.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Nepăsare sau incompetență?
Consiliul județean Alba și primăriile nu au întocmit hărțile de risc la inundații
•Avertizările meteorologice anunță din nou pericol de inun­dații
     În aceste condiții, autoritățile județene ar trebui să fie mai vigilente și pregătite să facă față unor noi pericole, mai mult ca niciodată. Se pare însă că lucrurile nu stau chiar așa, dacă ținem cont că nici măcar la ora actuală, după atâtea ne­no­rociri și strigăte de disperare din partea semenilor noștri, cei responsabili cu în­tocmirea hărților de risc pentru inundații nu și-au făcut datoria. Concret este vorba despre realizarea hărților de risc la inundații și situația înscrierii zonelor de risc na­tural, cutremure de pământ, alunecări de teren, inundații în Planul de Ame­na­jare a Teritoriului Județean, atribuții care revin Consiliului Județean și consiliilor locale. Cum să numim această atitudine a Consiliului Județean? Incompetență sau inconștiență? Unele dintre primării au întocmit totuși hărțile de risc, dar a­ces­tea sunt conforme cu vechea legislație, nefiind actualizate cu cea în vigoare.
    Gravitatea faptului constă în aceea că - atenție! - la ora actuală nici o localitate din județul nostru nu are harta de risc la inundații întocmită conform cerințelor în vi­goare. Aceasta în condițiile în care numărul caselor și al obiectivelor econo­mi­co-sociale aflate în pericol este însemnat. Iată câteva exemple: Aiud 103 case și anexe gospodărești și 3 obiective economico-sociale sunt executate în zone i­nun­dabile, în Blaj 68 case și anexe gospodărești și 3 obiective economico-so­ciale; în Baia de Arieș 45 case și anexe gospodărești și 6 obiective economico-sociale; în Câmpeni 129 locuințe și anexe gospodărești și 2 obiective economico-sociale, în Cugir 161 case și anexe gospodărești și 1 obiectiv economico-social; Ocna Mureș 63 case și anexe gospodărești și 7 obiective economico-sociale; Teiuș 221 case și anexe gospodărești și 1 obiectiv economico-social; Zlatna 78 case și anexe gospodărești și 10 obiective economico-sociale. Dacă mai punem la socoteală și celelalte comune, tabloul este unul complet și dramatic. La nivelul județului Alba, 2295 de case și anexe gospodărești și 90 obiective socio-eco­no­mice se află în zone cu grad foarte mare de risc pentru inundații.
    Și totuși, în aceste condiții, extrem de vitrege, autoritățile locale și Consiliul Județean stau cu mâinile în sân și nu au acordat nici măcar până în prezent su­mele necesare pentru întocmirea hărților de risc la inundații conform cu legislația în vigoare. Să ne ferească Dumnezeu de dezlănțuirea stihiilor naturii, care ar pu­tea face ca suferințele semenilor noștri să fie cumplite, întrucât autoritățile res­ponsabile, prin felul în care acționează, ne lasă la voia întâmplării.
Răzvan JURCĂ

Orice ploaie semnificativă ne provoacă necazuri
     De ani de zile, orice ploaie mai importantă din punct de vedere cantitativ abătută asupra județului provoacă necazuri atât autorităților, cât și populației. În unele zone, infrastructura rutieră, aflată oricum într-o stare dezastruoasă, devine treptat impracticabilă, gropile adâncindu-se tot mai mult, în condițiile în care anu­al sunt înregistrate probleme legate de finanțarea lucrărilor de reparații. Cele mai afecate sunt drumurile din zona de munte, unde porțiuni întregi de drum sunt spă­late de ape sau chiar se surpă. Nu mai vorbim de localitățile rurale unde există drumuri pietruite sau de pământ, brăzdate de ogașe, străbaterea acestor tron­soane de către șoferi fiind o adevărată aventură prin noroi și mocirlă. În localitățile unde există canalizare, aceasta este de multe ori subdimensionată, astfel că re­țelele nu fac față puhoaielor, apa inundând din când în când pivnițele caselor și subsolurile blocurilor. Chiar și la orașe, unele străzi încep să semene pentru o scurtă perioadă de timp cu niște canale navigabile. Mai rare sunt cazurile în care lo­calitățile județului rămân izolate din punct de vedere al telecomunicațiilor, pe fondul ruperii liniilor telefonice. Cele mai multe întreruperi ale alimentării cu ener­gie electrică sunt semnalate în zona Munților Apuseni. Ieri dimineață, de exem­plu, în satul Runc, aparținător orașului Zlatna, un post de transformare a fost ava­riat, după ce liniile electrice au fost afectate de pomii căzuți în urma furtunii. Pri­mul-adjunct al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență "Unirea", mr. Dorel Sofica, a declarat că echipele de intervenție lucrau la remedierea defec­țiunii, pentru realimentarea cu energie electrică a localității. Pe de altă parte, el a spus că cel mai mult a plouat la Roșia Montană, unde în 24 de ore s-au acu­mulat 15 litri pe metru pătrat, fără să fie raportate inundații. La orice ploaie to­rențială cetățenii din zonele inundabile stau însă cu frica în sân că apele se vor revărsa peste terenuri agricole și grădini sau vor pătrunde în gospodării și le vor lua agoniseala pentru care au trudit o viață.(R.G.)
13 dascăli norocoși...
     Numai unul din cei 14 dascăli care au solicitat să fie detașați la cerere nu a primit aprobarea din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean Alba, pro­babil din cauză că postul respectiv era ocupat. Ec. Oana Badea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Alba, a declarat că celelalte 13 cadre didactice au fost detașate la catedrele pe care și le-au dorit. Pe de altă parte, astăzi este ultima zi în care suplinitorii calificați își mai pot depune opțiunile pentru a participa la re­partizarea computerizată din data de 6 august. Candidații care nu vor reuși să ocupe nici unul din posturile pentru care au optat vor putea participa la ședința publică din zilele de 8-9 august, în vederea solicitării catedrelor rămase libere în urma repartizării computerizate, dar și a catedrelor incomplete, cu norme mai mici de 12 ore săptămânal.(R.G.)
Analiza dezvoltării turismului
     După cum ați putut deja afla din mass media, Ministerul Integrării Europene, respectiv Direcția "Dezvoltare Regională" din cadrul acestuia, beneficiază de asis­tență tehnică pentru elaborarea Programului Operațional Regional (POR) 2007-2013. În cadrul acestui proiect se realizează un studiu asupra potențialului turis­tic al regiunilor de dezvoltare, studiu ce are scopul de a oferi o bază solidă de in­formații pentru identificarea măsurilor din cadrul POR, pentru dezvolarea turistică a regiunilor. Investigarea va fundamenta măsurile ce se vor adresa potențialelor proiecte ce vor fi finanțate prin fondurile structurale la nivel regional. Una dintre etapele procesului de analiză a măsurilor conținute de prioritatea "Dezvoltarea turismului local și regional" este o întâlnire (la nivelul fiecărei regiuni), între ex­perții din domeniul turismului, atât cei din structurile administrațiilor județene, cât și cei de la organizațiile de turism, întâlnire la care participă membrii echipelor de asistență tehnică. O astfel de întâlnire a avut loc la Alba Iulia ieri, 4 august 2005, la sediul ADR 7 Centru. Vom reveni. (I.H.)
A fost găsit cadavrul bărbatului înecat la Mihoiești
     În după-amiaza zilei de 31 iulie, în jurul orei 17.00, în timp ce se afla împreună cu familia la iarbă verde, Gheorghe Buda în vârstă de 44 de ani, din Câmpeni, a fost luat de ape. Bărbatul, angajat al barajului de la Mihoiești, făcea baie în râul Arieș, în aval de baraj, la ieșirea apei pe o galerie de evacuare, moment în care a fost prins de un vârtej și tras la fundul apei. Acesta s-a înecat sub privirile în­grozite și neputincioase ale familiei. Cadavrul nu a mai ieșit la suprafață, motiv pentru care la fața locului s-a deplasat o echipă specializată în scufundări, care din păcate nu a reușit, în aceeași zi, să găsească corpul neînsuflețit al băr­ba­tului. Miercuri, 3 august, la orele 17.00, polițiștii din Câmpeni au fost anunțați de către Mihail S., electrician la barajul Mihoiești, că în urma cercetărilor efectuate în zona în care a dispărut Gheorghe Buda a fost găsit de către doi bărbați și scos pe malul drept al râului cadavrul acestuia. Polițiștii au transportat defunctul la morga Spitalului Câmpeni unde medicii, în urma efectuării necropsiei, vor stabili cauza exactă a morții. (L.I.)
Reproșuri conservatoare
     Partidul Conservator Alba îi reproșează primarului liberal Daniel Irimie din co­muna Livezile că într-un articol apărut în presa locală nu a amintit nimic "despre cei care l-au sprijinit și i-au acordat încrederea de a participa la această com­petiție electorală". "Ne-am fi așteptat ca tânărul primar Irimie Daniel să mențio­neze măcar faptul că a ajuns în această funcție pe listele fostului PUR, actualul Par­tid Conservator, în condițiile în care nici un partid nu i-a acordat această onoare și că succesul lui se datorează eforturilor depuse de foștii colegi de par­tid, care au luptat alături de el în această crâncenă bătălie, sprijiniți efectiv de domnul deputat Nicolae Popa", se arată într-un comunicat de presă semnat "foș­tii colegi din Partidul Conservator Alba". De asemenea, conservatorii nu vor nici măcar să discute despre motivul primarului de a trece ulterior la PNL, "fără să le mulțumească celor care au făcut atât de mult pentru el și fără remușcări", în­trucât, scrie comunicatul "aici e vorba de caracter". Conservatorii au ajuns să-i dea dreptate lui Eminescu, care afirma că "România nu duce lipsă de inteligențe, ci de caractere". În finalul comunicatului ei se întreabă "cum se justifică ati­tu­dinea PNL care declară cu multă îngrijorare despre migrarea politicienilor că ar fi o chestiune de morală? Nu cumva este un joc al paradoxurilor?".(R.G.)
Falsă suspiciune de crimă
     Lucrătorii Postului de Poliție Pianu au fost sesizați telefonic în data de 3 au­gust, la ora 5.30, de către Anuța Cocină (39 de ani), din satul Purcăreț, comuna Pianu de Sus, că în spatele locuinței sale a fost găsit decedat vecinul său Gheor­ghe Ghișa în vârstă de 52 de ani. Femeia a menționat de asemenea că în noap­tea de 2/3 august între acesta și fiul ei Ionel de 19 ani a izbucnit un conflict spon­tan. La o primă examinare s-au observat leziuni pe corpul bărbatului, motiv pentru care s-a luat în considerare și posibilitatea ca acesta să fi fost victima unei cri­me. În urma cercetărilor efectuate polițiștii au stabilit că cearta purtată între cei doi a fost pe fondul unei moșteniri. Examinările ulterioare au dovedit că într-ade­văr cadavrul bărbatului prezenta leziuni, însă acestea erau superficiale și nu sunt cauza decesului lui Gheorghe Ghișa. Moartea acestuia a survenit în urma unui infarct miocardic. Cercetările în acest caz vor fi continuate de către organele abi­litate. (L.I.)
Amenzi pentru mediu
     În luna iulie 2005 Comisariatul Județean Alba al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat un număr de 102 controale la obiective cu impact semnificativ asupra me­diului din județ. Au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 299 milioane lei. De asemenea, în urma controalelor, a fost sistată acti­vitatea unei spălătorii auto din Aiud. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.