.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 2.8.2005 ::. 
CANICULA FACE RAVAGII
La Ștrandul "Terasa Viilor"
Albaiulian la un pas de moarte
     Fabian O., de 28 de ani, din Alba Iulia, a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul Județean de Urgență, după ce a fost victima unui accident produs du­minică, în jurul orei 16.00, la Ștrandul "Terasa Viilor". Martorii oculari au povestit că tânărul a încercat să sară din vârful toboganului direct în bazin, de la câțiva metri înălțime. Elanul a fost însă insuficient, astfel că tânărul s-a lovit cu capul de baza modulului amintit, confecționat din plastic, în urma rănii suferite pierzându-și pe moment cunoștința. Victima a fost transportată la spital, unde pacientul a fost diagnosticat de medici cu traumatism cranio-cerebral prin cădere de la înălțime, fără să fie însă necesară internarea. Se poate spune că, de această dată, victima a avut noroc, pentru că s-ar fi putut lovi cu capul de marginea de beton a ba­zi­nului sau ar fi putut să cadă în apă și să nu mai iasă la suprafață, fără ca cineva să-și dea seama de acest lucru, având în vedere agolemerația existentă și zarva produsă de albaiulienii veniți la agrement. Incidentul naște însă anumite semne de întrebare: dacă nu ar trebui interzis săritul în bazin, iar nerespectarea aplicării acestei restricții să fie sancționată cu evacuarea din ștrand? Pe de altă parte, alte 4 persoane care și-au petrecut sfârșitul de săptămână în aer liber s-au ales cu insolații, au mai spus sursele citate.(R.G.)
Pe stradă în costumul lui Adam
     Canicula de afară scoate din om tot ceea ce este mai rău, iar dacă la soarele torid adăugăm și ceva licori bahice atunci "nebunia temporară" începe să se ma­nifeste în cele mai... ciudate moduri. Un bărbat din Ponor, respectiv Gheorghe Ionică A., în vârstă de 31 de ani, în după-amiaza de 31 iulie, după ce a consumat alcool într-un bar din localitate, a început să facă scandal și i-a agresat fizic pe Cristian S. și Marius B., clienți ai localului. Probabil supărat și cu mintea înce­țoșată, bărbatul a trecut la distrugerea... cu dinții a mai multor cutii de bere. Și, ca și când asta nu ar fi fost destul, Gheorghe Ionică A. a ieșit în stradă, s-a dez­brăcat în pielea goală și a început să adreseze cuvinte scabroase persoanelor aflate în apropierea barului. Printre cei care au trebuit să îl asculte și să îl vadă gol pușcă pe bărbat s-au numărat și mulți minori. Gheorghe Ionică A. este cer­ce­tat pentru comiterea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea li­niștii și ordinii publice. (L.I.)
În sectorul privat al județului Alba,
Majoritatea angajaților supraviețuiesc cu salarii mai mici de 5 milioane de lei
     Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a înaintat Instituției Prefectului județului Alba un raport de activitate în care este prezentată situația agenților economici cu capital integral privat. ITM Alba a grupat agenții în funcție de salariul de încadrare negociat cu salariații cu norma de bază. Gruparea acestora s-a realizat prin îm­părțirea în trei grupe de salarizare a celor 8.270 agenți economici cu salariați ac­tivi înregistrați la ITM Alba după salariul negociat. Astfel, 3.043 de agenți eco­nomici cu 18.058 de angajați, adică 36,79 la sută din totalul firmelor private din evidența ITM Alba, au negociat salarii la nivelul salariului minim pe economie, de 3.100.000 de lei. Alte 45,95 la sută dintre firme practică salarii negociate cu­prinse între 3.100.000 lei și 5.000.000 lei, fiind vorba de 3.800 de societăți, cu 32.038 angajați. Mai puțin de 9.300 de persoane angajate la 1.427 de societăți private beneficiază de salarii negociate de peste 5.000.000 de lei. După numărul de salariați, din totalul de 59.387 salariați cu norma de bază angajați la cei 8.270 agenți e­co­nomici cuprinși în analiză, 30,41 la sută primesc salariul minim pe economie, 53,95 la sută au salariile cuprinse între 3.100.000 și 5.000.000 și numai 15,64 la sută beneficiază de salarii de peste 5.000.000 de lei.
    În ceea ce privește situația salariaților cu contracte de muncă cu timp parțial, an­gajați la unități cu capital integral privat, aceștia sunt grupați pe patru categorii de salarizare. Un număr de 1.966 de angajatori, adică 81,5 la sută, au negociat salarii sub salariul minim pe economie, 115 societăți, reprezentând 4,7 la sută, au negociat salarii la niveului salariului minim pe economie, 158 de firme, adică 6,5 la sută, acordă salarii cuprinse între 3.100.000 și 5.000.000, iar 172 de agenți economici (7,3 la sută) au negociat salarii de peste 5.000.000 lei. Din cei 3.595 de salariați care lucrează cu timp parțial, 83,5 la sută primesc mai puțini bani decât salariul minim pe economie, 3,9 la sută beneficiază de un salariu negociat de 3.100.000 de lei, 5,6 la sută au negociat un salariu de până la 5.000.000 de lei, iar 7 la sută primesc mai mult de atât. Altfel spus, deși trudesc la locurile de muncă, cei mai mulți salariați abia supraviețuiesc de pe o zi pe alta cu câștigurile provenite din salarii, deși nici cei care au un salariu cu puțin peste 5 milioane de lei nu se pot lăuda că huzuresc, având în vedere viața scumpă a zilelor noastre. Cine are urechi de auzit...
Robert GHERGU

În județul Alba
Doar 16 miliarde de lei pentru calamități
     Se pare că județul Alba nu prea are trecere pe la guvern. Altfel nu ne putem explica cum din totalul de 255 de miliarde de lei solicitate de Prefectura județului Alba pentru îndepărtarea efectelor inudațiilor din această vară nu au fost alocate decât... 16 miliarde de lei. O sumă infimă. Trebuie spus că acești bani pot fi fo­lo­siți numai pentru drumurile județene, comunale sau pentru poduri și podețe. Dar suma necesară pentru îndepărtarea pagubelor la acest capitol este de peste 115 miliarde de lei. (A.D.)
Copil înecat în Târnavă
     În 31 iulie, în comuna Crăciunelul de Jos, a fost înregistrată o nouă victimă în rândul tinerilor și al copiilor care se duc să se bălăcească în râurile județului, trans­formate pe timpul verii în locuri de joacă. Pe raza comunei, în locul numit "În Luncă", a fost găsit în jurul prânzului cadavrul minorului Andrei Ioan C. (15 ani), din satul Bucerdea Grânoasă. Mai multe persoane aflate în zonă au observat plutind pe râul Târnava corpul neînsuflețit al băiatului și au anunțat Serviciul de Am­bulanță din Blaj. Moartea micuțului a survenit în urma asfixiei mecanice prin înec. În cauză, poliția continuă cercetările pentru a stabili împrejurările în care s-a petrecut nefericitul incident. (L.I.)
Doi soți din Cugir intoxicați cu ciuperci
     Soții Iovița și Petru C. din Cugir au fost internați duminică după-amiază la Spi­talul Județean de Urgență, în stare gravă, după ce au consumat ciuperci. Surse me­dicale de la "Urgențe" au declarat că ambii pacienți au suferit intoxicații se­vere, motiv pentru care au fost internați la secția gastro-ATI. Populația este aten­ționată încă o dată să nu consume ciuperci culese din pădure sau achiziționate de la persoane neavizate, pentru a evita riscul unor îmbolnăviri. Acum câțiva ani, un copil din zona Cugir a murit în urma gravelor afecțiuni provocate de consumul de ciuperci otrăvitoare.(R.G.)
Părintele euro a murit
     Willem Duisenberg, născut în 1935 în Olanda, a fost găsit mort în piscina vilei sale din Franța. Ieri seară se așteptau mai multe informații de la Poliția franceză privind cauzele morții, primele anunțuri indicând posibile cauze cardiace. Duisen­berg a fost președintele Băncii Central Europene în perioada 1998 - 2003 și este considerat părintele euro, moneda europeană "născându-se" în timpul mandatului său. (S.F.D.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.