Liberalii din Zlatna sunt solidari cu Silviu Ponoran
Într-un comunicat primit ieri pe adresa redacției noastre din partea Biroului Permanent al Organizației PNL Zlatna, se arată că liberalii din acest oraș sunt alături de primarul Silviu Ponoran, a cărui excludere din PNL a fost propusă de președintele Atanasiu, a fost votată de Comitetul Teritorial și își așteaptă validarea. Iată ce ne-au comunicat liberalii zlătneni: "Biroul Permanent Local al Organizației PNL Zlatna, întrunit în ședință extraordinară în data de 8 august 2005 și luând în discuție propunerea Comitetului Executiv Teritorial, de excludere din PNL a domnului Silviu Ponoran, a ajuns la concluzia că această propunere este nestatutară. Motivăm aceasta în temeiul articolului 18 lit. b., din statutul PNL, care stipulează că: "membrii titulari și cei cu drept de vot consultativ din cadrul Biroului Permanent Local pot fi sancționați la propunerea Biroului Permanent Local, prin hotărârea Comitetului Executiv Teritorial". Ca urmare a faptului că noi nu avem cunoștință despre vreo abatere de la statutul PNL a domnului Silviu Ponoran, nu putem emite nici o propunere de sancționare a domniei sale. Dimpotrivă, noi considerăm că excluderea din PNL a domnului Silviu Ponoran ar fi o gravă eroare, deoarece dânsul este unul dintre cei mai vechi și marcanți membri ai PNL Alba și, totodată, o adevărată locomotivă a organizației locale Zlatna a PNL. Spunând aceasta, ne gândim la rezultatele foarte bune la alegerile locale, obținând nu mai puțin de trei mandate de primar al orașului nostru, precum și la voturile atrase, prin popularitatea domniei sale în zona Munților Apuseni, la alegerile generale.
Având în vedere toate cele menționate mai sus, Biroul Permanent al Organizației PNL Zlatna, cere Comitetului Executiv Teritorial al PNL Alba să-și reconsidere poziția față de domnul Silviu Ponoran."
(I.H.)
Prefectul Cosmin Covaciu alături de locuitorii afectați de inundații
Duminică, 7 august 2005, prefectul Cosmin Covaciu a fost prezent în localitățile afectate de recentele inundații, care au lovit din nou județul Alba la sfârșitul săptămânii trecute, se arată într-un comunicat de presă emis de Instituția Prefectului. Potrivit documentului, împreună cu alți membri ai Comitetului județean pentru situații de urgență, prefectul a coordonat activitatea comitetelor locale și a supravegheat buna desfășurare a măsurilor întreprinse pentru a veni în sprijinul populației afectate. Este vorba despre localitățile Măgina, unde au fost inundate 10 curți, Livezile - 50 de locuințe și un subsol, iar pe DJ 107 M, 50 de metri au fost inundați, cu întreruperea circulației pentru o oră. În comuna Mirăslău, DN 1 a fost inundat pe un tronson de 300 metri, motiv pentru care aproximativ un sfert de oră a fost întreruptă circulația, iar 10 gospodării au fost afectate. La Cicău, 3 podețe și punți au fost distruse, în satul Lopadea Veche 7 gospodării au fost inundate, iar în comuna Unirea, mai precis în Ciugudul de Sus, 50 de gospodării au fost afectate, iar DC 103 C s-a colmatat pe distanța de 500 de metri, între localitățile Inoc și Podeni. Cu o vădită supărare în glas mascată de un zâmbet, prefectul Cosmin Covaciu ne-a declarat că un post național de televiziune a transmis că autoritățile nu ajunseseră încă la Cicău, deși atât el cât și reprezentanții Inspectoratului Județean de Urgență Alba au sosit în zonă cu mult înaintea jurnaliștilor respectivi.
(R.G.)
Buletin de avertizare agricolă
Am primit din partea Stației de prognoză și avertizare Alba un buletin de avertizare în care se atrage atenția producătorilor agricoli că schimbările climaterice din ultimele zile au favorizat apariția și dezvoltarea unor dăunători (boli) cum ar fi: Păduchele din San Jose, Viermele MAR, Acarieni, Rapăn, Făinare, Monilioza, Foc bacterian etc.
Se recomandă tratamente cu:
1. POLYRAM DF = 0,25% + TOPSIN = 0,1% + RELDAN = 0,1% + ENVIDOR = 0,04% sau
2. CARBENDAZIM = 0,1% + BRAVO = 0,2% + SINORATOX = 0,2% sau
3. KASUMIN = 0,15% + DITHANE = 0,2% + CARBETOX = 0,5% + NEORON = 0,1% sau
4. FOLICUR MULTI = 0,1% + ACTELLIC = 0,1% + NISSORUN = 0,03%
PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: 12-16 AUGUST 2005. TIMPUL DE PAUZĂ PÂNĂ LA RECOLTARE ESTE DE 21 ZILE.
TRATAMENTELE NU SE VOR EFECTUA LA TEMPERATURI DE PESTE 25 GRADE C.
(S.T.)
Certificat de cetățean european

Pentru copiii din zonele sinistrate aflați în tabără la Cugir săptămâna trecută a fost una deosebită. Organizatorii taberei au prezentat copiilor filme cu informații despre comunitatea europeană, după care au organizat un test. Testul a constat în întrebări tip grilă, prezentate pe calculator, copiii având de răspuns la un anumit număr de întrebări într-un interval de timp. Cei care au răspuns bine au primit câte un "Certificat de cetățean european". Interesant a fost nu acest concurs ci rezultatul lui, copiii dovedind cunoștințe serioase despre Comunitatea Europeană. Întrebați de ziariști de unde le-au dobândit, majoritatea au răspuns: de acasă, de la școală, dar mai ales de aici, din tabără. Așadar, copiii aflați în tabără la Cugir nu au pierdut timpul, au învățat multe dar mai ales au înțeles că trebuie să pună "burta" pe carte căci, dacă vrem să ajungem în Comunitatea Europeană, trebuie să știm unde mergem și de ce.
Victor BOTEI
Alegeri în PRM Abrud
La Abrud, a avut loc ședința de dare de seamă și alegeri pentru alegerea președintelui organizației PRM. Cu acest prilej au participat d-nii Emil Crișan, președintele filialei Alba a PRM, Cristian Buzea, deputat PRM în Parlamentul României și Nicolae Bercea, vicepreședintele Organizației Județene a PRM. În urma voturilor exprimate în mod democratic de către participanții la adunare au fost aleși d-l Francisc Iosif Marschl - tehnician, ca președinte; vicepreședinți: d-na Constanța Pleșa - economist, Radu Crișan - învățător, Ghe. Sicoe - pensionar, fost lider sindical pe platforma Roșia Poieni; secretari: Dorel Gherman - jurist și Oproiu Marieta - inspector personal; casier: Nicolae Haja. Noua conducere și-a luat angajamentul că va depune tot efortul pentru ca în 2008 să obțină cel mai mare număr de consilieri la alegerile locale.
(I.R.)