.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Copii supradotați
     În vreme ce analfabetismul se-ntinde ca o buruiană otrăvitoare, apar din ce în ce mai mulți copii supradotați, de-a dreptul geniali. Acest fenomen poate fi expli­cat și prin însușirile genetice de excepție cu care au venit pe lume, cât și prin educația deosebită primită în familie. Deși cred că pe primul loc se află harul, moș­tenirea genetică. În România, din păcate, noțiunea de copil supradotat se a­si­milează cu cea de copil paranormal, un fel de X-man sau cu copil de olimpiadă care ia medalii și apoi emigrează într-o țară bogată. Străinii folosesc pentru a­ceas­tă noțiune termenul de "gifted", adică un om cu tendințe de a se maturiza psihic și intelectual înaintea generației sale biologice, un copil cu minte de adult, deseori înțelept, cu o imensă sete de cunoaștere, cu un simț etic deosebit, un copil care nu trebuie motivat din afară pentru a căuta perfecțiunea și a progresa. Dacă îl întrebi pe "copilul gifted" ce părere are despre el, va spune că este un om obișnuit, în nici un caz supradotat, deoarece este profund uman și nimic din ceea ce e omenesc nu îi este străin. Pe de altă parte, este un deschizător de drumuri, atacând în permanență limitele cunoașterii, vrea să înțeleagă cauzalitățile feno­menelor și dinamica acestora. Se poate spune că este foarte sensibil la pro­ble­mele și crizele oamenilor, societății și mediului natural, crize pe care le resimte în nume propriu, de aceea este deseori implicat în descoperirea de produse care au scopul de a rezolva aceste crize. Produsele pot fi științifice, tehnice, artistice, de comunicare, de strategii sau de alte feluri, incluzând modele de gândire sau de interpretare a percepțiilor și, în general, creează cultura și amprenta culturală a unui mod de gândire. De obicei, nu sunt dispuși să facă compromisuri cu pro­pria morală și, deseori, mor săraci și celebri, iar pe cadavrele lor se ridică destui care le folosesc devotamentul și umanismul în scopuri proprii și de propagandă.
    Deseori, așa cum se întâmplă și la noi, acești copii supradotați sunt nevoiți să emigreze deoarece nu pot trăi într-un mediu social agresiv care îi împiedică să-și îndeplinească menirea harului lor. În aceste condiții, ei caută locul din lume în care pot supraviețui social, fiind în același timp lăsați, poate chiar stimulați, să cree­ze. Pe de altă parte, niciodată nu se înrădăcinează complet în afara locului lor de origine și visează o lume mai bună la care aduc posibile soluții. De ținut minte pentru cei răspunzători de viitorul lor, atunci când o societate le valorifică in­teligența, bunul-simț, înțelepciunea și devotamentul, în loc să-i inhibe sau să îi alunge în altă parte, atunci acea societate ajunge să prospere la un nivel la care nu spera, deoarece se evită toate bâjbâielile decizionale către o soluție practică de ieșire din criză. E bine de știut că, din punct de vedere social, o societate fără oameni gifted este mâncată de corupție, sărăcie, indiferență, infracționalitate, i­res­ponsabilitate, în timp ce o țară în care s-a cultivat categoria oamenilor gifted este prosperă, bine rânduită, bazată pe respectul legii, cu oameni participativi și cooperanți în ceea ce privește problemele cetății și ale mediului. Educația copiilor supradotați și talentați se face prin relație bazată pe respect și iubire, ei așa per­cep lumea și natura profundă a omenirii dincolo de aparențele cotidiene. Ei au nevoie de un sistem de educație deosebit, deoarece nevoile lor sunt diferite de ale celorlalți copii. Dacă pe ceilalți copii deseori îi împingi înainte, copiii supra­dotați trag ei de profesor ca să le dea mai multă cunoaștere. Într-un cuvânt, să avem grijă de acești copii pentru că ei ne vor conduce la o lume mai bună.
Gheorghe JURCĂ

Incredibil, dar adevărat
Pentru ajutorul acordat sinistraților, militarii au cerut... 70 de milioane de lei!
     Surse din cadrul Consiliului Județean Alba (care și-au exprimat dorința de a nu fi nominalizate), ne-au informat că vânătorii de munte care s-au deplasat la O­coliș, cu ajutoare pentru sinistrații din Lunca Largă, au cerut în schimbul ser­viciilor lor... 70 de milioane de lei! Aceasta pentru o mașină a armatei și pentru 12 militari care au cărat ajutoarele (apă și hrană) până în satul izolat. Desigur, efortul cărăușiei unor greutăți mari, timp de trei ore, pe un drum periculos, este de apreciat. Dar să fii "la ordin", în slujba patriei, în momentul în care patria e greu încercată de calamități și de sărăcie, și să ceri bani ca să-ți faci datoria... as­ta mi se pare de neimaginat. Sursa ne-a mai informat că în acest caz a in­tervenit însuși ministrul Apărării Naționale, Teodor Atanasiu, iar lucrurile s-au re­zolvat. Întrebat cu privire la acest aspect, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, nici nu a confirmat, nici nu a infirmat, dar a precizat că din punctul său de vedere e preferabil să lucreze cu echipele Serviciului "Salvamont", care s-au descurcat foarte bine în situațiile de criză ivite în județul Alba până în mo­mentul de față. Desigur, orice ajutor pentru oamenii aceia necăjiți e binevenit, dar să nu implice eforturi bugetare suplimentare, decât în cazul în care nu se poate altfel. (I.H.)
Parteneriat public privat pentru o investiție unică, la Zlatna
     Potrivit declarațiilor primarului Zlatnei, Silviu Ponoran, în această "feudă" mo­noindustrială, asupra căreia planează cel mai amenințător șomajul și sărăcia, e­xistă posibilitatea realizării unei investiții unice în România: reciclarea uleiurilor uzate printr-o tehnologie de ultimă oră! Invesiția se poate derula prin încheierea unui parteneriat public privat cu o firmă specializată, care va amplasa la Zlatna o instalație de aditivare în valoare de 500.000 de dolari, cu o capacitate de 27.000 de tone pe an, ce va deservi mai multe județe. Numărul angajaților care vor deser­vi această instalație este de aproximativ 150. Spuneam că aceasta este o inves­tiție unică, deoarece o astfel de instalație mai există în țara noastră numai la Ploiești, dar acolo se realizează reciclarea prin altă metodă și la o capacitate mai mică. Primarul Ponoran afirmă că tehnologia funcționează la o stație similară în Madrid (Spania), iar investiția la aceasta a fost amortizată într-un singur an după punerea ei în funcțiune! (I.H.)
Doar 84 de dascăli s-au titularizat
     Numai 84 de cadre didactice din județul Alba au reușit să se titularizeze pe posturile pentru care au optat, în urma repartizării computerizate efectuate pe ba­za notelor obținute la concursul național unic. Ec. Oana Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba, a declarat că s-au mai titularizat 6 cadre didactice care provin din alte județe, în timp ce doi profesori au reușit să ocupe ca titulari catedre din alte județe. Alți 235 de dascăli din județul Alba nu au obținut posturile dorite, deși au fost notați cu medii peste 7.00 la concursul de titularizare de luna trecută. În aceste condiții, toate posturile rămase vacante în învățământul preuni­versitar județean devin netitularizabile. Rezultatele repartizării computerizate au făcut-o pe ec. Oana Badea să declare că organizarea acestui concurs este ne­ren­tabilă din punct de vedere financiar, în condițiile în care anual se titularizează mai puțin de 100 de dascăli, soluția pentru anii viitori fiind ca fiecare școală să-și angajeze personalul didactic prin concurs. Următoarea etapă pentru mișcarea personalului didactic la nivel județean va avea loc în zilele de 4 și 5 august și pre­supune alegerea de către suplinitorii calificați a opțiunilor pentru ocuparea pos­turilor vacante, repartizarea computerizată fiind programată pentru data de 6 au­gust. În zilele de 8 și 9 august se va desfășura ședința publică de repartizare a posturilor pentru candidații nerepartizați computerizat, inclusiv pentru cadrele didactice care au participat la concursurile de titularizare din anii 2003 și 2004.
Robert GHERGU

Deși e mai bine decât acasă, în Vrancea
Unii dintre copiii de la Strungari au început să se plictisească
     Copiii din tabăra de la Strungari (Pian), sosiți din județul Vrancea în data de 21 iulie 2005, au fost vizitați ieri de președintele Consiliului Județean Alba, Ion Du­mitrel, însoțit de senatorul PD, Alexandru Pereș, primarul comunei Pianu, Marian Petruse, precum și de un grup de ziariști. În tabăra de la Strungari, în cadrul pro­gramului de întrajutorare a copiilor din județele sinistrate din Moldova și inițiat de Asociația "Sprijiniți Copiii", au mai rămas 19 copii cu vârste între 6 și 16 ani. Con­trar unor zvonuri lansate de una dintre fetele găzduite acolo împreună cu frații săi și reîntoarsă acasă, în Vrancea, după numai câteva zile de ședere, condițiile sunt bune, chiar dacă nu de lux, condiții pe care prea puțini dintre copiii aflați acolo le aveau probabil acasă, chiar înainte ca apele să le ia locuințele. "Zvonurile că aici condițiile în care sunt găzduiți copiii nu ar fi unele bune au fost lansate de către o fată de 19 ani care, având planuri de măritiș, a preferat să se întoarcă în comuna natală din Vrancea și nu avea cum altcumva să motiveze reîntoarcerea sa prema­tură părinților", a precizat una dintre îngrijitoare. Deși nu au trecut decât 11 zile din cele 45 cât sunt programați să stea la Strungari și nu le lipsește aproape nimic, unii dintre copii, mai ales cei mai mari, au început să se cam plictisească în ciuda eforturilor gazdelor de a-i distra cu focuri de tabără, ieșiri în natură sau activități recreative în incinta taberei. Ieri, la ora când a fost efectuată vizita, în jurul amiezii, cei mai mulți se uitau la televizor sau ascultau manele. Pe de altă parte însă, chiar dacă la Strungari condițiile sunt bune, dorul de casă și de cei dragi începe să-și spună cuvântul. (I.P.)
Ierarhizare anuală a studenților pentru locurile subvenționate
     Din noul an universitar, studenții admiși pe locurile subvenționate nu vor mai fi siguri că vor beneficia de gratuitate la frecventarea cursurilor până la terminarea facultății, așa cum se întâmplă în prezent. Rectorul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, prof. univ. Moise Achim, a declarat că, potrivit unei or­do­nanțe adoptate recent de Guvern, ierarhizarea studenților pentru ocuparea locu­rilor subven­ționate se va face în fiecare an, astfel că un student admis în primul an pe locurile cu taxă va putea trece în anul următor pe un loc subvenționat și invers. Moise Achim consideră că aplicarea acestei măsuri va duce la creșterea gradului de concurență dintre studenți sau, altfel spus, la ridicarea nivelului învă­țământului universitar albaiulian.(R.G.)
Peste 660.000 de lei noi pentru dascălii din comisiile de examen
     Cadrele didactice care au făcut parte din comisiile pentru desfășurarea tes­telor naționale și a primei sesiuni a examenului de bacalaureat au beneficiat de indemnizații la plata cu ora însumând 663.123 lei noi, a declarat ec. Oana Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba. Sumele au fost achitate conform or­dinelor elaborate de conducerea Ministerului Educației și Cercetării, în funcție de responsabilitatea fiecărui membru al comisiei de examinare sau evaluare.(R.G.)
Profesor de sport, director al Colegiului Național "I.M. Clain" din Blaj
     Dan Balu, profesor de educație fizică, a fost nominalizat de conducerea Ins­pectoratului Școlar Județean Alba pentru a ocupa funcția de director al Colegiului Național "I.M. Clain" din Blaj, au anunțat surse oficiale din cadrul IȘJ Alba. Deși în­că nu a fost nominalizată oficial persoana care va deține funcția de director al Liceului Sportiv din Alba Iulia, cel mai vehiculat nume pentru a ocupa acest post este cel al Elenei Vinceller, profesor de limba română. Cele două posturi au ră­mas vacante în urma demisiei înaintate de foștii directori, iar ocuparea funcțiilor li­bere se va face cu aprobarea conducerii Ministerului Educației și Cercetării.(R.G.)
În SUA se poate
25 de ani după gratii pentru fraudă
     Bernard Ebbers, fostul președinte al companiei Worldcom, a fost condamnat la închisoare pe timp de 25 de ani pentru rolul principal deținut în falimentarea fir­mei pe care a condus-o, ceea ce a transformat în șomeri 20000 de angajați și a afectat mii de acționari. El a fost găsit vinovat de o fraudă din fondurile firmei de 11 miliarde de dolari și de falsificarea de documente.
    Ținând cont că acesta a fost unul din cele mai importante falimente din istoria SUA, care i-a afectat pe mulți americani ce aveau acțiuni, sentința a fost una pe măsură: 25 de ani de închisoare, în penitenciar. Judecătorul federal Barbara Jones nu s-a lăsat impresionată nici de vârstă (63 de ani), nici de o presupusă boală de inimă, nici de actele de caritate făcute de hoț de-a lungul vieții. Ea a subliniat că o pedeapsă mai mică ar fi contravenit moralei justiției, fiindcă tot ac­tivitate infracțională este și delapidarea.
    La noi, probabil Ebbers ar fi avut aceeași soartă "crudă" ca a falimentatorilor BANCOREX, "condamnați" să-și ispășească păcatele în vilele lor cu aer condi­ționat, ca să le fie învățătură de minte și altora... (S.F.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.