.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Roșia Montană, de la egal la egal cu... Alba Iulia!
     Singurul teren de sport dotat cu gazon sintetic și cu instalație nocturnă, care exista până de curând în județul Alba, era cel de la baza sportivă creată de Cor­nel Țălnar în municipiul Alba Iulia. De puțin timp, însă, lucrurile s-au schimbat. La Roșia Montană (Cărpiniș) a fost inaugurat un teren asemănător cu cel aflat în municipiul reședință de județ, de dimensiuni standard, cu gazon sintetic și cu in­stalație nocturnă. După cum ne-a declarat primarul Virgil Narița cu prilejul ina­u­gurării, terenul a fost construit exclusiv din propriile resurse ale Primăriei Roșia Montană, valoarea totală a acestuia cifrându-se la 2,5 miliarde de lei (vechi). "Te­renul va fi folosit de către copiii de la școlile apropiate, în timpul orelor de edu­cație fizică, iar după-amiaza va fi închiriat, câte patru ore pe zi, oricui dorește să facă mișcare și respectă regulamentul pe care-l vom institui. Suntem convinși că terenul va fi folosit intens de către turiștii aflați în zonă, iar în aceste condiții spe­răm să recuperăm întreaga investiție în cel mult 2-3 ani." (I.H.)
Adormit, jefuit și abandonat de făptaș
     Modurile de acțiune ale infractorilor sunt de neimaginat și par a fi luate din fil­me, aceștia speculând orice moment, iar când sunt siguri de reușită, atacă. În­cre­derea arătată oamenilor abia cunoscuți poate fi unul dintre aceste momente. Un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani, a cărui identitate nu a fost dez­văluită presei de către organele de poliție, în timp ce se deplasa cu trenul ac­celerat nr.1937 ce circulă pe ruta Galați - Timișoara, a fost jefuit de toate bunurile pe care le avea asupra sa. Conform declarațiilor făcute de victimă poliției, în com­partimentul în care acesta se afla, la un moment dat, a mai urcat un al doilea bărbat care l-a abordat și în cele din urmă i-a oferit un banal pahar cu cafea. Du­pă doar două-trei minute omul nostru a adormit buștean și nu a mai știut nimic de el. Există posibilitatea ca în băutura dată să fi fost puse fie somnifere, fie alte pastile al căror efect i-ar fi provocat acestuia starea de somnolență și implicit a­dor­mirea. Deoarece în afară de cei doi nu se mai afla nimeni în compartiment, ho­țul a acționat fără nici o problemă, sustrăgându-i celui adormit toate bunurile avu­te asupra sa, a căror valoare a fost estimată la 60-70 de milioane de lei. Nu se cunoaște deocamdată ce s-a întâmplat în continuare, cert este faptul că cel pă­gubit s-a trezit abia după două zile în gara CFR Simeria și a constatat lipsa bu­nurilor. Necăjit, bărbatul s-a deplasat la poliție unde a relatat pățania. În cauză po­liția continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc fapta, găsirea și tragerea la răspundere a vinovatului. (L.I.)
Restricții rutiere contestate de agenții economici
     Agenții economici din județul Alba care trebuie să realizeze transporturi rutiere cu autovehicule cu masa totală mai mare de 7,5 tone și în zilele de sâmbătă și du­minică au contestat prevederile HGR nr. 1777/2004, a anunțat prefectul Cos­min Covaciu. Aceasta impune restricții de circulație pe unele sectoare de drumuri europene, iar aplicarea prevederilor actului normativ cauzează societăților amin­tite serioase prejudicii materiale. Potrivit hotărârii, vehiculele rutiere cu masa to­tală mai mare de 7,5 tone nu au voie să circule sâmbăta și duminica pe DN 1, în sectorul Sibiu-Sebeș-Alba Iulia-Cluj Napoca și pe DN 7, în sectorul Sebeș-Deva. În aceste condiții, prefectul județului Alba, Cosmin Covaciu, solicită Ministerului Trans­porturilor, Construcțiilor și Turismului, precum și Ministerului Administrației și Internelor, modificarea parțială a hotărârii guvernamentale respective, în sensul de a permite transportul cu vehicule mai mari de 7,5 tone și în zilele de sâmbătă și duminică, dar pe distanțe limitate de până la 50 de kilometri pe rutele men­ți­o­nate. Prefectul argumentează că în județul Alba ocolirea sectoarelor de drumuri naționale europene restricționate din punct de vedere al circulației autovehiculelor pe aceste rute nu este posibilă, pentru că nu există alte variante de drum. El es­te de părere că circulația autovehiculelor de mare tonaj în zilele de week-end pe distanțe limitate de până la 50 de kilometri nu afectează fluiditatea circulației auto.
Robert GHERGU

La Mecsol Galda de Jos
Secerișul este pe terminate
     Într-o discuție telefonică cu dl. ing. Vasile Seneșan, administratorul societății Mecsol Galda de Jos, am aflat că dacă nu va ploua încă o zi, secerișul se va în­cheia pe întreaga suprafață a celor 400 ha cultivate cu grâu și 120 ha cu orz. Se așteaptă semnalul pentru recoltarea cartofilor, cultură evaluată la o producție de peste 30.000 kg/ha. Interlocutorul a ținut să sublinieze că numele său este Se­neșan și nu Feneșan, cum greșit a apărut în "Unirea" nr. 4576. Și ne-a mai de­cla­rat că nu este mulțumit de producțiile obținute. Ploile abundente au afectat ca­litatea cerealelor și nu crede că va putea să recupereze cheltuielile cu înființarea, întreținerea și recoltarea culturilor. (S.T.)
Încâlcitele căi ale prieteniei
     Lucrătorii Poliției municipiului Sebeș au fost sesizați, în cursul zilei de marți, 2 august, în jurul orei 11.30, de către Alin F. (18 ani), din Sebeș, că autori necu­noscuți i-au sustras motoscuterul în valoare de aproximativ 500 de euro. În urma verificărilor a fost identificat autorul în persoana numitului Cristian K. în vârstă de 22 de ani, din Sebeș, un bun prieten al păgubitului. În data de 1 august, Alin F., însoțit de prietenul său Cristian, s-a dus la domiciliul bunicii sale aflat pe strada Zăvoi din municipiu, iar la plecare a lăsat motorul parcat în curtea casei fără a se gândi la ce urma să se întâmple. Ulterior, Cristian K., din motive doar de el cu­noscute, a sustras motoscuterul și s-a deplasat în comuna Câlnic la un alt prie­ten, unde l-a și abandonat deoarece se defectase. În cauză, poliția continuă cer­cetările. (L.I.)
Refacerea canalizării în Zlatna
     Guvernul României, împreună cu Banca Mondială, și-au dat recent acordul de finanțare pentru două programe de mediu în țara noastră, în două dintre cele mai poluate zone: Zlatna și Copșa Mică. După cum știți, probabil, în zona Zlatna, din pricina poluării excesive dinainte de anul 2003, 2.500 de hectare de teren au fost compromise, sănătatea oamenilor a fost afectată, iar apele continuă să poarte substanțele poluante încă existente în sol, prin tot orașul. Prin urmare, după cum ne-a declarat primarul Silviu Ponoran, care s-a prezentat personal la Sulfina Bar­bu, ministrul Mediului și Gospodăririi Apelor, finanțarea va avea o valoare de 20 de milioane de euro și va permite refacerea canalizării în Zlatna și rezolvarea pro­ble­mei apelor pluviale și menajere. (I.H.)
Bani pentru fotbaliștii ciumbrudeni
     În ședința din 28 iulie 2005 a Consiliului local Aiud, la inițiativa primarului Mi­hai Horațiu Josan, s-a aprobat un proiect de hotărâre prin care se alocă suma de 4.000 RON (40 de milioane de lei vechi), Clubului Sportiv "Șoimii Ciumbrud". Su­ma respectivă va fi folosită în turul campionatului Diviziei D, pentru bareme de ar­bitraj, vizele jucătorilor, articole sportive și cheltuieli de deplasare. (I.H.)
O metaforă nevinovată, o imagine nepătată
     Ca urmare a sesizării făcute în legătură cu titlul unui articol apărut în data de 1 august 2005 în ziarul Unirea, vrem să precizăm că expresia folosită este una metaforică și nu un atac la adresa vreunei persoane. Ne cerem scuze față de șe­ful Postului de Poliție Șibot și menționăm încă o dată că nu am dorit să îi pe­ri­clităm imaginea și nicidecum să îi minimalizăm rolul avut în cadrul comunității. (L.I.)
28 de miliarde de lei pentru drumul spre Oașa
     Prefectul Cosmin Covaciu a declarat că, în urma numeroaselor insistențe fă­cute la Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, a fost informat de conducerea Direcției Regionale de Drumuri Naționale Cluj că județul Alba a primit 28 de miliarde de lei pentru reabilitarea DN 67 C Sebeș-Oașa. Urmează ca uni­tatea de drumuri din Cluj-Napoca să organizeze licitația pentru începerea în cel mai scurt timp a lucrărilor la acest drum, care străbate Valea Sebeșului, zonă re­numită pentru frumusețea peisajului.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.