.:: Unirea - cotidianul județului Alba ::. Actualitate.:: www.ziarulunirea.ro ::. 
În viziunea organizatorilor și participanților la Carpat Ex­press Rallye Raid
Aventura albaiuliană, mai ceva decât cea africană
     raliuCarpat Express Rallye Raid, cea mai complexă aventură europeană dedicată motocicletelor Tot-Teren cum o consideră or­ganizatorii, a ajuns de luni și pe teritoriul ju­de­țului Alba. Anul acesta Carpat Express, ajuns la cea de-a VI-a ediție, se desfășoară în perioada 6-10 august în județele Hune­doara și Alba, însumând un parcurs de 1000 km din care 800 km probe speciale. Direc­torul de cursă și totodată promotorul off-road-ului în România, Dinu Solojan, a ținut să sub­linieze că pentru prima dată în istoria spor­turilor Tot-Teren s-a putut stabili un parteneriat serios cu o autoritate locală, aici fiind vorba despre Consiliul Județean Alba care s-a constituit în partener oficial al acestei competiții. Consiliul Județean a contribuit atât la asigurarea măsurilor de securitate deosebite pe care le cere o asemenea competiție cât și cu o impor­tantă sumă de bani, aproape 500 de milioane de lei. De asemenea, un sprijin important în buna organizare a evenimentului îl au și Inspectoratul Județean de Poliție, Direcția Regională de Drumuri și Poduri, Direcția Silvică, Serviciul Public Salvamont. În ceea ce privește motivul pentru care nume mari ale acestui sport au acceptat să vină la raliul din județul Alba, precum Massimo Chiesa (campion european en-titre), Mauro Uslenghi, Mauro Maion, David Casteu, împreună cu alți 42 de competitori la clasa avansați și 32 la amatori, din 6 țări europene, este același: setea de aventură satisfăcută pe deplin de relieful extrem de diversificat și infrastructura de drumuri forestiere propice unei astfel de competiții. "Aici poți găsi o parte din aventura care nu se mai regăsește în alte parcursuri interna­țio­nale. Nu poți avea nici o siguranță a traseului dinainte până când nu ajungi la des­tinație", este de părere Massimo Chiesa. Iar principala diferență dintre alte par­cursuri și cel din Alba, mai spun specialiștii în motoare, o face navigația, în sen­sul că sistemul GPS prin care concurenții se pot ghida cu privire la traseu nu prea funcționează aici, spre deosebire de... Africa, iar "echivalentul unui km de pistă românească îl reprezintă 5 km de pistă africană...". Aventură și adrenalină la maximum, ce mai! Dar nu neapărat ce-i face pe ei fericiți ne face și pe noi pentru că, dacă am traduce în alte cuvinte ceea ce-i încântă atât de tare pe ei, am vorbi despre o infrastructură rurală aproape primitivă, munți populați dar nea­menajați, drumuri de țară greu de abordat etc. La toate astea se adaugă, e ade­vărat, ceea ce ne-a dat Dumnezeu - forme de relief variate, peisaj de basm și țărani cumsecade. Concluzia - ca să avem și la anul oaspeți de seamă nu trebuie să schimbăm nimic, nu trebuie să evoluăm din acest punct de vedere ca să nu se piardă aventura albaiuliană, în fața căreia se pare că pălește cea africană. Însă de oaspeți de seamă suntem bucuroși mai ales că sunt tocmai buni "să transmită și altora că în județul Alba pasiunile de tot felul pot fi îndeplinite", cum spune Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.
    Cât privește programul competiției, el continuă și azi cu un circuit navigat în Trascăul Central și de Sud, cu o probă specială de 168 km. Tot azi, începând cu ora 18.00, va avea loc în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Cetate, fes­ti­vitatea de premiere, urmată de o demonstrație pentru public. (I.P.)
Asistență medicală pentru sinistrați
     La nivelul județului Alba, în urma inundațiilor au fost afectate mai multe gospodării, înregistrându-se și unele cazuri de izolare temporară a unor localități. Prefectul Cosmin Covaciu a dispus măsuri concrete care vizează protejarea po­pulației din zonele afectate, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică Alba a întreprins măsuri de natură să ușureze accesul cetățenilor la medici și asistenți, pentru a putea beneficia de ajutor medical de urgență și tratamente adecvate. În colaborare cu comisiile de intervenție constituite la nivelul autorităților publice locale s-a efectuat catagrafia gospodăriilor și surselor de apă afectate (unde a fost cazul făcându-se asanarea și dezinfecția surselor de apă), fiind monitorizată permanent calitatea apei. Me­dicii de familie din zonele afectate au monitorizat starea de sănătate a populației cu risc crescut de îmbolnăvire: copii sub un an, gravide, bolnavi cronici și vâr­stnici. S-a realizat permanent o supraveghere epidemiologică a populației și s-au achiziționat, în vederea vac­cinării antihepatice A, un număr de 370 doze vaccin pentru copii și 125 de doze pentru adulți, fiind efectuate, totodată, 69 de vaccinări antitetanice (57 adulți și 12 copii) și 17 vaccinări antitifoidice. În localitatea Lunca Largă s-a dispus detașarea în zonă a unui cadru medical de la Centrul de Să­nă­tate Baia de Arieș, pe întreaga perioadă de izolare a localității. Un medic va fi prezent în fiecare zi de joi a săptămânii la Baia de Arieș, pentru a acorda con­sultații medicale asiguraților. Directorul DSP Alba, dr. Ion Munteanu, a precizat că dr. Călin Crișan, directorul adjunct al DSP Alba și dr. Alexandrina Andone, medic-șef la CAS Alba, s-au deplasat ieri la fața locului pentru analizarea și soluționarea tuturor problemelor legate de asigurarea asistenței medicale. De ase­menea, conducerea DSP Alba a anunțat că de ieri a început distribuirea către populația din zonă a unor medicamente oferite ca sponsorizare de mai multe farmacii. Totodată, în curând va fi scos la concurs postul vacant de la cabinetul de medicină de familie din Ocoliș, iar viitorul medic va primi un spor de 100 la sută pentru condiții grele și foarte grele, față de 80 la sută cât fusese până în pre­zent.
Robert GHERGU

Naveta Discovery s-a întors cu bine pe Pământ
     Ieri, la 15.12 ora României, naveta Discovery a revenit pe Pământ în siguranță, pe baza militară Edwards - California. Comandantul Eileen Collins și copilotul Jim Kelly au pus în funcțiune cele două rachete de manevră pe orbită la ora 14.06 ora României, timp de două minute și 42 de secunde, pentru a pierde altitudine. Echipajul lui Discovery a început să simtă efectele straturilor superioare ale at­mosferei în jurul orei 14.40 ora României. NASA a luat decizia de a aduce naveta Discovery pe pământ dat fiind că a constatat că pista de aterizare este vizibilă echipajului de la peste 8 kilometri. De asemenea, condițiile meteo au fost per­fecte, fără ploaie, fulgere și tunete la minimum 35 de kilometri distanță de pă­mânt. NASA ar fi preferat ca aterizarea Discovery să aibă loc în Florida, nu în California. Emoțiile au fost cu atât mai mari cu cât NASA se temea de un nou eșec, precum cel al navetei Columbia. Misiunea lui Discovery, prima după tra­gedia din 2001, a fost marcată încă de la început de emoții și amânări. Ieri, echi­pajul s-a trezit pe ritmurile melodiei Good Morning Sunshine, acorduri alese spe­cial pentru a-i pregăti înainte de întoarcerea acasă pe cei 7 astronauți. (I.P.)
În județul Alba
Locuitorii din 250 de localități nu au unde arunca gunoiul
     Protejarea mediului și gestionarea deșeurilor și a gunoiului menajer sunt două dintre problemele majore pe care România le are de rezolvat în cadrul capitolului "mediu" negociat cu Uniunea Europeană. Dar rezolvarea trebuie să ne preocupe în primul rând pentru sănătatea noastră și nu pentru că așa ne-o cer europenii. Oricum ar fi, la cererea Ministerului Mediului și Gospodării Apelor, Agenția pentru Protecția Mediului Alba a realizat un studiu privind gestiunea deșeurilor solide în așezările izolate. A fost un studiu destul de greu de întocmit, spune directorul APM Alba Vasile Todea, mai ales dacă luăm în calcul urgența lui și efortul fizic pe care inspectorii APM Alba l-au depus. Iar rezultatele nu sunt chiar îmbu­curătoare. Astfel, studiul arată că în județul nostru există 250 de localități care nu dispun de nici o amenajare pen­tru colectarea gunoiului. Am zis "amenajare" pen­tru că mi-e și frică să zic groapă de gunoi, darmite rampă! Va să zică locuitorii acestor localități aruncă gunoiul pe unde pot, mai cu seamă pe văile pâraielor care le străbat satul, iar poluarea produsă este certificată de toate analizele care se fac apei. Cele 250 de localități au un total de 14.177 locuitori reprezentând 3,7 la sută din populația județului. Majoritatea acestor localități, 214 cu o populație de 12.962 locuitori se află în zona Munților Apuseni, adică tocmai în zona unde vrem să facem turism! Nu-i o veste bună!
    Pentru că problema, chiar dacă nu cu date atât de exacte, este cunoscută de mai mult timp, Consiliul Județean Alba a demarat realizarea studiului de feza­bilitate privind "Managementul integrat al deșeurilor în județul Alba". Pe baza acestui studiu se vor accesa fonduri pentru gestionarea integrată a deșeurilor în județul Alba, deci și pentru construirea depozitelor regionale: un depozit la Alba Iu­lia și unul la Cîmpeni, care va deservi zona izolată de aici.
Anca DINICĂ

Mai multe inundații decât incendii
     Luna trecută, pompierii militari din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Alba au intervenit de mai multe ori pentru ajutorarea populației afectate de inundații decât la incendii. Potrivit unei situații înaintate Instituției Prefectului, reprezentanții ISU Alba au stins 7 incendii, din care 5 la gospodăriile populației și două la agenți economici, soldate cu un mort și doi răniți. Valoarea pagubelor se ridică la aproape 900.000 de lei noi, iar bunurile salvate au fost es­timate la 4.170.000 de lei noi. În schimb, pompierii și efectivele de protecție civilă ale ISU Alba au avut 28 de intervenții la inundații (evacuarea apei la 304 gos­podării și din 46 de fântâni). Tot luna trecută, au mai avut loc 4 intervenții SMURD, în urma unor accidente soldate cu 3 morți și 6 răniți, precum și o asa­nare a terenului de muniția rămasă neexplodată.(R.G.)
Dat în vileag de obiectul furat
     Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată, în 8 august, că un bărbat a fost surprins pe strada Orizontului din Alba Iulia având asupra sa o borsetă și o pe­reche de pantofi de damă. Acest lucru considerat la prima vedere ceva obișnuit, i-a dus pe polițiști la depistarea unui infractor. Bărbatul a fost identificat în per­soa­na numitului Dorin Boroș, din Turda, recidivist și fără ocupație. Individul, profitând de faptul că ușa de acces în locuința lui Grațian Lodroman din Alba Iulia nu era asigurată cu cheia, a pătruns fără drept în interior de unde a sustras o borsetă în care se aflau cartea de identitate, pașaportul, legitimația de serviciu, 2 carduri ban­care, cheile de la apartament și cele de la serviciu. Dorin Boroș a fost prins de polițiști, iar lucrurile furate în valoare de 4,5 milioane de lei au fost găsite asupra lui și restituite proprietarului. Bărbatul a fost reținut și introdus în arestul IPJ Alba, el fiind cercetat pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și violare de domiciliu. (L.I.)
În prima probă a concursului zonal,
Pompierii militari au dat dovadă de forță și îndemânare
     Probele propriu-zise ale etapei zonale a concursurilor serviciilor profesioniste pentru situații de urgență au început ieri dimineață, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, la start înscriindu-se pompieri militari din 5 județe: Alba, Arad, Bihor, Hunedoara și Timiș. Competiția a mai fost organizată acum 5 ani la Alba Iulia, aceasta fiind găzduită prin rotație de fiecare din cele 5 județe. Prima probă defășurată cu începere de la ora 8.00 a fost "scara de fereastră", la între­cere asistând prefectul Cosmin Covaciu, inspectorul-șef al ISU Alba, col. Virgiliu Costea, cei doi adjuncți ai săi, mr. Dorel Sofica și mr. Cornel Oprișa, precum și personalul unității. "Este o competiție a bărbăției și curajului în care serviciile pen­tru situații de urgență profesioniste fac dovada profesionalismului, tenacității, vo­inței și spiritului de sacrificiu", a arătat col. Costea. Participanții au fost nevoiți să alerge cu o scară din aluminiu, de cel puțin 8,5 kilograme, și să urce la o înălțime de aproximativ 12 metri, echivalentul nivelului al 3-lea al unui bloc de locuințe, totul contracronometru. Încurajați frenetic de colegi, unii dintre concurenți, sportivi de performanță sau componenți ai lotului național, au reușit să ajungă în vârful modulului în mai puțin de...16 secunde. Și ceilalți pompieri au dat însă dovadă de forță și îndemânare, majoritatea înregistrând la această probă timpi de 20-30 de secunde. Colonelul Costea a declarat că, de obicei, în caz de incendiu, pă­trun­derea în locuința aflată în flăcări se face prin spargerea ușii sau cu ajutorul autoscării, dar proba este inclusă în concurs pentru a verifica gradul de pregătire fizică al pompierilor. Competiția continuă astăzi, la Stadionul Cetate, cu alte 2 pro­be, urmate de festivitatea de premiere.
Robert GHERGU

S-au certat în Franța și s-au bătut în România
     Un scandal a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică între doi locuitori din satul Iclod, comuna Sâncel, pe fondul consumului de alcool, au anunțat surse polițienești. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că, la o jumătate de oră du­pă miezul nopții, în timp ce se afla la locuința sa, Mircea Traian Ciurar, de 47 de ani, a fost alertat de lătratul câinilor și de zarva din stradă și a ieșit la poartă pen­tru a vedea ce se întâmplă. În acel moment, el a fost lovit cu un par în cap de către Constantin Lăcătuș, de 57 de ani, care și-a amintit de o divergență mai veche avută cu consăteanul său în perioada în care cei doi s-au aflat în Franța. În urma incidentului, victima și-a pierdut cunoștința și a suferit un traumatism cranio-cerebral închis, cu plagă contuză frontală, fiind transportat la Spitalul Mu­ni­cipal Blaj. În ciuda rănilor grave suferite la cap, Ciurar a refuzat internarea și tratamentul medical, susținând că nici nu va depune plângere la poliție împotriva agresorului său. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate gradul de vinovăție al celor doi protagoniști, în vederea luării măsurilor legale care se im­pun.(R.G.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.