.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Prima pagină .:: Ediția din: 9.8.2005 ::. 
Un bolnav dependent de dializă este dus cu calul 5 km., de trei ori pe săptămână
     Cătunul Stăuini (Crișeni), aparținând de Vințu de Jos, este locuit de vreo 12 familii. Pentru cei ce nu cunosc zona respectivă facem precizarea că drumul de la Pâclișa până la cătunul respectiv (cam 5 km.) este în cea mai mare parte a anului impracticabil, deși se situează foarte aproape de însuși municipiul reșe­dință de județ. Poate că nu ne-ar fi atras atenția acest drum, dacă nu am fi fost sesizați despre starea lui chiar de către primarul din Vințu de Jos, Alexandru Danciu. Acesta a fost sensibilizat la rândul lui de situația unui om bolnav care locuiește la Stăuini, un om a cărui viață depinde de efectuarea drumului până la Alba Iulia de trei ori pe săp­tă­mână. Omul se numește Petru Avrămuț, are 47 de ani și este dependent de "rinichiul artificial". Cu alte cuvinte, de trei ori pe săptă­mână, el trebuie să ajungă la Centrul de hemodializă din municipiul nostru. Din păcate, starea drumului nu permite transportarea sa cu mașina, de fiecare dată. Când plouă, mașinile Serviciului județean de ambulanță nu reușesc să ajungă până la Stăuini, așa că îl preiau pe bolnav de la Pâclișa, până unde e adus de rude... cu calul! Același lucru se întâmplă la întoarcere: e lăsat în Pâclișa, unde rudele îl urcă pe cal, și îl transportă acasă. "Cunoscând de mai multă vreme ne­cazurile locuitorilor din Stăuini, și în special situația cetățeanului care are nevoie de dializă, m-am străduit să repar cât de cât calea de acces până în localitate. Am pus pe drumul acela, cu eforturi proprii, 70 de basculante de pietriș. Sigur, ați putea spune că nu se justificau aceste eforturi pentru o singură persoană, dar eu am considerat că o viață de om nu poate fi evaluată în bani, nici în materiale, nici în muncă... Ceea ce mă deranjează (și nu vreau să critic de dragul criticii), este atitudinea unor șoferi de la ambulanță, care merg numai până la Pâclișa, chiar și atunci când vremea e bună și ar putea merge până la domiciliul bolnavului!"
    Ne-am interesat despre acest caz la Serviciul județean de ambulanță, unde am discutat cu medicul de gardă, Mihai Picoș (șeful serviciului, dr. Marius Șuluțiu, era în concediu). "Nu se întâmplă chiar atât de des să nu putem ajunge cu ma­șina până la Stăuini, ne-a declarat acesta. E adevărat, însă, că iarna sau când e vreme rea (cum a fost cazul anul acesta), drumul devine impracticabil pentru am­bulanțele mari. Prin urmare, în zonă am trimis de fiecare dată o ambulanță "Dacia Break", totuși terenul devine alunecos în urma precipitațiilor, iar șoferii noștri se tem să nu rămână împotmoliți acolo, în condițiile în care ar trebui să răspundă, poate, și la alte urgențe." Așa este, dar o soluție trebuie găsită. Nu pentru un sin­gur om, ci pentru cele 12 familii din Stăuini. Și cea mai bună soluție este repa­rarea drumului cum se cuvine.
Ioan HĂNȚULESCU

Situație dramatică la Cicău
•170 de persoane izolate din cauza podului distrus de ape
     inundațiSurparea podului din localitatea Cicău în urma ploilor torențiale de la sfârșitul săptămânii trecute a izolat satul de restul co­munei Mirăslău. La Cicău există 80 de gos­podării în care locuiesc 170 de persoane. În noile condiții, sătenii sunt nevoiți să străbată încă 3 kilometri în plus, pe jos sau cu căruța, pentru a ajunge la drumul spre Mirăslău, co­mună aflată la alți 4 kilometri depărtare. Ieri, de exemplu, o femeie care avea mâna ruptă a fost adusă cu căruța până la drumul spre Mirăslău și preluată de mașina primarului comunei, Aurel Mărginean, pentru a fi transportată la spital.(R.G.)
La Alba Iulia
Se fură din ajutoarele pentru sinistrați
     Pe lângă persoanele care au făcut tot ce s-a putut pentru a-i ajuta pe sinistrați și care au dat din puținul pe care îl au, există și oameni ce par a fi lipsiți de inimă și mai ales lipsiți de scrupule. În cursul zilei de sâmbătă, 6 august, un tânăr în vârstă de 28 de ani, din orașul Teiuș, a fost prins la furat într-unul din corturile amenajate pe raza municipiului Alba Iulia în scopul strângerii de ajutoare pentru victimele inundațiilor. În jurul orei 14.00 a aceleiași zile, acesta a sustras din interiorul cortului amenajat în apropierea hotelului "Cetate" un sac în care se aflau aproximativ 31 de kilograme de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte donate în zilele anterioare de către cetățenii inimoși din județul Alba pentru persoanele din zonele grav afectate de inundații.
    Tânărul a fost surprins la timp de către o patrulă de jandarmi aflată în zonă. În cauză, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia continuă cercetările pentru stabilirea activității infracționale a respectivului. (L.I.)
La Universitatea "1 Decembrie 1918"
1.500 de boboci
     În perioada 2-7 august 2005, perioadă destinată înmatriculării candidaților declarați admiși la una dintre Facultățile din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, în urma concursului pentru anul universitar 2005-2006, uni­versitatea albaiuliană s-a îmbogățit cu 1500 de boboci. Un număr de 475 de res­pinși urmează ca în cursul acestei săptămâni, mai precis în perioada 9-15 au­gust, să fie redistribuiți. Astfel că în funcție de opțiuni fiecare dintre cei 475 va fi redistribuit automat de către calculator - numai la opțiunea superioară și bine­înțeles dacă va avea media necesară - pe locurile rămase libere. (L.I.)
Concert la Aiud
     Miercuri, 10 august 2005, începând cu ora 19.00, la Centrul cultural "Liviu Rebreanu" din Aiud va avea loc un concert de muzică religioasă. Acesta va fi susținut de grupul coral creștin interconfesional "Continental" și va avea drept scop strângerea de fonduri pentru reconstrucția podului de peste Aiudel, care a fost grav afectat de inundații. Evenimentul este organizat de familia Iosif și Maria Nandrean, cu sprijinul Centrului cultural "Liviu Rebreanu" și al Primăriei munici­piu­lui Aiud. (I.H.)
Și azi mai plouă torențial
     Alba se numără printre cele 26 de județe ale țării care au primit din partea ANM o nouă avertizare meteorologică. Potrivit documentului, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în toate zonele de deal și de munte vor fi averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și de intensificări ale vântului. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40 l/mp, existând și condiții de grindină.(R.G.)
Arestat pentru tentativă de omor
     Gheorghe Ioan Șiara de 23 de ani, din comuna Ighiu, tânărul care din sete de răzbunare a băgat în spital o persoană nevinovată după ce i-a aplicat mai multe lovituri cu un par, a fost depus în arestul IPJ Alba. Lucrători din cadrul Serviciului de Investigații Criminale l-au prezentat pe respectivul, în data de 7 august, Tri­bunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă. Ca urmare, pe numele lui Gheorghe Ioan Șiara a fost emis un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Tânărul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor. (L.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.