.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În județul Alba,
Licitație cu un singur ofertant pentru lapte în cadrul Programului "Cornul și laptele" 2005-2006
•Dacă pentru furnizarea cornului se bat 5 firme, pentru cea a laptelui La Dorna concurează cu ea însăși din lipsă de contracandidați
     Programul "Cornul și laptele", inițiat de Guvernul PSD în anul 2002 destinat preșcolarilor și elevilor din ciclul primar este menținut în continuare și de către actualul guvern care, mai mult, a majorat zilele trecute limita valorii zilnice plătită pentru laptele și cornul distribuite copiilor de la 9000 la 9700 lei. Vineri a avut loc și la Alba Iulia preselecția firmelor de lactate și de panificație care au achiziționat caietul de sarcini. Comisia a hotărât rămânerea în cursă a 5 firme pentru "corn", dintre care 4 din județul Alba: S.C. "Albapam" SA Alba Iulia, S.C. "Proserana" SRL Aiud, S.C. "Mida Pan" SRL Alba Iulia cu sediul în Săsciori, S.C. "Vial" SRL Vințu de Jos și o firmă din județul Cluj - S.C. "Răsărit Transport Import - Export" SRL Turda. Dacă pentru furnizarea cornului concurența e serioasă, la capitolul lapte există un singur ofertant rămas în cursă, prestigioasa S.C. "Dorna Brân­zeturi" S.A. Vatra Dornei. Laptele La Dorna este popular printre preșcolarii și școlarii incluși în program întrucât este singurul pe care l-au putut gusta de la demararea lui încoace, firma bucovineană deținând monopolul în acest sens. Au apărut o serie de speculații în presa centrală potrivit cărora laptele La Dorna este favorizat la licitație prin grija vicepremierului George Copos, La Dorna fiind principalul spon­sor al echipei Rapid. Trebuie menționat că la licitație s-a mai înscris cel puțin o firmă din județ - S.C. "Prestpam" SRL Cugir, unitate a cărei activitate a fost suspendată temporar de către inspectorii D.S.V.S. Alba în 22 iu­lie 2005 din cauza neregulilor constatate. Acest motiv a stat la baza descalificării societății menționate de la etapa de preselecție din data de 5 august 2005. Pe de altă parte surprinde absența la licitație a firmei autohtone "Albalact" S.A. a cărei dezvoltare și ascensiune este evidentă în ultima vreme. Surse din cadrul CJ Alba au declarat că cei de la Albalact au pus o serie de condiții înainte de a se înscrie la licitație, condiții care nu sunt însă conform legii. Albalact a propus furnizarea laptelui ultrapasteurizat în ambalaj Tetra-Pak de 1 kg căreia să-i atașeze o pungă care să conțină 5 pahare de plastic, lucru care ar fi îngreunat în mod evident împărțirea laptelui către copii. Singurul producător de lapte ultrapasteurizat (UHT) la 200 ml (așa cum prevede legea), tipul de lapte preferat de guvernanți pentru școlari și preșcolari, este La Dorna, cutiile de 200 ml UHT fiind comercializate numai în cadrul programului. Deși nu poate fi contestată calitatea produselor fir­mei mai sus menționate, în condițiile date nu mai este un secret cine va furniza, în anul școlar 2005-2006, cel puțin în județul Alba, laptele copiilor preșcolari și din ciclul primar. (I.P.)
Banca Țiriac își extinde rețeaua teritorială la Alba Iulia
     Luni 8 august 2005, Banca Țiriac a deschis o nouă sucursală în Alba Iulia. Situată în plin centru financiar al orașului, în Piața Iuliu Maniu nr. 17 bl. A2, noua sucursală este cea de a 62-a unitate a băncii. Gama largă de produse și servicii de la conturi curente și operațiuni de trezorerie până la produse de economisire, creditare, precum și instrumente moderne de plată și transferuri rapide de bani (Money Gram) etc. se adresează deopotrivă persoanelor fizice și juridice. Spațiul destinat sucursalei din Alba Iulia este amenajat după standarde moderne și funcționale, în concordanță cu imaginea instituțională a băncii, oferind clienților un cadru adecvat desfășurării operațiunilor bancare. Sucursala este des­chisă de luni până vineri între orele 9.00 - 18.00 și sâmbătă între orele 9.00 - 12.30.
    Banca Țiriac dispune de o rețea teritorială dezvoltată echilibrat, care acoperă în prezent majoritatea centrelor economice ale țării. În componența numărului de unități deschise la Banca Țiriac intră 37 de sucursale, 22 de agenții din care 21 de agenții Metro și 3 puncte de lucru (Hilton, Sofitel și Globe Ground). Strategia băncii prevede pentru anul în curs deschiderea în continuare a două noi unități în București și a altor unități în țară. (M.I.)
Prefectul face clarificări
     În calitate de vicepreședinte al PNL Alba, prefectul Cosmin Covaciu a ținut să facă unele clarificări referitoare la anumite declarații apărute în presă, unele dintre ele acuzatoare la adresa sa. El a declarat în ultima conferință de presă orga­nizată de PNL Alba că președintele Consiliului Județean, democratul Ion Du­mitrel, deținea o informație eronată atunci când a afirmat că numai semnătura prefectului mai lipsește pentru a putea fi alocați banii pentru calamități. Cosmin Covaciu a menționat că unii primari nu au trimis la timp evaluările din teren pe baza cărora trebuia întocmit raportul final. Actul trebuia aprobat și de cei 25 de membri ai Comitetului județean pentru situații de urgență și abia apoi putea fi semnat de prefect, pentru că banii se alocă pe acte, nu pe povești. Legat de declarațiile făcute de liderul PSD Alba, Ioan Rus, potrivit cărora primarul comunei Ocoliș ar fi fost supus la presiuni ca să treacă la PNL pentru a obține fonduri pentru calamități, vicepreședintele liberal este de părere că președintele PSD Alba a fost dezinformat de colaboratorii săi, iar primarul a dat apoi dezmințire. Referitor la suma cerută de Armată pentru intervenția la inundații, prefectul a spus că, nefiind declarată starea de urgență, armata a intervenit în baza unui contract care să acopere costurile cu motorina, reușindu-se apoi acoperirea cantității de carburanți din sponsorizări. Prefectul a spus că, oricum militarii au făcut donații bănești pentru sinistrați a căror valoare depășește suma cerută prin contract, dar din modestie nu au făcut public acest gest. În privința sătenilor din Lunca Largă, Covaciu a arătat că este și o exagerare din partea locuitorilor, pentru că apro­ximativ 20 la sută din satele din zona de munte sunt de obicei izolate, accesul la drumul național făcându-se numai pe jos. El a menționat că urgențele medicale vor fi asigurate cu elicopterul SMURD Târgu Mureș, iar populația va beneficia și de lemne de foc din pădurea din partea de jos a localității.(R.G.)
Podul care a determinat inundarea străzii Câmpului din Aiud e tot necurățat!
     După cum ne-a informat Ada Rus, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Aiud, podul CFR care, în urma colmatării, a determinat revărsările violente de ape și devastarea străzii Câmpului, nu a fost curățat nici acum de către Regionala CFR Brașov, în administrarea căreia se află. Primarul localității, Mihai Horațiu Josan, a revenit cu solicitarea expresă pentru decolmatarea podului și a insistat pe lângă directorul Regionalei CFR Brașov, Dorel Iosipescu, să rezolve de urgență pro­blema (cu atât mai mult cu cât ploile au început iarăși), dar insistențele sale nu au avut nici un rezultat. Directorul Regionalei a replicat că pentru curățarea podu­lui trebuie să urmeze procedura, care prevede elaborarea unui proiect, obținerea unor avize de la minister și aprobarea Consiliului de Administrație. Primarul Josan a propus inclusiv să se apeleze la serviciile unei societăți dispuse să efectueze lucrarea respectivă rapid: SC Construct Invest, care a ajutat foarte mult Aiudul în timpul crizei declanșate de inundațiile din 9-13 iulie. Din câte am aflat, directorul Regionalei nu a fost sensibilizat nici chiar de insistențele prefectului Cosmin Co­vaciu...
    În legătură cu acest subiect, primarul Josan a declarat: "Sunt extrem de ne­mul­țumit de atitudinea celor care administrează podul de cale ferată. Am dispus curățarea Văii Aiudului până la limita zonei de protecție, unde nimeni nu are voie să intervină fără aviz, fiindcă este caz penal. Sincer să fiu, mi-am epuizat toată puterea de convingere încercând să-i înduplec pe cei responsabili. Din păcate nu am reușit. Dacă, Doamne ferește, mai ies încă o dată apele, să răspundă ei pentru asta în fața oamenilor. În tot ceea ce vor face, eu voi fi alături de cetățenii de pe str. Câmpului..." (I.H.)
    N.red. Abia în al 12-lea ceas, chiar în ziua în care au reînceput ploile, direc­țiunea Regionalei CFR Brașov și-a dat acceptul verbal pentru intervenție în zona podului respectiv, iar SC Construct Invest a început să facă o breșă între piloni, pentru decolmatare. Nu avem, deocamdată, informații cu privire la noi revărsări de ape în zona străzii Câmpului, dar într-un comunicat recent din partea Inspec­to­ratului pentru Situații de Urgență se arată că la Aiud "în zona podului (!?) cursul apei este blocat cu plutitori."
CJ Alba își propune transparentizarea instituțiilor din subordine
     Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele Dan Si­medru și directorii direcțiilor de specialitate din cadrul CJ Alba s-au întâlnit ieri cu directorii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Parcului Industrial Cugir, Direcției pentru Protecția Plantelor, Unității de Implementare a Pro­gramului SAMTID, Muzeului Național al Unirii, Școlii Populare de Arte, Tea­trului de Păpuși "Prichindel", Centrului Județean pentru Conservarea și Promo­va­rea Culturii Tradiționale, SC DPL SA și SC Apa CTTA SA. Toate aceste instituții se află în subordinea CJ Alba, iar întâlnirea de ieri a vizat discutarea programului lor de activități, a problemelor pe care fiecare în parte le ridică, dar și realizarea unor acțiuni comune cu Consiliul Județean, acțiuni care să vină în sprijinul cetă­țenilor și al administrațiilor locale. Pentru ca instituțiile subordonate CJ Alba să fie mai vizibile și cetățenii să poată cunoaște ce face fiecare dintre ele, se va realiza un buletin informativ bilunar care va prezenta activitatea acestor instituții. (I.P.)
Atenție: căruță în trafic!
     Din cauza unor autoturisme sau vehicule neechipate și nesemnalizate cores­punzător pot avea loc, de altfel au și avut, adevărate nenorociri. O astfel de neno­rocire putea să se întâmple și pe Calea Moților din Zlatna în data de 7 august, în jurul orei 21.55. Ioan Rus (34 de ani), din localitate, în timp ce se deplasa la volanul unui Ford Escort pe direcția Abrud-Zlatna, a intrat în depășirea unui auto­turism și a lovit o căruță trasă de un cal ce circula din sens opus și care era ne­semnalizată. Atelajul era condus de către numitul Constantin David tot din Zlat­na. În urma impactului a fost accidentat Liviu Pădurean în vârstă de 48 de ani, din Zlatna, pasager în căruță. Acesta a fost transportat la spitalul din oraș, de unde, suspectat fiind de fractură de claviculă a fost dus la Spitalul județean Alba. Aici a fost diagnosticat cu contuzie forte umăr stâng și excoriații pe corp. (L.I.)
Serviciile pentru situații de urgență se întrec la Alba Iulia
     Ceremonialul deschiderii oficiale a etapei zonale a concursurilor serviciilor profesioniste pentru situații de urgență va avea loc astăzi, la ora 7.30, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, după ce ieri s-au desfășurat șe­dința tehnică și antrenamentele loturilor participante. Inspectorul-șef al ISU Alba, col. Virgiliu Costea, a declarat că vor concura echipaje din județele Alba, Arad, Bihor, Hunedoara și Timiș, de la ora 8.00 fiind programată prima probă- scara de fereastră. Întrecerile vor continua de la ora 10.30, la Stadionul Cetate, cu proba la pista cu obstacole pe 100 de metri. Miercuri, 10 august, la același stadion sunt programate ultimele două probe: ștafeta și realizarea dispozitivului de intervenție la motopompă. Festivitatea de premiere va avea loc la sediul ISU Alba, începând cu ora 12.30, ceremonia fiind oficiată în prezența unui reprezentant al Inspec­to­ratului General pentru Situații de Urgență din București.(R.G.)
Pe DJ 103 G - Ciugudu de Sus se circulă pe un singur sens
     Ploile torențiale căzute în județul Alba în ultimele zile au provocat o serie de daune drumurilor județene, însă nu de anvergura celor înregistrate la începutul lui iulie. Astfel, DJ 107 M - Livezile a fost acoperit de viitură și timp de o oră cir­culația a fost blocată ieri însă acum se circulă normal datorită intervenției DPL Alba. Potrivit directorului Direcției Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, pe DJ 103 G - Ciugudu de Sus se circulă pe o singură bandă întrucât o parte din cor­pul drumului a fost luat de ape. (I.P.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.