.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 4.8.2005 ::. 
S-a furat Revoluția din ziarul "Unirea"!
Rezultatele auditului de la Biblioteca Județeană au alungat-o pe Mioara Pop din funcția de director
•Una dintre cele mai grave nereguli constatate - dispariția din colecția ziarului "Unirea" a articolelor privitoare la Re­vo­luția din '89
     În urmă cu aproximativ două săptămâni, în perioada 18-22 iulie 2005, trei auditori din cadrul Compartimentului de Audit Public Intern din cadrul CJ Alba au efectuat o verificare la Biblioteca Județeană "Lucian Blaga" Alba. Perioada care a făcut obiectul acestei verificări este 23.12.1989 - 15.07.2005 și a avut drept o­bi­ect modul de păstrare, evidența primară, individuală și gestionară a colecțiilor de ziare și reviste (periodice) și circulația acestora în relația bi­blio­tecă-cititor-biblio­tecă, în conformitate cu normele legale în vigoare. În urma verificării prin sondaj a actelor și documentelor puse la dispoziție de Biblioteca Județeană "Lucian Bla­ga", au fost constatate o serie întreagă de nereguli cu privire la modul de păstrare și consultare de către vizitatori a colecțiilor de periodice. Astfel, una dintre cele mai grave nereguli constatate se referă la faptul că din colecția ziarului "Unirea" lipsesc cu desăvârșire anumite articole. Din colecția ziarului "Unirea", volumul "Tri­mestrul I 1990", s-a constatat că lipsesc diferite articole și fotografii, decupate și detașate dintr-un număr de 38 de exemplare, identificate prin comparație cu colecția refăcută după original. (Mai mult, s-a constatat că volumul cu pricina lipsea în întregime dar a reapărut a doua zi cu lipsurile precizate). Articolele se referă exclusiv la evenimentele care au avut loc în perioada Revoluției din De­cem­brie 1989. "Suntem din nou liberi!", "Totul despre victoria libertății și democrației", "Acte de solidaritate cu poporul român", "Din partea Consiliului Județean Alba al FSN", sunt doar câteva dintre cele circa 38 de articole lipsă. Au fost constatate și alte nereguli cum ar fi faptul că li se permitea cititorilor consultarea volumelor de periodice fără întocmirea documentelor justificative, și anume a buletinului de cerere, fapt rezultat din declarațiile personalului angajat în cadrul bibliotecii și ale conducătorului unității. Tot din declarațiile personalului angajat s-a ajuns la con­cluzia că acesta nu-și cunoaște în suficientă măsură atribuțiile și sarcinile cu pri­vire la gestionarea colecțiilor și circulația acestora. Toate aceste nereguli con­sta­tate de către auditorii din cadrul CJ Alba au dus la plecarea din funcție a di­rec­toarei Mioara Pop, care și-a depus demisia în urmă cu o săptămână. De ase­me­nea, în urma celor constatate a fost sesizată și poliția pentru a demara cercetări menite să elucideze dispariția și distrugerea colecției ziarului "Unirea" și bine­în­țeles găsirea vinovaților. Reprezentanții CJ Alba au precizat că în perioada imediat următoare va fi identificată o nouă persoană care va fi propusă pentru ocuparea sca­unului de director al Bibliotecii Județene "Lucian Blaga", rămas vacant. (I.P.)
În municipiul Alba Iulia
Digurile de pe Ampoi, în pericol!
•"Construiesc" pe dig un... drum nou, adică o gaură mai bu­nă pentru inundații!
     digCu mulți ani în urmă, cartierul Ampoi din Alba Iulia a fost protejat împotriva inundațiilor cu diguri care au fost amenajate cu mari eforturi materiale și umane. Numai că de atunci a curs multă apă pe râul Ampoi și digurile au fost degradate în multe locuri. Atât de ape, cât mai ales de oameni. În timp ce unii repară ce au stricat apele, alții au bă­gat buldozerul în diguri transformându-le în drum public pentru autovehicule grele. Iar da­că apele Ampoiului au fost poluate zeci de ani de combinatul de la Zlatna, unii cred că pot contribui și ei la poluarea apei, ce mai contează un poluator în plus. Astfel un crescător de animale și-a instalat tabăra de vară sub podurile rutier și feroviar de pe râul Ampoi. Aici stau zilnic zeci de vite în apă, la umbră, și oricine își poate imagina cum arată apa în aval, plină de dejecțiile acestor animale. Iar pentru a ajunge aici de pe pășune, vitele trec peste dig, deteriorându-l. Podul este și el în pericol, căci vitele, cu miile lor de kilograme, sapă la temelia piciorului.
    În urma acestui semnal, sperăm că autoritățile abilitate se vor autosesiza și vor face "ordine" pe Ampoi, până nu va fi prea târziu. Este incredibil că sub ochii atâtor autorități județene ce răspund de diguri, ape, poluare, construcții, poduri etc. se petrec astfel de anomalii. (V.I.B.)
Cele 16,6 miliarde primite de la Guvern au fost în sfârșit împărțite
     În cadrul ședinței de ieri a Comitetului pentru Situații de Urgență a fost apro­bată și semnată și de către prefectul Cosmin Covaciu, în calitate de președinte al acesteia, lista lucrărilor prioritare care se vor executa în Alba din suma alocată prin hotărâre de guvern pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale la infra­structură. Lista inițială, întocmită de CJ Alba, prevedea, printre altele, acordarea de 3 miliarde pentru refacerea drumului județean de la Ocoliș și 7 miliarde pentru reconstrucția drumului comunal de la Lunca Largă. În urma unor negocieri, s-a convenit ca pentru drumul comunal să fie deblocate acum doar 3,2 miliarde în loc de 7, în condițiile în care săptămâna viitoare sunt așteptate în jur de alte 10 mi­liarde, fonduri de la Guvern destinate înlăturării efectelor calamităților. În total, județul Alba a primit până acum 16,6 mi­liarde lei din cele peste 200 de miliarde solicitate. (I.P.)
S-a redeschis DJ107H Ighiu-Ighiel
     Inundațiile care au afectat județul Alba în urmă cu puțin timp au provocat și ruperea drumului județean 107H Ighiu-Ighiel pe o porțiune de circa 50 de metri, în zona localității Ighiel. În urma acestei calamității drumul a fost închis. Ieri, după aproximativ două săptămâni de lucru, drumul a fost deschis pentru traficul ușor, urmând ca de azi traficul să se desfășoare normal și drumul să devină accesibil și pentru mașinile de tonaj mare. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 3,7 mi­liarde lei. (I.P.)
Directori noi la trei spitale
     Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, dr. Ion Munteanu, a declarat că, odată cu organizarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director, ieri a luat sfârșit interimatul la conducerea altor 3 spitale din județ. Astfel, în urma câștigării concursului, dr. Nicolae Stanciu, medic cardiolog, va conduce Spitalul Municipal Sebeș, medicul pediatru Maria Fabian este noul director al Spitalului Orășenesc Ocna Mureș, iar Spitalul Orășenesc Câmpeni va fi condus de dr. Gabriela Miclea, medic de medicină de urgență.(R.G.)
De la începutul anului 2005, OPC Alba a depistat
Mărfuri "nelegale" în valoare de 17 miliarde lei
     Bilanțul pe primele 7 luni ale anului 2005, făcut public de Oficiul Județean pen­tru Protecția Consumatorilor Alba, este în măsură să ducă la concluzia că agenții economici din județ mai au mult până departe, adică până când se vor alinia cerințelor pieței moderne, una curată și corectă. Din totalul mărfurilor controlate, produse în valoare de peste 17 miliarde lei, atât indigene, cât și din import, au prezentat diverse abateri de la legislația protecției consumatorilor, iar amenzile au fost pe măsură. Cuantumul acestora a fost de 1,3 miliarde lei, din care peste 1 miliard lei a revenit persoanelor juridice. Numărul total al acțiunilor de control a fost în această perioadă de 1384, din care 80 împreună cu alte organe ale ad­ministrației publice. La un număr de 63 agenți economici s-a dispus sistarea temporară a activității, iar sesizările și reclamațiile din partea populației au fost în număr de 323, din care 118 au fost concluzionate ca fiind neîntemeiate.(R.J.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.