.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Dragostea și prețuirea - mărturisite prin post
     În rânduiala bisericii noastre creștine, între 1 - 14 august, aducem neîncetată rugăciune, curăție a sufletului și trupului împlinind Postul Maicii Domnului. Este prinosul recunoștinței și cinstirea Născătoarei de Dumnezeu care, înainte de A­dor­mirea sa, a petrecut clipe de tainică rugăciune și post întru liniștire, o pre­gă­tire lăuntrică spre trecerea în interminabil. Se spune că la începuturile tradiției Pos­tului Sfintei Marii acesta era ceva mai scurt, după evlavia care-i cuprindea pe oamenii locului. Din veacul al V-lea cultul Maicii Domnului a luat amploare cu­cerind inimile credincioșilor, simbolul Sfintei Maria fiind unul dintre cele mai mi­nunate, născut din lacrimile și durerea omenirii la un loc. Nașterea Preacuratei Maria se înscrie în sufletele credincioșilor ca o nemuritoare pildă și este izvor ne­secat de îmbărbătare pentru cei hărăziți de soartă să nu aibă copii. La fel s-a tăinuit în credință și minunata moarte a Sfintei Marii când "mulțimile îngerilor și-au întins mâinile lor nevăzute la trecerea sufletului ei sfânt. Casa și împrejurimile s-au umplut cu o mireasmă negrăită. Învățătorul și ucenicii, cerul și pământul au condus-o pe Sfânta Fecioară, Învățătorul și Domnul Milostiv au dus sfântul suflet al Maicii Sale preacurate în ceruri, iar ucenicii au așezat trupul ei neprihănit pe pă­mânt, pentru a-l unge cu miresme..., pentru a fi dus în Rai în locul pe care l-ar voi Fiul și Dumnezeul ei".
    Postul Sfintei Marii, derulat în doar două săptămâni, înseamnă înfrânarea de la alimentele "de dulce", cu dezlegare în unele zile la pește, la untdelemn și la vin. Postul ortodox interzice orice proteină animală, incluzând și laptele, ouăle și, evi­dent, carnea. Cel catolic este mai permisiv nefiind interzise lactatele, ouăle, dar oprind carnea de orice fel din consumul alimentar.
    Postul nu este impus nimănui, el vine din adâncul ființei noastre, este acceptat după convingerile intime ale fiecăruia dintre noi ca un plus de respect pentru stră­buni, credință și umanitate. (M.A.)
La Blaj, până în 15 august
Tabăra internațională de artă plastică "I.I.M. Klein"
     În perioada 1-15 august, municipiul Blaj găzduiește Tabăra Internațională de Artă Plastică și Artă Sacră "I.I.M. Klein", care reunește peste 20 de pictori, scul­p­tori și graficieni din România, Bulgaria, Germania, SUA, Grecia și Italia, a a­nunțat pictorul Horea Cucerzan, directorul artistic al taberei. Printre oaspeții din străinătate se numără Roberto Andreev și Sasho Camburov (Bulgaria), Delia Brân­dușescu (Germania), Dan Cioca (SUA), Cristina și Iorgos Iliopolos (Grecia), Massimo Pompeo (Italia). Țara noastră este reprezentată de membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Arad (Aurel Dumitru-coordonator tehnic al taberei), Brașov (Mihaela Modalca), București (Elena Dăscălescu, Claudia și Ion Lazăr, Andra Pan­duru, Virgiliu Parghel, Dumitru Pasima, Zoe Pop, Teodor Răducan, Iris Teo­dorescu ș.a. și Cluj Napoca (Andra Predescu). Ieri, la sala de conferințe a Pri­măriei Blaj, în prezența organizatorilor, sponsorilor, oamenilor de cultură și a iu­bitorilor de artă, a avut loc deschiderea oficială a taberei, cuvântul de deschidere avându-l primarul Simion Băcilă și directorul taberei, pictorul Horea Cucerzan. As­tăzi este programat un tur al orașului care va cuprinde vizitarea monumentelor istorice și a școlilor Blajului, precum și a împrejurimilor municipiului. Miercuri, 3 august, va avea loc colocviul cu tema "Adam și Eva", subiect biblic fundamental, iar în perioada 4-6 august, participanții vor avea program liber de lucru, individual sau colectiv. Duminică, 7 august, artiștii plastici vor pleca în excursii de docu­mentare, fie în județul Alba, fie în Sibiu, unde vor fi vizitate principalele repere culturale. În primele două zile ale săptămânii viitoare, participanții vor avea timp liber pentru lucru, iar miercuri, 10 august, vor avea loc discuții pe marginea temei de lucru, artiștii putând prezenta eventualele probleme cu care se confruntă. Joi, 11 august, participanții vor vizita Crama de vinuri din Blaj sau Jidvei, la inițiativa consilierilor locali, iar a doua zi este programată o drumeție la Lacul Chereteu sau cel al Asociației Pescarilor, moment care poate fi exploatat profesional de graficieni și pictori. Sâmbătă, 13 august, artiștii plastici își vor pregăti operele pentru a fi expuse, iar duminică va avea loc jurizarea lucrărilor. Vor fi selecționate lucrările care vor fi donate viitorului muzeu de artă și vor fi stabiliți câștigătorii pre­miilor actualei ediții, închiderea oficială a taberei fiind programată pentru luni, 15 august.
Robert GHERGU

Prin referendum
Bucerdea Grânoasă vrea să redevină comună
     Roata istoriei se întoarce! Dacă "democrația" anului 1968 cu tăvălugu-i dicta­torial (fără consultarea populară care s-ar fi impus) rade statutul de comună avut dintotdeauna de marea localitate Bucerdea Grânoasă, componentă de vază a ju­de­țului Alba, politica mileniului III, prin Legea nr. 3 din 22.02.2000, și-a dat O.K.-ul ca, prin referendum local, problemele de interes deosebit din unitățile admi­nis­trativ-teritoriale să poată fi decise la aceste niveluri. Nu oricum, ci de-mo-cra-tic. Astfel cei peste 4500 de locuitori ai satelor Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos și ai cătunelor Cornu, Pânca și Pădure, prin cei cca. 3550 de reprezentanți ai lor cu drept de vot, sunt chemați să ia o decizie populară - A FI SAU A NU FI CO­MUNĂ - care, sperăm noi, se va număra ca una dintre multele măsuri repa­ratorii, corectoare ale abuzurilor uniformist-reformator-distructive comuniste. Ca dată agreată pentru desfășurarea referendumului, grupul de inițiativă constituit în acest scop a stabilit ziua de duminică 4 septembrie 2005. Doar puțin timp și câteva detalii tehnice, care se vor dezbate și hotărî în ședință de consiliu local, ne despart de acest MOMENT ISTORIC, crucial în dezvoltarea ulterioară a lo­calității, ca o ultimă șansă, aceea de a ne reașeza acolo unde ne-au ridicat odi­nioară înaintașii prin vrednicia lor. Dumnezeu să lumineze mintea decidenților printr-o prezență și un vot la nivelul așteptărilor noastre de mai bine! ACUM E MO­MENTUL!
Alăturat bineintenționatului grup de inițiativă, un fiu al Grânoasei Bucerzi, Mihai C. SZILAGY

Bătută și băgată în spital de soț
     Multe femei, tinere sau vârstnice, sunt victime ale violenței domestice, fiind bătute și maltratate de către soții sau prietenii lor. Cel mai grav este că majo­ritatea celor aflate în astfel de situații se complac și preferă să îndure bătăile și jignirile decât să spună NU violenței și să-l părăsească pe agresorul lor. Motivele folosite de soți pentru a ridica mâna și a da sunt multiple, unul dintre ele fiind faptul că soțiile nu îi lasă să consume alcool. Acesta a fost motivul invocat și în cazul următor. În 31 iulie, la ora 20.30, la Spitalul municipal Sebeș, a fost inter­nată Tatiana U. (34 de ani) având diagnosticul de traumatism cranio-cerebral, po­litraumatism prin agresiune și multiple excoriații. În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit că femeia fusese agresată de către soțul său Petru (32 de ani) în timp ce se aflau pe pășunea din Câlnic, unde îngrijeau de vitele satului. Conform rapor­tu­lui poliției, motivul scandalului a fost nelăsarea soțului de către soție să plece în comună pentru a trage ceva la măsea. În cazul în care femeia nu va depune plân­gere împotriva agresorului, acesta va scăpa ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. (L.I.)
Accident rutier pe DN 7
     Pe DN 7, pe raza municipiului Sebeș, a avut loc în data de 1 august, la ora 1.00, un accident rutier în urma căruia o persoană a fost grav rănită. Attila Le­vente K. (40 de ani), din județul Sălaj, în timp ce conducea autoturismul Dacia 1300, pe direcția Sebeș-Vințu de Jos, a surprins-o și accidentat-o pe Firuța B. în vârstă de 45 de ani, din Pianu de Jos, ce circula pe partea carosabilă, pe aceeași direcție de mers. Femeia a fost transportată la Spitalul municipal din Sebeș, unde a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral acut închis, fractură des­chisă gamba stângă și traumatism mâna dreaptă, fiind ulterior transferată și in­ternată la secția Ortopedie a Spitalului județean Alba. În cauză, poliția continuă cercetările pentru stabilirea contextului în care s-a produs accidentul și a celui ce se face vinovat. (L.I.)
Două tone de carne pentru copiii de plăieși
     Florin Tarța, om de afaceri austriac cu rezidență în România, și dr. Mircea Fren­țiu, directorul Spitalului Municipal Blaj, au donat cantitatea totală de două tone de carne pentru asigurarea hranei copiilor din județele moldovene calamitate, aflați în tabără în județul Alba. Carnea provine de la SC Florin Fleisch, firmă administrată de Florin Tarța, fiind livrată la sfârșitul săptămânii trecute în locațiile unde sunt cazați copiii. Dr. Mircea Frențiu a declarat că micii beneficiari s-au arătat foarte bucuroși de faptul că masa lor va fi îmbunătățită datorită unor oameni sufletiști care se gândesc la ei.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.