din Vinerea, o autoutilitară, deoarece nu a menținut distanța corespunzătoare în trafic față de autoturismul proprietate condus regulamentar de șeful Postului de Poliție Șibot, agentul șef Cornel Gheorghe B., a intrat în coliziune cu acesta. În urma impactului auto­turismul polițistului s-a izbit la rândul lui de mașina aflată în față, la volanul a­cesteia fiind Maria C. (52 de ani), din Deva. Din fericire nu au existat victime, ci doar pagube materiale. Toți cei trei conducători auto implicați în accident au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul obținut fiind negativ. (L.I.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.