.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Curier județean.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
Pădurar sancționat la Avram Iancu
     O comisie de control formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului, primarul Sandu Heler și mai mulți consilieri locali ai comunei Avram Iancu, in­spec­tori silvici și polițiști din Câmpeni, împreună cu pădurarul Nicolae David, au efectuat un control la pădurea din satul Vidrișoara, se arată într-un comunicat în format electronic al Instituției Prefectului. Acțiunea a fost organizată în baza mai multor sesizări primite de Instituția Prefectului din partea unor consilieri locali, care reclamau tăieri ilegale de lemn și furt din pădurea satului Vidrișoara. În urma controlului, s-a constatat că printre cei 505 arbori marcați pentru a putea fi retezați legal se numărau cioatele a 64 de arbori deja tăiați, fiind identificate însă și 8 cioate nemarcate, cu diverse diametre. Cele 8 cioate nemarcate au fost nu­merotate, urmând să fie aplicată marca ciocanului. S-a întocmit actul de control la gestiunea pădurarului David Nicolae pe suprafața verificată. Consilerii locali au mai făcut precizarea că exploatarea pădurii a început, legal, în 3 august, dar s-au făcut tăieri de arbori și înainte de această dată. Potrivit comunicatului, lui Nicolae David i s-a imputat paguba: 7 metri cubi de lemne, iar în cazul în care prejudiciul va depăși la finalul controlului cantitatea de 30 metri cubi, pădurarului i se va întocmi dosar penal. Controalele de acest gen vor fi permanente, prefectul Cos­min Covaciu declanșând de curând o campanie împotriva celor care se îmbo­gățesc ilegal pe seama pădurii și pun în pericol echilibrul ecologic sau, indirect, chiar viața locuitorilor județului, prin tăierea copacilor.
Robert GHERGU

Incomodat și accidentat
     Pe raza județului Alba, pe DN 1 a avut loc un accident rutier în urma căruia două persoane au fost rănite. Nicolae Onita (27 de ani), din Ploiești, în timp ce conducea autoturismul marca Ford Mondeo, proprietatea unei cunoștințe, pierde controlul volanului, mașina intră în derapaj și se răstoarnă în afara părții caro­sabile, pe partea stângă a direcției sale de deplasare. În momentul accidentului în autoturism se afla și numita Mădălina Damian în vârstă de 29 de ani, din Plo­iești. Atât conducătorul auto cât și pasagera au fost transportați la Spitalul jude­țean Alba, unde Nicolae Onita a fost diagnosticat cu contuzii la nivelul ante­bra­țului stâng și al frunții, iar Mădălina Damian cu contuzii picior și umăr stâng. Am­bii au refuzat pe proprie răspundere internarea. Conform polițiștilor șoferul a de­clarat că a fost incomodat în trafic de către un autoturism ce circula din sens o­pus și care nu a oprit la locul producerii evenimentului. În cauză, poliția continuă cercetările. (L.I.)
Un cugirean și-a pierdut cunoștința în trafic
     Emil Roșianu, în vârstă de 70 de ani, din Cugir, și-a pierdut cunoștința în timp ce conducea, fapt ce a făcut ca autoturismul să intre în coliziune cu un copac de pe marginea drumului. În timp ce se deplasa în 7 august, în jurul orei 18.15, cu Da­cia proprietate personală pe direcția Vinerea-Cugir, bătrânelul, suferind de dia­bet și având o afecțiune cardiacă, a leșinat și implicit a pierdut controlul volanului. Autoturismul s-a izbit astfel de un copac aflat pe partea dreaptă a carosabilului. Conducătorul și soția acestuia au fost transportați la Spitalul orășenesc Cugir pentru acordarea îngrijirilor medicale necesare. Emil Roșianu a fost diagnosticat cu plagă contuză buză inferioară și hemoragie subconjunctivală ochi stâng, iar Ana Roșianu cu fractură femur drept. În autoturism se mai aflau alți doi pasageri care din fericire nu au suferit leziuni corporale. Conducătorului auto i-au fost re­col­tate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. (L.I.)
Cereale șistăvite în spic
     Aproape 10 la sută din loturile seminciere de grâu și orz din județul Alba sunt afectate de fenomenul de șistăvire, bobul secând în spic, din cauza evoluției nefavorabile a factorilor pedologici, tehnologici sau fitosanitari. Directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Alba, Dorel Călian, a spus însă că pro­centul nu este de natură să îngrijoreze și este de părere că va putea fi asigurată cantitatea de sămânță necesară pentru înființarea viitoarelor culturi.
    De asemenea, pe mici suprafețe s-a constatat înnegrirea spicului produsă de o ciupercă, fără să fie însă afectată germinația bobului, în timp ce grâul a încolțit, în medie, pe 0,7 la sută din loturile seminciere.(R.G.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.