.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 5.8.2005 ::. 
Speranțe pentru Cugir!
Star Transmission, investiția firmei Daimler Chrysler, vrea să-și extindă activitatea cu 700 de locuri de muncă
     După ce marți s-a întâlnit cu reprezentanții Concernului BOSCH pentru a dis­cuta ultimele detalii privitoare la înființarea unei fabrici cu aproximativ 350 de locuri de muncă la Blaj, ieri președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, s-a întâlnit cu reprezentanții firmei Daimler Chrysler cu care a dezbătut ex­tinderea activității corporației internaționale la Cugir. Colaborarea dintre Daimler Chry­sler și specialiștii cugireni datează încă din 1996, ea ducând la înființarea în anul 2001 a firmei mixte Star Transmission ce produce roți dințate și piese pentru Mercedes Benz și pentru industria auto europeană. Investiția actuală se cifrează la circa 20 milioane euro, asigură locuri de muncă pentru mai mult de 300 de an­gajați și aduce importante venituri prin taxele și impozitele virate către buget. In­tenția firmei Daimler Chrysler este de a extinde activitatea firmei Star Trans­mission până la o cifră de 1000 de angajați, strategie bazată pe calificarea spe­cialiștilor cugireni, calitatea produselor livrate de aceștia, precum și respectarea termenelor stipulate în contract. Implicarea CJ Alba se traduce prin punerea la dispoziția corporației internaționale a unui teren de circa 4 ha, nefolosit în prezent, aflat în incinta Parcului Industrial Cugir. Acest teren aparține domeniului privat al județului Alba și nu face parte din capitalul social al Parcului Industrial Cugir, această firmă având doar dreptul de administrare a terenului. De asemenea, în perioada imediat următoare, spcialiștii CJ Alba se vor implica în obținerea rapidă a tuturor avizelor necesare pentru ca din primăvara anului viitor Daimler Chrysler să poată începe lucrările de extindere a actualului amplasament. "Calitatea spe­cialiștilor de la Cugir a cântărit foarte mult în decizia corporației de a-și extinde activitatea și tocmai de aceea Consiliul Județean Alba va face tot ceea ce este necesar pentru ca acești oameni cu o înaltă calificare și cu o experiență înde­lungată să aibă locuri de muncă plătite pe măsura muncii lor. După ce Bosch-ul a venit la Blaj, faptul că Daimler Chrysler vrea să își extindă activitatea la Cugir confirmă tendințele de dezvoltare a județului și încununează eforturile Consiliului Județean de a aduce investitori serioși în Alba", a declarat Ion Dumitrel referitor la investiția de la Cugir. (I.P.)
Program de semnalizare a obiectivelor turistice din județ
     După cum bine poate constata orice turist care-și propune să viziteze județul Alba, acesta stă destul de prost la capitolul indicatoare pentru obiective turistice. Conștienți de situație, spcialiștii din cadrul Biroului de Tursim a CJ Alba au pus bazele unui program județean de semnalizare a obiectivelor turistice din patri­mo­niul natural și istoric al județului. Potrivit directorului Direcției Tehnice a CJ Alba, aceștia au identificat principalele obiective turistice din Alba urmând ca programul să fie implementat începând cu anul 2006. Prima etapă o reprezintă sem­na­li­zarea la drumurile naționale, urmată de marcarea pe drumurile județene. Costurile programului nu au fost încă stabilite dar este vorba de miliarde de lei, bani pe care CJ Alba va încerca să-i obțină din surse financiare externe bugetului propriu, fie naționale, fie internaționale. (I.P.)
La Roica
Întâlnire a producătorilor agricoli
     În organizarea Oficiului Județean de Consultanță Agricolă Alba, fermieri, spe­cialiști și producători agricoli din zona Munților Apuseni, Alba Iulia, Aiud și Blaj se vor întâlni la Roica. Dl. ing. Liviu Preja, directorul OJCA Alba, inițiatorul acestei reuniuni, ne-a declarat că în cadrul întâlnirii specialiști de la DADR Alba, repre­zentanți ai programelor FIDA și SAPARD, ai Unității fito-sanitare, Protecția plan­telor și OJCA Alba vor avea consultații, schimburi de experiență. Se vor da și răs­punsuri la problemele legate de acordarea subvențiilor, valorificarea produselor a­gri­cole și se vor clarifica mai multe probleme legate de noutățile legislative. (S.T.)
Balastiere amendate drastic
     Corpul de Control al prefectului județului Alba, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Financiare și comisari ai Gărzii de Mediu, a efectuat în perioada 27 iulie - 3 august a.c, controale la 8 societăți comerciale, cu 12 puncte de lucru, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului. Scopul controlului a fost respectarea prevederilor legale în ceea ce privește funcționarea balastierelor. "Deficiențele con­statate au fost numeroase și suficient de grave, în măsură să pună în pericol siguranța podurilor, podețelor și albiilor râurilor", scrie comunicatul. Din cele 12 puncte de lucru verificate, doar două dețin licențe de exploatare și numai 3 au permise de exploatare valabile, în alte 7 cazuri valabilitatea acestora fiind ex­pi­rată. La capitolul autorizații de mediu, lucrurile stau mai bine, doar una fiind lipsă. Grav este însă faptul că doar 3 firme au fost găsite în regulă în privința autorizației de construcție, nouă societăți comerciale neavînd documente valabile. Pentru ne­regulile constatate au fost aplicate amenzi în valoare de 6.500 lei RON, adică 65 milioane de lei vechi.
Delia FEȘTEU

Incendiu de la un... chiștoc
     Un incendiu a izbucnit miercuri după-amiază, în jurul orei 16.50, la gospodăria lui Gheroghe Furdui din comuna Câlnic, au anunțat pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Alba. Cauza declanșării focului a fost o țigară aprinsă aruncată din întâmplare în apropierea unui depozit de furaje. Au ars aproximativ 2 tone de fân, valoarea pagubelor fiind de ordinul mi­lioanelor de lei. Pompierii au reușit să stingă flăcările după mai bine de o ju­mă­tate de oră.(R.G.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.