.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
DSP Alba vă ajută să preveniți neplăcerile verii
     Perioada de vară aduce odată cu căldura și multe alte probleme. Din aceste motive, Direcția de Sănătate Publică Alba, prin Biroul de Promovare a Sănătății și Educației pentru Sănătate, oferă câteva recomandări pentru evitarea apariției unor afecțiuni cum ar fi boala diareică acută. Într-un comunicat de presă, DSP Alba recomandă populației să nu bea apă din râuri, lacuri și sisteme de irigații. În si­tuații deosebite, apa de suprafață poate fi folosită numai după o prealabilă dez­infecție cu substanțe chimice (o tabletă de cloramină la 10 l de apă) sau după o prealabilă fierbere (timp de 30 minute), iar păstrarea ei se va face în recipiente curate și închise. De asemenea, înainte de a fi consumate, fructele și legumele trebuie bine spălate sub jet puternic de apă potabilă, iar în lipsa acesteia, cu apă dezinfectată și/sau fiartă. Înainte de fiecare masă și după folosirea WC-ului este obligatorie spălarea pe mâini cu apă și cu săpun. Pentru a vă răcori, scăldați-vă numai în locuri organizate, special amenajate în acest scop, care sunt supuse controlului sanitar. Totodată, se recomandă acoperirea ali­mentelor, deoarece ele pot fi contaminate de către insecte (muște, gândaci etc.) și rozătoare, iar ali­men­tele, preparatele și semipreparatele care au gustul, culoarea și mirosul modificate nu vor mai fi consumate. O altă recomandare de care trebuie să se țină cont este evitarea contaminării mediului înconjurator, prin depozitarea corectă a gunoiului menajer și a altor reziduuri și îndepărtarea periodică a acestora în locuri special amenajate, precum și prin folosirea în mod civilizat a WC-ului.
Delia FEȘTEU

Tânăr și neliniștit
     În urma unor acțiuni desfășurate în 2 august de către organele de poliție, Pentec G. în vârstă de 23 de ani, din Huedin, a fost sancționat contravențional cu o amedă de 8 milioane de lei și i s-a reținut permisul de conducere în vederea suspendării pe o perioadă de 90 de zile. Conducătorul auto a depășit nere­gu­lamentar o coloană formată din 8 mașini, autoturisme care staționau la barieră și în plus nu a respectat culoarea roșie a semaforului și nici avertizarea sonoră, angajându-se astfel în traversarea căii ferate. Tânărul a fost totuși norocos, pentru că cine știe ce nenorocire se întâmpla dacă exact în momentul respectiv trecea trenul. Tot în urma unei acțiuni a fost depistat în trafic, pe raza orașului Teiuș, și Vasile Valeriu G., în vârstă de 21 de ani, din satul Pețelca, în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat și fără a avea carnet de conducere. Acum, acesta este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat și conducerea pe drumurile publice fără a deține permis de conducere. (L.I.)
Cerșetoria, un mod de a trăi
     La început de lună, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au organizat pe raza municipiului Aiud o acțiune al cărei scop a fost depistarea minorilor și a tinerilor care încalcă legea. Cu această ocazie au fost depistați și i­dentificați Ana-Maria C., Lucian F. și Cristian P., toți trei minori din Aiud, care prac­ticau cerșetoria. În timp ce se aflau în piața agro-alimentară din municipiu, aceștia apelau la mila trecătorilor cu scopul de a obține foloase materiale. Cei trei au fost sancționați contravențional cu suma de 1 milion fiecare. Ne întrebăm când și cine va plăti acești bani. Este grav că în cele mai multe cazuri minorii sunt puși să cerșească chiar de părinți, majoritatea prea leneși ca să muncească. Folosirea copiilor în meserie are un scop bine conturat: sensibilizarea, sau mai bine zis prostirea oamenilor cu dare de mână și suflet de aur. Într-o Românie care se vrea europeană există însă și situații dramatice în care singurul mod de a supraviețui de pe o zi pe alta este tocmai cerșitul. Ce măsuri s-ar putea lua, asta nu știm! (L.I.)
Mașină răsturnată în câmp
     Numitul Ioan Dorin Cristea (38 de ani), din Alba Iulia, subofițer la UM01033 din municipiu, aflându-se în timpul liber, s-a deplasat în localitatea Zlatna. La întoar­cerea spre casă, în timp ce conducea autoturismul Dacia Logan, între localitățile Tăuți și Ampoița, într-o curbă periculoasă acesta nu a adaptat viteza la condițiile de trafic și astfel Loganul a ieșit de pe carosabil, în câmp, unde de altfel s-a și răsturnat. În mașină se afla și cumnatul bărbatului, Horea Moțea. Din fericire nici unul dintre aceștia nu a suferit leziuni corporale. În cauză, poliția continuă cer­ce­tările. (L.I.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.